οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

"...Το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές αποτέλεσμα σε όρους ενισχυμένης εποπτείας οριακά υψηλότερο από τα 7 δισ. ευρώ. Μέσω αυτού θα καλυφθούν οι δαπάνες τόκων οι οποίες σε ακαθάριστη βάση είναι της τάξεως των 6 δισ. ευρώ. «Περισσεύει αμέσως αμέσως 1 δισ. ευρώ, χωρίς υπερπλεονάσματα» σχολιάζει παράγοντας της αγοράς ομολόγων, ο οποίος μας εξηγεί το ελληνικό θαύμα του 2020. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, το 2020 στον κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται να εισρεύσουν 1,3 δισ. ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ. Μέρος αυτών θα συνεχίσει να κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. ..."

 Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 02-03/11/19


ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗ

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, το ελληνικό Δημόσιο δεν χρειάζεται να δανειστεί ούτε ένα ευρώ από κανέναν το 2020 προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι δε, ότι η άνετη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών χωρίς την προϋπόθεση νέων εκδόσεων χρέους μπορεί να γίνει διατηρώντας αλώβητο το μαξιλάρι διαθεσίμων των 35 δισ. ευρώ.

Το 2020, με τα σημερινά δεδομένα για την κάλυψη των χρεολυσίων απαιτούνται 4,9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα μειωθεί σε κάτι λιγότερο από το μισό, με την υλοποίηση της δρομολογημένης πρόωρης αποπληρωμής ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Ο ESM έχει δώσει ήδη το πράσινο φως και έπειτα από μια σειρά εγκρίσεων από εθνικά Κοινοβούλια και το Eurogroup, έως το τέλος του έτους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να δώσει εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εξοφληθεί πρόωρα η σχετική υποχρέωση. Τα 4,9 δισ. ευρώ θα έχουν μειωθεί σε 2,2 δισ. ευρώ και τώρα έρχεται η ώρα των πρωτογενών πλεονασμάτων να συνδράμουν.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές αποτέλεσμα σε όρους ενισχυμένης εποπτείας οριακά υψηλότερο από τα 7 δισ. ευρώ. Μέσω αυτού θα καλυφθούν οι δαπάνες τόκων οι οποίες σε ακαθάριστη βάση είναι της τάξεως των 6 δισ. ευρώ. «Περισσεύει αμέσως αμέσως 1 δισ. ευρώ, χωρίς υπερπλεονάσματα» σχολιάζει παράγοντας της αγοράς ομολόγων, ο οποίος μας εξηγεί το ελληνικό θαύμα του 2020. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, το 2020 στον κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται να εισρεύσουν 1,3 δισ. ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ. Μέρος αυτών θα συνεχίσει να κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. 

Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο άγνωστος Χ των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Επίσημη πρόβλεψη δεν έχει διατυπωθεί επί του παρόντος αλλά η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στο μέτωπο αυτό και εντός του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθούν κινήσεις αποκρατικοποίησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ, αλλά και μεγάλων λιμανιών της χώρας. Μόνο η πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι μπορεί να φέρει στο δημόσιο ταμείο έσοδα ακόμα και πάνω από 1 δισ. ευρώ. Πρακτικά, μας λέει ο συνομιλητής μας, «του χρόνου δεν χρειάζεται ούτε ένα ευρώ νέου δανεισμού για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά».

Η έλλειψη ανάγκης, καθόλου δεν σημαίνει πως ο ΟΔΔΗΧ δεν θα προχωρήσει σε νέες εκδόσεις ομολόγων. Από τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου έως και τα μέσα Δεκεμβρίου από την οδό Ομήρου, όπου βρίσκεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, θα περάσουν εκπρόσωποι όλων των βασικών διαπραγματευτών αγοράς μεταφέροντας τις προσδοκίες και τις θέσεις της επενδυτικής κοινότητας. Λίγο πριν τα τέλη Δεκεμβρίου, στο «γράμμα» του ΟΔΔΗΧ στους επενδυτές, ο εκδότης ελληνικού χρέους, όπως έκανε και πέρυσι, αναμένεται να δώσει ένα περίγραμμα κινήσεων. Οι εκδόσεις χρέους σε διάφορα σενάρια θα εκτείνονται από μηδέν (δείγμα ισχύος αλλά όχι προθέσεων) έως και 9 δισ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό άλλωστε έχει ήδη αποτυπωθεί η πρόθεση τακτικών εκδόσεων ώστε να εδραιωθούν συνθήκες κανονικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου