οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

"...Ο Μήτσος έχει κι αυτός εμμονές: θέλει σώνει και καλά να ταυτίσει το ΚΙΝΑΛ με τη Δεξιά. Και κάπου εκεί, την έπαθε. Και πολύ μάλιστα. Ρόμπα έγινε. Το πρωί ανήρτησε το ακόλουθο στο Twitter: «Καταψηφίστηκε από 170 βουλευτές (ΝΔ - ΚΙΝΑΛ - Βελόπουλου) η πρόταση συνταγματικής απαγόρευσης διακρίσεων, για λόγους φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Πράξη οπισθοδρόμησης, που εκθέτει και διεθνώς τους αυτοαποκαλούμενους "φιλελεύθερους" κ "σοσιαλιστές"», έγραψε στο Twitter o Δημήτρης Παπαδημούλης. Αμεση ήταν η αντίδραση του Παυλάκη του Χρηστίδη, ο οποίος δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω, και τον άρπαξε από τον γιακά τον Παπαδημούλη, κατηγορώντας τον για fake news. «ΣΥΡΙΖΑ. Ο συνοδοιπόρος του Καμμένου και της Κουντουρά. Με οδηγό τα fake news. Ανακαλέστε όσο είναι νωρίς, όσα αφορούν το @kinimallagis», έγραψε. Τον ειδοποιούν τον Μητσάρα ότι τον έχει αρπάξει ο Χρηστίδης από τον γιακά, και εκείνος, τι να κάνει, προσπαθεί να την κάνει στριφογυριστή, ρίχνοντάς το στο τσάμικο: «Από το ΚΙΝΑΛ διευκρινίζουν (το άρπαγμα από τον γιακά, που λέγαμε) ότι οι βουλευτές του διαφοροποιήθηκαν σε αυτό το σημείο από τη ΝΔ κ υπερψήφισαν την πρόταση. Καλοδεχούμενη η διευκρίνιση. Μακάρι να "ξεκολλήσει" επιτέλους το ΚΙΝΑΛ από την στάση ουραγού της ΝΔ κ την ακραία αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική. Αν και δεν το βλέπω...». Επίμονος ο Παυλάκης, τον κρατάει στη γωνία και του ρίχνει: «Δεν διευκρινίζουμε κάτι κύριε @papadimoulis, λέμε την αλήθεια, είπατε ψέματα. Θα ζητήσετε συγγνώμη;». Τον κακομοίρη τον Μητσάρα, τι έπαθε..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 28/11/19


Η εξαφανισμένη κατάθεση


Σε ρόλο ... Ηρακλή Πουαρό φαίνεται πως θα υποχρεωθούν να καταφύγουν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής τα οποία διερευνούν τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος δέκα πολιτικών προσώπων τής τότε αντιπολίτευσής του, με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis. Επί του παρόντος αναζητούν μια κατάθεση της γραμματέως του Φρουζή, και έως προσφάτως φέρουσας την κουκούλα της προστατευόμενης, υποτίθεται, μάρτυρος, η οποία έγινε στις εισαγγελικές Αρχές, τον Ιανουάριο του 2018, λίγο πριν φορέσει την κουκούλα και υποδυθεί την προστατευόμενη μάρτυρα. Τι τους είπε τότε; Τι ήταν αυτό το πολύ σοβαρό το οποίο επέβαλλε να... εξαφανιστεί η συγκεκριμένη κατάθεση; Ουδείς γνωρίζει (εκ των μελών της Επιτροπής). Εμειναν όλοι άφωνοι με την παραδοχή της, διότι στην αρχική της κατάθεση που είχε δώσει τον Οκτώβριο του 2017 δεν έλεγε τίποτε που να ενοχοποιεί κάποιον εκ των δέκα. Αυτούς δηλαδή που ενοχοποίησε τον Φεβρουάριο του 2018, και έκτοτε ασχολούμαστε μαζί της, και με τον Παπαγγελόπουλο. Πού είναι λοιπόν αυτή η κατάθεση; Ποιο κακό μάτι την είδε και τη... μάτιασε; Τι έλεγε η κυρία Μαραγγέλη σε αυτή την κατάθεση που δεν άρεσε; Και σε ποιον συγκεκριμένα δεν άρεσε αυτή η κατάθεση ώστε να δώσει εντολή να την πάρει ο αέρας, το σύννεφο, ο... Γηρυόνης της εποχής ενδεχομένως; Να, σε κάτι τέτοια ερωτήματα έχει περιπέσει και αριθμός μελών της Προανακριτικής, και ψάχνεται να βρει μιαν άκρη...

«Δασκαλεμένη στην Επιτροπή»

Μέλος της Επιτροπής ο οποίος μετείχε της επίμαχης συνεδρίασης κατά την οποία εξετάστηκε η γραμματέας (και όχι μόνο...) του Φρουζή για το σκάνδαλο της Novartis, μου εξομολογήθηκε ότι «η κοπέλα ήρθε καλά δασκαλεμένη στην Επιτροπή». Φυσικά ρώτησα από ποιον. Μου απάντησε χωρίς περιστροφές «από εκείνους που έστησαν τη σκευωρία». Και μου εξήγησε ότι «ήταν προφανές από τις απαντήσεις της ότι δεν ήταν αυθόρμητες οι περισσότερες». «Που αφορούσαν, τι;» ξαναρώτησα. «Τα επίμαχα. Αν γνωρίζει ότι τα "έπιασαν" οι πολιτικοί - για τους οποίους δήλωσε πως όχι, σε αντίθεση με ό,τι έχει δηλώσει ως προστατευόμενη μάρτυρας». Επίσης μου ανέφερε ότι ένα άλλο ενδεικτικό στοιχείο της κατάθεσης της γραμματέως του Φρουζή ήταν το πώς την αντιμετώπιζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Προανακριτική. «Πώς δηλαδή; Τι το μεμπτόν είχε η στάση τους;». Εκεί δεν είχε καμία, μα καμία αναστολή να μου απαντήσει ο άνθρωπός μου: «Προστατευτικά»!

Κατά τον ίδιο, «δεν τελειώσαμε μαζί της, θα ξανάρθει σίγουρα. Θα την καλέσουμε ξανά». Εχει δρόμο το πράγμα δηλαδή...

Ο μάρτυρας «σφίγγα»

Τον ρώτησα και για τη χθεσινή κατάθεση του Φιλίστορος (τι όνομα!) Δεστεμπασίδη, ο οποίος έχει αναφερθεί ως «προστατευόμενος» και αυτός μάρτυρας αλλά ο ίδιος το αρνείται, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να ξεχάσουμε όσα ξέρουμε και να δεχθούμε τη δική του εκδοχή, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, που όπως φαίνεται δεν θα αργήσει - το ενάντιο...

Κατά την πηγή μου ο Δεστεμπασίδης «ήρθε πολύ καλά προετοιμασμένος, καλύτερα από τη Μαραγγέλη, και οπωσδήποτε πιο πειθαρχημένος».

Ο άνθρωπός μου, μου ανέφερε ακόμη ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να του πάρουν μια λέξη παραπάνω από αυτά που πήγε να τους πει, και που ήταν στο πλαίσιο της αξιοσημείωτης θεωρίας «η Επιτροπή σας διερευνά την υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου. Αυτά που με ρωτάτε είναι εκτός της υπόθεσης που διερευνά η Επιτροπή».

Αρκετά μέλη της Επιτροπής εκνευρίστηκαν με τη στάση του, και είναι χαρακτηριστικό αυτό που μου ανέφερε στο τέλος ο δικός μου: «Δεν έχει καταλάβει προφανώς ότι είμαστε εισαγγελικό-ανακριτικό όργανο, και μπορούμε να ρωτάμε ό,τι θέλουμε. Και πως δικό του καθήκον είναι να απαντάει. Κι αν δεν απαντάει σκοπίμως, μπορεί ακόμη και να διωχθεί για παρακώλυση των εργασιών της Επιτροπής».

Δική μου εκτίμηση, χωρίς να υποδύομαι τον προφήτη: και ο Δεστεμπασίδης θα περάσει και πάλι το κατώφλι της Προανακριτικής να τα ξαναπεί με τα μέλη της Επιτροπής...

Μέρες δόξας

Νομίζω ότι αυτό που έγινε χθες το πρωί μετά τις 10 στο κέντρο της Αθήνας θα επιταχύνει την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις στους δρόμους. Ούτε εκατό άτομα, μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, κρατώντας τρία πανό, συγκεντρώθηκαν στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από το Χίλτον, και πορεύτηκαν ωραίοι και άνετοι στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, διαδίδοντας υποτίθεται το πολιτικό μήνυμα που ήταν «μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα ή αξιοπρέπεια για τους εργαζομένους;». Και μια μεγάλη φωτογραφία του Κυριάκου με τον Κικίλια.

Φυσικά κατέλαβαν όλο το μήκος του δρόμου, πορευόμενοι με τη φραπεδιά στο χέρι, υπό τους ήχους του τύμπανου ενός... μεγάλου (σε ηλικία) τυμπανιστή, και μη επιτρέποντας την κυκλοφορία ούτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δημιουργήθηκε φυσικά το απόλυτο χάος.

Το αποτέλεσμα αυτής της ακτιβιστικής δράσης ήταν να μπλοκαριστεί ολόκληρο το κέντρο, να αναστενάξουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τον χώρο εργασίας τους, εκνευρισμός, φασαρία, χάλια.

Το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα γνωρίζει μέρες δόξας...

Λίγη ντροπή δεν βλάπτει

Πουλάνε τρέλα; Μπορεί. Δεν ξέρουν τι εποίησε η αριστερά όταν κυβέρνησε ως Πρώτη Φορά Αριστερά; Ισως. Εχουν αποφασίσει να κάνουν αντιπολίτευση με βάση το θυμικό; Ενδεχομένως. Η ουσία είναι ότι χθες στη Βουλή βρήκαν μπροστά τους έναν αδυσώπητο τύπο ονόματι Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τους θύμισε εκείνες τις αλησμόνητες ημέρες της διακυβέρνησής τους. Ηταν όταν έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας σχετικά με διάταξη που αφορούσε τους νεοπροσλαμβανόμενους στην εταιρεία και τις θυγατρικές της. Διάταξη που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2017 επί υπουργεύοντος του απίθανου Σκουρλέτη. Κρατώντας μετά βίας τα νεύρα του, ο Χατζηδάκης είπε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Εχω ένα έγγραφο το οποίο γράφει απ' έξω ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Είναι ο Κανονισμός Εργασίας που εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρείας στις 24/7/2017. Πηγαίνετε στο αρ. 24. Θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που εμείς σήμερα θεσπίζουμε για όλη τη ΔΕΗ. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή! (...) Αυτά που είπατε προηγουμένως για την ένσταση αντισυνταγματικότητας να πάτε να τα πείτε στην ίδια τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και θα διαπιστώσετε ότι αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε, το κάνατε πράξη εσείς»!!

Να πάνε να τα πουν στον Σκουρλέτη, έπρεπε να τους συστήσει, ο οποίος και γνωρίζει καλύτερα από τον κάθε τυχαίο βουλευτή-λαϊκιστή ΣΥΡΙΖΑ...

Εγινε ρόμπα

Η στήλη έχει και αυτή τις αδυναμίες της. Μία εξ αυτών (που είναι και πολλές, πανάθεμά τες...) έχει ονοματεπώνυμο: Μήτσος Παπαδημούλης. Ο Μήτσος έχει κι αυτός εμμονές: θέλει σώνει και καλά να ταυτίσει το ΚΙΝΑΛ με τη Δεξιά. Και κάπου εκεί, την έπαθε. Και πολύ μάλιστα. Ρόμπα έγινε. Το πρωί ανήρτησε το ακόλουθο στο Twitter:

«Καταψηφίστηκε από 170 βουλευτές (ΝΔ - ΚΙΝΑΛ - Βελόπουλου) η πρόταση συνταγματικής απαγόρευσης διακρίσεων, για λόγους φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Πράξη οπισθοδρόμησης, που εκθέτει και διεθνώς τους αυτοαποκαλούμενους "φιλελεύθερους" κ "σοσιαλιστές"», έγραψε στο Twitter o Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Παυλάκη του Χρηστίδη, ο οποίος δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω, και τον άρπαξε από τον γιακά τον Παπαδημούλη, κατηγορώντας τον για fake news.

«ΣΥΡΙΖΑ. Ο συνοδοιπόρος του Καμμένου και της Κουντουρά. Με οδηγό τα fake news. Ανακαλέστε όσο είναι νωρίς, όσα αφορούν το @kinimallagis», έγραψε.

Τον ειδοποιούν τον Μητσάρα ότι τον έχει αρπάξει ο Χρηστίδης από τον γιακά, και εκείνος, τι να κάνει, προσπαθεί να την κάνει στριφογυριστή, ρίχνοντάς το στο τσάμικο: «Από το ΚΙΝΑΛ διευκρινίζουν (το άρπαγμα από τον γιακά, που λέγαμε) ότι οι βουλευτές του διαφοροποιήθηκαν σε αυτό το σημείο από τη ΝΔ κ υπερψήφισαν την πρόταση. Καλοδεχούμενη η διευκρίνιση. Μακάρι να "ξεκολλήσει" επιτέλους το ΚΙΝΑΛ από την στάση ουραγού της ΝΔ κ την ακραία αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική. Αν και δεν το βλέπω...».

Επίμονος ο Παυλάκης, τον κρατάει στη γωνία και του ρίχνει:

«Δεν διευκρινίζουμε κάτι κύριε @papadimoulis, λέμε την αλήθεια, είπατε ψέματα. Θα ζητήσετε συγγνώμη;».

Τον κακομοίρη τον Μητσάρα, τι έπαθε...


"ΤΑ ΝΕΑ", 28/11/19



ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ

Η βασική υπόθεση εργασίας για κάθε κόμμα που κερδίζει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως για τέσσερα χρόνια θα έχει ως αντικείμενο απασχόλησης την κριτική στην κυβέρνηση. Αν, μάλιστα, το εν λόγω κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που διατυμπανίζει την προοδευτικότητά του και τρέφει από αυτή τη βασική του διαφορά με τη ΝΔ, το λογικό είναι να την εγκαλεί στις μεγάλες και δύσκολες (για μια κεντροδεξιά κυβέρνηση) αποφάσεις. Η αναθεώρηση του άρθρου 5 του Συντάγματος, ώστε να προβλέπει την απαγόρευση των διακρίσεων βάσει φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, η οποία απορρίφθηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία η συριζαϊκή αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει τη δουλειά της. Προτίμησε, όμως, να ριχτεί στη μάχη της Κεντροαριστεράς, αυτή που προσπαθεί να κερδίσει ώστε να καταφέρει επιτυχώς τον μετασχηματισμό της. Και κάτι τέτοιο σημαίνει, κατά κύριο λόγο, επίθεση στο Κίνημα Αλλαγής.


ΑΡΧΗ ΜΕ ΕΝΑ TWEET. Με ένα τουίτ του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έσπευσε να αποδώσει ευθύνες στο Κίνημα Αλλαγής για το αποτέλεσμα, καθώς η τότε καταμέτρηση έδειχνε 170 «όχι» - τα «όχι», δηλαδή, της ΝΔ, της Ελληνικής Λύσης και δύο ακόμα βουλευτών αγνώστου προέλευσης. Μετά τον Παπαδημούλη, σειρά είχε ο Νίκος Βούτσης, που κατηγόρησε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής για «νεοσυντηρητικό ανάχωμα στα δικαιώματα». «Το ζήτημα είναι ευρύτερο αφού εστιάζεται στο εάν και κατά πόσο σκέφτονται με βάση τον ανθρωπισμό και τις κοινωνικές ανάγκες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας», ανέφερε («Ελλάδα fm») ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. Ο στόχος ήταν ένας, λένε τα κεντροαριστερά στελέχη: ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσει, γι' άλλη μια φορά, να ταυτίσει τον κεντροαριστερό φορέα με τη ΝΔ, έτσι ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις το ακροατήριό του.

TO ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ. Το πρώτο πλήγμα ήρθε επισήμως από το Κίνημα Αλλαγής - ο ένας μετά τον άλλο, από τον Παύλο Χρηστίδη έως τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημήτρη Μάντζο, ξεκαθάριζαν πως οι διαρροές δεν προέρχονταν από αυτούς. Και το έλεγαν γιατί γνώριζαν πως η ψηφοφορία είναι φανερή καθώς τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ονομαστικά. Το δεύτερο πλήγμα, το μεγαλύτερο, ήρθε από την ίδια τη Βουλή, όταν ανακοινώθηκε πως το πρώτο αποτέλεσμα ήταν, τελικά, λάθος, και πως η αναθεώρηση του άρθρου 5 είχε συγκεντρώσει 168 «όχι» (από ΝΔ και Ελληνική Λύση) και 9 «παρών» (από το ΜέΡΑ25). Δεν υπήρχαν αντάρτες, λοιπόν. Κι επομένως, δεν υπήρχε πια αντικείμενο για κριτική στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο ευθέως κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «fake news». Οταν, μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου ζήτησε από τον Παπαδημούλη να ανακαλέσει, εκείνος θυμήθηκε την κεντροαριστερή στάση στην προηγούμενη Βουλή. Τότε, δηλαδή, που το Κίνημα Αλλαγής υποστήριζε πως καμία διάταξη δεν έπρεπε να πάρει 180 ψήφους «έτσι ώστε η επόμενη (σ.σ. τωρινή) Βουλή να μην μπορεί να προσδιορίσει το περιεχόμενο μονοκομματικά», με απλή πλειοψηφία.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ. Η διάταξη, βέβαια, δεν πέρασε. Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως την κύρια ευθύνη γι' αυτό έχει η ΝΔ, που επέλεξε «να δείξει το συντηρητικό της πρόσωπο». Ομως αυτό το επεισόδιο της κεντροαριστερής μάχης δείχνει πως η σύγκρουση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Οι κακές γλώσσες αποδίδουν τις επιθέσεις στον κεντροαριστερό φορέα στην αποτυχημένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση νέων μελών, αλλά και στην καινούρια επιχείρηση σοσιαλδημοκρατικής γοητείας, μετά την επίσκεψη στον Φρανσουά Ολάντ και λίγο πριν από την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης - του οχήματος του Αλέξη Τσίπρα για να προσπεράσει τις εσωκομματικές διαφωνίες, δίνοντας περισσότερη εξουσία στους πασοκογενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου