Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (πρωτοσέλιδο+εσωτερικό θέμα)
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ
Ηλεκτρονική ψηφοφορία καθιερώνεται στις εκλογές των φοιτητικών οργάνων και στις συνελεύσεις των φοιτητών. Αυτό αποφάσισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», θα συμπεριληφθεί στον νέο νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ, που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά μέρος της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα συνδεθεί με τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους, όπως παρουσίασε η «Κ» στο χθεσινό της φύλλο. Ο νέος αέρας που επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας να πνεύσει στα ελληνικά ΑΕΙ καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα ΑΕΙ θα αξιολογούνται και για τα μέτρα που έχουν λάβει για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, για την ηλεκτρονική μάθηση και για το πόσο εξωστρεφή είναι.
Ειδικότερα, η διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών καθώς και της ψηφοφορίας στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών ηλεκτρονικά αποτελεί ώριμο βήμα, καθώς θεωρείται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της φοιτητικής συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες. Παράλληλα, θα θωρακιστεί το αδιάβλητο των διαδικασιών, αφού υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις γενικών συνελεύσεων σε τμήματα, στις οποίες μετέχουν φοιτητές άλλων τμημάτων. Παρότι η συμμετοχή δεν απαγορεύεται, υπάρχουν αναφορές πως οι ξένοι φοιτητές τελικά ψηφίζουν.
Ηδη, μερίδα φοιτητών ζητεί στις συνελεύσεις της σχολή τους η ψηφοφορία να γίνεται ηλεκτρονικά. Αυτό αποφασίσθηκε σε πρόσφατη συνέλευση της Νομικής Αθηνών αλλά και του Οικονομικού Παν. Αθηνών.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο εάν δεν υπάρχει ένας θεσμοθετημένος, κεντρικός μηχανισμός. Ετσι, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας θωρακίζει θεσμικά το μέτρο, λύνοντας παράλληλα τα χέρια των ΑΕΙ να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των πανεπιστημιακών στις πρυτανικές εκλογές.
Μιλώντας στην «Κ», η εκπρόσωπος Τύπου της ΟΝΝΕΔ Κωνσταντίνα Κόλλια δήλωσε θετική στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά πρόσθεσε πως ενώ στις φοιτητικές εκλογές η εφαρμογή της είναι εύκολη (στη λογική των πρυτανικών εκλογών), στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα οι φοιτητές να ψηφίζουν τις επιμέρους προτάσεις που κατατίθενται, ακόμη και την τελευταία στιγμή.
Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας προχωρεί σε αναδιαμόρφωση του πλαισίου αξιολόγησης στα ΑΕΙ και στα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Συγκεκριμένα, χθες η κ. Κεραμέως παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την ίδρυση μιας ενισχυμένης Αρχής με ευρύτερες, ουσιαστικές, αρμοδιότητες, της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Η Αρχή αυτή θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ. Ειδικότερα:
• Για πρώτη φορά θα προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης να εξαρτάται από την αξιολόγηση.
• Για πρώτη φορά θα πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών πριν από την έναρξη της λειτουργίας τους.
• Θα εξετάζεται εάν τα ΑΕΙ πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α΄, β΄ και γ΄ κύκλου.
• Θα ενταχθούν θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία, όπως η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, η ηλεκτρονική μάθηση, η εξωστρέφεια.
• Προβλέπεται αυτοτελής αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων των ΑΕΙ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου