Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/11/19 |
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια δεινή ήττα. Η ΝΔ με σχεδόν 40% των ψήφων, έναντι 31,53% του ΣΥΡΙΖΑ, κυριάρχησε και επιτράπηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κυβερνήσει με αυτοδυναμία. Ωστόσο, χάρη στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ διασώθηκε στην ηγεσία ο Αλέξης Τσίπρας, αφού έπεισε ότι το κόμμα άντεξε εξαιτίας της δικής του ηγετικής παρουσίας.
Το εκλογικό ποσοστό ο Τσίπρας θα το κραδαίνει ως λάφυρο σε κάθε εσωκομματική αντιπαράθεση, απέναντι σε κάθε στέλεχος που δεν συμμερίζεται τον σημερινό ρόλο του. Με αυτό το ποσοστό ως εφόδιο πορεύεται προς συνέδριο έχοντας ήδη προσπαθήσει να αλλάξει το κόμμα, να το ετοιμάσει για τη νέα εποχή. Οδηγός του ήταν, και συνεχίζουν να είναι, οι δημόσιες σχέσεις που είχε κάνει με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, το τελευταίο διάστημα της πρωθυπουργίας του - γεγονός που οδήγησε στη διεύρυνση προς τη σοσιαλδημοκρατία με στελέχη τύπου Ξενογιαννακοπούλου, Μωραΐτη, Ραγκούση, Μπίστη… Πρόκειται για διεύρυνση σε πρόσωπα που δεν καθρεφτίζεται στη στρατηγική - ίσως και να τη βλάπτει. Ο λόγος; Η αδυναμία του Τσίπρα να υποδυθεί άλλο ρόλο από εκείνον του αντισυστημικού, μέσω του οποίου ανέβηκε και κατέκτησε την Αριστερά.
Λένε πως όποιον ρόλο επιλέξεις να υποδυθείς στη ζωή σου, πάντα θα σε κυνηγά. Oτι θα σε αποκαλύπτουν το βάθος της παιδείας σου, τα πραγματικά σου βιώματα, το βάθος της κουλτούρας σου. Ο Αλέξης Τσίπρας, στην πραγματικότητα, ήταν, είναι και πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχίσει να είναι ο πολιτικός που θεωρεί ότι η εικόνα του συναιρείται στην περιφρόνηση της γραβάτας. Hταν, είναι και θα είναι ο αγραβάτωτος, η άρνησή του να φορέσει γραβάτα είναι η πιο συνεπής, η πιο σταθερή στάση. Στη στάση αυτή καθρεφτίζεται ο τρόπος με τον οποίο οργανώνει την αντιπολίτευσή του.
Αφενός αναδεικνύει χοντροκομμένες αντιθέσεις στην κυβέρνηση, που στερούνται λεπτομερούς εμβάθυνσης στα ζητήματα. Συνθήματα, γκρίνια και θόρυβος - που συχνά κάνουν την αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμα κι όταν έχει δίκιο, να το χάνει.
Αφετέρου light επιστροφή στην περίοδο του οιονεί εμφυλίου: στήριξη των μπάχαλων, καταγγελίες της κυβέρνησης για αυταρχισμό, εμμονή με την υπεράσπιση του ασύλου, σιωπηλή (και συχνά όχι και τόσο σιωπηλή) ανοχή στη βίαιη δράση ομάδων στα πανεπιστήμια... Η στάση αυτή έχει κινητοποιήσει και τους ψιλούς του Διαδικτύου, πολεμιστές της ιδεολογίας, που προσπαθούν διά της ευκολίας της ηθικολογίας να αναβιώσουν τα μίση της εποχής του αντιμνημονίου.
Κάπως έτσι, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την αξιωματική αντιπολίτευση να γκρεμίζεται.
Oλα αυτά δεν αναδεικνύουν παρά την αδυναμία από τον Τσίπρα κατανόησης του πεδίου, κατά συνέπεια αδυναμία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της πραγματικότητας. Η ελληνική κοινωνία κουράστηκε από τον πόλεμο στα Mνημόνια, αλλά κυρίως έπαψε να εμπιστεύεται τους αυτόκλητους επαναστάτες χωρίς αιτία. Τους απέρριψε, επιλέγοντας ένα κόμμα και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο επιβράβευσε εκλογικά και, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, συνεχίζει να το στηρίζει.
Τι θα κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση; Αν συνεχίσει έτσι, θα εξακολουθήσει να φυλλορροεί στην κοινωνία. Αν επιχειρήσει να προσαρμοστεί, θα τροφοδοτήσει εσωτερικές συγκρούσεις, φυγόκεντρες δυνάμεις και εσωτερική αμφισβήτηση - κρίση. Αν εμπιστευτεί τον Μπίστη και την Ξενογιαννακοπούλου, θα κινδυνεύσει το κόμμα, αφού οι οργανώσεις θα θεωρήσουν ότι χάνεται η ψυχή τους.
Η πραγματικότητα έχει μετατραπεί στον μεγάλο βραχνά του Τσίπρα. Το μέλλον δεν διαρκεί πολύ.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου