"ΤΑ ΝΕΑ", 05/11/19
ΣΑΓΚΑΗ- ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
Ο ξενώνας στον οποίο ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποδέχεται τους επίσημους καλεσμένους του στην περιοχή Πουντόγκ στη Σαγκάη, με τους περιποιημένους κήπους του και τα κτίρια σε σχήμα παγόδας, είναι αυτό που θα περίμενε ένας δυτικός επισκέπτης από μια χώρα με τη μακραίωνη παράδοση της Κίνας. Το πολυτελέστατο εσωτερικό του κτιρίου μικρή σχέση έχει με την απλότητα του εξωτερικού χώρου αλλά προδιαθέτει για την επισημότητα με την οποία ο κινέζος πρόεδρος υποδέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους. Η υποδοχή που επιφύλαξε ο Σι Τζινπίνγκ στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ανταποκρινόταν στο γεωγραφικό και οικονομικό μέγεθος της Ελλάδας αλλά σε μια χώρα με γεωστρατηγική αξία και σε έναν σημαντικό εταίρο της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο κινέζος πρόεδρος υποδέχθηκε με μια θερμή χειραψία τον έλληνα πρωθυπουργό και έπειτα από μισή ώρα συζήτησης δήλωσε στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι σταματάει «με απροθυμία αυτή τη συζήτηση, αλλά ευτυχώς θα τη συνεχίσουμε το βράδυ στο δείπνο και σε λίγες ημέρες στην Αθήνα». Επιπλέον κάλεσε τον Μητσοτάκη να επισκεφθεί επίσημα το Πεκίνο. «Η επίσκεψή σας δίνει νέα ώθηση στη στρατηγική μας συνεργασία» δήλωσε ο πρόεδρος Τζινπίνγκ και πρόσθεσε ότι η Κίνα κάλεσε την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα στη διεθνή έκθεση της Σανγκάης ώστε να επωφεληθεί από αυτή την ευκαιρία.
ΑΕΡΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε επ' ευκαιρία της παρουσίας Μητσοτάκη στη διεθνή έκθεση EXPO 2019 στη Σαγκάη. Αντιθέτως, η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα, την προσεχή εβδομάδα, 10-12 Νοεμβρίου, έχει επίσημο χαρακτήρα και αναμένεται να υπογραφούν σημαντικές διμερείς συμφωνίες, ενώ οι δύο πολιτικοί θα επισκεφθούν μαζί τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά. Επίσης, ο κινέζος πρόεδρος θα ανακοινώσει ότι το επενδυτικό γραφείο της Bank of China θα ανοίξει γραφεία στην Αθήνα. Το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Bank of China στη Σαγκάη Λιου Λιανγκ και συζήτησαν για τις επενδύσεις που ενδιαφέρει την τράπεζα να χρηματοδοτήσει, οι οποίες περιλαμβάνουν, εκτός από τις κατασκευές, τομείς της πράσινης οικονομίας (π.χ. ηλεκτροκίνηση), της καινοτομίας (έξυπνες πόλεις) και της ενέργειας (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Σημαντικός είναι πάντα ο τομέας του τουρισμού, καθώς οι αφίξεις από την Κίνα αναμένεται να φτάσουν τις 500.000 το 2021.
Η εγκατάσταση της Bank of China στην Αθήνα θα προσελκύσει και άλλες κινεζικές τράπεζες, όπως η ICBC, και θα προσφέρει στην ελληνική οικονομία το ευρύ, παγκόσμιο, δίκτυο των πελατών τους. «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμφωνία με τις τράπεζες. Η Bank of China που ανοίγει υποκατάστημα στην Αθήνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο. Ενα μικρό μέρος του ισολογισμού της να διαθέσει στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό» σημείωσε ο Πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Σαγκάη.
Οι τομείς στους οποίους υπάρχει κοινό ενδιαφέρον να ενισχυθεί η συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα περιλαμβάνουν ακόμα τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τη δυνατότητα να γίνει η χώρα μας κέντρο logistics (αλυσίδας εφοδιασμού). Ο πρόεδρος της Κίνας πρότεινε να διευρυνθεί η συνεργασία και στον πολιτισμό, με την καθιέρωση ενός πολιτιστικού έτους Ελλάδας - Κίνας. Ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, πρότεινε να συνδεθεί η ναυπήγηση πλοίων από έλληνες εφοπλιστές στην Κίνα - τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγηθεί περισσότερα από 1.000 πλοία που η αξία τους ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια -, με την προμήθεια των απαραίτητων υλικών για την κατασκευή τους από ελληνικές επιχειρήσεις.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε νωρίς το πρωί με την ομιλία του στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ. Στην εκδήλωση, στην οποία μίλησαν θεσμικοί παράγοντες της οικονομικής ζωής της Σαγκάης, ο πρόεδρος του Κινεζικού Συμβουλίου για την προώθηση του διεθνούς εμπορίου Γιανγκ Τζιαρόνγκ και ένας εκπρόσωπος της COSCO, υπήρχαν συνεχείς αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς των δύο αρχαίων πολιτισμών. Επίσης, όλοι επισήμαναν την επιλογή του Μητσοτάκη να ηγηθεί της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, η οποία, όπως είπαν, ήταν φέτος διπλάσια σε αριθμό επιχειρήσεων και με περισσότερα περίπτερα στην EXPO. Αναφορά έγινε και στη συνάντηση με τον πρόεδρο Τζινπίνγκ και ο Πρωθυπουργός είπε: «Εχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι επέλεξα μόλις στον τέταρτο μήνα έρθω στην Κίνα και να ηγηθώ της επιχειρηματικής αποστολής σε αυτή τη σημαντική έκθεση».
Στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν υπάρχει καλύτερη ώρα για να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοκινεζικές σχέσεις. Μια νέα εποχή ανατέλλει για την Ελλάδα έπειτα από μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία». Και κάλεσε τους κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Η κυβέρνησή μου εκλέχθηκε τον Ιούλιο με απόλυτη πλειοψηφία και καθαρή εντολή να επαναφέρει τη χώρα στην ανάπτυξη. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα "ξεκλειδώσουν" τις πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας, ενώ εσείς από την πλευρά σας συγκεντρώνετε όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα ένα πραγματικό success story» πρόσθεσε. «Ηταν μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή και μια πρόκληση για εμάς να δοκιμάσουμε τι μπορούμε να πετύχουμε όταν εμφανιζόμαστε καλά οργανωμένοι» τόνισε αργότερα ο Μητσοτάκης.
Σε όλες τις ομιλίες και τις επαφές του στη Σαγκάη, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει την επιλογή της Κίνας να επενδύσει στην Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, «όταν άλλοι δεν πίστευαν στις προοπτικές της». Και όλοι οι συνομιλητές του και το επιχειρηματικό ακροατήριο δείχνουν ότι εμπιστεύονται τις εγγυήσεις που τους προσφέρονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο από την ελληνική κυβέρνηση, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Πέρυσι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος εκείνο το διάστημα ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
«Τα παιδιά του Πειραιά». Η υποδοχή του έλληνα πρωθυπουργού στο Μέγαρο της COSCO, από τον πρόεδρο της εταιρείας Σου Λιρόνγκ, ήταν ενδεικτική αυτού του κλίματος. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με βιομηχανικό ντιζάιν, εσωτερικούς καταρράκτες και εντυπωσιακές γλάστρες με λουλούδια σε κάθε όροφο. Τον πρόεδρο της COSCO περιστοίχιζαν 12 στελέχη της εταιρείας και τέσσερις επίσημοι της μητροπολιτικής περιφέρειας της Σαγκάης και στα μεγάφωνα έπαιζαν «Τα παιδιά του Πειραιά» - στην είσοδο είχαν υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό εργαζόμενοι κρατώντας σημαιάκια της Ελλάδας και της Κίνας. Ο Σου Λιρόνγκ αναφέρθηκε εκτενώς στη δραστηριότητα της COSCO σε όλον τον κόσμο και ειδικότερα στον Πειραιά, και τόνισε ιδιαίτερα τη διαχρονική συμβολή της ΝΔ στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης αλλά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ταχεία έγκριση του master plan της εταιρείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για την αναφορά που έκανε στην παράταξή του, συμφώνησε ότι κοινός στόχος είναι να μετατραπεί ο Πειραιάς στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, αλλά επισήμανε ότι ορισμένα κομμάτια της επένδυσης, όπως τα ναυπηγοεπισκευαστικά, θα πρέπει να προχωρήσουν με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, με παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων και με σεβασμό στο περιβάλλον.
ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης της EXPO της Σαγκάης και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στα περίπτερα της έκθεσης από τον πρόεδρο Τζινπίνγκ. Στο πρόγραμμά του υπήρχε και συνάντηση στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE, όπου θα ετίθετο και το ζήτημα του δικτύου 5G, το οποίο προκαλεί ένταση στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμενόταν να καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή γραμμή σε αυτό το θέμα, η οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Ταυτόχρονα όμως δεν είναι διατεθειμένος να περιορίσει τις επιχειρηματικές δυνατότητες που ανοίγονται για τις δύο χώρες εξαιτίας ενός ανταγωνισμού που δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Ν. ΤΖΟΓΟΠΟΥΛΟΥ
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σανγκάη είναι ενδεικτική της διάθεσής του να συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του από την εποχή του Κώστα Σημίτη και ίσως να ενισχύσει περαιτέρω τις σινοελληνικές σχέσεις. Θετικό είναι πλέον πως οι συζητήσεις ξεφεύγουν από την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία, παρά την εξέχουσα σημασία της, δεν μπορεί να αποτελεί το μοναδικό ενδιαφέρον. Η δρομολόγηση νέων απευθείας πτήσεων που συνδέουν τις δύο χώρες και η δραστηριοποίηση κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα συνιστούν χειροπιαστά κέρδη.
Από εκεί και πέρα, για την αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Πολλές κινεζικές εταιρείες αναζητούν αξιόπιστους εταίρους στην Ελλάδα, που πράγματι υπάρχουν και ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται με τον Πρωθυπουργό στη Σανγκάη. Ομως, η σφυρηλάτηση εμπιστοσύνης, ο καθορισμός των όρων της συνεργασίας και η πραγματοποίηση διαγωνισμών απαιτούν υπομονή. Η Ελλάδα οφείλει να σέβεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να συμβουλεύεται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα επενδύσεων από τρίτες χώρες, ιδίως σε τομείς στρατηγικά ευαίσθητους.
Το ζήτημα προσέγγισης της Κίνας πρέπει να αποτελεί ευρωπαϊκή υπόθεση. Καλύτερος σύμβουλος είναι η γνώση, αλλά στον τομέα αυτόν η Ευρώπη υστερεί. Η αδυναμία κατανόησης της Κίνας σε επίπεδο Βρυξελλών, δημιουργεί συχνά παρανοήσεις. Ενα από τα πιο συνηθισμένα στερεότυπα, όπου εμπλέκεται η Ελλάδα ως στόχος εύκολης κριτικής, αφορά την αμφιλεγόμενη επιθυμία του Πεκίνου να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Πρωτοβουλίας «17+1». Αυτό όμως κάθε άλλο παρά έχει τέτοιον στόχο, παρόλο που η Πρωτοβουλία μοιάζει με άκομψη προσπάθεια συμπληρωματικής διπλωματικής παρουσίας του στην Ευρώπη. Αν η Κίνα ήθελε να διχάσει την Ευρώπη, θα ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Grexit και του Brexit. Θα αναμειγνυόταν, για παράδειγμα, πολύ περισσότερο στην ελληνική κρίση, ιδίως το πρώτο εξάμηνο του 2015, προσφέροντας δανεικά όταν της ζητήθηκαν την άνοιξη του έτους εκείνου. Η διατήρηση της ακεραιότητας της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμβαδίζει με τα κινεζικά συμφέροντα.
Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει γέφυρα καλύτερης συνεννόησης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κίνας. Ενας καθαρά φιλοδυτικός πολιτικός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Σανγκάη και σε λίγες μέρες θα υποδεχθεί τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα. Μόνο μέσω εντατικών επαφών με την Κίνα και με δεδομένη την υπεράσπιση των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι εφικτό ένα καινούργιο μοντέλο συμβίωσης μεταξύ των δύο πλευρών, μακριά από ψυχροπολεμικές πολιτικές.
Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι χρήσιμο για την ελληνική πλευρά να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας (taskforce) για θέματα Κίνας στο πρότυπο της Ιταλίας, η οποία όχι μόνο θα διευκολύνει τη βελτίωση των σινοελληνικών σχέσεων σε όλους τους τομείς αλλά θα συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον πυρήνα της Ευρώπης και αξίζει να διεκδικήσει καλύτερο αποτύπωμα εκεί όπου οι Βρυξέλλες έχουν μείνει πίσω.
-Ο δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin Sadat Centre for Strategic Studies (Ισραήλ) και στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Το βιβλίο του Κατανοώντας την Κίνα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρη
...η ξυνή υποδοχή από τη ΣΥΡΙΖΑίϊκη "Εφ.Συν"
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου