οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

"ΚΑΘΕΤΟΣ" ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΔΕΔΥ, ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ (Δήμαρχος Κερατσινίου, Τομεάρχης Παιδείας) ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΑΓΩΓΕΙΑ "ΤΟΥ" ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ Η ΚΕΔΕ!

Από τον κλώνο της "Ε"


                                                                      "Εφ.Συν", 21/12/16

Ηχηρό «όχι» του υπουργείου για νηπιαγωγεία υπό την Τ.Α.
Της 'Αννας Ανδριτσάκη

Οχι μόνο διαφωνεί, αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά ο υπουργός Παιδείας το αίτημα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να αναλάβουν οι δήμοι την ευθύνη λειτουργίας των νηπιαγωγείων.

«Το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει την αποκλειστική ευθύνη της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Το αίτημα της ΚΕΔΕ απορρίπτεται κατηγορηματικά, καθώς προσκρούει και στο Σύνταγμα της χώρας και στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

Με αυτή τη δήλωση ο κ. Γαβρόγλου επιδιώκει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα σε ό,τι αφορά την πιθανότητα υπαγωγής δομών εκπαίδευσης στις φιλοδοξίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η απάντησή του, μάλιστα, απηχεί τη δυσαρέσκεια που επικρατεί εν γένει στην κυβερνητική παράταξη, καθώς στελέχη του τομέα Παιδείας μιλούν για προσπάθεια όχι διοικητικής μεταφοράς, αλλά εξασφάλισης κονδυλίων προκειμένου να ωφεληθούν οι δήμοι, όχι όμως και οι γονείς, ειδικά αν ληφθεί υπ’ όψιν το κακό προηγούμενο των βρεφονηπιακών σταθμών.

Υποβάθμιση διαρκείας

Είναι γεγονός ότι από το 2001, οπότε και εφαρμόστηκε ο νόμος βάσει του οποίου η προσχολική φροντίδα (όχι εκπαίδευση) πέρασε από την κεντρική διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι σχετικές δομές έχουν υποστεί τεράστια υποβάθμιση.

Βέβαια, η υποχρηματοδότηση είναι το μείζον πρόβλημα, ωστόσο μόνον ιδανική δεν φαντάζει η λύση της μεταφοράς δομών εκπαίδευσης στους χρεοκοπημένους δήμους.

Το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ όρισε ένα πλαίσιο 12 μεταρρυθμίσεων-τομών για ένα ισχυρό επιτελικό κράτος με ενισχυμένο τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Βάσει αυτού, πρότεινε τη μεταφορά συγκροτημένων δομών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μεταξύ αυτών: Νηπιαγωγεία, Κοινωνικά Ιδρύματα, Γραφεία του ΟΑΕΔ, δομές πρόληψης και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων των Κέντρων Υγείας (ιδίως των αστικού τύπου), πλην του υγειονομικού προσωπικού τους.

Η αντίδραση στην απόφαση είναι γενικευμένη. Δεν είναι μόνον οι αριστερές παρατάξεις που καταγγέλλουν τους εκπροσώπους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την ψήφιση της πρότασης στο συνέδριο και μάλιστα όταν οι πρώτες είχαν αποχωρήσει.

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που οι “τοπικοί άρχοντες” θέτουν στόχο την υπαγωγή των νηπιαγωγείων, αλλά και συνολικά της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους δήμους για ευνόητους λόγους», ενώ καταγγέλλει την ΚΕΔΕ ότι «με την απόφασή της αυτή επαναφέρει την απόπειρα υποβάθμισης του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής, την ώρα που οι θεσμοί επιτάσσουν τον “εξορθολογισμό” σε πόρους και δαπάνες, καθώς και τις γενικευμένες περικοπές στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές».

Οι αποφάσεις νομοθετικών και διοικητικών οργάνων που απαγορεύουν τέτοιες μεταφορές διοίκησης είναι αρκετές.

Δεδικασμένο

Η ΑΔΕΔΥ επικαλείται την απόφαση 25/92 του ΣτΕ, η οποία ρητά αναφέρει: «Δεν μπορούν να μεταφερθούν αρμοδιότητες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτό γιατί το άρθρο 16 του Συντάγματος ρητά το απαγορεύει».

Υπήρξαν αρκετές μεταγενέστερες, με τελευταία την απόφαση της 4ης Απριλίου του 2011, από το Στ’ τμήμα του ΣτΕ.

Σύμφωνα με αυτήν: «Ο συνταγματικός νομοθέτης αναθέτει την αποστολή της παιδείας ευθέως στο κράτος και αποκλείει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σχετικών με αυτήν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως οποιουδήποτε βαθμού. (…)

»Το Σύνταγμα επιτρέπει μόνον την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ιδιώτες υπό όρους και προϋποθέσεις, καθοριζόμενες από τον νόμο».

■ Ιδιαίτερα καυστική δήλωση έκανε ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των “ανεξάρτητων” δημάρχων της χώρας που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ., αφού λύσανε τα προβλήματα των δήμων -οι οποίοι προσπαθούν να λειτουργήσουν με 60% πια λιγότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς εργαζόμενους σε βασικές θέσεις- επανέρχονται στο προσκήνιο, μέσα από το συνέδριό τους, με μια πρόταση που μας γυρνάει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συγκεκριμένα στην εποχή των δημοδιδασκάλων».


                                                           "Εφ.Συν", 21/12/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου