οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

"...Ενα θρίλερ δίχως τέλος. Κάπως έτσι μοιάζουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τους εταίρους, αλλά το πεδίο της αντιπαράθεσης έχει κατέβει ένα σκαλί χαμηλότερα. Αντί η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχει βρεθεί να διαπραγματεύεται σκληρά για το ξεπάγωμα των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, εγχείρημα το οποίο προσκρούει σε αλλεπάλληλες και διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, με αφορμή τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ απαιτεί την υπογραφή επιστολής από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η οποία θα συνταχθεί «σε συνεργασία και συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών». Το περιεχόμενο αυτής της επιστολής που αποτελεί το νέο αντικείμενο διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να αποδειχθεί ικανό να κάμψει τις ενστάσεις της Γερμανίας ώστε να δώσει την έγκρισή της για την επαναφορά των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και τον κλώνο της "Ε"


                                                                   "ΤΑ ΝΕΑ", 22/12/16

«Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα»
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις για το χρέους, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Της Βούλας Κεχαγιά

Η δυστοκία στο ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος οδηγεί το Μαξίμου στην επαναλαμβανόμενη διατύπωση πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν συνδέεται με την εφαρμογή τους. Επομένως, το μήνυμα που επιχειρούν να στείλουν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του είναι ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά χωρίς να επηρεάζεται από την καθυστέρηση στο ξεκλείδωμα των βραχυπρόθεσμων.

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο προτού ολοκληρώσει την περιοδεία του στην Κρήτη επανέλαβε για τα κοινωνικά μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων από την υπεραπόδοση των εσόδων πως «είμαστε απόλυτα μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας», επομένως με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης «που είναι κυρίαρχη, γιατί υπάρχει δημοκρατία στην Ευρώπη, αποδίδονται τα χρήματα εκεί όπου εκείνη αποφασίζει».

Η κυβέρνηση μέσω κύκλων της τοποθετεί το ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων αρκετά σύντομα, πιθανότατα στο επόμενο Eurogroup το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να γίνει έως το τέλος του χρόνου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε χθες ότι για να ενεργοποιηθούν από την ελληνική πλευρά οι ανησυχίες των θεσμών ζητήθηκε από το EuroWorking Group να στείλουν γραπτώς τι ακριβώς ζητούν να διευκρινιστεί ώστε η κυβέρνηση να απαντήσει με καθαρό τρόπο. Επομένως το οικονομικό επιτελείο θα απαντήσει μόνο όταν θα έχει στα χέρια του το αίτημα των θεσμών για διευκρινίσεις.

«ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ». Ο Γιώργος Χουλιαράκης επανέλαβε ότι οι κοινωνικές παροχές έχουν εφάπαξ χαρακτήρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι «από δω και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει». Ομοίως από την Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε αφενός ότι «δεν θα μας υποδείξουν» ορισμένοι πού θα διοχετεύει η κυβέρνηση το καθαρό πλεόνασμα από την υπεραπόδοση των στόχων κι αφετέρου άφησε σαφέστατα να γίνει κατανοητό ότι πρόθεση του Μαξίμου είναι ανάλογες πρωτοβουλίες να επαναληφθούν για την ενίσχυση όσων σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Χθες το βράδυ, μπαίνοντας στη Βουλή για την ψήφιση της αναστολής στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που υφίστανται τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε πως δεν γνωρίζει πότε θα σταλεί η επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς για τα βραχυπρόθεσμα κι επιπλέον ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει και θα είναι και καλή.

Το αφήγημα της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό. Πως δηλαδή η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει «θετικά και έγκαιρα» και ασφαλώς χωρίς τη λήψη των νέων μέτρων που ζητεί επιμόνως το ΔΝΤ για τη διετία 2019 και 2020. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε μάλιστα τους δανειστές «να συνεννοηθούμε», βάζοντας ωστόσο έναν «κόφτη» σ' αυτήν τη διαπραγμάτευση. Τη μη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την κυβέρνησή του και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας στη βάση όσων ισχύουν στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ανοησίες όσα ακούστηκαν για την περιοδεία του στην Κρήτη, η οποία ερμηνεύτηκε ως προεκλογική, και είπε: «Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της τετραετίας, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019».

ΦΡΕΝΟ. Με αυτό το μότο το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθεί τουλάχιστον την τελευταία εβδομάδα να βάλει φρένο στην εκλογολογία, η οποία εντείνεται όχι μόνο από τις κινήσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού - που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν διπλή ανάγνωση - αλλά και από την εκτίμηση διαφόρων πολιτικών παραγόντων πως επειδή υπάρχει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση η δεύτερη αξιολόγηση θα παραμείνει ανοιχτή.

Το Μαξίμου εξ αυτού του λόγου συντηρεί τη σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και φροντίζει να την ταυτίζει όσο πιο συχνά γίνεται με τους ακραίους κύκλους των δανειστών, ακόμη και με τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Θεωρεί ότι η ΝΔ είναι το «αποκούμπι» του γερμανού υπουργού Οικονομικών και ότι συνδέονται με «δεσμούς αίματος».

Η χθεσινή κριτική της κυβέρνησης προς την αξιωματική αντιπολίτευση εστιάστηκε και πάλι στην απόφασή της να αντιταχθεί στη χορήγηση της 13ης σύνταξης προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Πρόκειται για 629 εκατομμύρια ευρώ, που είναι σχεδόν πέντε φορές περισσότερα από όσα κόπηκαν από ΕΚΑΣ, με δεσμεύσεις που μας είχαν υποχρεώσει αυτοί, οι κυβερνήσεις Σαμαρά - Βενιζέλου και δεν καταφέραμε να πάρουμε πίσω μετά από τη σκληρή διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για τις περικοπές στο ΕΚΑΣ.

Στο Μαξίμου πιστεύουν πως όσο κι αν έχει επικριθεί το βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει την κυβέρνηση στην εικόνα της προς την κοινωνία και ότι αντιστοίχως θα προκαλέσει δυσαρέσκεια για τη Νέα Δημοκρατία που αρνήθηκε να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία δείχνοντας ότι συμπλέει με τις ακραίες φωνές των δανειστών.

Ζητούν δήλωση μετανοίας για το υπερπλεόνασμα
Επιστολή με υπογραφή Τσακαλώτου αξιώνουν οι Ευρωπαίοι για να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Της Έλενας Λάσκαρη

Ενα θρίλερ δίχως τέλος. Κάπως έτσι μοιάζουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τους εταίρους, αλλά το πεδίο της αντιπαράθεσης έχει κατέβει ένα σκαλί χαμηλότερα. Αντί η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχει βρεθεί να διαπραγματεύεται σκληρά για το ξεπάγωμα των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, εγχείρημα το οποίο προσκρούει σε αλλεπάλληλες και διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, με αφορμή τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ απαιτεί την υπογραφή επιστολής από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η οποία θα συνταχθεί «σε συνεργασία και συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών». Το περιεχόμενο αυτής της επιστολής που αποτελεί το νέο αντικείμενο διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να αποδειχθεί ικανό να κάμψει τις ενστάσεις της Γερμανίας ώστε να δώσει την έγκρισή της για την επαναφορά των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος. 
 
Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διά του γνωστού διδύμου Τόμσεν - Ομπστφελντ, συγγραφέων του γνωστού πονήματος για την αναγκαιότητα νέας μείωσης αφορολογήτου και συντάξεων, ανεξάρτητα από το αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5% ή στο 3,5% του ΑΕΠ, άνοιξε χθες μέτωπο αντιπαράθεσης και με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε επιχειρηματολογήσει επί της ουσίας υπέρ των ελληνικών θέσεων και της κυβερνητικής άρνησης να λάβει πρόσθετα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Πολ Τόμσεν και Μορίς Ομπστφελντ με νέα ανάρτηση στο μπλογκ του ΔΝΤ και απαντώντας σε «ερωτήματα αναγνωστών» όπως έγραψαν, επιμένουν ότι η ενδεδειγμένη συνταγή είναι η νέα μείωση του αφορολογήτου και η νέα μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων. Κατά την άποψή τους, και τα δύο παραμένουν πολύ υψηλά.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, όμως, δεν είναι το πρωτεύον ζήτημα αυτή την περίοδο για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση. Προηγουμένως θα πρέπει να έχει λυθεί ο γόρδιος δεσμός της επαναφοράς σε ισχύ των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος.

ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ. Οι πρώτες προσπάθειες απεμπλοκής έγιναν σε έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group το απόγευμα της Τρίτης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης φέρεται να έδωσε τις διαβεβαιώσεις που απαιτούσαν οι ομόλογοί του για τον εφάπαξ χαρακτήρα της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, με 617 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016.

Από τους εκπροσώπους των χωρών της ευρωζώνης οι περισσότεροι φάνηκε, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, να αρκούνται σε αυτές τις εξηγήσεις ώστε να ξεμπλοκάρουν τα μέτρα για το χρέος.

Δεδομένου όμως ότι δεν υπήρχε ομοφωνία - Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία και Εσθονία δεν συμφώνησαν - ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ σε μια προσπάθεια συμβιβασμού, φέρεται να επιχείρησε έγκριση της απεμπλοκής διά της «σιωπηλής παραδοχής». Η Γερμανία εξέφρασε διαφωνία και φέρεται τώρα να απαιτεί κυβερνητική επιστολή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα μας ζητήσουν» έλεγε χθες κυβερνητική πηγή χωρίς να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, οι οποίες στο μεταξύ είχαν διαρρεύσει. Σύμφωνα με αυτές, η Γερμανία προκειμένου να άρει τις ενστάσεις της είχε απαιτήσει έως και δέσμευση της κυβέρνησης για αυτόματη περικοπή συντάξεων, με τη συνδρομή του κόφτη, τον Απρίλιο στο βαθμό που η Eurostat επικυρώσει χαμηλότερο από το προβλεπόμενο πλεόνασμα.

Σε ένα ακόμα χειρότερο σενάριο η Γερμανία ετοιμάζεται να συνδέσει την επαναφορά των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι «σύντομα θα δοθεί λύση η οποία θα ξεκλειδώσει τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η εφαρμογή των οποίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Η επιστολή αρχικά επρόκειτο να σταλεί χθες. Δεν αναμένεται να αποσταλεί σήμερα. Σήμερα περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών το «ερωτηματολόγιο» από τον ESM επί του οποίου θα πρέπει να απαντήσουν και να δεσμευθούν.

"Εφ.Συν", 22/12/16
ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΣΤΑΣΗ(....)ΛΕΩ ΕΓΩ : 
Εγγράφως και με καθαρό τρόπο 

Των Αρτέμιδος Σπηλιώτη και Μάριου Χριστοδούλου

Το «μπαλάκι» στους θεσμούς πετάει η κυβέρνηση η οποία -εν μέσω μεγάλων αντεγκλήσεων στο εσωτερικό της- ζητάει να της διατυπώσουν εγγράφως τα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους αναφορικά με το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά.

Η Αθήνα περιμένει λοιπόν την επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) για να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων θεμάτων που θα θέσουν οι τεχνοκράτες των δανειστών.

Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο δεν αφήνει περιθώρια για νέα «μπρος-πίσω» και πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας. Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά «να μας τις στείλουν γραπτώς (σ.σ. τις ανησυχίες τους) και με καθαρό τρόπο ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιστολή από τον ESM θα πρέπει -εκτός απροόπτου- να φτάσει σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών και εκτιμάται ότι μεταξύ των ερωτήσεων που θα κληθεί να απαντήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι: επιβεβαίωση ότι το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ, αν ο ΦΠΑ δεν αυξηθεί μόνο το 2017, αν η κυβέρνηση διατηρεί τη δέσμευση για την τήρηση του προγράμματος.

Δεν αποκλείεται στην απαντητική επιστολή Τσακαλώτου να υπάρξουν αναφορές και για εφεδρικά μέτρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 εξαιτίας των παροχών και κυρίως για το εφάπαξ βοήθημα το οποίο σήμερα πιστώνεται στους λογαριασμούς 1,6 εκατομμυρίων χαμηλοσυνταξιούχων.

Το οικονομικό επιτελείο αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτά τα ισοδύναμα ούτε θα ψηφιστούν ούτε θα ανακοινωθούν, αλλά απλώς θα περιγραφούν στο ελληνικό κείμενο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να βγει μπροστά και να σπάσει το «μπλοκ» που έχει στήσει το Βερολίνο, το οποίο από τις 8 Δεκεμβρίου όταν και ανακοινώθηκαν τα μέτρα επιμένει σθεναρά ότι επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος.

Στην πραγματικότητα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είναι ο βασικός «διοργανωτής» αυτού του παιχνιδιού, βρίσκει συνεχώς προσχήματα ώστε να σέρνεται η αξιολόγηση και να καθυστερήσει η ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Και φυσικά να τιμωρηθεί η απείθαρχη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η επιστολή Τσακαλώτου είναι πολύ πιθανό να αποσταλεί αύριο και σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα υπό τον όρο βέβαια ότι θα έχει προηγηθεί αυτή του ESM. Το αν θα ανταποκριθεί ο ΕSM στο ελληνικό αίτημα θα καταδείξει αν τελικά οι θεσμοί θέλουν να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση, η οποία φαίνεται ότι βαδίζει ξεχωριστά από τις αποφάσεις για το χρέος.

Η ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο διάστημα να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup με το οποίο θα δίνεται «σήμα» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Χθες, πάντως, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, και ο οικονομολόγος σύμβουλος του Ταμείου, Μορίς Ομπστφελντ, «ξαναχτύπησαν». Σε νέο κοινό τους άρθρο, στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, το οποίο έχει τη μορφή των ερωτήσεων-απαντήσεων, επαναλαμβάνουν τις πάγιες θέσεις του Διεθνούς Οργανισμού για μεγάλες μειώσεις που πρέπει να γίνουν σε αφορολόγητο ποσό και συντάξεις.

«Περισσότεροι από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου ατομικού εισοδήματος στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης όπου είναι 8%», επισημαίνουν τα δύο στελέχη του Ταμείου, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ένα «γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα».


                                                             "ΤΑ ΝΕΑ", 22/12/16

Συντάξεις
Από τη μία κόβουν το ΕΚΑΣ και 
από την άλλη δίνουν ψίχουλα

Του Ηλία Γεωργάκη

Με επίδομα ψίχουλα προσπαθούν να εξαπατήσουν τους συνταξιούχους, ενώ από σήμερα ξεκινούν οι νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ που φθάνουν το 50% για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.
Σήμερα, μισό ΕΚΑΣ θα βρουν στα ΑΤΜ 250.000 χαμηλοσυνταξιούχοι ενώ παράλληλα καταβάλλεται και το έκτακτο (εφάπαξ) επίδομα από 300 έως 600 ευρώ.

Κι αυτό όταν πέρα από τις άγριες περικοπές στο ΕΚΑΣ:
- Από την αύξηση της παρακράτησης της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από το 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις και την επιβολή παρακράτησης 6% (για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ) στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούλιο του 2015, 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχασαν - για πάντα - περίπου 600 εκατ. ευρώ.
- Σχεδόν σε όλους τους συνταξιούχους έγινε μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους λόγω μείωσης του αφορολογήτου και αύξησης της μηνιαίας φορολογικής παρακράτησης από τις συντάξεις τους.
- Τα 11 ψαλίδια που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου αφορούν και συντάξεις χηρείας, μερίσματα, εφάπαξ και επικουρικές οι οποίες θίγουν και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η κοινή υπουργική απόφαση για το κομμένο ΕΚΑΣ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Τετάρτης, δηλαδή στο παρά πέντε πριν πιστωθούν οι λογαριασμοί. Ωστόσο η ΗΔΙΚΑ είχε πάρει εδώ και μέρες εντολή να υπολογίσει τα νέα ποσά των δικαιούχων
.
Τα νέα ποσά του ΕΚΑΣ που θα λάβουν κυμαίνονται από 28,75 έως 115 ευρώ μηνιαίως. Ειδικότερα, η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει:
α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216 ευρώ καταβάλλεται επίδομα ποσού 115 ευρώ μηνιαίως από 230 ευρώ που εισέπραττε αυτή η κατηγορία μέχρι σήμερα.
β. Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.518 ευρώ, ποσό 86,25 από 172,50 ευρώ.
γ. Από 7.518,01 και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ, ποσό 57,50 από 115 ευρώ.
δ. Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 ευρώ, ποσό 28,75 από 57,50 ευρώ.
Η κατηγορία των 30 ευρώ για όσους είχαν ατομικό εισόδημα από συντάξεις από 8.472,10 μέχρι 9.200 ευρώ και οικογενειακό έως 13.500 ευρώ είχε ήδη καταργηθεί από τον Ιούνιο του 2016. 

Για την καταβολή του επιδόματος πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2017, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου μήνα της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας.
β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

"ΤΑ ΝΕΑ", 22/12/16

Τα μέτρα δεν περνούν από την Πειραιώς

«Μόνος σου ή κάλπες» το μήνυμα Μητσοτάκη σε Τσίπρα

Του Διονύση Νασόπουλου

Η λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο του Αλέξη Τσίπρα περνάει από δύο δρόμους, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στην Πειραιώς: ο Πρωθυπουργός ή θα προσυπογράψει δύσκολα μέτρα, ιδίως στα εργασιακά, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να κερδίσει πολιτικό χρόνο ή θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται πλέον με τη βεβαιότητα ότι ο κεντρικός αντίπαλός του δεν κατευθύνεται προς τον δεύτερο δρόμο, αλλά αμφιβάλλει εάν έχει τη δυνατότητα και τις αντοχές για να ακολουθήσει τον πρώτο.

Ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, θα είναι τα πράγματα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην περίπτωση που η πλευρά των ευρωπαίων εταίρων και δανειστών επιμείνει για συμφωνία που θα καλύπτει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, τα απαιτούμενα μέτρα θα είναι ακόμη βαρύτερα και η πίεση στην κυβέρνηση εντονότερη. Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύουν στη ΝΔ και την απότομη πολιτική όξυνση από την πλευρά του Μαξίμου και προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία αποδίδεται κυρίως στο πολιτικό αδιέξοδο, παρά σε μια προετοιμασία ενός προεκλογικού σκηνικού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αξιωματική αντιπολίτευση σπεύδει να διαμηνύσει σε όλους τους τόνους στην κυβέρνηση ότι δεν προτίθεται να προσφέρει στηρίγματα εντός ή εκτός Βουλής για να εγκριθούν πρόσθετα μέτρα και, σε κάθε περίπτωση, για τα επόμενα βήματα θα πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στη δική της πλειοψηφία. Διαφορετικά, οφείλει να απευθυνθεί άμεσα στον ελληνικό λαό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη διαπραγματευτική και διαχειριστική αδυναμία της.
Στη γραμμή αυτή θα κινηθούν το επόμενο διάστημα τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα επιτελικά στελέχη της ΝΔ, προειδοποιώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι όσο παραμένει ανοικτή η εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης τόσο περισσότερο η χώρα θα απομονώνεται και θα βαθαίνει η κρίση για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να αναζητεί «συνενόχους» φρόντισε ήδη να στείλει ο Βασίλης Κικίλιας, απορρίπτοντας με κατηγορηματικό τρόπο μια γαλάζια συνδρομή στην περίπτωση που το Μαξίμου επιδιώξει την έγκριση νέων μέτρων από τη Βουλή με 180 ψήφους, προκειμένου να εγκλωβίσει πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν θα αποτελέσουμε το άλλοθι του κ. Τσίπρα, προκειμένου να διαφύγει των δικών του ευθυνών. Δεν θα επιτρέψουμε ο ίδιος να μετατρέψει τις δικές του ευθύνες σε εθνικές ευθύνες. Αν νομίζει ότι δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία ή στήριξη προκειμένου να περάσει τα οποιαδήποτε μέτρα από τη Βουλή, τότε να προχωρήσει στα δέοντα. Και αυτά είναι εκλογές» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, καταλήγοντας ότι μόνο μέσα από κάλπες θα υπάρξει ξανά - που δεν υπάρχει σήμερα - αντιστοιχία των δυνάμεων και της θέλησης της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Η διαχωριστική γραμμή που αποφάσισε να τραβήξει η Πειραιώς κρίθηκε ότι είναι επιβεβλημένη και για να αποφευχθούν παρερμηνείες από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπερψηφιστεί η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά τα οποία δοκιμάζονται από το Προσφυγικό, σε αντίθεση με το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, που επίσης προβλέπει το επίμαχο κυβερνητικό πακέτο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα του 2016. Αν και γαλάζια στελέχη συνδέουν την αλλαγή στάσης της ΝΔ με αντιδράσεις που καταγράφονται από το μέτωπο των συνταξιούχων και με πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η άρνηση του κόμματος να στηρίξει το εφάπαξ βοήθημα, από την Πειραιώς επιμένουν ότι ο ΦΠΑ στα νησιά είναι διαφορετικό ζήτημα και αποτελούσε βασικό αίτημα της ΝΔ που τελικώς αναγκάστηκε να αποδεχθεί η κυβέρνηση. «Η ΝΔ, ως κυβέρνηση, υπερασπίστηκε επί τρία χρόνια τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά και δεν αποδέχτηκε τις απαιτήσεις των δανειστών για την κατάργησή του», είναι το βασικό μήνυμα της Πειραιώς, το οποίο καλούνται να μεταφέρουν στις περιφέρειές τους τα γαλάζια στελέχη, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «κίνηση εξαπάτησης και τυχοδιωκτισμού» τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά» Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. 
 
Το γαλάζιο επιτελείο, εξάλλου, δεν προτίθεται να επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να αναζητήσει ζωτικό χώρο ούτε μέσα από μια παράταση της εκκρεμότητας με τους δανειστές, μέσα από μια «πατριωτική παράσταση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. «Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο, με τον καλύτερο τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα. Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Αντί για αυτά, η κυβέρνηση διατηρεί την αβεβαιότητα, ανεβάζει τον λογαριασμό των μέτρων, καθυστερεί την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου» τονίζει ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ανοίγοντας το δεύτερο πεδίο της γαλάζιας αντεπίθεσης που θα κλιμακωθεί στις αρχές του νέου έτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου