οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

"...Ο συνδυασμός ΔΝΤ και Γερμανίας οδηγεί σε συνειρμούς για επιπλέον μέτρα, περιλαμβανομένων των εργασιακών, για τα οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει βάλει τη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» της. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ ζητά οπωσδήποτε μέτρα, θεωρώντας ότι τα υφιστάμενα δεν επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία δεν προβλέπεται να κάνει τόσο μεγάλη μείωση χρέους ώστε να αντισταθμίζεται η έλλειψη μέτρων. Το ΔΝΤ εξάλλου θεωρεί ότι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, μείωση του αφορολογήτου και περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας είναι ούτως ή άλλως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα από το δημοσιονομικό τους αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ κατέστησε σαφές χθες ότι ενώ συζητείται κάποια ελαστικότητα σε σχέση με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, το «αντάλλαγμα» θα είναι η ριζική αναμόρφωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρων έως και το 2018..."

Το κύριο θέμα, από "ΤΑ ΝΕΑ", την "Εφ.Συν"

+εσωτερικά θεματα αναφοράς
"ΤΑ ΝΕΑ", 30/11/16
"Εφ.Συν", 30/11/16
"ΤΑ ΝΕΑ", 30/11/16 
«Να κάνουμε κάτι για τις ανησυχίες της Γερμανίας»
Η τοποθέτηση του Πιερ Μοσκοβισί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκάλεσε παγωνιά στην Αθήνα

Των Ειρήνης Χρυσολωρά και Μανώλη ΣπινθουράκηΤην ανάγκη ενός συμβιβασμού που θα επαναφέρει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και θα ικανοποιεί και τη Γερμανία υπέδειξε, όπως όλα δείχνουν, στην κυβέρνηση ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Μάλιστα, ο συμβιβασμός αυτός πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες, μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Ολοι οι θεσμοί πρέπει να συνεργαστούν, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ. Δεν θα υπάρξει ρήγμα με το Ταμείο» είπε ο Γάλλος σε συνέντευξη Τύπου χθες, ενώ σε άλλο σημείο παρατήρησε με νόημα ότι «πρέπει να κάνουμε κάτι και για τις ανησυχίες της Γερμανίας. Το κάναμε πάντα».

Ο συνδυασμός ΔΝΤ και Γερμανίας οδηγεί σε συνειρμούς για επιπλέον μέτρα, περιλαμβανομένων των εργασιακών, για τα οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει βάλει τη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» της. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ ζητά οπωσδήποτε μέτρα, θεωρώντας ότι τα υφιστάμενα δεν επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία δεν προβλέπεται να κάνει τόσο μεγάλη μείωση χρέους ώστε να αντισταθμίζεται η έλλειψη μέτρων. Το ΔΝΤ εξάλλου θεωρεί ότι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, μείωση του αφορολογήτου και περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας είναι ούτως ή άλλως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα από το δημοσιονομικό τους αποτέλεσμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ κατέστησε σαφές χθες ότι ενώ συζητείται κάποια ελαστικότητα σε σχέση με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, το «αντάλλαγμα» θα είναι η ριζική αναμόρφωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρων έως και το 2018.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υποστήριζε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ότι η μοναδική πηγή αβεβαιότητας για το κλείσιμο της συμφωνίας είναι το ΔΝΤ. Ο στόχος των δανειστών, όπως προκύπτει από τις περιγραφές χθες του Μοσκοβισί και του Ντεϊσελμπλούμ, είναι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών (staff level agreement) μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας και στη συνέχεια να συζητηθούν και να συμφωνηθούν τα μέτρα για το χρέος. Ο Μοσκοβισί έθεσε ως προοπτική για την τελική συμφωνία το τέλος του χρόνου - μη αποκλείοντας ένα νέο, έκτακτο Eurogroup.

Οσον αφορά τα εργασιακά σημείωσε ότι «χρειάζεται ευελιξία για να μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις προσλήψεις, αλλά και διαπραγματευτική ισχύς» για τους εργαζομένους. Μια παρατήρηση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως πίεση για ελληνικές υποχωρήσεις στις ομαδικές απολύσεις, με αντάλλαγμα υποχωρήσεις των δανειστών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ο Μοσκοβισί είπε, εξάλλου, ότι ενώ δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέταρτο Μνημόνιο, «σε καμία περίπτωση, δεν είναι αυτό που θέλουμε». Το τρίτο ήταν ήδη πολύ, είπε.

ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ. Μοσκοβισί και Ντεϊσελμπλούμ άνοιξαν χθες δημοσίως τη συζήτηση για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, για τα οποία το Μνημόνιο προβλέπει 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μεσοπρόθεσμα. Ο Μοσκοβισί είπε ότι μετά το 2018 τελειώνει το πρόγραμμα «οπότε οι στόχοι μπορεί να αλλάξουν», ενώ ο Ντεϊσελμπλούμ παραδέχτηκε χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ότι το ΔΝΤ έχει κάποιο δίκιο όταν λέει ότι ο στόχος αυτός είναι υπερβολικός.

«Από τη μια, το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι δύσκολο η Ελλάδα να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και από την άλλη, κάποιοι το θεωρούν απαραίτητο δεδομένου ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε έναν ρεαλιστικό τρόπο να προχωρήσουμε». Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής δήλωσε, επίσης, ότι έως σήμερα η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο και ευελπιστεί πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εδραίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Οσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τι μπορεί να γίνει με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος των δανείων. «Είμαι αρκετά αισιόδοξος» ανέφερε και υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει ήδη από τον Μάιο πως πριν από την εκπνοή του έτους το θέμα θα πάει για συζήτηση στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ακόμη πως συμφωνεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε το θετικό momentum» για να κάνουμε βήματα προόδου.

Καταλήγοντας τόνισε μάλιστα ότι Ελλάδα και πιστωτές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. «Χρειάζονται και τα δύο μέρη για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη» είπε ο Ντεϊσελμπλούμ και εξήγησε ότι, από τη μια, οι πιστώτριες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να στηρίξουν την Ελλάδα και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευθεί ότι δεν θα αφήσει τα πράγματα να παρεκτραπούν και ότι θα χτίσει μια ισχυρή οικονομία.

Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ. Υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης μίλησε χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Κάτι τέτοιο, είπε, θα ενισχύσει την πρόβλεψη για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017, θα επιτρέψει τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα συμβάλει στην άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και θα επιτρέψει την πρόσβαση του Δημοσίου στις αγορές.

Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να ανακοπεί η ανοδική πορεία της οικονομίας, να αναζωπυρωθεί η αβεβαιότητα και να εξασθενήσουν οι προοπτικές εξόδου από την κρίση.

"ΤΑ ΝΕΑ", 30/11/16 
Ο σκληρός Δεκέμβρης της διαπραγμάτευσης
«Μέσα στον μήνα θα κριθούν πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος διαπιστώνει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος
Της Αγγελικής Κ. Καραγεώργου

Από αύριο μπαίνουμε στον πιο κρίσιμο μήνα από το καλοκαίρι του 2015. Η ομολογία προέρχεται από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού Οικονομικών. Ειπώθηκε μάλιστα στη Βουλή, κατά τη χθεσινή συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Ειδικότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «μέσα στον Δεκέμβριο θα κριθούν πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητά μας να πετύχει ο οδικός χάρτης που ανακοινώσαμε το καλοκαίρι του '15». Χαρακτήρισε άλλωστε ως ημερομηνία-ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου, εξηγώντας πως τότε η ελληνική οικονομία ευελπιστεί πως τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης - δηλαδή μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικοί στόχοι και χρέος - θα ενωθούν. Ο ίδιος δεν απέκλεισε να υπάρξει κι άλλο Eurogroup, σημειώνοντας πως «πολύ σύντομα θα έχουμε εικόνα αν θα μπορούμε να πάμε στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αλλά και πότε θα περάσουμε στην άρση των capital controls».

ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στα τρία στάδια της διαπραγμάτευσης. Για το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων υποστήριξε ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς είναι διαδοχικές και υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις ως προς το πώς θα καλυφθούν οι στόχοι εντός του προγράμματος το 2017 και το 2018. Για τους δημοσιονομικούς στόχους εξήγησε ότι η συζήτηση αφορά και για μετά το 2018. Αν, όπως είπε, «θα είναι 3,5% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα ή αν θα μειωθεί ή αν θα είναι για κάποια χρόνια 3,5% και για κάποια άλλα λιγότερο». Για το τρίτο σκέλος, αυτό του χρέους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός. Προσδιόρισε ως χρονικό ορίζοντα για νέες εξελίξεις που θα αφορούν τη διευθέτησή του τις αρχές του νέου έτους. «Νομίζω ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα έχουν δοθεί οι λεπτομέρειες και θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία για την επόμενη περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Τσακαλώτος συνέστησε στο ΔΝΤ «να έχει το θάρρος της γνώμης του (δηλ. της θέσης περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους)». Ειδικότερα είπε πως αν το ΔΝΤ θέλει μείωση του στόχου του πλεονάσματος λίγο πάνω από το 1,5%, αντί του 3,5%, και εφόσον συμφωνεί με όσα λένε Ντράγκι, Μοσκοβισί, Ομπάμα, Λιου, ότι η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να πάρει άλλα μέτρα και το χρέος χρειάζεται να μειωθεί, «τότε να μην πιέζει τον αδύνατο παίκτη, αλλά να πιέζει αυτόν που δεν θέλει να δώσει πολλά για το χρέος».

Στο εσωτερικό, από την κριτική του υπουργού δεν ξέφυγε η Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα απέκρουσε με τον δικό του, ξεχωριστό, τρόπο τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί απομόνωσης της κυβέρνησης. Οχι, αυτήν τη φορά δεν επικαλέστηκε την Κατίνα Παξινού, αλλά την Γκρέις Κέλι και την πριγκίπισσα Νταϊάνα. «Τέτοια απομόνωση της ελληνικής κυβέρνησης έχω να δω από τους γάμους της Γκρέις Κέλι με τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό και της Νταϊάνα με τον πρίγκιπα Κάρολο» ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να γίνεται ακριβώς σαφές πάντως το υπονοούμενο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το επενδυτικό κλίμα για τη χώρα καλυτερεύει. Τουλάχιστον αυτό το ενδιαφέρον διαπιστώνει, όπως έκανε γνωστό, κατά τις επαφές του με επενδυτές. Κι αυτό επειδή όλοι κατανοούν ότι έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2017, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον χαρακτήρισε ως «απεικόνιση» της κυβερνητικής πολιτικής από πλευράς φόρων και δαπανών. «Εχει θετικά μηνύματα και δυσκολίες, όπως όλοι οι προϋπολογισμοί, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης» είπε, υποστηρίζοντας ότι στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τις πιο ευάλωτες τάξεις και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Για τα δύο τελευταία τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση περιμένει, από την εφαρμογή των σχετικών νομοσχεδίων, «πολλά και σημαντικά έσοδα».

ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Χθες πάντως ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,7%, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν κρύβει πως υπάρχουν υφεσιακά μέτρα». Το ζήτημα όμως, πρόσθεσε, είναι πως υπάρχουν αντισταθμίσεις. Επ' αυτού επικαλέστηκε τις προβλέψεις για αύξηση της απασχόλησης. Μάλιστα, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για ανάπτυξη το 2017 και το 2018, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη χρειαζόμαστε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο». Ποιο είναι αυτό; Αυτό που, όπως τόνισε, έλεγε από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ: «Να αλλάξει το μοντέλο, να μη βασίζεται μόνο σε μεγάλα έργα, αλλά να έχουμε ένα μοντέλο πιο σοφιστικέ, πιο πλούσιο σε πρωτοβουλίες».

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/11/16 

Δοκιμάζονται οι «κόκκινες γραμμές» των θεσμών

Του Σωτήρη Νίκα

Στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας για τη δεύτερη αξιολόγηση, για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δοκιμάζουν ο ένας τις «κόκκινες γραμμές» του άλλου, με την Αθήνα να φοβάται ότι θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό ενός συμβιβασμού μεταξύ των θεσμών, ο οποίος μπορεί να φθάσει έως και τα 3,6 δισ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μπαράζ τοποθετήσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, οι οποίοι επί της ουσίας επιδίωξαν να θέσουν τις «κόκκινες γραμμές», ενόψει των αποφάσεων για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα με νέο δικό του πρόγραμμα, το οποίο στη χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να περιλαμβάνει προβλέψεις πολύ κοντά σε εκείνες του υφιστάμενου μνημονίου.

Ωστόσο, οι όροι που έχει θέσει το Ταμείο για να συνάψει νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Το Ταμείο στην πράξη ζητεί τα εξής:

1. Η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως όλες τις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω. Για παράδειγμα, στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ζητάει την πλήρη απελευθέρωσή τους, όταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξετάζουν την αύξηση του ορίου απολύσεων.

2. Να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι ή εναλλακτικά να είναι πολύ πιο γενναία η ρύθμιση του χρέους από ό,τι σχεδιάζεται από την Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως με τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Αθήνα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα είναι στο 1,5% του ΑΕΠ, αντί ελληνικής και ευρωπαϊκής πρόβλεψης για 3,5% του ΑΕΠ. Και για να καλυφθεί η διαφορά του 2% του ΑΕΠ ή των περίπου 3,6 δισ. ευρώ, έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι θα δεχθεί μόνο μέτρα περικοπής των συντάξεων και «κουρέματος» του αφορολόγητου ορίου.

Το ίδιο υποστηρίζει πως δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα και ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πρέπει να μειωθούν στο 1,5% του ΑΕΠ, παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα για πολλά χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την Ευρωζώνη να καλύψει τη διαφορά μέσω γενναίας ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ έχει ζητήσει η ελάφρυνση που θα προκύψει από την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων να κυμανθεί στα επίπεδα των 70-80 δισ. ευρώ, όταν τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) οδηγούν σε όφελος 36-40 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η αρνητική στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, τόσο στο θέμα της ελάφρυνσης όσο και σε εκείνο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά, είναι αυτό που φοβίζει την Αθήνα ότι θα οδηγήσει τους πιστωτές της χώρας σε συμβιβασμό εις βάρος της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίες οι τοποθετήσεις του κ. Τσακαλώτου τις τελευταίες δύο ημέρες για ενδεχόμενο συμβιβασμό, τα βάρη του οποίου θα κληθεί να «σηκώσει» η Αθήνα. Η αγωνία αυτή της κυβέρνησης εξηγεί και την επίθεση του κ. Τσακαλώτου στο ΔΝΤ (που δεν πιέζει το Βερολίνο για το θέμα του χρέους) και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες («φωτογραφίζοντας» τη Γερμανία) για τη στάση που τηρούν στις διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούν ότι το Eurogroup της Δευτέρας είναι κρίσιμο, αφού θα δοκιμαστούν στην πράξη οι «κόκκινες γραμμές» κάθε πλευράς και θα αποδειχθεί εάν μπορεί να επέλθει ο πολυπόθητος συμβιβασμός. Πάντως, όλοι έχουν ξεκαθαρίσει πως θέλουν να έχει επιτευχθεί συμφωνία για τα ζητήματα της αξιολόγησης, του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων εντός του 2016.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/11/16 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου