οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

"...Εως τώρα, η Τουρκία στηρίζει σε νομικά επιχειρήματα και δικές της ερμηνείες διεθνών συνθηκών τις μονομερείς διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Σ' αυτά τα στοιχεία στηρίζει και τις αεροναυτικές επιθετικές «πολιτικές» της επί δεκαετίες σ* αυτήν τη θάλασσα. Και πάντοτε η Αγκυρα τόνιζε ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε εδαφικές βλέψεις προς την Ελλάδα. Είναι, λοιπόν, η πρώτη φορά που ένας Τούρκος ηγέτης θέτει, έστω και εμμέσως, σε δημόσια ομιλία του ένα ζήτημα αμφισβήτησης της «λογικής» που διέπει τη Συνθήκη της Λωζάννης ως συνέχεια της Συνθήκης των Σεβρών του 1920..."

Από την "Επένδυση"


                                                      "Επένδυση", 01/10/16

Οταν «βρυχάται» ο Ερντογάν
Τώρα η Αγκυρα αμφισβητεί τη... Συνθήκη της Αωζάννης-Ανησυχία στην Αθήνα, θυμός των κεμαλικών στην Τουρκία 

Του Κ.Ι. Αγγελοπούλου
aggelopoulos@ependisinews.gr


O Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά ως ήττα της Τουρκίας την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, που ορίζει τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και συνολικά την επικράτεια του σύγχρονου τουρκικού κράτους! Και μιλά για επιζήμιο «παραχώρηση» των νησιών του Αιγαίου. «Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας» είπε προχθές οε δημόσια ομιλία του. Η δήλωση του αυτή αιφνιδίασε την Αθήνα, αλλά επικρίθηκε και από την κεμαλική αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί, κατά την άποψη διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, να θέλει να αποδομήσει τον κεμαλισμό, και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, χρεώνοντας του τη «Λωζάννη» ως μείζονα ιστορική ήττα της χώρας, αλλά, την ίδια στιγμή, προσθέτει ακόμα ένα σοβαρό στοιχείο στο στρατήγημα της Τουρκίας που αφορά την αντιμετώπιση της Ελλάδος στο Ανατολικό Αιγαίο: Η Αγκυρα θεωρεί μεταπολεμικά, και ιδιαίτερα από τη δεκαετία '60, ότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, παρεμβάλλεται σ' έναν «ζωτικό χώρο» της Τουρκίας.

Εως τώρα, η Τουρκία στηρίζει σε νομικά επιχειρήματα και δικές της ερμηνείες διεθνών συνθηκών τις μονομερείς διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Σ' αυτά τα στοιχεία στηρίζει και τις αεροναυτικές επιθετικές «πολιτικές» της επί δεκαετίες σ* αυτήν τη θάλασσα. Και πάντοτε η Αγκυρα τόνιζε ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε εδαφικές βλέψεις προς την Ελλάδα. Είναι, λοιπόν, η πρώτη φορά που ένας Τούρκος ηγέτης θέτει, έστω και εμμέσως, σε δημόσια ομιλία του ένα ζήτημα αμφισβήτησης της «λογικής» που διέπει τη Συνθήκη της Λωζάννης ως συνέχεια της Συνθήκης των Σεβρών του 1920.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί, μεν, να «σηκώσει» πολύ το θέμα, αλλά και δεν μπορούσε και να μην αντιδράσει σία λεχθέντα από τον κ. Ερντογάν. Και στο υπουργείο Εξωτερικών κρίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να θέλει να τονώσει το αντι-κεμαλικό φρόνημα των ισλαμιστών οπαδών του και στον τομέα των «εθνικών θεμάτων», αλλά σίγουρα έχει υπολογίσει το βάρος των δηλώσεων του για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Επιπλέον, δεν μπορεί να μην εγείρει ερωτήματα η επιλογή αυτής της χρονικής στιγμής για τις δηλώσεις του, καθώς στα πεδία του πολέμου στη Συρία η Τουρκία, μέσω του Κουρδικού, διεκδικεί κάποιες εδαφικές «ζώνες ασφαλείας».

Ας σημειωθεί ότι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επισημαίνεται πως χρονικά οι δηλώσεις Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά συμπίπτουν με μια κλιμάκωση των αεροπορικών προκλήσεων στο Αιγαίο τον τελευταίο καιρό. Στο υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, υποστηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους πως ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος μάλλον επιχειρεί να περιλάβει, με την προχθεσινή «κλιμάκωση», την υπόθεση του Αιγαίου στις «νέες πολιτικές» που σχεδιάζει σε όλα τα μέτωπα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ, «ΠΡΟΩΘΗΜΕΝΗ” τοποθέτηση του ο Τούρκος πρόεδρος δίνει ένα πιο έντονο διπλωματικό χρώμα στην πολιτική των «γκρίζων ζωνών» οτο Αιγαίο. Η Αγκυρα εφαρμόζει αυτή την πολιτική σταθερά από το 1997. Και, επιπλέον, σήμερα αποτελεί στα διπλωματικά παρασκήνια «κοινό μυστικό» ότι η Τουρκία συνδυάζει όσο ποτέ άλλοτε συστηματικά την πίεση στο Αιγαίο ιιε το Κυπριακό. Γνωστό είναι ότι στην παρούσα φάση οι διεθνείς ι ιιέοεις (από ΗΠΑ και Λονδίνο, μέσω ΟΗΕ) για λύση του Κυπριακού είναι αυξημένες, αλλά και ότι η τουρκική πλευρά εμφανίζεται απολύτως άκαμπτη σε μια σειρά ζητήματα, τα οποία αρνείται νο συζητήσει η Λευκωσία και προκαλούν αμηχανίαστην Αθήνα. Επισημαίνεται, τέλος, από κυβερνητικούς κύκλους ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει στο Αιγαίο την «τορπίλη» του, παρά το γεγονός ότι έως και πρόσφατα υπήρξε ελληνοτουρκική επαφή κορυφής, στη Ν. Υόρκη, με συνομιλίες του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, απ' τις οποίες δεν προέκυψε κανένα σοβαρό «πρόβλημα». Και υποτίθεται ότι και στον τομέα των επαφών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι μιας συνεννόησης, προκειμένου να αποφευχθούν «αναφλέξεις» στο Αιγαίο.

Στο υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζεται πως ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος μάλλον επιχειρεί να περιλάβει με την προχθεσινή “κλιμάκωση”, την υπόθεση του Αιγαίου στίς “νέες πολιτικές” του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου