οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

"...Η ανακοίνωση, που δεν αποκλείεται να προμηνύεται ένα νέο κύκλο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ειδικά σε μία περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Ευρώπη, υπογραμμίζει ότι «ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα».Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο»..."

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ανοικτά ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο - Δεν παραδώσαμε νησιά στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ: "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (ηλεκτρονική έκδοση), 02/10/16

Ζήτημα κυριαρχίας στο Αιγαίο φέρεται να θίγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του για νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο και θέμα με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Με αφορμή την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Τουρκίας σχετικά με την διαχρονική πολιτική της χώρας στο Αιγαίο, το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει ότι ουδεμία μεταβίβαση της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο προς άλλη χώρα υπήρξε μετά το έτος 2003. Η απάντηση αφορά στο εσωτερικό της Τουρκίας καθώς μετά την δήλωση Ερντογάν ότι η συνθήκη της Λωζάνης αποτέλεσε ήττα για τη χώρα του, η κεμαλική πτέρυγα αλλά και εθνικιστές αντέδρασαν καταγγέλοντας ότι η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προχωρήσει, σιωπηρά, σε παραχωρήσεις προς την Αθήνα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Για ξένο αχυρώνα τσακώνονται η συμπολίτευση και η αντιπόλιτευση της Τουρκίας» τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που φέρεται να θέτει ζήτημα κυριότητας για νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου. «Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν», υποστήριξε το ελληνικό υπ. Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του. «Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς,
Η ανακοίνωση, που δεν αποκλείεται να προμηνύεται ένα νέο κύκλο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ειδικά σε μία περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Ευρώπη, υπογραμμίζει ότι «ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα».

Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Προχθές ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε αναφερθεί στη δήλωση που έκανε πριν από τρεις μέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν λέγοντας ότι ο τελευταίος «ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Πρόκειται για ισχυρισμό που προβάλλουν από το 2010 εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία κι εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετήσει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν στη δήλωσή του είχε πει ότι «αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923, στα εδάφη μας τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους. Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη. Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στον αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών».
Παυλόπουλος: Κάθε παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης συνεπάγεται κυρώσεις

«Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, η τήρησή της είναι υποχρεωτική και οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

ΠΗΓΗ: iefimerida, 01/10/16
Με αφορμή την πρόσφατη επικαιρότητα αναφορικά με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωση του κατά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μικράς Ασίας και Μικρασιατών στην Καλαμάτα δήλωσε: «Η Τουρκία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί conditio sine qua non για το αν και κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικώς οργανωμένων μελών της Διεθνούς Κοινότητας. Και η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, άρα η τήρησή της είναι υποχρεωτική και, επομένως, οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «Πριν απ' όλα εμείς, οι Έλληνες, πρέπει να διατηρούμε άσβεστη στην συλλογική μας μνήμη τη συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη διατήρηση της Εθνικής και Πολιτισμικής συνείδησης. Διότι -και μεσ' από τη διαχρονική δύναμη του Ελληνισμού ν' αντιμετωπίζει με ηρωισμό τις συμφορές και να μην τους επιτρέπει ν' ανακόψουν την ιστορική του πορεία- η Μικρασιατική Καταστροφή και η προσφυγιά που επακολούθησε ήταν το «μπόλι» που γονιμοποίησε, στο διηνεκές, το δέντρο της εθνικής και πνευματικής συνείδησης του Έθνους των Ελλήνων».

Επισήμανε, επίσης, ότι πρωτίστως οφείλουμε να μην λησμονούμε την θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι και εθνικό χρέος, το οποίο πηγάζει και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1998.
"H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ",  01/10/16
Αλ. Τσίπρας: Επικίνδυνη η δήλωση Ερντογάν

«Επικίνδυνη» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιφερειακή σταθερότητα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Τσίπρας, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, χθες το πρωί, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο». Και κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας ως «πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή, και ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Αν και στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Eξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) συζητήθηκαν και άλλα θέματα (επιλογή νέου αρχηγού Πυροσβεστικής, ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων και συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτρα διαβεβαίωσης του ΝΑΤΟ για τη διετία 2015-2016), είναι απολύτως σαφές ότι ο βασικός σκοπός της χθεσινής συνεδρίασης ήταν να καταγραφεί μια θεσμικού επιπέδου τοποθέτηση για τη θέση της Ελλάδας σε ένα ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να επιδέχεται απολύτως καμία παρερμηνεία. Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε εκτενέστατα από τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, αλλά και τους θεσμικά παρόντες υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο και αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία και από απόσταση τις κινήσεις του κ. Ερντογάν τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πλήρως τις πολύ σοβαρές ενδοτουρκικές στοχεύσεις που έχει η τοποθέτηση του κ. Ερντογάν, ωστόσο δεν επιθυμούν να αφήσουν αναπάντητο οτιδήποτε μπορεί να γίνει αντιληπτό ως αμφισβήτηση του status quo στην περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ο κ. Ερντογάν αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Εγινε και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάιο, όταν ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις της Συνθήκης για τη διαβίωση των μειονοτήτων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Προφανώς, οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν τότε εξετάστηκαν υπό το πρίσμα του γενικού τουρκικού αναθεωρητισμού. Ωστόσο, το γεγονός ότι επανήλθε και μάλιστα όντας ο απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία, αυξάνει τη σημασία αυτών των παρεμβάσεων.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις από κυβερνητικούς παράγοντες. Ο κ. Καμμένος είπε χθες ότι «η προσπάθεια αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους», ενώ εκτίμησε ότι ο κ. Ερντογάν προσπαθεί «να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα θεοκρατικό κράτος, αμφισβητώντας οποιαδήποτε αλλαγή έκανε ο Κεμάλ Ατατούρκ, λόγω του εσωτερικού του μετώπου». Σχολιάζοντας την αποστροφή του κ. Ερντογάν ότι «δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου θα ακουστείς απέναντι», ο κ. Καμμένος ανέφερε πως «οι φωνές αυτές ήταν ελληνικές, ήταν οι φωνές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που προϋπήρχαν εκείνων που σφαγίασαν τον Ελληνισμό». Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Ξυδάκης απέδωσε επίσης (ΣΚΑΪ) τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό της Τουρκίας ώστε να τη μετασχηματίσει από κοσμικό κράτος σε «λαϊκό Ισλάμ».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου