οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

" Δισεκατομμύρια χρόνια κρατά αυτή η διαδρομή του ηλιοβασιλέματος από το θερινό προς το χειμερινό ηλιοστάσιο, ίδια και απαράλλακτη· εκατομμύρια ανθρώπινα μάτια την έχουν παρατηρήσει – αλλά λίγα είχαν το προνόμιο να χαίρονται την ομορφιά της όπως εγώ. Μόνο όσα ανεβαίνουν εδώ ψηλά, στον λόφο Χλεμούτσι, στο κάστρο της Ιζαμπώς Βιλλεαρδουίνου, το Τορνέζε ή Κλερμόν. Προνόμιο λίγων να αντικρίζουν την πορφύρα του ήλιου απλωμένη πάνω σε Ιόνιο, Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά – και καρφί στον Βορρά, στην προέκταση του φάρου της Καυκαλίδας, που καθοδηγεί τα ξενυχτισμένα και νυσταγμένα καράβια να φτάνουν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κυλλήνης, να βλέπεις ως και τον ορεινό όγκο της Λευκάδας...."

Από  "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

"ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 05/04/20



Αέναα ηλιοβασιλέματα

Ανάμεσα σε μένα και στη Ζάκυνθο απλώνεται γαλήνιο το Ιόνιο· ο ήλιος ετοιμάζεται να χαθεί πίσω από το βόρειο άκρο του σολωμικού νησιού· μέρα τη μέρα, το σημείο της δύσης θα μετακινείται σιγά-σιγά όλο και βορειότερα, θα διασχίσει το στενό Ζακύνθου – Κεφαλλονιάς, θα καβαλήσει το νησί του Λασκαράτου και τέλη Ιουνίου, στο θερινό ηλιοστάσιο, ο ήλιος θα δύει πια δεξιά από τον Αίνο, που είναι λοξά απέναντί μου, βορειοδυτικά.

Μετά, το ηλιοβασίλεμα θα αρχίσει αντίστροφο ταξίδι, προς τον Νότο· όταν έρθει η ισημερία η φθινοπωρινή, θα φτάσει στο σημείο όπου βρίσκεται και τώρα. Θα συνεχίσει νοτιότερα, προς την άλλη πλευρά της Ζακύνθου, την κατοικημένη, θα φτάσει στο νοτιότατο άκρο της, για να αρχίσει πάλι το προς Βορρά ταξίδι.

Δισεκατομμύρια χρόνια κρατά αυτή η διαδρομή του ηλιοβασιλέματος από το θερινό προς το χειμερινό ηλιοστάσιο, ίδια και απαράλλακτη· εκατομμύρια ανθρώπινα μάτια την έχουν παρατηρήσει – αλλά λίγα είχαν το προνόμιο να χαίρονται την ομορφιά της όπως εγώ. Μόνο όσα ανεβαίνουν εδώ ψηλά, στον λόφο Χλεμούτσι, στο κάστρο της Ιζαμπώς Βιλλεαρδουίνου, το Τορνέζε ή Κλερμόν.

Προνόμιο λίγων να αντικρίζουν την πορφύρα του ήλιου απλωμένη πάνω σε Ιόνιο, Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά – και καρφί στον Βορρά, στην προέκταση του φάρου της Καυκαλίδας, που καθοδηγεί τα ξενυχτισμένα και νυσταγμένα καράβια να φτάνουν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κυλλήνης, να βλέπεις ως και τον ορεινό όγκο της Λευκάδας.

Ερχονται μαμούθ

Κυλλήνη: αρχαιοελληνικό, και πιο πίσω· Γλαρέντζα, Κλαράνς, Τορνέζε: λατινογενή, φράγκικα ή βενετσιάνικα. Χλεμούτσι: σλαβικό από το «χελμός» που θα πει βουνό – άρα βουναλάκι, λόφος. Εχει περάσει κόσμος και κοσμάκης από τα μέρη μας, τα δυτικότερα της Πελοποννήσου, που τα δροσίζουν δυτικοί άνεμοι, κυριολεκτικοί, αλλά και πολιτικοί και πολιτιστικοί.
  • Ημερολόγιό μου, εκτός από οικονομίες στο σπίτι, για να μη δημιουργείται αντικοινωνικός συνωστισμός στις τράπεζες, χρειάζεται να έχουμε καθένας και ένα κάστρο – για ώρα ανάγκης, για επιδημίες, πολέμους, καταστροφές. Αυτό αποφάσισα όταν ο ήλιος μάζεψε την πορφύρα του και επέστρεψα στο δωμάτιό μου· είχε τελειώσει ο χρόνος της εξόδου μου.
  • Δεν ξέρω πόσο θα πεινάσουμε, πόσο θα μειωθούν συντάξεις και μισθοί και πόσο θα αυξηθεί η ανεργία, μια και την επιδημία θα τη διαδεχθεί βαριά ύφεση – το βέβαιο είναι ότι θα μειωθούν τόσο η κατανάλωση ενέργειας και οι αντίστοιχοι «ρύποι» ώστε οι άνεργοι θερμοκηπιστές θα αναλάβουν νέα καθήκοντα: να σώσουν τον πλανήτη από τα μαμούθ που θα πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά από τη νέα εποχή των παγετώνων που έρχεται.
Διότι δεν θα σβήσουν μόνο οι επιβλαβείς τσιμινιέρες, άρχισαν να σκάνε και ηφαίστεια: το Piton de la Fournaise της γαλλικής Ρεουνιόν αμολάει ξανά εκατομμύρια κυβικά στάχτης στην ατμόσφαιρα που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία του πλανήτη.
  • Αλλά έχουμε και άλλη απόδειξη ότι έρχεται νέα εποχή παγετώνων: ο Εμμανουήλ Γλυνζώνιος έκανε χρήση της άδειας μετακίνησης για τη μόνιμη κατοικία και έφυγε για το Πήλιο, τη Δράκεια: «Χιονίζει ψηλά στο βουνό, στα Χάνια και στις Αγριόλευκες. Βρέχει μέσα στο χωριό, ομίχλη και κρύο· θερμοκρασίες, από 2 ως 9 βαθμούς – μας ξέχασε η άνοιξη» μας ενημέρωσε στη βραδινή τηλεδιάσκεψη.
«Δεν σας ξέχασε, στις 5 Απριλίου θα εμφανιστεί ολόχαρη. Ηρθε στις 21 Μαρτίου με την ισημερία, πρέπει να μείνει 14 ημέρες καραντίνα, άρα από αυτή την Κυριακή θα αρχίσει να κυκλοφορεί» – επενέβη από την οθόνη της η Ιζαμπώ.

Ξέρω ότι το είπε για να με κοντράρει· δεν ανέχεται καμιά ένδειξη που ίσως αμφισβητεί την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Γιορτές και πανηγύρια

Αν αυτή την Κυριακή πράγματι τελειώσει η καραντίνα της άνοιξης, θα έχουμε διπλή γιορτή, ημερολόγιό μου: Διοδώρου μάρτυρος γράφει το ορθόδοξο εορτολόγιο για τις 5 Απριλίου. Θα προτιμούσα βέβαια να έγραφε Διοδώρου Σικελιώτου, ιστορικού· αλλά βρισκόμαστε υπό την κυριαρχίαν των Χριστιανών ακόμη. Κορίνθιος ο χριστιανός Διόδωρος: «μαρτύρησε εις κάμινον πυρός μαζί με τους Ουικτερίνο, Ουίκτορα, Νικηφόρο, Κλαύδιο, Σαραπίνο και Παπία κατά τους διωγμούς του Δεκίου (249-251)».

Εγώ μαρτύρησα επί αντιμνημονιακών αγώνων, επέζησα για να βασανίζομαι τώρα από ιό που τον είχαν κινέζες νυχτερίδες κορόνα στο κεφάλι τους. Κάποια τον είχε βάλει στραβά, κούνησε λίγο το κεφάλι της χορεύοντας, έπεσε στο τσάι Κινέζου η κορόνα – και έγινε όλος ο κόσμος άνω κάτω, όπως ακριβώς προβλέπει η θεωρία των χαοτικών συστημάτων, που έριχνε όμως την ευθύνη σε κινέζες πεταλούδες.
  • Θα είναι καταπληκτικός εορτασμός: με φαγητά νοστιμότατα, γλυκά γλυκύτατα, ποτά μεθυστικά – και μουσική: η Κλειώ θα συνοδεύει το γεύμα με το τσέλο της, μετά θα παρακολουθήσουμε όπερα: όλα τα μέγαρα μουσικής του κόσμου μεταδίδουν δωρεάν το ρεπερτόριό τους.
Ολα μέσα από τις οθόνες, φυσικά – θα μαγειρέψει η Ξανθή, τα γλυκά θα είναι της Αλεξάνδρας, πιάτα και ποτά θα τα μοιράσουν ο Τσενγκ και ο Μπούφος που έχουν ανοσία. Τα πιάτα θα τα πλύνει ο Βοκάκιος, θα τον βοηθήσει και η Γιασμίνη.

Καθένας στο δωμάτιό του θα ακούει, θα πίνει, θα χαιρετά, θα τσουγκρίζουμε όλοι μαζί πάνω στη οθόνη τα ποτήρια μας· υπέροχα θα είναι. Αρκεί να μη σπάσουμε τις οθόνες με τα τσουγκρίσματα.

Καπάτσοι πολιτικοί

Εκτός από τη γιορτή μου, η άλλη καλή είδηση της εβδομάδας είναι ότι δεν κινδυνεύουμε να επιβάλει στα δημοτικά σχολεία τα αρχαία ελληνικά ο Αδωνις Γεωργιάδης αν γίνει υπουργός Παιδείας: τα πουλάει ιδιωτικώς και πλουτίζει.

Αλλά δεν είναι όλοι και όλες έξυπνοι έμποροι και καπάτσοι πολιτικοί:

Ολες οι κρατήσεις που είχα από Απρίλιο ως και το τέλος της χρονιάς έχουν ακυρωθεί, μου είπε η Ιζαμπώ· θα αναγκαστώ να βάλω πωλητήριο για το κάστρο. // Μα γιατί; // Εχω χρέη στην τράπεζα – πώς νομίζεις πως έγινε η ανακαίνισή του; //Και το νομισματοκοπείο; Αφού έχει νομισματοκοπείο στο κάστρο, γιατί δεν τύπωνε τορνέζια αντί να δανείζεται; // Τι με πέρασες; Λαφαζάνη ή Βαρουφάκη, με αποστόμωσε.

Ωραία: αρχαία ελληνικά δεν ξέρω, καπάτσος πολιτικός δεν είμαι, άρα θα παίζω Τζόκερ μανιωδώς, να κερδίσω να το αγοράσω εγώ το κάστρο και τα πορφυρά ηλιοβασίλεματα, ημερολόγιό μου.

Διόδωρος Κυψελιώτης

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Ευτυχώς, Διόδωρε, που το ποθητό είναι να συγκρατηθεί η καμπύλη· και όχι εμείς απέναντι σε ποθητές καμπύλες.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΥΓΟΓΝΩΜΩΝ

Απ’ τους εγκλείστους του Κάστρου των Πατρών αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους εγκλείστους στο Χλεμούτσι! Και ας ευλογούμε Μητσοτάκη, γιατί αν κυβερνούσε ο άλλος, ο παραλίας, οι μισοί θα είχαμε ήδη πεθάνει απ’ τον κορωνοϊό και οι άλλοι μισοί θα είχαμε αλληλοσφαχτεί στις ουρές των σουπερμάρκετ.
ΖΕΥΞΙΟΣ, ΠΑΤΡΑ

Η απόλυτη ισότης: Κεντρώοι, δεξιοί και αριστεροί μένουμε στο σπίτι, έτσι για να καταλάβουμε ότι στο ίδιο καζάνι βράζουμε…
ΑΒΕΒΑΙΟΣ, ΛΟΙΜΟΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ

Μήπως αντί «Μένουμε σπίτι» να το γυρίσουμε σε «Μένουμε τράπεζα»; Απαγορεύονται οι συναθροίσεις, εκτός από τις τράπεζες.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΑΣΤΟΥΝΗ

«Θα λογαριαστούμε» απειλούσαν γραφικοί Συριζαίοι – και τους ήρθε ο λογαριασμός του Κυριάκου περί εισφοράς των βουλευτών, που «αμέλησε» να την προτείνει ο ανίκητος Αλέξης!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Ομορφη ημέρα (προς το παρόν), όμορφος μήνας (μέχρι τώρα), ούτε Πάσχα, ούτε φύση, και συνεχώς έρχεται στο μυαλό μου το εξής: «Αχ, και να γινόμουν ένα αρνάκι, να τη βγάλω καθαρή για φέτος…».
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Μονίμως διχασμένοι εδώ στη Σαλονίκη: Μετρό – Αρχαία, Σλαβομακεδονία – Βόρεια Μακεδονία, ΠΑΟΚ – Αρης, Μένουμε σπίτι – Βολταδόροι της παραλίας κ.ά. Θα πάρω των ομματιών μου και θα κατηφορίσω στο χωριό μου, στο Πράσινο Γορτυνίας.
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Το γλωσσάρι Τρούμπας Πειραιά του ’50 που χρησιμοποιούν στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τραμπούκους μετεμφυλιακής Δεξιάς – μήπως τους έχουν αντικαταστήσει;
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Μετά και τις νέες αναρτήσεις των Κραουνάκη, Καψώχα, Κούλογλου, Παπαδημούλη, «νέος Συριζαϊός» αποδεικνύεται ανθεκτικότερος και πιο επικίνδυνος από τον «νέο κορωναϊό». Ούτε φάρμακο υπάρχει, ούτε εμβόλιο. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΚ ΚΙΑΦΑΣ

Χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία να δούμε το χρώμα του πορτοφολιού της Λιάνας Κανέλλη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου