οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

"...Και ιδού η αλήθεια: σε όλο αυτό υπάρχει μια σκαστή παρανομία, η οποία στην καλύτερη αποτελεί μια παράλειψη των υπηρεσιών και των αρμόδιων υπουργών επί ΣΥΡΙΖΑ και στη χειρότερη μια εσκεμμένη ενέργεια στην οποία βρίσκεται από πίσω κάποιος ή κάποιοι μεγαλόσχημοι της προηγούμενης κυβέρνησης. Επεξηγώ: το 2014 το ΚΑΣ (το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) στο οποίο προήδρευε εκείνη την εποχή η νυν υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τότε γενική γραμματέας του υπουργείου, έδωσε άδεια για την κατασκευή του ξενοδοχείου, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν όλες οι ειδικές διατάξεις που ισχύουν για την ανοικοδόμηση στην περιοχή, και με έναν ακόμη (όρο): ότι μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων κατασκευής της ξενοδοχειακής μονάδας θα υποβάλλονταν εκ νέου στο ΚΑΣ προκειμένου να τύχουν της έγκρισής του. Και πως χωρίς αυτή την εγκριτική απόφαση δεν θα προχωρούσε η κατασκευή. Τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο όρος αυτός όχι μόνο δεν τηρήθηκε, αλλά ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν τέθηκε προς συζήτηση στο ΚΑΣ η κατασκευή του θηριώδους αυτού κτιρίου τόσο κοντά στην Ακρόπολη. Γιατί; Μόνο οι αρμόδιοι εκείνη την εποχή το γνωρίζουν αυτό το «γιατί». Και είναι βέβαιο ότι το γνωρίζουν, διότι βοούσε τότε ο τόπος από τους ψιθύρους και τις φήμες ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου απολάμβανε κάποιου είδους «υψηλής» προστασίας. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Οπου επιστημονικοί φορείς, κάτοικοι, αλλά και πολιτικοί ωρύονται για το σκανδαλώδες της κατασκευής...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 14/04/20
Ο όρος που "ξεχάστηκε"

Παρακολουθώ εδώ και ημέρες την ιστορία με το ξενοδοχείο στις υπώρειες της Ακρόπολης, και την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι κρύβονται πίσω από την κατασκευή του συμφέροντα, και πως με την ανοχή της κυβέρνησης θα κατασκευαστεί ένα εξάμβλωμα το οποίο θα κρύβει από τους περαστικούς τη θέα προς τον Ιερό Βράχο. Δεν είχα δουλειά να κάνω (τι να κάνεις σε καιρούς καραντίνας;) και είπα να πιάσω τα τηλέφωνα. Και ιδού η αλήθεια: σε όλο αυτό υπάρχει μια σκαστή παρανομία, η οποία στην καλύτερη αποτελεί μια παράλειψη των υπηρεσιών και των αρμόδιων υπουργών επί ΣΥΡΙΖΑ και στη χειρότερη μια εσκεμμένη ενέργεια στην οποία βρίσκεται από πίσω κάποιος ή κάποιοι μεγαλόσχημοι της προηγούμενης κυβέρνησης. Επεξηγώ: το 2014 το ΚΑΣ (το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) στο οποίο προήδρευε εκείνη την εποχή η νυν υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τότε γενική γραμματέας του υπουργείου, έδωσε άδεια για την κατασκευή του ξενοδοχείου, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν όλες οι ειδικές διατάξεις που ισχύουν για την ανοικοδόμηση στην περιοχή, και με έναν ακόμη (όρο): ότι μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων κατασκευής της ξενοδοχειακής μονάδας θα υποβάλλονταν εκ νέου στο ΚΑΣ προκειμένου να τύχουν της έγκρισής του. Και πως χωρίς αυτή την εγκριτική απόφαση δεν θα προχωρούσε η κατασκευή.

Τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο όρος αυτός όχι μόνο δεν τηρήθηκε, αλλά ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν τέθηκε προς συζήτηση στο ΚΑΣ η κατασκευή του θηριώδους αυτού κτιρίου τόσο κοντά στην Ακρόπολη. Γιατί; Μόνο οι αρμόδιοι εκείνη την εποχή το γνωρίζουν αυτό το «γιατί». Και είναι βέβαιο ότι το γνωρίζουν, διότι βοούσε τότε ο τόπος από τους ψιθύρους και τις φήμες ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου απολάμβανε κάποιου είδους «υψηλής» προστασίας. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Οπου επιστημονικοί φορείς, κάτοικοι, αλλά και πολιτικοί ωρύονται για το σκανδαλώδες της κατασκευής.

Ποια θα είναι η συνέχεια; Αυτό που δεν έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η σύγκληση του ΚΑΣ να αποφασίσει επί των σχεδίων κατασκευής τού περί ου ο λόγος ξενοδοχείου, θα γίνει τώρα. Μάλιστα ήταν να συγκληθεί σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με αυτό το αντικείμενο συζήτησης, αλλά λόγω των ειδικών συνθηκών η συνεδρίαση δεν θα πραγματοποιηθεί. Θα συγκληθεί αμέσως μετά το Πάσχα. Και η (ισχυρή) πρόβλεψή μου είναι ότι το ξενοδοχείο θα ανεγερθεί μεν αλλά χωρίς τους δύο τελευταίους ορόφους των σχεδίων, όπου και εντοπίζεται το πρόβλημα. Και πως του λοιπού κανένα άλλο νεόδμητο κτίριο στην περιοχή δεν θα υπερβαίνει αυτό το ύψος...

Η «επιστημονική» ανάλυση...

Συμπεριφορές... δημοσιογράφου επιδεικνύει ο Γιάννης Ραγκούσης, ο φίλος μου ο Γιάννης, ο γεφυροποιός. Πώς οι δημοσιογράφοι τα ξέρουν όλα, και για τις ανάγκες του ρόλου τους μπορούν να γίνουν με ευκολία (ή να υποδυθούν με ευκολία) πιλότοι, σεισμολόγοι, ναύαρχοι, καρδιολόγοι, χειρουργοί, συγκοινωνιολόγοι, ψυχοθεραπευτές, εγκληματολόγοι, αλλά και διεθνείς αναλυτές; Ετσι ακριβώς και ο Γιάννης, ο οποίος μετά τα μαθήματα υψηλής διοίκησης που παρέδωσε σε σχέση με την ΕΛ.ΑΣ. το προηγούμενο διάστημα στον Χρυσοχοΐδη, και εν συνεχεία έβαλε τα γυαλιά και σε ένα πλήθος συνταγματολόγων για τους τσιμεντόλιθους που έχουν περισσότερα δικαιώματα από τα κεφάλια των ΜΑΤατζήδων, τώρα το έριξε στην ανάλυση της αντίδρασης διαφόρων χωρών έναντι του κορωνοϊού για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της κρίσης. Αν έμενε μόνο σε αυτό ο συμπαθής Γιάννης δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα - ό,τι θέλει μπορεί να υποστηρίζει και επίσης ο Πολάκης πάντα ήθελε συντροφιά. Το πήγε και παρακάτω: ότι όλο αυτό το περί επιτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ένα κατασκεύασμα των πληρωμένων μέσων ενημέρωσης. Προέβλεπε δε ότι αυτά τα πληρωμένα μέσα ενημέρωσης θα αποκρύψουν την υψηλού επιστημονικού κύρους ανάλυσή του - θα τον φιμώσουν δηλαδή. Εκεί ακριβώς ήταν που με πάτησε στον κάλο, και αποφάσισα να του απαντήσω κατ' ιδίαν.

...η «φίμωση»...

Του έστειλα μήνυμα, Κυριακή μεσημέρι, το ακόλουθο: «Γιάννη, διάβασα λέξη προς λέξη τη μελέτη σου. Ειλικρινά το εφεύρημά σου περί των χωρών δύο ταχυτήτων εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι αξεπέραστο (στη μελέτη υποστηρίζει, ανάμεσα στα άλλα, ότι ο κορωνοϊός για κάποιο λόγο, που δεν τον αναλύει ο επιστήμων επακριβώς, χτύπησε περισσότερο τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, από εκείνες που βρίσκονται ανατολικά της Ιταλίας, και συνοδεύει τον ισχυρισμό με γράφημα, όπου με μια κόκκινη γραμμή χωρίζει στα δύο την Ευρώπη και εκτείνεται ως την Αφρική). Αλλά ελλιπές. Πώς σου ξέφυγε για παράδειγμα ότι στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής είχαμε ακόμη πιο βραδεία εξάπλωση του ιού; Δείγμα ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να επαίρεται για την επιτυχία της; Επισημαίνω σε, την παράλειψη.

ΥΓ. Το κείμενό σου το διάβασα στο site του έγκριτου Μπαξεβάνη. Αλλά το είδα και στην ΑΥΓΗ. Και στο Left.gr. Ποιος σε φιμώνει;».

...και η «διόρθωση»

Μάταια περίμενα μια απάντηση σε σχέση με τη «φίμωση του Γιάννη Ραγκούση». Η απάντησή του ήταν μια υπεκφυγή. Προσπάθησε να κάνει χιουμοράκι:

«Εχεις δίκιο. Διορθώνω. Είχα ξεχάσει πως ανήκει στην Ευρώπη η υποσαχ. Αφρική».

Φυσικά δεν άφησα αναπάντητη την προφανή πρόκληση. Του έστειλα το ακόλουθο:

«Μα εσύ δημοσίευσες το σχετικό γράφημα με την κόκκινη γραμμή. Γι' αυτό στο επισήμανα. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί αφήνεις έξω την Τουρκία από τις χώρες ανατολικά της Ιταλίας. Αν σου διαφεύγει σε ενημερώνω ότι μόλις προχθές Παρασκευή ο σουλτάνος διέταξε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Α, Γιάννη μου, πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός.

Και κάτι ακόμη: Του Τσίπρα του την έστειλες τη μελέτη; Του Ξανθού ίσως; Ή μόνο με τον Πολάκη συνεργάστηκες; Πάντως τώρα που θα κάνεις τη διόρθωση, πες και δυο (καλά) λογάκια για τον Ορμπαν. Κι αυτός τα έχει καταφέρει καλύτερα από μας. είναι πρωθυπουργός της Ουγγαρίας που κείται ανατολικά, επίσης της Ιταλίας!».

Απέφυγε να μου απαντήσει επί όλων αυτών, αλλά δεν του κρατάω κακία. Τι θα μπορούσε να πει άλλωστε; Ελπίζω μόνο χθες να διάβασε άλλη μια δημοσκόπηση (της Interview) σύμφωνα με την οποία το 82% συμφωνεί, θεωρεί θετική τη διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση, και ένα 24% να δηλώνει ότι πρέπει να συνεχιστούν...

Ο αδύναμος κρίκος

Προ ημερών το παγκόσμια γνωστό Bloomberg δημοσίευσε μια συγκριτική ανάλυση (σαν να λέμε αυτή του... Ραγκούση, για την οποία ενημέρωσα παραπάνω) για το πώς οι χώρες της Ευρώπης αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό. Μας αποθέωσαν ως χώρα, μη λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις Ραγκούση, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα τώρα. Σημασία έχει ότι αντί του Ραγκούση, απευθύνθηκαν σε γνήσιο καθηγητή πανεπιστημίου, τον κύριο Τάκη Παππά, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι της Φινλανδίας. Ο κύριος Παππάς, ο οποίος ανέλυσε το ελληνικό «θαύμα», μίλησε και για τους γείτονές μας. Απ' όσα είπε, απομονώνω τα όσα ανέφερε για την τραγωδία στην Ισπανία. Την οποία απέδωσε στην μη έγκαιρη λήψη μέτρων. Γιατί δεν πήραν μέτρα οι Ισπανοί; Γιατί, όπως υποστηρίζει ο κ. Παππάς, η Ισπανία κυβερνάται από μια αδύναμη κυβέρνηση, στην οποία μετέχουν οι Podemos οι οποίοι ήταν κατά της λήψης μέτρων από την αρχή της πανδημίας.

Οι Podemos. Και πέρασαν οι μέρες ανάμεσα στο να πάρουμε και στο να μην πάρουμε μέτρα, και έκτοτε η Ισπανία μετράει χιλιάδες νεκρούς, δυστυχώς.

(Αμα γράψω τώρα ότι σωθήκαμε από του χάρου τα δόντια που δεν κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φανώ υπερβολικός;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου