οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση με πολλαπλά πλήγματα στην οικονομία: ύφεση, αύξηση της ανεργίας, εκ νέου διόγκωση του δημοσίου χρέους, επιστροφή στα ελλείμματα και αύξηση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η χώρα θα βγει από την κρίση με μια αύξηση του δημοσίου χρέους της κατά 15% τουλάχιστον, επομένως θα ξεπεράσει το 190%, επιστρέφοντας σε μνημονιακές επιδόσεις. Επίσης, οι υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι εξαιτίας του κορωνοϊού θα υπάρξει αύξηση του ποσοστού των κόκκινων δανείων κατά 4%-10%, επομένως θα πλησιάσουν ξανά το 40%-45%. Για τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφώσει αναλόγως τη στρατηγική της, ενόψει και των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων....

Από την "ΟΙΚΟΝΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", και....

Υφεση 5%-10% της οικονομίας φέτος 
«βλέπει» ο Χρ. Σταϊκούρας

Μέσα στο εύρος της προβλεπόμενης από την Κομισιόν ευρωπαϊκής ύφεσης για φέτος, δηλαδή στο 5%-10%, τοποθέτησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την εκτίμησή του για την ύφεση και στην Ελλάδα, σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με αυτήν προ ολίγων ημερών. Οι προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών συμπλέουν έτσι όχι μόνο με αυτές της Κομισιόν, αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι τοποθετούν την προβλεπόμενη ύφεση στην Ελλάδα σε διψήφιο νούμερο.

Πρόβλεψη για ύφεση 8%-9% διατύπωσαν την περασμένη εβδομάδα και οι θεσμοί, στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που έγινε με τηλεδιάσκεψη. Σήμερα, εξάλλου, αναμένονται οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο του World Economic Outlook.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση με πολλαπλά πλήγματα στην οικονομία: ύφεση, αύξηση της ανεργίας, εκ νέου διόγκωση του δημοσίου χρέους, επιστροφή στα ελλείμματα και αύξηση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η χώρα θα βγει από την κρίση με μια αύξηση του δημοσίου χρέους της κατά 15% τουλάχιστον, επομένως θα ξεπεράσει το 190%, επιστρέφοντας σε μνημονιακές επιδόσεις. Επίσης, οι υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι εξαιτίας του κορωνοϊού θα υπάρξει αύξηση του ποσοστού των κόκκινων δανείων κατά 4%-10%, επομένως θα πλησιάσουν ξανά το 40%-45%. Για τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφώσει αναλόγως τη στρατηγική της, ενόψει και των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, πλήγμα θα υποστεί και ο προϋπολογισμός, καθώς η εποχή των πρωτογενών πλεονασμάτων θα αποτελέσει φέτος παρελθόν. Κυβέρνηση και Κομισιόν συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα, αν και –σύμφωνα με πληροφορίες– οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι αυτό θα είναι διαχειρίσιμο και θα μπορεί να αντιστραφεί τον επόμενο χρόνο. Πάντως, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής (12/4/20) εκτίμησε ότι το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων του κορωνοϊού έως και τον Μάιο θα φτάσει τα 14 δισ. ευρώ, κάτι που ξεπερνάει το 7% του ΑΕΠ. Επομένως, ακόμη κι εκεί να σταματήσει το κόστος, μιλάμε ήδη για υψηλό έλλειμμα.

Η ευρωπαϊκή στήριξη, που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, θεωρείται –και δικαίως– ανεπαρκής, δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος. Ωστόσο, οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αυτή θα αυξηθεί το προσεχές διάστημα, φτάνοντας το 1 τρισ. ευρώ τουλάχιστον, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά την κρίση.

Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα συμφωνηθέντα εργαλεία και να μη διστάσει λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενη αιρεσιμότητα ή «στίγμα» από την προσφυγή στην προληπτική γραμμή του ESM, καθώς οι ανάγκες της θα είναι μεγάλες και δεν διαθέτει την πολυτέλεια να αγνοήσει μια προσφερόμενη βοήθεια 4 δισ. ευρώ, όπως αυτή. Επίσης, επισημαίνουν ότι ο ΕSM λύνει τα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει τη χώρα, χωρίς περιορισμούς, ενώ η στήριξη μέσω του προγράμματος Πανδημίας θα λήξει κάποια στιγμή και τότε τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν και πάλι σε καθεστώς μη επιλέξιμο, εφόσον δεν έχει φτάσει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.

Έντυπη
"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/04/20

"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/04/20


TOY ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στην επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής ή, διαφορετικά, του κρατικού δανείου προς τις επιχειρήσεις τον Ιούνιο προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που θα έχουν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επέκταση του κρατικού δανεισμού, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην πρώτη φάση του μέτρου, δηλαδή μπορούν να λάβουν και πρόσθετο ποσό εφόσον από τα στοιχεία του Απριλίου και ενδεχομένως του Μαΐου διαπιστωθεί μεγάλη οικονομική ζημία που απαιτεί την παρέμβαση του κράτους. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη δημιουργία εξατομικευμένης μερίδας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση με βάση τα στοιχεία του Απριλίου.

Επίσης, θα ενταχθούν και επιχειρήσεις που ενδεχομένως έχουν αποκλειστεί από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ταμείο εγγυοδοσίας κ.λπ.), ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να τροποποιηθούν και τα κριτήρια για τη χορήγηση του κρατικού δανείου.

Ολα αυτά όμως θα αποφασισθούν μετά τη λήξη της υφιστάμενης διαδικασίας, η οποία ολοκληρώνεται στις 21 Απριλίου. Αμέσως μετά και αφού προκύψει ο τελικός αριθμός των δικαιούχων (μέχρι χθες είχαν οριστικοποιηθεί περισσότερες από 70.000 αιτήσεις) θα πιστωθούν τα σχετικά ποσά στους δικαιούχους. Το γεγονός ότι έχουν οριστικοποιηθεί οι αιτήσεις 70.000 επιχειρήσεων δεν σημαίνει, πάντως, ότι θα πάρουν το κρατικό δάνειο. Δεν αποκλείεται να κοπούν από τα κριτήρια που θα θέσει το οικονομικό επιτελείο. Κριτήρια που δεν είναι γνωστά και πιθανόν να είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των δικαιούχων επιχειρήσεων. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και την υπόθεση ότι και οι 70.000 επιχειρήσεις θα λάβουν το κρατικό δάνειο, καθεμία από αυτές θα έπαιρνε κατά μέσον όρο το ποσό των 14.000 ευρώ.

Παρά τα παράδοξα που έχει το συγκεκριμένο σύστημα επιλογής των επιχειρήσεων που θα δανειοδοτηθούν από το κράτος, πρόκειται όπως τονίζει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για την ταχύτερη διαδικασία χορήγησης χρημάτων σε επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του Μαρτίου δεν απεικονίζουν την πραγματική οικονομική κατάστασή τους. Τα στοιχεία του Απριλίου θα είναι ολοκληρωμένα και εφόσον αποφασισθεί

η επέκτασή του, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκδηλώσουν τον Ιούνιο ενδιαφέρον για 1 δισ. ευρώ επιπλέον, αυτήν τη φορά βάσει πραγματικών δεδομένων για κάθε επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που μπορούν να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1. Να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζομένους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

2. Να είναι επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές (σύμφωνα με τον νόμο για τις προβληματικές επιχειρήσεις) στις 31 Δεκεμβρίου 2019. 3. Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι, στις αρχές Μαΐου, τα ποσά να έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων που θα έχουν επιλεγεί. Το ποσό που θα λάβουν θα φανεί στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, και συγκεκριμένα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση. Με την πίστωση του ποσού στον λογαριασμό των επιχειρήσεων, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα έχουν μία βεβαιωμένη οφειλή προς την εφορία. Οπως προαναφέρθηκε, η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική. Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολό του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπονται διαγραφές μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Εκπτωση ΦΠΑ

Την έκπτωση 25% του ΦΠΑ, ο οποίος θα συμψηφιστεί με μελλοντικούς φόρους, θα περιλαμβάνει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το μέτρο θα αφορά όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προχωρήσουν στην άμεση καταβολή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 του ΦΠΑ που προκύπτει από τις δηλώσεις α΄ τριμήνου του 2020, για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και του τρίτου μήνα του 2020 για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Σύμφωνα με μεγάλα λογιστικά γραφεία, πολλές επιχειρήσεις αναμένεται να κάνουν χρήση του μέτρου, καθώς θα πληρώσουν λιγότερους φόρους. Ηδη, σημειώνουν, χιλιάδες ήταν οι επιχειρήσεις που έκαναν χρήση και της προηγούμενης ρύθμισης πληρώνοντας εμπρόθεσμα τις δόσεις των ρυθμίσεών τους γλιτώνοντας 25%.


"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/04/20
 https://www.kathimerini.gr/1073781/article/oikonomia/epixeirhseis/fovoyntai-xreokopia-6-stoys-10-3enodoxoys-logw-ths-pandhmias
"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/04/20

...από "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 14/04/20

"ΤΑ ΝΕΑ", 14/04/20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου