οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

"Δεσμεύομαι ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου μέσα στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα και σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο, την Κυβέρνηση, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Η χώρα μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και από πολλά χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και βελτίωση της θέσης αυτής είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Δεν παραγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο και τις αντίστοιχες προκλήσεις του 21ου αιώνα, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η μαζική μετακίνηση πληθυσμών και η συνακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, η υποχώρηση του κράτους δικαίου και οι κάθε είδους ανισότητες και αποκλεισμοί, η αντιμετώπιση των οποίων υπερβαίνει τα όρια των κρατών και απαιτεί διεθνή συνεργασία. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιστροφή της φυγής των νέων στο εξωτερικό και η προστασία των αδυνάμων αποτελούν προτεραιότητες. Η κινητοποίηση και η συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού, η βελτίωση της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας, η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και το άνοιγμα της κοινωνίας σε νέες ιδέες και πρωτοβουλίες, αποτελούν παράγοντες που θα συντελέσουν στην επίτευξη των στόχων αυτών. Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα, όπως αυτά περιγράφονται τόσο στο Σύνταγμά μας όσο και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μια κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά δημοκρατική της παράδοση, επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του παρόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Με την ελπίδα σε αυτό το μέλλον, διαβεβαιώνω το Κοινοβούλιο και όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες ότι θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου»

Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", κύριο θέμα, 23/01/20


"ΤΑ ΝΕΑ", 23/01/20





ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Η φράση «ηλιόλουστη μέρα» βρέθηκε στα πρωθυπουργικά χείλη on camera αμέσως μετά την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με 261 ψήφους, αλλά και λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας στη Βουλή σε χαλαρές κουβέντες με συνεργάτες του. Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη, προφανώς, δεν ήταν ο καιρός. Ηταν η προδιαγεγραμμένη ευρεία συναίνεση στην προσωπική επιλογή του για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα - μια «πρόταση ενωτική και υπερκομματική», όπως τη χαρακτηρίζει - και οι συμβολισμοί στο πρόσωπο της πρώτης γυναίκας Προέδρου, η οποία σε μερικές εβδομάδες θα διαδεχθεί και επισήμως τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού. Το είπε ο Πρωθυπουργός δημοσίως από το περιστύλιο της Βουλής, καθώς αναχωρούσε για το Μαξίμου. «Είναι μια σπουδαία, μια όμορφη, μια ηλιόλουστη μέρα για την Ελληνική Δημοκρατία, για τη Βουλή, για το πολίτευμά μας. Στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε» ανέφερε και επέλεξε να εμπλουτίσει τη δήλωσή του με λέξεις όπως «παράθυρο στο μέλλον» και «ξημερώνει νέα Ελλάδα».

Οχι τυχαία, αφού τις τελευταίες ημέρες συνεργάτες του Πρωθυπουργού σχολίαζαν ότι η εισήγηση για την ανώτατη δικαστή Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας σηματοδοτεί τόσο το στίγμα διακυβέρνησης όσο και το προσωπικό αποτύπωμα Μητσοτάκη. Προς επιβεβαίωση της παραπάνω επιδίωξης ήρθε η χθεσινή επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Καθώς η χώρα μας εισέρχεται πιο αισιόδοξη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα αποκτά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που συμβολίζει ακριβώς αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή» είπε ενώ κυβερνητικά στελέχη πρόσθεταν ότι «τώρα συνεχίζουμε απερίσπαστοι το έργο μας», δείχνοντας μεταξύ άλλων προς την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου - όπου πάντως δεν θα υπάρξει διακομματική σύγκλιση - καθώς και των επόμενων νομοσχεδίων.

Πυξίδα το Κέντρο. Για πολλούς η πρωθυπουργική απόφαση να αναδείξει τη Σακελλαροπούλου, την οποία συνεχάρησαν με αναρτήσεις τους μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πιστοποιεί την επιδίωξη να κρατήσει ως πυξίδα του το Κέντρο. «Δεν επέλεξε, αν και θα μπορούσε» σημειώνουν συνεργάτες του «πολιτικό πρόσωπο από τον χώρο της ΝΔ, γιατί στα μείζονα επιζητεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση». Η συνέχιση των ανοιγμάτων Μητσοτάκη πέρα από γαλάζια τείχη διαφαίνεται, εμμέσως, από πρόσφατη φράση του ίδιου σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Ούτε η ΝΔ είναι ίδια με αυτή του 2015, όπως είπε, ούτε βέβαια ο ίδιος βρίσκεται στην ίδια θέση. Κύκλοι της κυβέρνησης έλεγαν άλλωστε ότι έχει έρθει η «εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα».

Τέλος στην εσωστρέφεια. Καθαρή είναι επιπλέον η στόχευση Μητσοτάκη να συμβολίσει έστω επικοινωνιακά το «τέλος» με το παρελθόν και τον δεκαετή κύκλο εσωστρέφειας για τη χώρα. Γι' αυτό και επιμένει να μιλάει - το έκανε και με την προεδρική εκλογή - για «τολμηρά βήματα» προς το αύριο και «υπερβάσεις». Ο ίδιος χαρακτήρισε «προοδευτική» την επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Ηρώδου Αττικού, αναγκάζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση να ακολουθήσει την πρωθυπουργική ατζέντα για ένα πρόσωπο που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει ως την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

-Το κλίμα στην κορυφαία διαδικασία ανάδειξης της Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν εμφανώς χαλαρό και ευδιάθετο. Και τουλάχιστον από τις πτέρυγες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής αναγνώριζαν ότι η υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αποφόρτισε το πολιτικό κλίμα. Εστω και για ένα 24ωρο...

- Ηταν μια ονομαστική ψηφοφορία χωρίς «ναι» και «όχι». Οι βουλευτές όταν άκουγαν το όνομά τους δήλωναν «Σακελλαροπούλου» ή «παρών». Κατόπιν αυτού, η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία ώρα.

- Απουσίαζαν, αλλά ψήφισαν με επιστολική ψήφο, καθώς βρίσκονταν σε αποστολή της Βουλής, οι Αγγελος Συρίγος (ΝΔ) και Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ).

- Θύμα του νόμου του... Μέρφι (αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει) έπεσε παρ' ολίγον ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Μανωλάκος, καθώς το αυτοκίνητό του «έμεινε» στον δρόμο. Ενημέρωσε τηλεφωνικά τη Βουλή, αλλά και η μοτοσικλέτα που επιστράτευσε χάλασε! Τελικά τα κατάφερε καθώς τον μετέφερε συνεργάτης του και ψήφισε.

- Λόγοι υγείας κράτησαν εκτός της ψηφοφορίας και την Κωνσταντίνα Αδάμου από το ΜέΡΑ25, η οποία γέννησε πρόσφατα. Δεν θα υπερψήφιζε τη νέα Πρόεδρο.

- Αρρωστος από ίωση ήταν και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος όμως - εμφανώς καταβεβλημένος - φρόντισε να βρίσκεται στη Βουλή. Ψήφισε από τους πρώτους και αποχώρησε με τις ευχές του Προεδρείου για ταχεία ανάρρωση.

- Ο παλαιότερος των κοινοβουλευτικών Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ) θυμόταν στιγμές από τις ψηφοφορίες της δεκαετίας του '70 για την εκλογή στο ύπατο αξίωμα του Μιχαήλ Στασινόπουλου και του Κωνσταντίνου Τσάτσου. Στην πρώτη εκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή (το 1980) ήταν ψηφολέκτης.

- Με Καβάφη, όπως το συνηθίζει, αλλά και με Αριστοτέλη και Ελευθέριο Βενιζέλο διάνθισε την προσφώνησή του ο Κώστας Τασούλας, ανακοινώνοντας στη νέα Πρόεδρο την εκλογή της. Αυτή τη φορά βρήκε επίκαιρους τους στίχους από «Το πρώτο σκαλί» του αλεξανδρινού ποιητή:

- «Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο / πρέπει με το δικαίωμά σου να 'σαι / πολίτης εις των ιδεών την πόλι. Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι / και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν. Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας / που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης».

- Οταν ο Πρόεδρος της Βουλής (μαζί με το διακομματικό Προεδρείο) έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνάντηση με τη Σακελλαροπούλου, το κλίμα ήταν ήδη πανηγυρικό - και το ανώτατο δικαστήριο είχε κατακλυστεί και από συνταξιούχους δικαστές. «Με το δεξί» ακούστηκε να λέει ο Τασούλας, περνώντας την είσοδο του ΣτΕ.

- Είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα του Προκόπη Παυλόπουλου στη διάδοχό του, για «ειλικρινή συγχαρητήρια» και «θερμές ευχές για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της».

- Εικόνες χωρίς προηγούμενο. Στο ισόγειο του δικαστηρίου είχαν «στηθεί» δύο γιγαντοοθόνες, που μετέδιναν απευθείας την εικόνα από το γραφείο της Σακελλαροπούλου, από όπoυ έστειλε και το πρώτο πολιτικό μήνυμά της. Ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Χρίστος Γεραρής την περίμενε από νωρίς με μια ορχιδέα.

- Η παράδοση - παραλαβή στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Προέδρου στη Βουλή.


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
Μ
ε την εκλογή και τον πρώτο δημόσιο λόγο της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, η ελληνική κοινωνία άφησε πίσω της την έκπληξη, τις - κυρίως θετικές - αντιδράσεις και τις υποθέσεις. Η ίδια η εκλεγμένη Πρόεδρος πέρασε ήδη στην ώρα της ευθύνης. Και η ευθύνη, παρότι είναι πάντα πιο βαριά και διαρκεί πιο πολύ από τις καλές προθέσεις, συνοδεύεται, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρώτον, από μια ισχυρή διακομματική πλειοψηφία και, δεύτερον, από τις ειλικρινείς ευχές ακόμα και αυτών που δεν την ήξεραν, ή δεν την ψήφισαν, όπως αποδεικνύει η ζεστή χειραψία της Σοφίας Σακοράφα στη χθεσινή τελετή ανακοίνωσης του αποτελέσματος.

Η νέα Πρόεδρος κουβαλά μαζί της μια σειρά από προσωπικές, θεσμικές και πολιτικές προκλήσεις. Σε προσωπικό επίπεδο, οφείλει, όπως κανένας από τους προκατόχους της, να αφοπλίσει όλους εκείνους που την περιμένουν στη γωνία είτε γιατί είναι γυναίκα, είτε γιατί δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, είτε γιατί είναι δικαστής. Ιδίως ως προς το τελευταίο, απαιτείται, μέσα από τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της, συνειδητή προσπάθεια άρσης κάθε υποψίας ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να δρα με το μυαλό και τα αντανακλαστικά του δικαστή ή να επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση στη δικαστική εξουσία. Γνωρίζοντας την, τη θεωρώ απολύτως ικανή να πετύχει αυτή την υπέρβαση.

Σε θεσμικό επίπεδο, και με δεδομένο ότι μετά την αναθεώρηση του 1986 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας ρυθμιστής του πολιτεύματος χωρίς πολιτικές προνομίες, το βάρος θα πέσει σε καθήκοντα που είναι πιο κοντά στο προφίλ του νέου κατόχου του αξιώματος. Εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό (άρθρο 36 του Συντάγματος), όπου καλό θα ήταν, πέρα από τη μελέτη, να αξιοποιήσει σε βάθος τις ειδικές υπηρεσίες τόσο της Προεδρίας όσο και της κυβέρνησης. Δικαίωμα βέτο σε ψηφισμένο νόμο (άρθρο 42), όπου παράδειγμα προς αποφυγήν είναι η τυπολατρία αλλά και ο φόβος. Εκδοση προεδρικών διαταγμάτων (άρθρο 43), όπου η πείρα της από το Συμβούλιο της Επικρατείας εγγυάται το καλύτερο αποτέλεσμα. Εκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου (άρθρο 44), όπου η νέα Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να βάλει φρένο στην καταχρηστική επίκληση «έκτακτων περιπτώσεων εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» και να προωθήσει τη νομοθέτηση με ορθό τρόπο. Κυρίως: έκφραση ενότητας, δημοκρατικότητας και αίσθησης γενικού συμφέροντος, που συγκροτούν τον άγραφο πυρήνα του συνταγματικού ρόλου του Προέδρου.

Σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή για καθήκοντα και καταστάσεις που δεν περιγράφει το Σύνταγμα αλλά θα φέρει μπροστά της η ζωή, η νέα Πρόεδρος έδωσε ήδη δείγμα γραφής με την πλήρη συνείδησης και συγκίνησης ανάληψη της ευθύνης που της αναλογεί. «Συναίνεση», «συνεργασία» (εσωτερική και διεθνής), «άνοιγμα σε ιδέες» και, κυρίως, «κράτος δικαίου» ήταν τα κρισιμότερα κλειδιά κατανόησης των στόχων της από ό,τι οι αναγκαίες και αυτονόητες λόγω της συγκυρίας επικλήσεις διασφάλισης της εθνικής ανεξαρτησίας. Απειρη ίσως περί τα πολιτικά, αλλά με οξυμμένο πολιτικό αισθητήριο και ευρύτατη πολιτική στήριξη, η νέα Πρόεδρος ρίχνεται στον ωκεανό με μια, τελικά, υποχρέωση: να μείνει ο εαυτός της και έτσι να δικαιώσει τις υψηλές προσδοκίες που της εναποτέθηκαν ακριβώς επειδή είναι αυτή που είναι.

-Ο Κώστας Μποτόπουλος είναι συνταγματολόγος
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/01/20


Στον ρόλο, στην προσωπικότητα της νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και στον συμβολισμό της επιλογής της αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κων. Τασούλας, ανακοινώνοντας στην κ. Σακελλαροπούλου την απόφαση του Κοινοβουλίου. Απαντώντας, η κ. Σακελλαροπούλου έκανε ειδική μνεία στα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής και στις προτεραιότητες που θέτει η ίδια. 


Στην προσφώνησή του, ο κ. Τασούλας ανέφερε: «Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και έπειτα από σχετική ομόφωνη προς τούτο εξουσιοδότηση του Κοινοβουλίου, έχω την τιμή και τη χαρά να σας ανακοινώσω την εκλογή σας ως Προέδρου της Δημοκρατίας από την Εθνική Αντιπροσωπεία, που συνεκλήθη σήμερα το πρωί, γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, σε ειδική συνεδρίαση.

Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας, που υπέβαλε ο Πρόεδρός της και Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για το πρόσωπό σας έτυχε ευρύτατης αποδοχής 261 ψήφων, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ την προϋπόθεση συγκέντρωσης πλειοψηφίας 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών που ορίζει το άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος για την πρώτη ψηφοφορία, αλλά και επικυρώνοντας την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας. Η εύλογη συνεπώς συνταγματικά και ιστορικά επιταγή για συναινετική εκλογή του Ανωτάτου Αρχοντος έτυχε με το παραπάνω εφαρμογής, και τα υψηλά σας καθήκοντα, ως ρυθμιστού του πολιτεύματος που μεριμνά για την αρμονική λειτουργία των εξουσιών της Πολιτείας, εκκινούν ευοίωνα.

Σας ανακοινώνω την πανηγυρική και με συντριπτική πλειοψηφία εκλογή σας στο γραφείο σας, το γραφείο της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενός Δικαστηρίου για το οποίο ο αείμνηστος Μιχαήλ Στασινόπουλος, πρώτος Πρόεδρος της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας και διατελέσας επίσης Πρόεδρος του αυτού Δικαστηρίου, έγραψε πως “εδημιούργησε μία νέαν εποχήν εις τον δημόσιον βίον της χώρας”. Αυτή τη νέα εποχή απηχεί πλήρως η κατεύθυνση που έδωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ομιλών τον Μάιο του 1929 επ’ ευκαιρία της ενάρξεως των εργασιών του Συμβουλίου της Επικρατείας. “Θέσατε υπέρ τον Υπουργόν… τον νόμον, διότι ο νόμος πρέπει να είναι ανώτερος και του μικρού υπαλλήλου και του ανωτέρου, ανώτερος πασών των αρχών, ανώτερος και του Υπουργού και του Βασιλέως ακόμη, αν πρόκειται το έργον της ανορθώσεως να διεξαχθή μέχρι τέλους επιτυχώς”.

Προερχόμενη συνεπώς από αυτήν την πολιτειακή κοιτίδα της Δικαιοσύνης έχετε ήδη αποδείξει με την αυτοδημιούργητη πορεία σας πως διαθέτετε το θεσμικό παράστημα, ώστε να ανταποκριθείτε πλήρως στις ευθύνες του αξιώματος που μόλις προ ολίγου η Βουλή των Ελλήνων σας ανέθεσε. Ρυθμιστής του πολιτεύματος και εκφραστής της ενότητος του Εθνους που καλείται να εκπέμψει θετικά και γόνιμα μηνύματα στο εσωτερικό και εθνική αξιοπρέπεια στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, όπου ξεκίνησε μία πορεία εμπέδωσης κανονικότητας και προκοπής και στο εξωτερικό, όπου η όξυνση της εξ ανατολών προκλητικότητας απαιτεί σφυρηλάτηση τόσο της εθνικής ενότητας όσο και της αποτρεπτικής μας ισχύος.

Ο δεύτερος Πρόεδρος της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, αείμνηστος Κωνσταντίνος Τσάτσος, έγραψε μετά τη θητεία του στην Προεδρία: “Χρειάσθηκε να γίνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να ανακαλύψουν οι συμπατριώτες μου ότι ξέρω να γράφω και περιορίζονται στα διαγγέλματά μου”. Τέτοιο ευπρεπές παράπονο δεν θα υπάρξει από σας. Ηταν τόσο θετικό το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την πρωθυπουργική πρόταση, που ακόμη και όσοι δεν σας γνώριζαν, ήδη έχουν πληροφορηθεί πολλά για την πανάξια δικαστικό λειτουργό που στο πρόσωπό της τιμάται τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα. Και που στο πρόσωπό της επίσης επαληθεύεται μία αριστοτελική περιγραφή του τετάρτου βιβλίου των “Πολιτικών” για τις νομοκρατούμενες πολιτείες: “Εν μεν γαρ ταις κατά νόμον δημοκρατούμεναις (Πολιτείαις) ου γίνεται δημαγωγός, αλλ’ οι βέλτιστοι των πολιτών εισίν εν προεδρία”. (Γιατί όταν οι δημοκρατίες στηρίζονται στον νόμο, δεν νοείται να υπάρξει δημαγωγός και διευθύνουν τα κοινά οι καλύτεροι από τους πολίτες).

Η Ελλάς στις αρχές της 3ης δεκαετίας του 21ου αιώνα διεκδικεί βάσιμα και αποφασιστικά τη θέση της στον σύγχρονο προηγμένο κόσμο, έχοντας για πρώτη φορά μια Ελληνίδα στο υψηλότερο σκαλί της πολιτείας. Και, κατά τον ποιητή, “Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο/πρέπει με το δικαίωμά σου να ’σαι/πολίτης εις των ιδεών την πόλι./Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι/και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν./Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας/που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης”. Και απ’ αυτό το κορυφαίο σκαλί θα εκπροσωπήσετε την Ελληνική Δημοκρατία στον μεγάλο εορτασμό της συμπληρώσεως δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εναν εορτασμό που θα κάνουμε με τους στοχασμούς μας γόνιμα στραμμένους οπίσω προς τα ιδρυτικά χρόνια του Κράτους μας, αλλά και με το βλέμμα μας στραμμένο μπροστά σε ένα αισιόδοξο μέλλον, που ήδη οικοδομείται από τους Ελληνες και τις Ελληνίδες».


Στην αντιφώνησή της η κ. Σακελλαροπούλου είπε: 

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της Βουλής, σας ευχαριστώ θερμά για το μήνυμα που μου μεταφέρετε και τα ευγενικά λόγια με τα οποία το συνοδεύετε. Παρακαλώ να διαβιβάσετε στη Βουλή των Ελλήνων τις ευχαριστίες μου για την τιμή που επιφυλάσσει στο πρόσωπό μου και τη διαβεβαίωση ότι έχω πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζομαι και του χρέους που αναλαμβάνω.

Δεσμεύομαι ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου μέσα στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα και σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο, την Κυβέρνηση, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Η χώρα μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και από πολλά χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και βελτίωση της θέσης αυτής είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Δεν παραγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο και τις αντίστοιχες προκλήσεις του 21ου αιώνα, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η μαζική μετακίνηση πληθυσμών και η συνακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, η υποχώρηση του κράτους δικαίου και οι κάθε είδους ανισότητες και αποκλεισμοί, η αντιμετώπιση των οποίων υπερβαίνει τα όρια των κρατών και απαιτεί διεθνή συνεργασία.

Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιστροφή της φυγής των νέων στο εξωτερικό και η προστασία των αδυνάμων αποτελούν προτεραιότητες. Η κινητοποίηση και η συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού, η βελτίωση της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας, η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και το άνοιγμα της κοινωνίας σε νέες ιδέες και πρωτοβουλίες, αποτελούν παράγοντες που θα συντελέσουν στην επίτευξη των στόχων αυτών.

Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα, όπως αυτά περιγράφονται τόσο στο Σύνταγμά μας όσο και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μια κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά δημοκρατική της παράδοση, επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του παρόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Με την ελπίδα σε αυτό το μέλλον, διαβεβαιώνω το Κοινοβούλιο και όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες ότι θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου».

"Η ΑΥΓΗ", 23/01/20

"Εφ.Συν", 23/01/20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου