Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 02-03/11/19 |
Φοβάται το Προσφυγικό...
Εχει και ο Μητσοτάκης τις αγωνίες του. Αυτό συνάγουν συνομιλητές του, των τελευταίων εβδομάδων ή και ημερών. Με το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, το οποίο προφανώς έπιασε στον ύπνο την κυβέρνησή του, η οποία είχε επαναπαυθεί από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες ΣΥΡΙΖΑ είχαν σχεδόν μηδενιστεί οι αφίξεις από τα τουρκικά παράλια και τον Εβρο. Φοβάται ότι το πράγμα μπορεί να ξεχειλώσει άσχημα, ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για τη χώρα, τον ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι μεγάλοι της Ευρώπης τον αφήνουν απέξω από τις διαβουλεύσεις που κάνουν (μετά τη σύνοδο της Μάλτας για το Προσφυγικό όπου αποκλείστηκε η Ελλάδα, υπήρξε δεύτερο κρούσμα με τον αποκλεισμό της από τη σύνοδο της ομάδας των λεγόμενων G6 για το Προσφυγικό) και γενικώς κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Πολιτικά, κατάλαβαν οι συνομιλητές του, ανησυχεί επίσης διότι, ενώ εκείνος τοποθετεί τη ΝουΔου στην Κεντροδεξιά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ανασυσταθεί και να ανασυνταχθεί η Χρυσή Αυγή από πιθανή ανεξέλεγκτη έκρηξη του Μεταναστευτικού / Προσφυγικού.
Γενικώς και παρότι δείχνει άνετος και χαλαρός στους συνομιλητές του, διότι όλα του πάνε πρίμα (ή δεξιά, κατά το κοινώς λεγόμενο), καταλαβαίνει ότι το Προσφυγικό μπορεί να είναι το πρόβλημα που θα του χαλάσει τη «ζαχαρένια». Το φοβάται…
...και τα αυτογκόλ
Τι δεν φοβάται; Την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που είπε δημοσίως στον Τσίπρα κατά τη συζήτηση του Προσφυγικού στη Βουλή, ότι ο προκάτοχός του «πάσχει από το σύνδρομο του μετεκλογικού στρες», το αναφέρει και στις συνομιλίες του, προκειμένου να εξηγήσει το είδος της μη αντιπολίτευσης που του ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν έχουν ένα αφήγημα που να στηρίζεται σε μια σταθερά» εκτιμά ο πρόεδρος Κυριάκος, πράγμα που δεν τον στενοχωρεί βέβαια, αλλά το επισημαίνει αποτιμώντας το τι κριτική και σε ποια κατεύθυνση του κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρεί ότι ο Τσίπρας έχει χάσει τον βηματισμό του και πως έχει έναν εκνευρισμό, τον οποίο δύσκολα μπορεί να κρύψει. Εκνευρισμός ο οποίος, όπως πιστεύει, επιτείνεται από τη γενικευμένη άποψη της κοινωνίας ότι «πάμε καλά» ως κυβέρνηση και «κάθε μέρα κερδίζουμε τη μάχη της οικονομίας».
Πόσο πιστεύει ότι θα κρατήσει αυτή η περίοδος κατά την οποία «θα γεννούν ακόμη και τα κοκόρια του»; Αρκετά. «Αρκεί να μη δίνουμε εμείς την ευκαιρία να αρπάζονται από κάπου για να ασκούν ουσιαστική αντιπολίτευση»...
Παραδείγματα δεν δίνει στους συνομιλητές του για ευνόητους λόγους, αλλά αν μπορούσα να μπω στο μυαλό του θα έλεγα ότι πολύ του τη σπάνε δηλώσεις που γίνονται από μέλη της κυβέρνησης (λέγε με… Δόμνα) ή από βουλευτές (λέγε με… Σιμόπουλο, ας πούμε) και που συντηρούν το βασικό επιχείρημα ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝουΔου είναι μια Ακροδεξιά για τα πανηγύρια. Εξού και επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η ΝουΔου είναι κεντροδεξιά παράταξη. Για να το εμπεδώσουν όλοι...
Το μήνυμα
Ευκαιρίας δοθείσης, να ευλογήσω, να μου επιτραπεί παρακαλώ, τα γένια που δεν έχω, διότι φροντίζω να τα αφαιρώ άμα τη εμφανίσει τους. Αναφέρομαι στην προχθεσινή προτροπή του προέδρου Κυριάκου προς τους υπουργούς του να περάσουν το μήνυμα στους πολίτες ότι οι μετανάστες / πρόσφυγες που φτάνουν τώρα στη χώρα μας δεν έχουν να πάνε πουθενά, εδώ θα μείνουν, και θα τους αφομοιώσει, ενσωματώσει η ελληνική κοινωνία. Είναι μια θέση την οποία πολλαπλώς είχα αναπτύξει εδώ και από «Το Βήμα», καθώς πιστεύω ότι μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Σε διαφορετική περίπτωση θα τρωγόμαστε με τα ρούχα μας και θα βλαστημάμε τον Ερντογάν. Ο πρόεδρος Κυριάκος δείχνει να το έχει πιάσει το θέμα και ως εκ τούτου θα του προσφέρω μία ακόμη λύση, διότι τέτοιος είμαι εγώ, συνεισφέρω σε λύσεις, και όποιος θέλει ας τις λάβει υπόψη του:
Αντί οι πρόσφυγες να στοιβάζονται σε στρατόπεδα, δομές, hotspots και ό,τι άλλο έχει στηθεί, θα μπορούσαν να επιλέγουν χωριά στην επικράτεια που είναι ακατοίκητα ή σχεδόν ακατοίκητα λόγω της αστυφιλίας και να τους παραχωρηθούν εκεί κατοικίες αλλά και γεωργική γη, να μείνουν και να εξοικονομούν τα προς το ζην. Τα χωριά της Ηπείρου αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας προσφέρονται για κάτι τέτοιο. Και δεν χρειάζεται καν να αναφερθώ στα πολλαπλά οφέλη αυτής της πρωτοβουλίας, με πρώτο και καλύτερο ότι θα αποκτήσουν και πάλι ζωή...
Εκεί στα κέντρα υποδοχής όπου φτάνουν και καταγράφονται για πρώτη φορά οι άνθρωποι αυτοί, θα πρέπει να γίνεται μια πρώτη καταγραφή και των επαγγελμάτων που ασκούσαν στις χώρες από τις οποίες κατάγονται. Και να δημιουργηθεί ένας ΟΑΕΔ για μετανάστες / πρόσφυγες, ο οποίος να ασχολείται αποκλειστικά με την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, πληροφορικάριοι, νοσηλευτές, αγρότες, λέω στην τύχη μερικά επαγγέλματα, να μπορούν να βρουν δουλειά αμέσως.
Ετσι θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Και εμείς και εκείνοι. Νομίζω…
«Γονατογραφήματα»
Ολα τα είχα ακούσει σχετικά με την προχειρότητα που μπορεί να διακρίνει μερικές κυβερνητικές αποφάσεις. Οτι είναι άσχετες, άκυρες, ανεφάρμοστες, στο πόδι, ασυμβίβαστες με τον νόμο ή με την πρακτική, όλα. Το «γονατογραφήματα» ομολογώ ότι δεν το είχα ξανακούσει. Το εισήγαγε ως όρο στην πολιτική ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέως, βεβαίως βεβαίως, του φίλου μου εκ Πρώτης Σερρών, υπουργού Υποδομών και διαφόρων άλλων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τον εισήγαγε τον όρο, ο υπουργός, για να περιγράψει μερικά από τα έργα και τις ημέρες του προκατόχου του, Σπίρτζη, στο περί ου ο λόγος υπουργείο. Αφορούσε δε η αναφορά τα ακόλουθα:
Τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια στους αυτοκινητόδρομους της χώρας (που κηρύχθηκε άκυρος από το Συμβούλιο της Επικρατείας - τεσσεράμισι χρόνια τον κλωθογύριζε ο Χρηστάρας χωρίς να κάνει τίποτε, υποθέτω εξ ανικανότητος, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο…).
Την αγορά των 750 λεωφορείων (μεγάλη, πολύ μεγάλη, δουλειά, με ή χωρίς εισαγωγικά, την οποία περιέργως προσπάθησε να περάσει τον Απρίλιο του 2019, όταν οι εκλογές ήταν πιο ορατές και από φως στην άκρη του τούνελ…).
Τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης (που αν γίνονταν αυτά που σχεδίαζε ο Χρηστάρας και μερικοί άλλοι, θα κόστιζε περισσότερο και από ό,τι κόστισε το Μουσείο Ακρόπολης - τόσο καλά…).
Ο υπουργός Καραμανλής δεν συμπεριέλαβε, και ορθώς θεωρώ, στην κατηγορία «γονατογραφήματα» τον δρόμο - καρμανιόλα Πατρών - Πύργου, τον οποίο ο Χρηστάρας τον τεμάχισε σε οκτώ κομμάτια, διότι υπήρχε σχεδιασμός εκ μέρους του και εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου. Τα έχω γράψει τόσες φορές, που βαριέμαι πραγματικά να τα επαναλάβω. Αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι αν θα υπάρξει ποτέ ένας εισαγγελέας να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση αυτή…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου