Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...
Στη νέα συνεδρίαση της επιτροπής, το απόγευμα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου, στρέφονται τα βλέμματα όλων καθώς παραμένει το αδιέξοδο για την τελική σύνθεση της.«Φίμωση της μειοψηφίας» γεγονός που δεν του επιτρέπει να συμπράξει με την «απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας» καταγγέλλει ο Αλ. Τσίπρας μέσω της απαντητικής επιστολής που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει βήμα πίσω στην εξαίρεση των βουλευτών Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλο από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου - Novartis και δηλώνει πως δεν είναι διατεθειμένος να συμπράξει «στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θεωρεί «εντελώς λάθος» τη νομική άποψη που εκθέτει ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του. Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι ο ίδιος θα ενημερώσει, την Πέμπτη, την Προανακριτική Επιτροπή, προκειμένου να προχωρήσει τις εργασίες της.
Ο κ. Τασούλας πέταξε το μπαλάκι στο προεδρείο, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη θέση του, ενώ άφησε ασαφές για το τι ακριβώς θα συμβεί. Συγκεκριμένα, είπε ότι εάν οι δύο βουλευτές επιμείνουν να μην αποχωρούν, το θέμα αυτό θα το χειριστεί καταρχήν το προεδρείο και κατόπιν, εάν χρειάζεται, θα υπάρξει συνεννόηση.
Ερωτηθείς, μάλιστα, για το αν την Πέμπτη, σε περίπτωση άρνησης των δύο βουλευτών να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση, υπάρχει ενδεχόμενο να ζητηθεί η απομάκρυνσή τους από την Φρουρά της Βουλής, απάντησε: «Το ενδεχόμενο αυτό, μου φαντάζει μακρινό...».
Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει, διότι «το κύριο ζήτημα σε αυτή την υπόθεση δεν είναι το διαδικαστικό, αλλά να βρεθεί η αλήθεια κι αυτά τα τυχόν διαπραχθέντα αδικήματα». «Αυτό είναι το μείζον. Δεν θα σπαταλήσουμε τη ζωή μας με τα διαδικαστικά. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια νομική διαφωνία. Οι νομικές διαφωνίες λύνονται. Έτσι και θα λυθεί και το ζήτημα αυτό, κάποια στιγμή αργότερα από το δικαστικό συμβούλιο. Προς το παρόν θα προχωρήσουμε».
Τι προηγήθηκε
Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να μη βγει κατάσταση εκτός ελέγχου, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία πριν από λίγες μέρες να στείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, στην οποία του ξεκαθάριζε πως η απόφαση εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή είναι παντελώς παράνομη και δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποιητική βάση.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς, αναρμόδιος να τοποθετηθεί για θέματα της Προανακριτικής σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που έχει αυτή συγκροτηθεί λειτουργεί με τις αρμοδιότητας του εισαγγελέως Πρωτοδικών και έχει λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία.
Λόγω της προθεσμίας του τριημέρου που δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ορίσει τους αντικαταστάτες των δύο βουλευτών του, μετατοπίστηκε και η νέα συνεδρίαση της επιτροπής δύο ημέρες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό της (είχε οριστεί για την Τρίτη), οπότε και θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου.
Ολόκληρη η επιστολή
Προς
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
Με την προηγούμενη επιστολή μου σχετικά με το ζήτημα της πρωτοφανούς «εξαίρεσης» μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, σας κάλεσα να ανταποκριθείτε στο καθήκον σας, που απορρέει από τον Κανονισμό της Βουλής, δηλαδή να διασφαλίσετε αμερόληπτα τα δικαιώματα όλων των Βουλευτών και όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Φαίνεται ότι αποφασίσατε να αποποιηθείτε αυτή την ευθύνη, ζητώντας μου να συναινέσω σε κάτι που θα οδηγούσε σε έναν ιστορικό αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και τελικά σε πλήγμα του ίδιου του κοινοβουλευτισμού.
Μπορείτε να θεωρείτε δεδομένη τη συναινετική στάση μου και την ειλικρινή προσπάθειά μου για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος, όποτε κι αν το ζητήσετε. Εν προκειμένω, όμως, το αίσθημα ευθύνης δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου.
Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας.
Θέλω για άλλη μια φορά να σας επισημάνω ότι σύμφωνα με τη Συνταγματική αρχή της αυτονομίας της Βουλής, θεματοφύλακας της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.
Διατάξεις της κοινής νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται, παρεκτός εάν το Σύνταγμα ή ο Κανονισμός παραπέμπουν ρητά σ’ αυτές. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ή οποιοσδήποτε άλλος τυπικός νόμος, διέπουν τη λειτουργία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής μόνο όταν ο Κανονισμός της Βουλής παραπέμπει σε διατάξεις τους.
Το άρθρο 156 παρ. 4 του Κανονισμού, παραπέμπει μόνο στις διατάξεις που ορίζουν τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα όταν ενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Αντιθέτως, δεν παραπέμπει στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί εξαίρεσης δικαστικών προσώπων.
Είναι, επομένως, πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι αποτέλεσε ηθελημένη και συνειδητή επιλογή του κοινοβουλευτικού νομοθέτη, του μόνου αρμόδιου να ρυθμίσει τη λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, να μην προβλέψει διαδικασία εξαίρεσης μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Και ευλόγως, διότι διαφορετικά θα καταλήγαμε στο μείζον θεσμικό και συνταγματικό άτοπο, η εκάστοτε πλειοψηφία στην Επιτροπή ή στην Ολομέλεια να διαθέτει την εξουσία, με μόνη την επίκληση της αρχής της πλειοψηφίας, να καθορίζει κατά το δοκούν τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ακυρώνοντας τη βούληση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης, κατά παράβαση των άρθρων 31 παρ. 3 και 29 παρ. 5 του Κανονισμού, που καθιερώνουν μια στοιχειώδη και αυτονόητη αρχή του κοινοβουλευτισμού: ότι η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να υποδείξει η ίδια τα μέλη της που θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες.
Συνεπώς, η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας.
Κύριε Πρόεδρε,
Με την ευθύνη που έχω ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν μου επιτρέπεται να συναινέσω σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν το τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Ούτε δε, πολύ περισσότερο, να συμπράξω στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.
Εφόσον λοιπόν το επιλέγετε, ας αναλάβετε μόνος αυτήν την ευθύνη.
Ως εκ τούτου σας υπενθυμίζω, ότι με την από 10/10/2019 επιστολή, η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σάς έχει ήδη υποδείξει τα μέλη της που συμμετέχουν στην εν λόγω Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Με εκτίμηση,
ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Αλέξης Τσίπρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου