οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

"...Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να τραβήξει το σχοινί εμμένοντας στο «αντάρτικο» ή αν θα περιοριστεί στην ακτιβιστική παρουσία των Πολάκη - Τζανακόπουλου στην προσεχή συνεδρίαση προκειμένου να καταστήσει (επικοινωνιακά) σαφή την πολιτική και θεσμική διαφωνία του με την απόφαση εξαίρεσής τους. Αποχώρηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό τους έχει αποκλειστεί, ενώ τυχόν πειθαρχικά μέτρα που προτείνουν βουλευτές της πλειοψηφίας βάσει του Κανονισμού της Βουλής (ανάρμοστη συμπεριφορά) ή βάσει του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 160Α περί διατάραξης διεξαγωγής συνεδριάσεων της Βουλής ή επιτροπών της), κάποιοι φοβούνται ότι θα οξύνουν περαιτέρω το εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει σε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά προβληματική κατάσταση...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...
"ΤΑ ΝΕΑ", 04/11/19


ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στη «γραμμή Πολάκη» εξακολουθεί να κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της προσεχούς συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής, η οποία μετατίθεται για την Πέμπτη - ένδειξη της έκρυθμης διάστασης που έχει λάβει το θέμα των αντιδράσεων για την απόφαση εξαίρεσης των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από τη σύνθεση της επιτροπής.

Μετά και την απορριπτική απάντηση που επιφύλαξε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία αμφισβητείται ευθέως η νομιμότητα της απόφασης εξαίρεσής τους από την πλειοψηφία ΝΔ - Κινήματος Αλλαγής, όλα δείχνουν ότι οι απειλές του Πολάκη ότι θα παραστεί στην συνεδρίαση αρνούμενος να αποδεχθεί την εξαίρεσή του θα επιβεβαιωθούν. Ενόψει αυτού του ενδεχομένου έχει ιδιαίτερη σημασία η απάντηση που αναμένεται να αποστείλει σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία θα αποσαφηνίζει τη θέση του και θα ξεκαθαρίζει αν θα αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές του όπως του έχει ζητήσει ο Τασούλας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσίπρας όχι μόνο δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από τα επιχειρήματα που διατύπωνε στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής καλώντας τον να αποκαταστήσει την κοινοβουλευτική τάξη, αλλά θα του καταλογίζει ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων επιλέγοντας να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση της πλειοψηφίας, η οποία κατά τον ΣΥΡΙΖΑ παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Μάλιστα η αναφορά στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου αμέσως μετά την κοινοποίηση της επιστολής Τασούλα προς Τσίπρα, ότι «ελπίζουμε (σ.σ.: ο Πρόεδρος της Βουλής) να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του», εκλαμβάνεται ως έμμεση πλην σαφής προειδοποίηση για το τι θα επακολουθήσει.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να προτείνει αντικαταστάτες, ενώ δεν αποκλείεται να παραπέμψει τον Τασούλα στην αρχική σύνθεση που του είχε υποδείξει, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι δύο εξαιρεθέντες βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις που έλαβε η Προανακριτική, δηλώνοντας ότι «θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας» και σε καμία περίπτωση «δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές».

Σύμφωνα με τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση «είναι πραγματικά κοινοβουλευτικά αδιανόητη η επιμονή από πλευράς της πλειοψηφίας της επιτροπής». Ωστόσο, η επιστολή Τασούλα δεν αφήνει από την πλευρά του περιθώρια άλλων ερμηνειών, αφού, όπως σημειώνει, «δεν μου είναι κατανοητό κατά τι παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής», στον βαθμό που αυτή αποφάνθηκε επί της συγκρότησης της Προανακριτικής και όχι επί της σύνθεσής της. Ενώ διευκρίνισε ότι η επιτροπή απολαύει του συνταγματικού προνομίου της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Στο πιθανότερο σενάριο να μην προτείνει ο Τσίπρας αντικαταστάτες η επιτροπή θα λειτουργήσει με λιγότερα μέλη (23), κάτι άλλωστε που ήδη συμβαίνει καθώς το ΜέΡΑ25 αρνήθηκε να συμμετάσχει. Πάντως για τον Πρόεδρο της Βουλής μια τέτοια κίνηση εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκλαμβάνεται ως «πείσμα», ενώ φρόντισε να του διαμηνύσει μέσω της επιστολής του ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τυχόν ευτράπελα προτρέποντας η «όντως δύσκολη υπόθεση» που έχει ανακύψει «να εξελιχθεί με την συμπαράσταση όλων μας με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στην δική σας συμβολή».

Παρά ταύτα η επιλογή της μετωπικής σύγκρουσης φαντάζει ως μονόδρομος πλέον. Ο Πολάκης σε όσους τον ρωτούν τι θα πράξει τελικά δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα προέλθει κανονικά στη συνεδρίαση. Τι μπορεί να συμβεί σε αυτή την περίπτωση; Στην περίπτωση αυτή η Προανακριτική δεν θα έχει νόμιμη σύνθεση και οι εξαιρεθέντες βουλευτές θα κληθούν να βγουν από την αίθουσα, ενώ στην περίπτωση άρνησής τους το πιθανότερο είναι να λήξει τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούγας. Επέμβαση της φρουράς θεωρείται ως ακραίο σενάριο, στο οποίο κάποιοι συνυπολογίζουν τη δημόσια εικόνα που θα εκπέμψει η Βουλή και κυρίως ότι μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε επικοινωνιακά τις καταγγελίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ περί «χουντοεπιτροπής». Οπως σχολίαζε άλλωστε ο Τασούλας το σενάριο εμπλοκής της φρουράς είναι «πολύ μακρινό», προκρίνοντας ότι «πρέπει να προστατεύσουμε την ευταξία». Και αυτό δεν είναι πρωτίστως καθήκον της φρουράς, αλλά των κοινοβουλευτικών κομμάτων.


Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να τραβήξει το σχοινί εμμένοντας στο «αντάρτικο» ή αν θα περιοριστεί στην ακτιβιστική παρουσία των Πολάκη - Τζανακόπουλου στην προσεχή συνεδρίαση προκειμένου να καταστήσει (επικοινωνιακά) σαφή την πολιτική και θεσμική διαφωνία του με την απόφαση εξαίρεσής τους. Αποχώρηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό τους έχει αποκλειστεί, ενώ τυχόν πειθαρχικά μέτρα που προτείνουν βουλευτές της πλειοψηφίας βάσει του Κανονισμού της Βουλής (ανάρμοστη συμπεριφορά) ή βάσει του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 160Α περί διατάραξης διεξαγωγής συνεδριάσεων της Βουλής ή επιτροπών της), κάποιοι φοβούνται ότι θα οξύνουν περαιτέρω το εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει σε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά προβληματική κατάσταση.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Με το έγγραφο φωτιά που δημοσιεύτηκε χθες ομολογούνται και αποκαλύπτονται αυτά που από τον Απρίλιο επισημαίνουμε ως παράταξη τόσο στις εισαγγελικές Αρχές όσο και στον ελληνικό λαό: τις κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών.


Το έγγραφο που αποδεικνύει ότι οι κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες είχαν καταθέσει και στην Αμερική με σκοπό οικονομικό όφελος έχει κατακλυσμικές συνέπειες.

Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί κάποιος να λάβει καθεστώς προστασίας εάν προσδοκά κέρδος από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Είχα προσωπικά καταγγείλει από την πρώτη στιγμή αυτή την παράμετρο και κυρίως είχα επισήμως ζητήσει να λάβω γνώση για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες τα συγκεκριμένα πρόσωπα έγιναν μάρτυρες προστασίας δημοσίου συμφέροντος καταθέτοντας στη συνέχεια με την ασφάλεια της κουκούλας τερατώδη ψέματα. Εις μάτην όμως!

Σήμερα ομολογείται και αποκαλύπτεται ότι οι κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες κακώς έλαβαν ανωνυμία - προστασία δημοσίου συμφέροντος και το έγγραφο που αποδεικνύει αυτή την πολύ κρίσιμη συνθήκη για τη σκευωρία Novartis τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα όλη την ανακριτική διαδικασία των εισαγγελέων Διαφθοράς και επιβεβαιώνει την τέλεση της κατάχρησης εξουσίας.

Κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτει όλο και περισσότερο την αλήθεια και, όπως συμβαίνει πάντοτε, η αλήθεια είναι πανίσχυρη. Η κατάχρηση εξουσίας αποκαλύπτεται και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη, γιατί τότε οι πολίτες και οι θεσμοί θα κινδυνεύουν από την επανάληψη τέτοιων σκοτεινών, εμφυλιοπολεμικών και διεφθαρμένων πρακτικών.



...από την "Εφ.Συν"

Στη νέα συνεδρίαση της επιτροπής, το απόγευμα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου, στρέφονται τα βλέμματα όλων καθώς παραμένει το αδιέξοδο για την τελική σύνθεση της.

«Φίμωση της μειοψηφίας» γεγονός που δεν του επιτρέπει να συμπράξει με την «απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας» καταγγέλλει ο Αλ. Τσίπρας μέσω της απαντητικής επιστολής που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει βήμα πίσω στην εξαίρεση των βουλευτών Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλο από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου - Novartis και δηλώνει πως δεν είναι διατεθειμένος να συμπράξει «στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θεωρεί «εντελώς λάθος» τη νομική άποψη που εκθέτει ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του. Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι ο ίδιος θα ενημερώσει, την Πέμπτη, την Προανακριτική Επιτροπή, προκειμένου να προχωρήσει τις εργασίες της.

Ο κ. Τασούλας πέταξε το μπαλάκι στο προεδρείο, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη θέση του, ενώ άφησε ασαφές για το τι ακριβώς θα συμβεί. Συγκεκριμένα, είπε ότι εάν οι δύο βουλευτές επιμείνουν να μην αποχωρούν, το θέμα αυτό θα το χειριστεί καταρχήν το προεδρείο και κατόπιν, εάν χρειάζεται, θα υπάρξει συνεννόηση.

Ερωτηθείς, μάλιστα, για το αν την Πέμπτη, σε περίπτωση άρνησης των δύο βουλευτών να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση, υπάρχει ενδεχόμενο να ζητηθεί η απομάκρυνσή τους από την Φρουρά της Βουλής, απάντησε: «Το ενδεχόμενο αυτό, μου φαντάζει μακρινό...».

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει, διότι «το κύριο ζήτημα σε αυτή την υπόθεση δεν είναι το διαδικαστικό, αλλά να βρεθεί η αλήθεια κι αυτά τα τυχόν διαπραχθέντα αδικήματα». «Αυτό είναι το μείζον. Δεν θα σπαταλήσουμε τη ζωή μας με τα διαδικαστικά. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια νομική διαφωνία. Οι νομικές διαφωνίες λύνονται. Έτσι και θα λυθεί και το ζήτημα αυτό, κάποια στιγμή αργότερα από το δικαστικό συμβούλιο. Προς το παρόν θα προχωρήσουμε».
Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να μη βγει κατάσταση εκτός ελέγχου, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία πριν από λίγες μέρες να στείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, στην οποία του ξεκαθάριζε πως η απόφαση εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή είναι παντελώς παράνομη και δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποιητική βάση.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς, αναρμόδιος να τοποθετηθεί για θέματα της Προανακριτικής σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που έχει αυτή συγκροτηθεί λειτουργεί με τις αρμοδιότητας του εισαγγελέως Πρωτοδικών και έχει λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία.

Λόγω της προθεσμίας του τριημέρου που δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ορίσει τους αντικαταστάτες των δύο βουλευτών του, μετατοπίστηκε και η νέα συνεδρίαση της επιτροπής δύο ημέρες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό της (είχε οριστεί για την Τρίτη), οπότε και θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου.

Ολόκληρη η επιστολή


Προς
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Με την προηγούμενη επιστολή μου σχετικά με το ζήτημα της πρωτοφανούς «εξαίρεσης» μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, σας κάλεσα να ανταποκριθείτε στο καθήκον σας, που απορρέει από τον Κανονισμό της Βουλής, δηλαδή να διασφαλίσετε αμερόληπτα τα δικαιώματα όλων των Βουλευτών και όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Φαίνεται ότι αποφασίσατε να αποποιηθείτε αυτή την ευθύνη, ζητώντας μου να συναινέσω σε κάτι που θα οδηγούσε σε έναν ιστορικό αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και τελικά σε πλήγμα του ίδιου του κοινοβουλευτισμού.

Μπορείτε να θεωρείτε δεδομένη τη συναινετική στάση μου και την ειλικρινή προσπάθειά μου για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος, όποτε κι αν το ζητήσετε. Εν προκειμένω, όμως, το αίσθημα ευθύνης δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου.

Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας.

Θέλω για άλλη μια φορά να σας επισημάνω ότι σύμφωνα με τη Συνταγματική αρχή της αυτονομίας της Βουλής, θεματοφύλακας της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Διατάξεις της κοινής νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται, παρεκτός εάν το Σύνταγμα ή ο Κανονισμός παραπέμπουν ρητά σ’ αυτές. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ή οποιοσδήποτε άλλος τυπικός νόμος, διέπουν τη λειτουργία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής μόνο όταν ο Κανονισμός της Βουλής παραπέμπει σε διατάξεις τους.

Το άρθρο 156 παρ. 4 του Κανονισμού, παραπέμπει μόνο στις διατάξεις που ορίζουν τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα όταν ενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Αντιθέτως, δεν παραπέμπει στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί εξαίρεσης δικαστικών προσώπων.

Είναι, επομένως, πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι αποτέλεσε ηθελημένη και συνειδητή επιλογή του κοινοβουλευτικού νομοθέτη, του μόνου αρμόδιου να ρυθμίσει τη λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, να μην προβλέψει διαδικασία εξαίρεσης μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Και ευλόγως, διότι διαφορετικά θα καταλήγαμε στο μείζον θεσμικό και συνταγματικό άτοπο, η εκάστοτε πλειοψηφία στην Επιτροπή ή στην Ολομέλεια να διαθέτει την εξουσία, με μόνη την επίκληση της αρχής της πλειοψηφίας, να καθορίζει κατά το δοκούν τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ακυρώνοντας τη βούληση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης, κατά παράβαση των άρθρων 31 παρ. 3 και 29 παρ. 5 του Κανονισμού, που καθιερώνουν μια στοιχειώδη και αυτονόητη αρχή του κοινοβουλευτισμού: ότι η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να υποδείξει η ίδια τα μέλη της που θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες.

Συνεπώς, η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Με την ευθύνη που έχω ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν μου επιτρέπεται να συναινέσω σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν το τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Ούτε δε, πολύ περισσότερο, να συμπράξω στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.

Εφόσον λοιπόν το επιλέγετε, ας αναλάβετε μόνος αυτήν την ευθύνη.

Ως εκ τούτου σας υπενθυμίζω, ότι με την από 10/10/2019 επιστολή, η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σάς έχει ήδη υποδείξει τα μέλη της που συμμετέχουν στην εν λόγω Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Με εκτίμηση,

ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αλέξης Τσίπρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου