οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

"...Η κυβέρνηση θέλει να τα δώσει όλα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ακόμη και αν συμβεί αυτό, ωστόσο, η διαδρομή δεν έχει τελειώσει. Στόχος του Μαξίμου είναι άλλωστε η λεγόμενη «συνολική συμφωνία», δηλαδή αυτή που περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την οριοθέτηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ει δυνατόν πριν από την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου). Κάτι τέτοιο, όμως, είναι ανέφικτο υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς το Ταμείο μοιάζει αποφασισμένο να «τραβήξει» τη διαπραγμάτευση. Με το κυβερνητικό στρατόπεδο να διαψεύδει τα σενάρια να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα έως το Σεπτέμβριο και τις γερμανικές εκλογές - με την προσδοκία αλλαγής πολιτικής και τερματισμό της λιτότητας, αν νικητής είναι ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς - το Μαξίμου έχει λόγους μόνο να βιάζεται για να κλείσει την αξιολόγηση και να καλύψει τον χαμένο χρόνο...."

Ηρωϊκό πρωτοσέλιδο αντίστασης από τον κλώνο της "Ε" και απότομη προσγείωση στη πραγματική πραγματικότητα


                                         "Εφ.Συν", πρωτοσέλιοδο, 27/03/17


Προφανώς το ...κριτικό non-parer προς σανοφάγους, copy-paste(;), από την "Εφ.Συν"
Ικανοποίηση Μαξίμου για την παρουσία Τσίπρα στη Ρώμη

Κυβερνητικοί κύκλοι αποτιμούν θετικά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρώμη, κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα των εργασιακών.

Όπως αναφέρουν, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε μετ' επιτάσεως, τη διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα της Ε.Ε., και του σεβασμού του Ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου από όλα τα κράτη - μέλη.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπενθυμίζουν πως ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει στις αρχές Μαΐου πως «η Σύνοδος της Ρώμης θα πρέπει να μην είναι απλά μια επετειακή εκδήλωση, αλλά μια προσπάθεια συλλογικού αναστοχασμού για το κοινό μας μέλλον».

Οι κυβερνητικοί κύκλοι αποτιμούν την τριήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη ως εξής:

Αναφέρουν ότι με αιχμή το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και της ανάγκης τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης της χώρας μας, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει για το σύνολο της Ευρώπης και των πολιτών της η προστασία των εργαζομένων.

Τονίζουν ότι στη Διακήρυξη της Ρώμης, μετά από τις παρεμβάσεις και του πρωθυπουργού, διατηρήθηκε-παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών-η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη, ενώ προστέθηκε και ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια. Με την επιστολή που απέστειλε το απόγευμα της Πέμπτης στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών - μελών της ΕΕ, το επίμαχο ζήτημα της σημασίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου ξαναμπήκε στην ατζέντα. Έπειτα από αυτή, ακολούθησε μια σειρά από υποστηρικτικές δηλώσεις. Από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προεδρεύοντος της σημερινής Συνόδου, Ιταλού πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι, και του συμπροεδρεύοντος Μαλτέζου πρωθυπουργού, Γιόζεφ Μουσκάτ, μέχρι την ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις «βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνοδο της ΕΕ».

Συγκεκριμένα, σήμερα στη Σύνοδο ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο: «Θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή που έλαβα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και να του πω ότι είμαι βέβαιος πως μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς περιγράφεται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό το σημείο συζητιέται συχνά μεταξύ των ηγετών και όλοι μοιραζόμαστε αυτή τη θέση», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Οι πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ως εξαιρετικά σημαντικό και θετικό βήμα την αναγνώριση εκ μέρους του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Ελλάδα δεν εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Σημειώνουν, επίσης, ότι αποτελεί προφανή δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας η ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κατά τη χθεσινή Προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σε αυτήν αποτυπώθηκε και η κοινή στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις «αδικαιολόγητες και άδικες απαιτήσεις του ΔΝΤ». Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη χθεσινή συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ: «υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε όλα τα κράτη-μέλη χωρίς εξαίρεση και λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση σε σχέση με την Ελλάδα», αλλά και ό,τι η ΕΕ έχει απομακρυνθεί από τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες της και πλέον «είναι η εικόνα μιας Ευρώπης λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού από την οποία οι άνθρωποι τρέχουν μακριά της».

Υπενθυμίζεται ότι στην προπαρασκευαστική συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, οι οποίοι και συνυπέγραψαν τη δήλωση του προέδρου του ΕΣΚ, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

«Ο αγώνας για την επιστροφή της Ευρώπης στο κοινωνικό της πρόσωπο συνεχίζεται», σημειώνει το Μαξίμου.

Κατόπιν αυτών οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι «ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη, για την επιστροφή της Ευρώπης στο κοινωνικό της πρόσωπο συνεχίζεται». Παραθέτουν, δε, αναλυτικά τις χθεσινές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, του επικεφαλής της Κομισιόν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου των Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος:

Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι

«Να προστατεύσουμε το κοινωνικό κεκτημένο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας πρωθυπουργός».

«Ξέρουμε ότι η κρίση έχει προκαλέσει σε πολλά κράτη μέλη εξίσου σοβαρές κοινωνικές κρίσεις. Ξέρουμε ότι η ΕΕ είναι ένα σύστημα αξιών και κανόνων, μεταξύ των οποίων και οι κοινωνικές κατακτήσεις, το λεγόμενο κοινωνικό κεκτημένο, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που επετεύχθησαν στα 60 χρόνια ολοκλήρωσης. Και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο, σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε μία επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας πρωθυπουργός. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι από την κοινωνική διάσταση μπορεί να ξεκινήσει μία νέα ώθηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης».

Επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως «δημοσίως με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ήδη από τον Μάιο 2015, εξέφρασα την υποστήριξή μου σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων» και ότι (πρέπει να υπάρξει) «δέσμευση των πιστωτών να δώσουν στην Ελλάδα το επιθυμητό και απαραίτητο περιθώριο ελιγμών για να δημιουργήσει το δικό της μέλλον. Όλα αυτά με σεβασμό προς το κοινωνικό κεκτημένο, του οποίου είμαστε οι θεματοφύλακες».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, τονίζοντας ότι «όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και πως «το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου». «Ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε για τον σκοπό αυτό».

Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ

Ιδιαίτερη αναφορά στην επιστολή του πρωθυπουργού για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο έκανε σε δήλωσή του κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου της Ρώμης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή που έλαβα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και να του πω ότι είμαι βέβαιος πως μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς περιγράφεται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό το σημείο συζητιέται συχνά μεταξύ των ηγετών και όλοι μοιραζόμαστε αυτή την θέση».

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και ο Πρόεδρος του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ
Οι προοδευτικοί ηγέτες απ' όλην την Ευρώπη συναντώνται την παραμονή της επετείου της Συνθήκης της Ρώμης και συμφωνούν σε μια κοινή θέση για το μέλλον της Ε.Ε. Οι ηγέτες συναντώνται στη Ρώμη μετά από πρόσκληση του ιταλού πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι, προκειμένου να συζητήσουν τις τρέχουσες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ισχυρότερων δικαιωμάτων για τους Ευρωπαίους πολίτες, της καταπολέμησης του κοινωνικού dumping, της υποστήριξης των νέων ανθρώπων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Πριν τη συνάντηση ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) Σεργκέι Στάνισεφ δήλωσε:

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή κατά την πιο αληθινή έννοια του όρου. Προ 60 ετών, εκατοντάδες ανθρώπων, συνηθισμένων πολιτών, περίμεναν μες τη βροχή για να γίνουν μάρτυρες της υπογραφής μιας συνθήκης που μετέτρεψε μια ιστορία βίας και διχασμού σε μια πραγματικότητα ειρήνης και αλληλεγγύης. Είναι, επιπλέον, ιστορική, διότι η Ε.Ε. βρίσκεται υπό απειλή. Οι αξίες της Ε.Ε. είναι βαθιά σοσιαλδημοκρατικές, αλλά στη σκέψη πολλών πολιτών, η Ε.Ε. έχει απομακρυνθεί από αυτές της αξίες. Οι πολίτες απομακρύνονται εξαιτίας της εικόνας λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού που δείχνει η Ε.Ε. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργατικού κεκτημένου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε όλα τα κ-μ, χωρίς εξαίρεση και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση που βρίσκεται υπό συζήτηση τώρα σχετικά με την Ελλάδα. Ως Ευρωπαίοι προοδευτικοί, αγωνιστήκαμε πάντα για τις αξίες του σεβασμού, της αλληλεγγύης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που αποτελούν τη βάση της Ε.Ε. Πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μια νέα κατεύθυνση βασισμένη σε αυτές τις αρχές. Θέλουμε να ανανεώσουμε την αρχική υπόσχεση της Ευρώπης: ένα μέλλον ευημερίας, ισότητας και δικαιοσύνης για όλους της τους πολίτες. Γι` αυτό θα αγωνιστούν οι ηγέτες μας καθώς σχεδιάζουμε το μέλλον του σπουδαίου ευρωπαϊκού εγχειρήματος και γι`αυτό θα συμμετάσχω στην Πορεία για την Ευρώπη (MarchforEurope) στη Ρώμη αύριο».


                                               "ΤΑ ΝΕΑ", δισέλιδο, 27/03/17

Γύρισαν με άδεια χέρια και
τώρα τρέχουν για συμβιβασμό

Τα πενιχρά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο της Ρώμης αναγκάζουν την κυβέρνηση να βιαστεί προκειμένου να καλύψει τον χαμένο χρόνο της διαπραγμάτευσης με σκοπό να κλείσει η συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αναμένει η κυβέρνηση για να προχωρήσουν οι συζητήσεις, καθώς η πολιτική διαπραγμάτευση Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται πάντως από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι υψηλές, φωτογραφίζοντας συμφωνία - με επώδυνες υποχωρήσεις - σε φορολογικό, συνταξιοδοτικό και ενεργειακά, ενώ οι εκκρεμότητες παραμένουν στα εργασιακά.

Στην πράξη, η κυβέρνηση θέλει να τα δώσει όλα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ακόμη και αν συμβεί αυτό, ωστόσο, η διαδρομή δεν έχει τελειώσει.

Στόχος του Μαξίμου είναι άλλωστε η λεγόμενη «συνολική συμφωνία», δηλαδή αυτή που περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την οριοθέτηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ει δυνατόν πριν από την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου). Κάτι τέτοιο, όμως, είναι ανέφικτο υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς το Ταμείο μοιάζει αποφασισμένο να «τραβήξει» τη διαπραγμάτευση. Με το κυβερνητικό στρατόπεδο να διαψεύδει τα σενάρια να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα έως το Σεπτέμβριο και τις γερμανικές εκλογές - με την προσδοκία αλλαγής πολιτικής και τερματισμό της λιτότητας, αν νικητής είναι ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς - το Μαξίμου έχει λόγους μόνο να βιάζεται για να κλείσει την αξιολόγηση και να καλύψει τον χαμένο χρόνο.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. Η εξήγηση είναι μάλλον απλή: δεν είναι μόνο η ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στην πραγματική οικονομία και οι δανειακές υποχρεώσεις του Ιουλίου ούτε το αντικειμενικό γεγονός ότι θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις μήνες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Είναι το μήνυμα που έλαβε ο Πρωθυπουργός από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα: «Κλείστε την αξιολόγηση τώρα». Ο αντικαγκελάριος διαμήνυσε επίσης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή πολιτικής από το SPD ούτε για προσωπική του παρέμβαση εν μέσω προεκλογικού αγώνα, διαψεύδοντας τις ελληνικές προσδοκίες.

Ετσι, το Μαξίμου βάζει στο κάδρο των ευθυνών για τις καθυστερήσεις το ΔΝΤ, επιχειρώντας να αποτινάξει τον ρόλο του «κακού». Παράλληλα, η διαπραγμάτευση κινείται στη λογική του «έντιμου συμβιβασμού», με την Αθήνα να υποκύπτει στις πιέσεις των δανειστών. Αυτό υπαινίχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στην Ιταλία, σε εκδήλωση του δικτύου Transform Europe το βράδυ της Παρασκευής. «Αποφασίσαμε να κάνουμε έναν τακτικό συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε μια στρατηγική ήττα» είπε ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η αριστερή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει τις μνημονιακές πολιτικές.

ΟΙ ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ. Στην κυβέρνηση πάντως επικρατεί διάχυτη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης και κυρίως για τις δηλώσεις Τουσκ για το κοινοτικό κεκτημένο και τα εργασιακά. Κυβερνητικές πηγές προσέθεταν μάλιστα ότι έπειτα από παρέμβαση Τσίπρα προστέθηκε στο κείμενο της διακήρυξης αναφορά στην «κοινωνική Ευρώπη» και στην καταπολέμηση της ανεργίας. Μολαταύτα, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δεν υιοθετήθηκε mot a mot η επίμαχη φράση που επιδίωκε εξαρχής η Ελλάδα.

Εντύπωση προκάλεσαν, εξάλλου, οι αιχμές του Πρωθυπουργού για τη στάση των συνδικάτων, καθώς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για τα εργασιακά «χωρίς να έχει τη στήριξη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων». Η αποστροφή αυτή προκάλεσε έντονη ενόχληση στα σωματεία, ενώ ενδεχομένως ερμηνεύεται ως προσπάθεια να στρωθεί το χαλί για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ο οποίος βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ. Στη «μεγάλη» εικόνα, στο Μαξίμου αποκλείουν κατηγορηματικά τα σενάρια εκλογών ή οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ επαναλαμβάνουν ότι δεν ασχολούνται με σενάρια ψήφισης των μέτρων από αυξημένη πλειοψηφία, παραπέμποντας απευθείας στη ΝΔ αν ζητηθεί η έγγραφη δέσμευσή της από τους δανειστές.
Αντικειμενικός στόχος είναι να απορροφηθούν οι εσωτερικοί κραδασμοί και να εξασφαλιστεί η ψήφιση των μέτρων από την πλειοψηφία των 153 βουλευτών, με τα πρώτα ρήγματα να έρχονται πάντως από την πλευρά των ΑΝΕΛ. «Κάνουμε ανταρτοπόλεμο, είμαστε κι εμείς κυβέρνηση κατοχής. Δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία» δήλωσε (Σκάι) ο Δημήτρης Καμμένος, εκτιμώντας ότι η μείωση του αφορολογήτου «δύσκολα θα περάσει» χωρίς αντίστοιχη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Προς τούτο, ο Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει στα στελέχη του ότι είναι προτιμότερος ο συμβιβασμός από τη «λευκή πετσέτα» και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο διακινείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα ότι η κοινωνία στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Γι' αυτό και η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού τα αντίμετρα μοιάζουν μάλλον με φούσκα που σκάει. Στόχος της κυβέρνησης δηλαδή είναι να μπορέσει να δώσει «αντίδωρο» σε βουλευτές και κοινωνία την - μερική, πιθανότατα, και όχι συνολική - επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία κλείνει, τα οδυνηρά μέτρα έρχονται
Αγκάθι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές παραμένει ακόμα το Εργασιακό

Της Έλενας Λάσκαρη

Τα βασικά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όσον αφορά τα μέτρα και αντίμετρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλείσει ήδη. Το Εργασιακό παραμένει ακόμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανοιχτό.

Το μεγάλο ζητούμενο τώρα, προτού ανακοινωθεί και επισήμως ότι κυβέρνηση και δανειστές είναι έτοιμοι να δώσουν τα χέρια για τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, φαίνεται να είναι η πολιτική διαχείριση των οδυνηρών μέτρων και το επικοινωνιακό αμπαλάρισμά τους με τα αντίμετρα.

«Δίνουμε μάχη για τα εργασιακά» ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή, επαναλαμβάνοντας τη σχεδόν μονότονη διατύπωση των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την οποία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν δώσει τα χέρια, σε αυτή τη φάση, να μην υπάρξουν διαρροές.

ΤΟ ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ. Πράγματι, οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο και παρότι τόσο ελληνικές όσο και ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για ουσιαστικές συγκλίσεις στο Ασφαλιστικό για παράδειγμα (αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι το κεφάλαιο αυτό συγκαταλέγεται πλέον στα συμφωνηθέντα), κανείς δεν αποκαλύπτει αν πέρασε αυτούσια η γραμμή του ΔΝΤ για περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ το 2020 ή η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε κάποια έκπτωση στο πακέτο ή χρονικό επιμερισμό των μειώσεων σε ορίζοντα τριετίας, όπως επιδίωκε.

Συμφωνία υπάρχει και για τα ενεργειακά και η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Στο αφορολόγητο, οι τελευταίες συζητήσεις γίνονταν στη βάση μείωσής του στα 5.900 ευρώ με πρώτο συντελεστή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα στο 22% και αντίμετρα τα οποία - εφόσον υπάρξει υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων - θα αφορούν μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενδεχομένως της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

«ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ». Αρχικά, η κυβερνητική αφωνία για τα όσα συνέβαιναν στις Βρυξέλλες - τρεις ημέρες Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης διαπραγματεύονταν με το κουαρτέτο και τους ανωτέρους τους χωρίς να δίνεται η παραμικρή εικόνα - έδωσε αφορμές για πιθανό αδιέξοδο. Γρήγορα όμως έγινε ξεκάθαρο ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Οπως ανέφερε την Παρασκευή πηγή του υπουργείου Οικονομικών. «απομένουν δυο - τρεις εκκρεμότητες οι οποίες έως αύριο θα έχουν λυθεί». Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι το «έως αύριο» ήταν σχήμα λόγου, αλλά η συμφωνία εξακολουθεί να θεωρείται από κυβερνητική πηγή «θέμα ημερών».

Ισως για πρώτη φορά, μάλιστα, η πιθανότητα Staff Level Agreement (συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού) φαίνεται να είναι τόσο κοντά, εκτός και αν τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, ζυγίζοντας τις αντοχές της, αποφασίσει ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία και βγει στο προσκήνιο ένας νέος κύκλος καθυστερήσεων.

Οι αισιόδοξοι πάντως βλέπουν πιθανότητες για συμφωνία στα μέτρα ακόμα και στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΔΝΤ. Ο Πολ Τόμσεν με ομιλία του στην Οξφόρδη από την περασμένη Τετάρτη είχε αποκαλύψει στο ακροατήριό του ότι υπάρχουν συγκλίσεις ως προς τις παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα να αξιοποιηθούν για την ταχύτερη εξόφληση χρέους αλλά για την εφαρμογή πολιτικών φιλικών προς την ανάπτυξη.

Ξεκάθαρα, ακόμα μία φορά ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ υποστήριξε την πάγια θέση του Ταμείου, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Το Ταμείο έχει βγάλει κόκκινη κάρτα στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως διακαώς επιδίωκε η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκές συμμαχίες δεν καρποφόρησαν.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ. Σύμφωνα με τον Τόμσεν, όταν κλείσει η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, θα αρχίσει μια εντατική συζήτηση ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Ευρώπη για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα πλεονάσματα. «Οσες και αν είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα δεν πρόκειται να καταστήσουν το χρέος της βιώσιμο, αλλά και όση και αν είναι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώνει συντάξεις στα επίπεδα της Γερμανίας» ανέφερε.
Το ΔΝΤ τα θέλει όλα, παρότι οι αποφάσεις για την εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα δεν αναμένονται άμεσα. Κατά τα φαινόμενα, πρώτα θα υπάρξει συμβιβασμός στα μέτρα, στη συνέχεια το Eurogroup θα κληθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όσον αφορά το χρέος και τα πλεονάσματα και εφόσον όλη η εξίσωση ικανοποιεί το ΔΝΤ, τότε θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τη λεγόμενη παγκόσμια συμφωνία ενδεχομένως να υπερβαίνει ακόμα και τον Ιούνιο, όταν το Ταμείο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση σχετική με την πρακτική του ΔΝΤ σε περίπτωση κατά την οποία καλείται να μετάσχει σε προγράμματα χωρών νομισματικών ενώσεων.

ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ. Επισήμως, ευρωπαϊκές πηγές περιορίζονται να δηλώσουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από τις έδρες των θεσμών και το χρονοδιάγραμμα επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα είναι ανοιχτό.
Πράγματι Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι και Νικόλα Τζιαμαρόλι δεν πρόκειται να επανέλθουν στην Αθήνα προτού υπάρξει το κατάλληλο σήμα από την ελληνική κυβέρνηση ότι αποδέχεται όλο το πακέτο της συμφωνίας. Μόνο τότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα και για την τυπική ολοκλήρωση του Staff Level Agreement.
 "Εφ.Συν", 27/03/17


Eργασιακό Μεσαίωνα στην Ελλάδα δεν ψηφίζω

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Μια αναφορά-μήνυμα για την τύχη της διαπραγμάτευσης στο πεδίο των εργασιακών έστειλε στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, ιδίως στο συγκεκριμένο θέμα, να μην υποχωρήσει.

«Εγώ εργασιακό Μεσαίωνα στην Ελλάδα δεν ψηφίζω», ήταν -όπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.»- η φράση που μετέφερε ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους συνομιλητές του τόσο κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί τους τις προηγούμενες ημέρες όσο και κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ρώμης.

Σπάει το μέτωπο

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι πρωτοβουλίες αυτές για την κοινωνική Ευρώπη και τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά αποδίδουν καρπούς και η αίσθηση που δημιουργείται στους ενοίκους του μεγάρου Μαξίμου είναι ότι το ενιαίο και άκαμπτο μέτωπο των δανειστών έχει αρχίσει σταδιακά να σπάει.

Αρμόδιοι παράγοντες στέκονται με ικανοποίηση στο γεγονός ότι ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού συμπεριελήφθη τελικά στη Διακήρυξη της Ρώμης η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη, ενώ προστέθηκε και ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια. Κυβερνητικές πηγές ερμηνεύουν μάλιστα τη στάση αυτή ως στήριξη των Ευρωπαίων στις προσπάθειες για σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά.

Κι όλα αυτά, όπως σημειώνουν παράγοντες του Μαξίμου, παρά τις ενστάσεις που προέβαλαν πολλές χώρες, καθιστώντας την εξέλιξη πιο σημαντική, αφού το ευρύτερο κλίμα μεταξύ των ηγετών δεν ήταν εξ αρχής ευνοϊκό.

Για τη χώρα μας δε, που βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τους εταίρους για τα εργασιακά, η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη έχει πρόσθετη αξία, διότι «η αιχμή αυτής της διαπραγμάτευσης είναι το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η ανάγκη τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης της χώρας μας».

«Αυτό ακριβώς έπραξε ο πρωθυπουργός», τονίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο, αναφερόμενοι στην επισήμανση εκ μέρους του της σπουδαιότητας που έχει για το σύνολο της Ευρώπης και των πολιτών της η προστασία των εργαζομένων.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εφ.Συν.», ο πρωθυπουργός επί της ουσίας στύλωσε τα πόδια για το επίμαχο θέμα, διαμηνύοντας στους ομολόγους του ότι δεν κάνει πίσω στα εργασιακά και χωρίς τη σαφή στήριξή τους ακόμη και η υπογραφή του στη Διακήρυξη δεν ήταν δεδομένη. Τελικά, η «φιέστα» δεν χάλασε, αφού κρίθηκε ότι οι Ευρωπαίοι κινητοποιούνται...

«Μένει να αποδειχθεί»

Βέβαια, όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνόδου, ο ίδιος έθεσε το κρίσιμο ερώτημα αν ισχύει το κοινωνικό κεκτημένο για όλες τις χώρες της Ευρώπης και έλαβε καταφατική απάντηση, αλλά αυτό «μένει να αποδειχθεί στην πράξη», όπως συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια κορυφώθηκε με την επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους 26 αρχηγούς κρατών, με αποτέλεσμα το επίμαχο ζήτημα να ξαναμπεί στην ατζέντα. Ακολούθησε μια σειρά από υποστηρικτικές δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους (Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Πάολο Τζεντιλόνι, Γιόζεφ Μουσκάτ, Σεργκέι Στανίσεφ, Τζιάνι Πιτέλα κ.ά.).

Σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, ενώ αναφέρθηκε και στις «βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις».

Τέλος, χαρακτήριζαν «προφανή δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας» την ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, υπογραμμίζοντας ότι στο κείμενό τους γίνεται λόγος για «αδικαιολόγητες και άδικες απαιτήσεις».

Η εκτίμηση που έκαναν αργά το βράδυ από το Μαξίμου είναι ότι «ο αγώνας μπορεί να κερδηθεί» και ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση συνεχίζει σθεναρά μια μεγάλη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη διατήρηση του συνδικαλιστικού νόμου, τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη μη επιβολή του λοκ άουτ.

Στις 7 Απριλίου, αλλιώς... ψυχόδραμα ώς τις 22 Μαΐου

Του Κώστα Μοσχονά

Αναμένοντας τους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα από μέρα σε μέρα, το νέο ορόσημο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο είναι αυτή τη φορά η άτυπη σύνοδος της ευρωζώνης της 7ης Απριλίου στη Βαλέτα της Μάλτας. Διαφορετικά, το νέο ψυχόδραμα θα παραταθεί μέχρι τη σύνοδο της 22ας Μαΐου.

Η κατάσταση μετά τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες είναι λίγο-πολύ κωμικοτραγική. Οι Ευρωπαίοι εταίροι αφήνουν το ΔΝΤ να παίξει στο παιχνίδι τον ρόλο του κακού και περιορίζονται στην παροχή δωρεάν συστάσεων και συμβουλών προς την ελληνική κυβέρνηση λες και δεν τρέχει τίποτε. Παράδειγμα, η απαντητική επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά, στην οποία κυριαρχεί το «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε».

Στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και η απαντητική επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Το ΔΝΤ από την πλευρά του εκμεταλλεύεται την παθητική στάση των Ευρωπαίων και ύψωσε για τα καλά τη φωνή κατά τις τετραήμερες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ιδίως στα εργασιακά, στα οποία δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος.

Αντίθετα με τα εργασιακά και την τύχη της ΔΕΗ, φαίνεται ότι έχει σημειωθεί αισθητή πρόοδος στο δημοσιονομικό. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα μέτρα για τη διασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μετά το 2018 έχουν μπει σε δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε επίτευξη συμφωνίας, ιδίως όσον αφορά τη μείωση των συντάξεων. Για τη μείωση του αφορολόγητου έχει ήδη επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων.

ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ, 
ΧΩΡΙΣ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/03/17

Ιδια πένα, νέα εποχή για την Ευρώπη
Οι «διαφορετικοί ρυθμοί» σηματοδοτούν μια κεφαλαιώδους σημασίας αλλαγή στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Του Περικλή Δημητρολόπουλου

Και εγένετο η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Οι 27 ηγέτες της ΕΕ γιόρτασαν τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ενωσης υπογράφοντας μια διακήρυξη στην οποία αναφέρουν ότι «θα δρούμε από κοινού, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου χρειάζεται, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση». Η Σύνοδος Κορυφής φιλοξενήθηκε στην ίδια αίθουσα του Καπιτωλίου όπου το 1957 υπογράφηκε η συμφωνία πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η ΕΕ. Από αυτήν την ιστορική αίθουσα οι 27 δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να μην τονίσουν ότι η «Ενωση είναι ενιαία και αδιαίρετη». Οι «διαφορετικοί ρυθμοί», ωστόσο, σηματοδοτούν μια κεφαλαιώδους σημασίας αλλαγή στην ιστορία της ενωμένης Ευρώπης.

Η Διακήρυξη της Ρώμης, πάντως, παρέμεινε πιστή στο πνεύμα της ΕΕ όχι επειδή υπογράφηκε με την ίδια πένα που είχε χρησιμοποιηθεί και το 1957 αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: είναι ένα κείμενο συμβιβασμών και προϊόν διαπραγματεύσεων, στόχος των οποίων ήταν να ξεπεραστούν κυρίως οι επιφυλάξεις της Βαρσοβίας και της Αθήνας - η πρώτη ήθελε να δοθεί περισσότερο βάρος στην εθνική κυριαρχία, η δεύτερη να συμπεριληφθούν οι συλλογικές συμβάσεις ως ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι «διαφορετικοί ρυθμοί - εντάσεις», δηλαδή οι πολλές ταχύτητες αλλά με άλλη διατύπωση, προωθήθηκαν ως πρόταση του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου έχοντας τυπικά τη στήριξη της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Είναι προφανές, όμως, ότι η πατρότητα ανήκει στους τέσσερις μεγάλους της ΕΕ. 
 
«Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν υπάρχει μια Ευρώπη κοινή για όλους» διαβεβαίωσε η Ανγκελα Μέρκελ. Ο δρόμος, εξάλλου, έχει ήδη υποδειχθεί από τη ζώνη του ευρώ και τη ζώνη της Συνθήκης του Σένγκεν. Σε ποια άλλα πεδία θα μπορούσε να προχωρήσει με διαφορετικές ταχύτητες η Ευρώπη; Η Κομισιόν δουλεύει πυρετωδώς ώστε να παρουσιάσει έως τον Ιούνιο πέντε προτάσεις που θα τεθούν προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά τις γερμανικές εκλογές. Οι προτάσεις θα φτάσουν στους 27 ηγέτες έπειτα από μια περίοδο διαβούλευσης, στην οποία θα συμμετάσχουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κοινωνικοί εταίροι και άλλοι θεσμικοί παράγοντες. Και θα αφορούν τα εξής πεδία: την κοινή άμυνα, το κράτος πρόνοιας (σύγκλιση των εθνικών νομοθεσιών), τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2020 (όπου θα πρέπει να καλυφθεί το κενό της Βρετανίας), την ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης και τη θέση της ΕΕ ως κοινή αγορά απέναντι στον νεοπροστατευτισμό του Ντόναλντ Τραμπ. 
 
«Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον» διακηρύσσουν οι 27 ηγέτες, τους οποίους νωρίτερα είχαν υποδεχθεί στην είσοδο του Καπιτωλίου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι. Ανάμεσα στα χάι λάιτ της γιορτής ήταν το λάθος του Τζεντιλόνι να αναφερθεί στα 50 αντί για τα 60 χρόνια της Ενωσης και η εμφάνιση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ μαζί με τον μέλλοντα σύζυγό του. Οι δυο πρόεδροι της ΕΕ, ο μόνιμος Ντόναλντ Τουσκ και αυτός του τρέχοντος εξαμήνου Τζόζεφ Μούσκατ, αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα της κοινής πορείας, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιτέθηκε στα κόμματα που αντιτίθενται στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης σημειώνοντας ότι «η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα συνοδευόταν από υποτίμηση και επομένως από μείωση της αγοραστικής δύναμης», ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε «ανήσυχος από την όλο και μεγαλύτερη αποξένωση» των ευρωπαίων πολιτών. Μένει να φανεί εάν το ρεπερτόριο θα έχει αλλάξει στα 70 χρόνια.

ΡΩΜΗ
Δεν άνοιξε ρουθούνι στις διαδηλώσεις

Aν κρίνει κανείς από τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις αυτή τη φορά πραγματικά όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Ρώμη - ή μάλλον σε μια Ρώμη που θύμιζε φρούριο από τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία περιελάμβαναν 7.000 αστυνομικούς εκ των οποίων οι 1.000 με πολιτικά, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αλλά και μονάδες βατραχανθρώπων στον Τίβερη για την αποτροπή τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων. Στο τέλος της ημέρας, πάντως, από την Αιώνια Πόλη ακούστηκε ένας αναστεναγμός ανακούφισης: στις πορείες δεν άνοιξε ρουθούνι. Και δεν ήταν ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις.

Μία πορεία οργάνωσαν τα ιταλικά και ευρωπαϊκά συνδικάτα με τους συμμετέχοντες να υπολογίζονται σε περίπου 2.500 (σε αυτήν συμμετείχε και ο Γιάνης Βαρουφάκης), ενώ άλλοι 1.500 συμμετείχαν στην πορεία της ιταλικής εθνικιστικής Δεξιάς. Αλλη μία πορεία οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κίνημα. Η μεγαλύτερη ανησυχία, όμως, ήταν για την πορεία που οργανώθηκε από τα λεγόμενα κοινωνικά κέντρα και που πάντως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 3.000 άτομα. Εκεί φοβούνταν οι ιταλικές Αρχές ότι θα χτυπούσαν οι no global, φόβος που δεν επιβεβαιώθηκε.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, αποφασιστικό σημείο ήταν όταν ένας διαδηλωτής είπε στο πλήθος ότι «η 25η Μαρτίου είναι μια μέρα που πρέπει να σηματοδοτήσει την πιο δυναμική αντίσταση». Ηταν ένα κάλεσμα για σύγκρουση την οποία απέτρεψε η εμφάνιση των ιταλικών ΜΑΤ ακριβώς τη στιγμή που πολλοί νεαροί έβαζαν τις μαύρες κουκούλες. Η άμεση αντίδραση της αστυνομίας, σημειώνει η «Κοριέρε ντέλα Σέρα», μαρτυρά ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχαν και μυστικοί αστυνομικοί που ειδοποίησαν τους ένστολους συναδέλφους τους.
"Εφ.Συν", 27.03/17

Υπογραφές έχουμε, λείπει η αλληλεγγύη

Του Θεόδωρου Αγγελάκη-Συγγελάκη

Η Διακήρυξη υπεγράφη, τελικά, και από τις είκοσι επτά χώρες-μέλη της Ενωσης, όπως προέβλεπαν οι πιο αισιόδοξοι παρατηρητές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κατέβαλε μέχρι και την τελευταία στιγμή ουσιαστική διπλωματική προσπάθεια για να ξεπεραστούν ενστάσεις και επιφυλάξεις.

Η Πολωνή πρωθυπουργός υπέγραψε, αφού πρώτα σήκωσε τα χέρια και το βλέμμα προς τον ουρανό, θέλοντας να δείξει, με λίγο χιούμορ, ότι συμβιβάζεται, δήθεν, με τη μοίρα της.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έβαλε εντυπωσιακών διαστάσεων υπογραφή και κατάφερε να κάνει τη Μέρκελ να χαμογελάσει, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέτυχε μια ουσιαστική, δεσμευτική δήλωση από σειρά εταίρων και Ευρωπαίων ιθυνόντων: ότι το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει για όλες τις χώρες-μέλη.

«Πρέπει να εγγυηθούμε τα στάνταρντ του κοινωνικού κράτους σε όλες τις χώρες μας», δήλωσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, λίγο πριν από την υπογραφή της Διακήρυξης.

Αμέσως μετά, δε, τη λήξη της τελετής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θέλησε να συμπληρώσει:

«Θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή που έλαβα από τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να του πω ότι είμαι βέβαιος πως μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί, βέβαια, όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας στις τελικές του δηλώσεις, είναι αν τα σημαντικά αυτά λόγια θα βρουν επιβεβαίωση και στις πράξεις των Ευρωπαίων πρωθυπουργών και ιθυνόντων, στο άμεσο μέλλον.

Μετά τη μεγάλη γιορτή της Ρώμης, άλλωστε, με την πανέμορφη θέα του Καπιτωλίου και της ρωμαϊκής αγοράς και την ιστορική αίθουσα όπου είχαν υπογραφεί οι πρώτες συνθήκες το 1957, πρέπει να επαληθευθεί, γενικότερα, αν η Ευρώπη έλαβε πραγματικά το μήνυμα.

Αν, δηλαδή, οι διάφοροι ηγέτες κατάλαβαν ότι οι πολίτες νιώθουν την Ενωση ως κάτι το απόμακρο και συχνά ξένο, ότι ζητούν πρώτα απ' όλα εργασία και ανάπτυξη, ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι τεχνοκρατικές θεωρίες αλλά η καθημερινή ζωή.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Πάπας Φραγκίσκος, συναντώντας τους είκοσι επτά ηγέτες στο Βατικανό, έστειλε και πάλι το μήνυμα -με την ελπίδα, επιτέλους, να το εμπεδώσουν- ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υπερισχύει η χρηματοοικονομική εξουσία.

Σε μια προσπάθεια να κάνει έναν απολογισμό του διήμερου αυτού πολιτικού-επετειακού γεγονότος, ο ιδρυτής της εφημερίδας La Repubblica, Εουτζένιο Σκάλφαρι, υπογράμμισε στην ανάλυσή του:

«Τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να βιαστεί. Ή θα μετατραπεί σε κράτος ή όλα θα καταρρεύσουν».

Ο Σκάλφαρι, από τους εγκυρότερους Ιταλούς σχολιαστές, άφησε να εννοηθεί, μάλιστα, ότι και ο ίδιος ο Φραγκίσκος, σε πρόσφατη συνομιλία τους, υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει, επιτέλους, ότι τα χρονικά όρια στενεύουν.

Οτι χρειάζονται, δηλαδή, ουσιαστικές κινήσεις.

Οποιος δηλώσει υπεραισιόδοξος, είναι, προφανώς, εκτός πραγματικότητας.

Το μόνο που μπορεί να διακρίνει κανείς, σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, είναι ίσως μια κάποια μεγαλύτερη επίγνωση του κινδύνου κατακερματισμού του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αν η πορεία πλεύσης δεν αλλάξει.

Και μια ένδειξη της ανάγκης πραγματικής αλληλεγγύης περιέχεται -όπως φαίνεται- και στις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο, που έγιναν αμέσως μετά τη σύνοδο:

«Πρέπει να ερωτηθούμε σοβαρά: Εννοούμε να αφήσουμε και πάλι να βυθιστεί η Ελλάδα ή απαιτείται να προσεγγίσουμε μια δύναμη σαν τον ΣΥΡΙΖΑ με συμπάθεια, στήριξη και προσοχή; Επιθυμούμε να δώσουμε πραγματικά μια μάχη για να ξεπεραστεί η λιτότητα ή αφήνουμε τον καθένα μόνο, στη μοίρα του;», αναρωτήθηκε ο Ιταλός υπουργός, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Ζήτησε ξεκάθαρα από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές αλλά και από την ιταλική κυβέρνηση «να αμφισβητήσουν την όλη προσέγγιση που επέβαλε έως τώρα η Γερμανία και να φτιάξουν ένα πιο ισχυρό σύστημα συμμαχιών με πολλές χώρες».

Το αν είναι πράγματι η αρχή μιας νέας πορείας, θα το διαπιστώσουμε σύντομα.

• Ολόκληρη η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου