οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

"...Είναι χαρακτηριστική της έντασης την οποία επιχειρεί να δώσει στις μεθοδεύ­σεις του αυτές ο κ. Τσίπρας η ευθεία επίθεση που έκανε στη Βουλή «φωτογραφίζοντας» τον κ. Κώστα Σημίτη, με αφορμή τις προβλέψεις του για τους κιν­δύνους ενός Grexit. «Αν εγώ ήμουν πρωθυπουργός και οι υπουργοί μου πήγαιναν ο ένας μετά τον άλλο στη Δικαιοσύνη, θα είχα πρόβλημα. Δεν θα πήγαι­να στους Δελφούς να κάνω στο μαντείο χρησμούς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Κατά τα άλλα, το αντικείμενο των επιτροπών της Βουλής για πιθανά σκάνδαλα περιλαμβάνει τόσο την υπόθεση των εξοπλισμών όσο και ενδεχό­μενα σκάνδαλα στον πολύπαθο κλάδο της Υγεί­ας. Στο κάδρο αυτό των συγκεκριμένων ερευνών ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τους πρώην υπουργούς του ΠΑ­ΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου και Ευάγγελο Βενιζέ­λο για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ για πι­θανά σκάνδαλα στον κλάδο της Υγείας στοχοποιεί από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ τον κ. Λοβέρδο και από τη Νέα Δημοκρατία, της περιόδου δια­κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, τους κ. Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη. Και οι δύο τελευταίοι απο­δέχτηκαν τις έρευνες από τη Βουλή, με τον δεύτερο μάλιστα να προτείνει να ελεγχθούν και τα πε­πραγμένα της σημερινής κυβέρνησης στον κλάδο της Υγείας. Πράγμα τό οποίο θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα συμβεί'..."

Από τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"

"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 24/03/16

"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 24/03/16

ΔΙΠΛΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Σχέδιο υπονόμευσης της Νέας Δημοκρατίας και των εκσυγχρονιστών του Σημίτη από το Μαξίμου

Του ΝΙΚΟΥ ΣΙΜΟΥ

Πανικοβλημένο το Μαξίμου από τα αποτελέσματα σειράς δημοσκοπήσεων, που καταδεικνύουν την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας και τη μη αναστρέψιμη προοπτι­κή μιας μεγάλης πολιτικής ήττας, καταφεύγει σε μεθόδους που αποβλέπουν: α) Στη δημιουργία ρωγμών στην ενότητα του αντίπαλου κόμματος, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, για τον πρό­σθετο λόγο ότι η θεωρούμενη ως βέβαιη εκλογική νίκη ενός κόμματος ενισχύει κατά παράδο­ση την κομματική συνοχή, β) Στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι σε βάρος της κυβέρνησης και συνίσταται στην παράταση της αβεβαιότητας στις δι­απραγματεύσεις, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, τέτοιες καθυστερήσεις συνεπάγονται επώδυνες οικονομικές επιβαρύνσεις για την ελληνική κοινωνία. Κάτι που οι Ελληνες πο­λίτες έχουν κατανοήσει και γι' αυτό και ο επιχειρούμενος αποπροσανατολισμός.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ. Στη μεθόδευση αυτής της υπονο­μευτικής τακτικής ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί αφε­νός τις εξεταστικές επιτροπές -για την ακρίβεια, Επιτροπές Προκαταρκτικής Εξέτασης-, με διττό στό­χο, που θα αναλυθεί κατωτέρω, αφετέρου τον κυ­βερνητικό του συνεταίρο και πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καμμένο, καθώς προέρχεται από τον χώρο της Δεξιάς και, άρα, τα όσα ισχυρίζεται αποτελούν «πειστικές αποδείξεις των λεγομένων» του κατά της σημερινής Νέας Δημοκρατίας. Η υπόθεση των εξεταστικών επιτροπών, την οποία αποδέχτηκε ασμένως η Νέα Δημοκρατία, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευ­σης, αποβλέπει στους εξής στό­χους:

-Πρώτον, να πλήξει την περίοδο των εκσυγχρονιστών του κ. Ση­μίτη, έτσι ώστε με την απαξίωση στα μάτια της κοινής γνώμης των πρωταγωνιστών της  διακυβέρνη­σης εκείνης να μην καταστεί δυ­νατή μια απόπειρα ανασυγκρό­τησης της Κεντροαριστεράς με βάση τα προβεβλημένα στελέχη της εποχής εκείνης.

-Δεύτερον επιδιώκεται να επιτευ­χθεί ο εξής, διττός στόχος: Αφενός με τη  δημιουρ­γία της εντύπωσης ότι είναι υπόδικα συγκεκριμέ­να πρόσωπα του παλαιού ΠΑΣΟΚ απαλλάσσεται η Φώφη Γεννηματά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την υποχρέωση να συμπεριλάβει τα πρόσωπα αυτά, που δεν έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, στο κόμμα. Αφετέρου με την απαξίωση των ίδιων προ­σώπων αποτρέπει τη Νέα Δημοκρατία να συνεργα­στεί μαζί τους στο πλαίσιο της όποιας διεύρυνσης θα επιχειρούσε...

ΕΥΘΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ. Είναι χαρακτηριστική της έντασης την οποία επιχειρεί να δώσει στις 
μεθοδεύ­σεις του αυτές ο κ. Τσίπρας η ευθεία επίθεση που έκανε στη Βουλή «φωτογραφίζοντας» τον κ. Κώστα Σημίτη, με αφορμή τις προβλέψεις του για τους κιν­δύνους ενός Grexit. «Αν εγώ ήμουν πρωθυπουργός και οι υπουργοί μου πήγαιναν ο ένας μετά τον άλλο στη Δικαιοσύνη, θα είχα πρόβλημα. Δεν θα πήγαι­να στους Δελφούς να κάνω στο μαντείο χρησμούς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Κατά τα άλλα, το αντικείμενο των επιτροπών της Βουλής για πιθανά σκάνδαλα περιλαμβάνει τόσο την υπόθεση των εξοπλισμών όσο και ενδεχό­μενα σκάνδαλα στον πολύπαθο κλάδο της Υγεί­ας. Στο κάδρο αυτό των συγκεκριμένων ερευνών ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τους πρώην υπουργούς του ΠΑ­ΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου και Ευάγγελο Βενιζέ­λο για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ για πι­θανά σκάνδαλα στον κλάδο της Υγείας στοχοποιεί από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ τον κ. Λοβέρδο και από τη Νέα Δημοκρατία, της περιόδου δια­κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, τους κ. Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη. Και οι δύο τελευταίοι απο­δέχτηκαν τις έρευνες από τη Βουλή, με τον δεύτερο μάλιστα να προτείνει να ελεγχθούν και τα πε­πραγμένα της σημερινής κυβέρνησης στον κλάδο της Υγείας. Πράγμα τό οποίο θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα συμβεί.

Η στοχοποιηση των κ.Βορί­δη και Γεωργιάδη, ιδιαίτερα δε του δεύτερου, που έχει την ιδιό­τητα του αντιπροέδρου του κόμ­ματος, έχει τον σαφή στόχο να απαξιώσει στο πρόσωπο του την ηθική υποδομή του κόμμα­τος της αξιωματικής  αντιπολίτευ­σης. Με την απόπειρα εμπλοκής των δύο συγκεκριμένων προσώπων στο υπονομευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ το Μαξίμου ανοίγει την αυλαία για την εφαρμογή της δεύτερης πτυχής του σχεδίου αυτού, που είναι η σημερινή Νέα Δημοκρατία.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ. Το σε βάρος της Ν.Δ. σχέδιο, εκτός από την προαναφερθείσα ηθι­κή απαξίωση, αποβλέπει και στην πρόκληση τριγ­μών στην αδιαμφισβήτητη ενότητα του κόμματος, με την έντεχνη επικοινωνιακή προβολή ότι το κόμ­μα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χωρι­σμένο στα δύο, με την ύπαρξη θυλάκων «καραμανλικών», «μητσοτακικών» και «σαμαρικών». Ασφαλώς, όπως και σε κάθε άλλο κόμμα, μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που αισθάνονται περισσό­τερο δεμένοι με τον έναν ή τον άλλο αρχηγό, αλλά η κομματική πειθαρχία υπάρχει και κανείς από τους πρώην πρωθυπουργούς δεν έχει υποκινήσει «αντάρτικα» σε βάρος του κ. Μητσοτάκη. Αντιθέ­τως, πρόσφατα γεγονότα δείχνουν το μέγεθος της κομματικής συνοχής, όπως λ.χ. η συνάντηση και η θερμή συνομιλία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αντώνη Σαμαρά, όπως και η άμεση ραδιο­φωνική παρέμβαση της πρώην υπουργού Εξωτε­ρικών του Κώστα Καραμανλή για να προβάλει τη δικαίωση του, του ίδιου του πρώην πρωθυπουρ­γού αλλά και των στενών συνεργατών του για την άθλια υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Ο ρόλος Καμμένου και η δυσφορία Καραμανλή

ΡΟΛΟ στη δημιουργία μιας υποτιθέμενης αντιπαράθεσης μέσα στη Ν.Δ. έχει αναλάβει ο κυβερνητικός συνεταίρος του κ. Τσίπρα και υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος. Ο οποίος, αν και επί χρόνια στα νεοδημοκρατικά δρώμενα, κάθε άλλο παρά επρόσκειτο στην «καραμανλική» πτέρυγα. Τελευταίως, όμως, προβάλλει εαυτόν ως υποστηρικτή του Κώστα Καραμανλή, χωρίς ο πρώην πρωθυπουργός να του έχει ζητήσει να ομιλεί εξ ονόματος του και ως απηχών τις απόψεις του.

Στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας αναγκάστηκε να αποκαλύψει τους σκοπούς αυτού του αιφνίδιου πολιτικού "φλερτ" προς τον πρώην πρωθυπουργό λέγοντας το αυτονόητο: "Οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους με την Κεντροδεξιά και ο Καραμανλής δεν θέλει όψιμους υποστηρικτές. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε». Αλλωστε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουρ­γός μέσω κύκλων του εξέφρασε τη δυσφορία του, διότι πολλοί ομιλούν εξ ονόματος του, χωρίς να εί­ναι εξουσιοδοτημένοι για κάτι τέτοιο. Κατά τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, όσον αφορά στην τελευταία του αναφορά στον Κώστα Καρα­μανλή, ο κ. Μητσοτάκης πολέμησε τον πρώην πρω­θυπουργό. Αυτήν την έννοια είχε η φράση άρθρου του ότι «οι ίδιοι άνθρωποι που πολέμησαν λυσσα­λέα τον Κώστα Καραμανλή βρίσκονται σήμερα σε ηγετικές καρέκλες της Νέας Δημοκρατίας, μετατρέ­ποντας την παράταξη σε ένα ετερόκλητο συνονθύ­λευμα ευκαιριακών καιροσκόπων...».

ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η δι­καίωση Καραμανλή για το Βατοπαίδι είναι εκμε­ταλλεύσιμη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προβάλλε­ται ότι επί των ημερών του η Δικαιοσύνη έκλεισε με αθωωτικές αποφάσεις την υπόθεση. Βεβαίως, ο πρώην πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά δεκανίκι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι, όπως το Μαξί­μου και ο πρωθυπουργός θα ήθελαν, κάτι άλλωστε που φάνηκε και σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθερία», καθώς η συντριπτι­κή πλειοψηφία των ερωτηθέντων κάθε άλλο παρά πιστεύει ότι ο πρώην πρωθυπουργός «έχει βάλει πλάτη» στη σημερινή κυβέρνηση των νεοκομμου-


Κυβέρνηση,αντιπολίτευση
και ο τροχός της Ιστορίας


Του Κ.Ι. Αγγελόπουλου
ΕΝΑ ΒΑΘΥ γκρίζο πέπλο σκεπάζει την Ελλάδα και τρομάζει την κοινωνία της. Τίποτε δεν πάει καλά στη χώρα και η κατάσταση της διαρκώς χειροτερεύει. Οχι μόνο επειδή η απειλή μιας επικείμενης χρεοκοπίας πάλι επαναφέρεται από ξένους αναλυτές και η φτωχοποίηση της χώρας εμφανίζεται από την πολιτική τάξη της  Ελ­λάδας περίπου σαν μονόδρομος, αλλά επειδή η πολιτι­κή τάξη μοιάζει να είναι άδεια από δύναμη και ακινη­τοποιημένη.

Είναι, παρ' όλα αυτά, εξαιρετικά εντυπωσιακό το ότι η κυβέρνηση και τα αστικά πολιτικά κόμματα κινούνται μηχανικά, θα έλεγε κανείς, με τον «αυτόματο», χωρίς αί­σθηση του ιστορικού χρόνου που κυλάει σταθερά, χω­ρίς ήχο, αλλά με δύναμη, μουλιάζοντας τα θεμέλια του εθνικού κράτους. Το μόνο που φαίνεται ότι κάνουν με προσοχή και επιμέλεια οι κομματικοί επιτελάρχες είναι να διαβάζουν και να αναλύουν δημοσκοπήσεις. Παρα­μένουν ισχυρές και ακατά­βλητες οι εμμονές για δια­τήρηση και διεκδίκηση της εξουσίας. Και μάταια μια σειρά από παράγοντες του δημόσιου βίου απευθύ­νουν εκκλήσεις προς τους αρχηγούς να προχωρή­σουν σε μια «εθνική συνεννόηση» για μία από κοινού αντιμετώπιση του εθνικού δράματος.

Ο πολιτικός οργανισμός της χώρας, αδύναμος, χω­ρίς πνοή, εξαιτίας χρόνι­ων παθήσεων του, εξακο­λουθεί, λοιπόν, να κινείται με πολύ χαμηλές ταχύτητες και να ασκεί «πολιτική» με τυποποιημένα «κλισέ». Πνευ­ματικές δυνάμεις και σθένος ψυχικό για την ανάληψη δράσεων με στόχο την αναγέννηση της Ελλάδας δεν  διαθέτει. Και είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν δείχνουν να φοβούνται το ενδεχόμενο μιας αιφνίδιας επιτάχυνσης εξελίξεων, αν κάποια στιγμή μια κοινωνική πλειοψηφία θεωρήσει ότι της είναι αφόρη­τες οι τεράστιες πιέσεις που δέχεται τόσα χρόνια χωρίς να επαναστατεί. Δεν σκέπτονται ότι η πολιτική ραθυμία τους, και μάλιστα σε περιβάλλον ηθικής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, μπορεί να οδηγήσει μια κρίσι­μη κοινωνική μάζα στο να αποτινάξει την «παθητικότη­τα», που τόσο μάλιστα απασχολεί ορισμένους αναλυτές". και «ενοχλεί» κάποιους «επαναστάτες» των σαλονιών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο τροχός της Ιστορίας μπορεί να άρχιζε να κινείται με μεγάλες ταχύτητες και να πα­ράγει εκτάκτως και ατάκτως ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αλλά είναι φανερό ότι οι σημερινοί πολιτικοί δεν φο­βούνται την Ιστορία, την οποία ο Στέφαν Τσβάιχ σε ένα σημείο του έργου του «Μεγάλες στιγμές της ανθρωπότη­τας» χαρακτηρίζει ως τη «μεγαλύτερη ποιήτρια και χαρι­σματικότερη καλλιτέχνιδα όλων των εποχών, τη σημα­ντικότερη δημιουργό». Μάλλον δεν έχουν να χάσουν οι «πρώτης σειράς» πολιτικοί της εποχής, αν δώσουν λίγη προσοχή σήμερα στο παρακάτω κείμενο του μεγάλου αυτού Αυστριακού συγγραφέα και Ευρωπαίου στοχα­στή, που γράφει σχετικώς με την Ιστορία:

«Οπως ο ηλεκτρισμός της ατμόσφαιρας συσσωρεύε­ται στην άκρη του αλεξικέραυνου, έτσι και οι συνέπει­ες απειράριθμων γεγονότων συμπυκνώνονται στο μι­κρό διάστημα λίγων ωρών ή ημερών. Πράγματα που κανονικά θα χρειάζονταν μέρες ή και μήνες για να γί­νουν, ολοκληρώνονται μέσα σε λίγες μόνο στιγμές, που έχουν τη δύναμη να καθορίσουν τα πάντα. Ενα ναι. Ενα όχι. Μια στιγμή όλη κι όλη που αποφασίζει για τη μοί­ρα και τη ζωή των μελλοντικών γενεών, προδιαγράφοντας τη ζωή ενός ανθρώπου, ενός λαού ή και ολόκλη­ρης της ανθρωπότητας». *

*από Εμπειρία Εκδοτική, μετάφραση Φρίξου Ηλιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου