Δέκα κύρια άρθρα, από σημερινά φύλλα
(Αθηνών και Λευκωσίας)
ΚΛΑΥΘΜΟΙ
Δεν ήταν απρόσμενο. Κάθε άλλο. Η τακτική υπουργών ή άλλων προβεβλημένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που σηκώνουν σημαίες αντίστασης και μετά ωρύονται πάνω από τα ερείπια, συνυπογράφοντας ως καθ' ύλην αρμόδιοι ή υπερψηφίζοντας στη Βουλή τα πάντα, έχει προηγούμενο και δεν εκπλήσσει κανέναν. Απεναντίας, είναι πρόδηλο ότι σε αυτούς επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου για να κατευνάσει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που βρίσκεται σε αναταραχή και απόγνωση. Χθες ήταν ο Σπίρτζης και ο Δρίτσας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, σήμερα είναι ο Σκουρλέτης για τη ΔΕΗ. Οι «επαναστάτες» που συμβιβάζονται για το καλό της κυβέρνησης και της χώρας αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους, σε έναν αμήχανο κοινοβουλευτικό λόχο.
Δεν έχει ιδιαίτερη αξία να υπενθυμίσει κανείς τις σκληρές καταγγελίες του πρόσφατου παρελθόντος, περί «γερμανόδουλων» κ.λπ., από τα ίδια πρόσωπα - παράλληλα με τις λοιδορίες περί «κωλοτούμπας». Ούτε να σταθεί στην αγωνιώδη προσπάθεια των επιτελών του Μαξίμου να χρυσώσουν το πικρό χάπι των μέτρων που έχουν ήδη συναποδεχθεί. Ετσι κι αλλιώς, η επικοινωνιακή παράσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα εργασιακά που θα προκαλέσουν αγαλλίαση στερείται πρωτοτυπίας και μάλλον αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον εξελισσόμενο εμπαιγμό.
Ολα αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη αξία επειδή δεν οδηγούν πουθενά - ούτε καν τους νυν κυβερνώντες. Οι υποκριτικοί κλαυθμοί και οδυρμοί δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα όσο επικρατεί η λογική του καταναγκασμού και η κυβέρνηση αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της και, εν τέλει, την ιδιοκτησία ενός σχεδίου για έξοδο από την κρίση. Καμία υπογραφή δεν εγγυάται το αποτέλεσμα - και η χώρα μαζί με την κοινωνία αναζητούν πλέον αποτελέσματα.
"ΤΑ ΝΕΑ", 30/03/17
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/03/17 |
Η «μαύρη» εργασία
Συστηματικό πόλεμο κατά της «μαύρης» εργασίας κηρύσσουν οι αρμόδιες Αρχές. Στόχος η προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων από την αυθαιρεσία. Αλλά και η προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της υπονόμευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες εσόδων.
Ο ακριβής υπολογισμός της αδήλωτης και ανασφάλιστης απασχόλησης μοιάζει με σταυρόλεξο. Που γίνεται πιο δύσκολο αν προστεθεί και η αποκαλούμενη «υποδηλωμένη» εργασία. Δηλαδή της πλήρους που εμφανίζεται ως μερική. Σε μέσους όρους φαίνεται να κινείται γύρω στο 20%. Αλλά σε κλάδους όπως ο τουρισμός, ο επισιτισμός και άλλοι εκτοξεύεται.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος προβάλλει ως μια σύνθετη υπόθεση. Οπου εμπλέκονται οι γενικότερες συνθήκες απορρύθμισης της εργασιακής αγοράς και ο πολλαπλασιασμός των ακραίων μορφών ευέλικτης απασχόλησης. Παρ' όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να αφήνεται ανεξέλεγκτο, μέχρι ν' αποκατασταθεί το εργασιακό καθεστώς. Απαιτούνται άμεσες και συνεχείς προσπάθειες για τον μεγαλύτερο περιορισμό του.
Προς την κατεύθυνση αυτή είναι θετικά τα μέτρα που εξαγγέλλονται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Μαζί με την ενίσχυσή του σε προσωπικό, την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου-επανελέγχου και τα συνήθη εργαλεία, εισάγονται και ορισμένες καινοτομίες. Ανάμεσά τους η καθιέρωση αντικινήτρων. Με αποκλεισμούς από ευρωπαϊκά κονδύλια, διαγωνισμούς του Δημοσίου κ.ά.
Η γενική φιλοσοφία είναι ότι στα παραδοσιακά μέσα ελέγχου προστίθεται η αρχή: ο κίνδυνος εντοπισμού με διευρυμένες επιπτώσεις συνιστά σημαντικό όπλο. Τα νέα μέτρα, εφόσον συμφωνήσουν και οι δανειστές, θα κριθούν, βεβαίως, εκ του αποτελέσματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου