Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες)
"ΤΑ ΝΕΑ", 28/03/17
"ΤΑ ΝΕΑ", 28/03/17
Η οικονομία θυσιάζεται
στον βωμό της εξουσίας
Κίνδυνος να χαθεί το τρένο της ανάπτυξης εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση
Της Έλενας Λάσκαρη
Η πρώτη ανώμαλη προσγείωση ήρθε το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Η αξιολόγηση η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού θα είχε ολοκληρωθεί στις 5 Δεκεμβρίου, δεν έκλεισε και η ζημιά εξαιτίας της αβεβαιότητας και της πτώσης των επενδύσεων πήρε τη μορφή ύφεσης 1,2%. Μόνο και μόνο εξαιτίας αυτού του πισωγυρίσματος στην ελληνική οικονομία, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι χάθηκε ήδη παραπάνω από μισή μονάδα δυνητικής ανάπτυξης για το 2017. Κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Τώρα πλέον, με τον ορίζοντα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης να παραμένει θολός, κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες και αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο να χαθεί και το 2017.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε χθες αναθεώρηση των εκτιμήσεων της κεντρικής τράπεζας για τον ρυθμό ανάπτυξης από το 2,5% στο 1,9% φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα. Ο στόχος του προϋπολογισμού για επέκταση κατά 2,7% το τρέχον έτος θεωρείται ανεδαφικός σχεδόν από το σύνολο των αναλυτών. Το ΙΟΒΕ, το οποίο προέβλεπε επέκταση της οικονομίας κατά 1,5%, προετοιμάζεται επίσης να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του.
Αν η διαπραγμάτευση συνεχίσει να σέρνεται, το κόστος για την οικονομία αναμένεται πολλαπλάσιο. Οι πλέον απαισιόδοξοι, όπως για παράδειγμα η Citi (βλέπει ανάπτυξη μόλις 0,5%), αναδεικνύουν τον κίνδυνο τέταρτου μνημονίου υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να απαγκιστρωθεί από τα δανεικά του δημόσιου τομέα της ευρωζώνης. Εξοδο στις αγορές το 2018 δεν βλέπει στον ορίζοντα. Περίπου στην ίδια γραμμή και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας εκτίμησε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία παρέμεινε σε ύφεση, προβλέποντας μάλιστα ότι η έξοδος στις αγορές δεν θα έρθει το 2018, αλλά αντ' αυτής θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, τέταρτο Μνημόνιο ή χρεοκοπία.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ. Πέρα από τις εκτιμήσεις, υπάρχουν και τα γεγονότα. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ήρθαν χθες να επιβεβαιώσουν νέα σημαντική μείωση των καταθέσεων τον Φεβρουάριο (-750 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό με συντήρηση των ασφυκτικών πιέσεων στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Οι καταθέσεις των ιδιωτών ανέρχονται πλέον σε 119 δισ. ευρώ ή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαέξι ετών.
Στην πραγματική οικονομία δε, η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη. Ο ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της οικονομίας παραμένει αρνητικός (-2%), νέα δάνεια δεν δίνονται πολύ απλά διότι δεν υπάρχει ζήτηση, όπως αναφέρουν τραπεζίτες, ενώ και η ρευστότητα των τραπεζών βρίσκεται υπό πίεση όπως αποδεικνύεται από την αύξηση της εξάρτησής τους από τον ELA (Μηχανισμός Εκτακτης Ρευστότητας). Την ίδια ώρα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξάνονται (300 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο), οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ιδιωτών προς το Δημόσιο κάνουν νέο άλμα εις ύψος (1,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο), τα κόκκινα δάνεια επίσης κινούνται ανοδικά (1,5 δισ. ευρώ στο δίμηνο). Η οικονομία ασφυκτιά.
Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Τα σήματα κινδύνου έχουν θορυβήσει τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και τους δανειστές. Ολοι συμφωνούν ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Το πολιτικό κόστος όμως εξακολουθεί να βαραίνει στη λήψη των τελικών αποφάσεων.
Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου συνεχίζουν να περιμένουν ένα σινιάλο από την ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο και των τελευταίων εκκρεμοτήτων που συνδέονται κυρίως με τα εργασιακά.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωνε χθες πως «πάμε για κλείσιμο» της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, διαψεύδοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δανειστές αναμένουν επιστολή δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη δική του εκδοχή, υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου από τις έδρες τους, με στόχο την επιστροφή τους στην Αθήνα «σύντομα». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έθεσε χθες και επισήμως το νέο ορόσημο για το περιβόητο Staff Level Agreement στις 7 Απριλίου, κατά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.
ΤΟ ΧΡΕΟΣ; Ακόμα και εάν επιβεβαιωθεί το κλείσιμο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στις 7 Απριλίου, το ενδεχόμενο να προλάβει η Ελλάδα την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου θεωρείται δύσκολο. Προϋποθέτει ότι στο ενδιάμεσο οι Ευρωπαίοι θα δεσμευθούν - με τρόπο που να ικανοποιεί και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ - σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν το 2018.
Ηλεκτροσόκ στον ΣΥΡΙΖΑ για
Του Αιμίλιου Περδικάρη
Ακόμη και η αναθεώρηση του Συντάγματος επιστρατεύεται από το κυβερνητικό επιτελείο για τον κατευνασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και την αποφυγή ενός «βραχυκυκλώματος» στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Η πρόταση της επιτροπής σοφών για τη συνταγματική Αναθεώρηση, υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο, η οποία είναι προφανές ότι δεν δόθηκε συμπτωματικά χθες στη δημοσιότητα, επιδιώκεται από το Μαξίμου να λειτουργήσει ως αντίβαρο στο σχέδιο πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς περιλαμβάνεται σε αυτή και ρήτρα περί της διατήρησης του ελέγχου των δικτύων ενέργειας και ύδρευσης από το Δημόσιο. Με το βλέμμα στους συνδικαλιστές, εξάλλου, μέσω της αναθεωρητικής πρότασης προωθείται και η διαβεβαίωση περί συνταγματικής κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι κινήσεις αυτές αναδεικνύουν τον συναγερμό που έχει σημάνει στο Μαξίμου από το εύρος των αντιδράσεων για την πώληση μονάδων παραγωγής της Επιχείρησης, η οποία τίθεται ως προαπαιτούμενο από τους δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση. Μέσα από μια συντονισμένη ενεργοποίηση υπουργών και κομματικών παραγόντων, επιχειρείται να καμφθούν οι αντιστάσεις και να σβήσουν φωτιές εν τη γενέσει τους, καθώς το θέμα της ΔΕΗ θολώνει τα μηνύματα αισιοδοξίας που εκπέμπει το κυβερνητικό επιτελείο για άμεση συμφωνία.
Η επιχείρηση κατευνασμού αφήνει σχεδόν στο απυρόβλητο τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος σύρει τον χορό των αντιδράσεων και βγαίνει από τα... αριστερά στο Μέγαρο Μαξίμου, υπερασπιζόμενος τον ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος υψώνει «επαναστατικά» λάβαρα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ από την εποχή που ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάζει δύσκολα ερωτήματα με την τακτική που ακολουθεί, επιτρέποντας και την εκτίμηση ότι επιδιώκει να συγκροτήσει γύρω του έναν πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Δεν περνά απαρατήρητο, άλλωστε, ότι τις θέσεις του σπεύδει να υπερασπιστεί ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ενώ ανάλογη στήριξη είχε παράσχει πρόσφατα και η ομάδα των 53, όταν ο Πάνος Σκουρλέτης συγκρούστηκε με τον Στέργιο Πιτσιόρλα με αφορμή την πώληση της ΔΕΗ. «Καλά κάνει και αντιδρά για τη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή» σχολίασε χθες ο Τσιρώνης, ο οποίος υπήρξε πολιτικός υφιστάμενος του Σκουρλέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΣΜΟΥ». Με το Μαξίμου να επιλέγει έναν ρόλο θεατή, την αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών ανέλαβε και χθες να διαχειρισθεί ο Πιτσιόρλας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει με τη ΔΕΗ ό,τι ακριβώς και με την COSCO στον Πειραιά. «Στη χώρα και σε όλα τα κόμματα υπάρχει μια πολύ ισχυρή παράδοση κρατισμού, την οποία πρέπει να υπερβούμε» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης - σε μια σαφή αιχμή κατά του Σκουρλέτη, αλλά και κάθε κυβερνητικού και κομματικού στελέχους που αντιμάχεται τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η απογευματινή συνάντηση - σε κλειστό κύκλο - που προγραμμάτισε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Δυτική Μακεδονία είναι αμφίβολο εάν θα χαμηλώσει τα «βολτ» των αντιδράσεων. Από το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, κρίνουν σκόπιμο να συνεχιστεί το ψυχολογικό «μασάζ» στους βουλευτές, ενώ αποσυνδέουν την εσωκομματική αναταραραχή από το ενδεχόμενο καταψήφισης μιας συμφωνίας. Προς το παρόν, το θέμα αυτό αφήνουν ανοικτό μόνο στελέχη των ΑΝΕΛ - ωστόσο χωρίς διαφαινόμενη διάθεση για συγκρούσεις και ρήξεις. Μετά τον Δημήτρη Καμμένο και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις προχώρησε σε αμφίσημες δηλώσεις για τη στάση του στη Βουλή, εστιάζοντας στα φορολογικά: «Θα δω ποια θα είναι τα μέτρα σε συνδυασμό με τα αντίμετρα και μετά θα αποφασίσω αν θα τα ψηφίσω» ήταν το δικό του μήνυμα.
ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ. Σε μια ακόμη προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού, εξάλλου, η σκανδαλολογία θα έχει την τιμητική της στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική Επιτροπή που αφορά τα εξοπλιστικά. Τον ίδιο στόχο, παράλληλα, εξυπηρετεί και η πρόταση της επιτροπής σοφών για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία πέραν της προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα των ενεργειακών δικτύων που προαναφέρθηκε προβλέπει τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής και της ψήφου των αποδήμων, καθιέρωση οκταετούς θητείας των βουλευτών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία και διακριτότητα Κράτους - Εκκλησίας.
....Και τα αντίστοιχα πρωτοσέλιδα από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και την "Εφ.Συν"
"ΤΑ ΝΕΑ", 28/03/17
"ΤΑ ΝΕΑ", 28/03/17
Η οικονομία θυσιάζεται
στον βωμό της εξουσίας
Κίνδυνος να χαθεί το τρένο της ανάπτυξης εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση
Της Έλενας Λάσκαρη
Η πρώτη ανώμαλη προσγείωση ήρθε το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Η αξιολόγηση η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού θα είχε ολοκληρωθεί στις 5 Δεκεμβρίου, δεν έκλεισε και η ζημιά εξαιτίας της αβεβαιότητας και της πτώσης των επενδύσεων πήρε τη μορφή ύφεσης 1,2%. Μόνο και μόνο εξαιτίας αυτού του πισωγυρίσματος στην ελληνική οικονομία, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι χάθηκε ήδη παραπάνω από μισή μονάδα δυνητικής ανάπτυξης για το 2017. Κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Τώρα πλέον, με τον ορίζοντα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης να παραμένει θολός, κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες και αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο να χαθεί και το 2017.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε χθες αναθεώρηση των εκτιμήσεων της κεντρικής τράπεζας για τον ρυθμό ανάπτυξης από το 2,5% στο 1,9% φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα. Ο στόχος του προϋπολογισμού για επέκταση κατά 2,7% το τρέχον έτος θεωρείται ανεδαφικός σχεδόν από το σύνολο των αναλυτών. Το ΙΟΒΕ, το οποίο προέβλεπε επέκταση της οικονομίας κατά 1,5%, προετοιμάζεται επίσης να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του.
Αν η διαπραγμάτευση συνεχίσει να σέρνεται, το κόστος για την οικονομία αναμένεται πολλαπλάσιο. Οι πλέον απαισιόδοξοι, όπως για παράδειγμα η Citi (βλέπει ανάπτυξη μόλις 0,5%), αναδεικνύουν τον κίνδυνο τέταρτου μνημονίου υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να απαγκιστρωθεί από τα δανεικά του δημόσιου τομέα της ευρωζώνης. Εξοδο στις αγορές το 2018 δεν βλέπει στον ορίζοντα. Περίπου στην ίδια γραμμή και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας εκτίμησε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία παρέμεινε σε ύφεση, προβλέποντας μάλιστα ότι η έξοδος στις αγορές δεν θα έρθει το 2018, αλλά αντ' αυτής θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, τέταρτο Μνημόνιο ή χρεοκοπία.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ. Πέρα από τις εκτιμήσεις, υπάρχουν και τα γεγονότα. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ήρθαν χθες να επιβεβαιώσουν νέα σημαντική μείωση των καταθέσεων τον Φεβρουάριο (-750 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό με συντήρηση των ασφυκτικών πιέσεων στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Οι καταθέσεις των ιδιωτών ανέρχονται πλέον σε 119 δισ. ευρώ ή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαέξι ετών.
Στην πραγματική οικονομία δε, η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη. Ο ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της οικονομίας παραμένει αρνητικός (-2%), νέα δάνεια δεν δίνονται πολύ απλά διότι δεν υπάρχει ζήτηση, όπως αναφέρουν τραπεζίτες, ενώ και η ρευστότητα των τραπεζών βρίσκεται υπό πίεση όπως αποδεικνύεται από την αύξηση της εξάρτησής τους από τον ELA (Μηχανισμός Εκτακτης Ρευστότητας). Την ίδια ώρα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξάνονται (300 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο), οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ιδιωτών προς το Δημόσιο κάνουν νέο άλμα εις ύψος (1,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο), τα κόκκινα δάνεια επίσης κινούνται ανοδικά (1,5 δισ. ευρώ στο δίμηνο). Η οικονομία ασφυκτιά.
Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Τα σήματα κινδύνου έχουν θορυβήσει τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και τους δανειστές. Ολοι συμφωνούν ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Το πολιτικό κόστος όμως εξακολουθεί να βαραίνει στη λήψη των τελικών αποφάσεων.
Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου συνεχίζουν να περιμένουν ένα σινιάλο από την ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο και των τελευταίων εκκρεμοτήτων που συνδέονται κυρίως με τα εργασιακά.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωνε χθες πως «πάμε για κλείσιμο» της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, διαψεύδοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δανειστές αναμένουν επιστολή δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη δική του εκδοχή, υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου από τις έδρες τους, με στόχο την επιστροφή τους στην Αθήνα «σύντομα». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έθεσε χθες και επισήμως το νέο ορόσημο για το περιβόητο Staff Level Agreement στις 7 Απριλίου, κατά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.
ΤΟ ΧΡΕΟΣ; Ακόμα και εάν επιβεβαιωθεί το κλείσιμο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στις 7 Απριλίου, το ενδεχόμενο να προλάβει η Ελλάδα την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου θεωρείται δύσκολο. Προϋποθέτει ότι στο ενδιάμεσο οι Ευρωπαίοι θα δεσμευθούν - με τρόπο που να ικανοποιεί και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ - σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν το 2018.
Ηλεκτροσόκ στον ΣΥΡΙΖΑ για
την πώληση μονάδων της ΔΕΗ
Του Γιώργου Φιντικάκη
Τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης απειλεί το θέμα ΔΕΗ, με ορατό τον κίνδυνο να προκαλέσει τριγμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όταν και εφόσον η συμφωνία έρθει στη Βουλή. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση μετρά αντιδράσεις, επιχειρεί να συσπειρώσει τους βουλευτές της με άξονα τον «αγώνα» να μην πουληθούν καλές παρά μόνο γηρασμένες μονάδες της ΔΕΗ και έχει ήδη ξεκινήσει τα μασάζ.
Ούσα με το ένα χέρι πάνω από το χαρτί αποδοχής της συμφωνίας για τα ενεργειακά, η ηγεσία της κυβέρνησης ψάχνει εναγωνίως τρόπο να τη «σερβίρει» στο εσωτερικό τού ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτο μασάζ επιχείρησε χθες ο Γιώργος Σταθάκης στη συνδικαλιστική παράταξη της ΓΕΝΟΠ που μετά τη συνάντηση προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, αφού ο υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συζητά την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Στη συνέχεια ο υπουργός είδε τους βουλευτές Φλώρινας (και της ΝΔ) λέγοντας «δεχόμαστε ασφυκτικές πιέσεις, η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν θα παραδοθούμε άνευ όρων». Απομένει σήμερα ένα τρίτο μασάζ, πάλι από τον Σταθάκη στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Κοζάνης (Δημητριάδης, Μουμουλίδης, Θεοφύλακτος, Ντζιμάνης) και τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.
«ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ». Ακόμη και αν όσοι φωνάζουν ότι θα έρθουν σε ρήξη για τη ΔΕΗ τελικά τα δεχθούν όλα, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι η πώληση μονάδων απειλεί με πολιτικές περιπέτειες την κυβέρνηση. Πρώτος εξέφρασε τη ρητή διαφωνία του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, καλώντας την κυβέρνηση με άρθρο του στην «ΕΦΣΥΝ» «να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». Το ερώτημα φυσικά είναι μέχρι πού θα φτάσει ο Σκουρλέτης για τη ΔΕΗ και αν θα προχωρήσει ακόμη και σε καταψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή. Το αυτό ισχύει και για τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη που σιγοντάρισε τον συνάδελφό του λέγοντας «καλά κάνει ο Σκουρλέτης και αντιδρά».
Σύμφωνα με μια ερμηνεία, τζαρτζάρισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ θα γίνει, και μάλιστα χοντρό, ωστόσο ο θόρυβος θα είναι περισσότερος από την ουσία και σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν θα διακυβευτεί θα είναι η συνοχή του κυβερνητικού μπλοκ. Στο κείμενο της συμφωνίας θα αναφέρεται η πώληση μονάδων, δίχως ωστόσο αυτή να εξειδικεύεται. Το πόσες και ποιες (λιγνίτες, νερά) θα καθοριστεί στην ουσία από το market test του Σεπτεμβρίου που θα κληθεί να διαπιστώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ανάμεσα στους δυνητικούς αγοραστές, με το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση να μεταφέρεται τον Δεκέμβριο, αφού τότε θα έρθει στη Βουλή η ρύθμιση με τον αριθμό και τη σύνθεση του πακέτου των μονάδων. Οσο για τη διαδικασία πώλησης, παραπέμπεται για τον Ιούνιο του 2018.
Ανοίγουν το Σύνταγμα για να κλείσει η συμφωνία
Πρόταση για διατήρηση του ελέγχου των δικτύων ενέργειας και ύδρευσης από το Δημόσιο λίγο πριν από τις υπογραφές με την τρόικα!
Του Γιώργου Φιντικάκη
Τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης απειλεί το θέμα ΔΕΗ, με ορατό τον κίνδυνο να προκαλέσει τριγμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όταν και εφόσον η συμφωνία έρθει στη Βουλή. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση μετρά αντιδράσεις, επιχειρεί να συσπειρώσει τους βουλευτές της με άξονα τον «αγώνα» να μην πουληθούν καλές παρά μόνο γηρασμένες μονάδες της ΔΕΗ και έχει ήδη ξεκινήσει τα μασάζ.
Ούσα με το ένα χέρι πάνω από το χαρτί αποδοχής της συμφωνίας για τα ενεργειακά, η ηγεσία της κυβέρνησης ψάχνει εναγωνίως τρόπο να τη «σερβίρει» στο εσωτερικό τού ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτο μασάζ επιχείρησε χθες ο Γιώργος Σταθάκης στη συνδικαλιστική παράταξη της ΓΕΝΟΠ που μετά τη συνάντηση προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, αφού ο υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συζητά την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Στη συνέχεια ο υπουργός είδε τους βουλευτές Φλώρινας (και της ΝΔ) λέγοντας «δεχόμαστε ασφυκτικές πιέσεις, η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν θα παραδοθούμε άνευ όρων». Απομένει σήμερα ένα τρίτο μασάζ, πάλι από τον Σταθάκη στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Κοζάνης (Δημητριάδης, Μουμουλίδης, Θεοφύλακτος, Ντζιμάνης) και τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.
«ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ». Ακόμη και αν όσοι φωνάζουν ότι θα έρθουν σε ρήξη για τη ΔΕΗ τελικά τα δεχθούν όλα, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι η πώληση μονάδων απειλεί με πολιτικές περιπέτειες την κυβέρνηση. Πρώτος εξέφρασε τη ρητή διαφωνία του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, καλώντας την κυβέρνηση με άρθρο του στην «ΕΦΣΥΝ» «να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». Το ερώτημα φυσικά είναι μέχρι πού θα φτάσει ο Σκουρλέτης για τη ΔΕΗ και αν θα προχωρήσει ακόμη και σε καταψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή. Το αυτό ισχύει και για τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη που σιγοντάρισε τον συνάδελφό του λέγοντας «καλά κάνει ο Σκουρλέτης και αντιδρά».
Σύμφωνα με μια ερμηνεία, τζαρτζάρισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ θα γίνει, και μάλιστα χοντρό, ωστόσο ο θόρυβος θα είναι περισσότερος από την ουσία και σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν θα διακυβευτεί θα είναι η συνοχή του κυβερνητικού μπλοκ. Στο κείμενο της συμφωνίας θα αναφέρεται η πώληση μονάδων, δίχως ωστόσο αυτή να εξειδικεύεται. Το πόσες και ποιες (λιγνίτες, νερά) θα καθοριστεί στην ουσία από το market test του Σεπτεμβρίου που θα κληθεί να διαπιστώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ανάμεσα στους δυνητικούς αγοραστές, με το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση να μεταφέρεται τον Δεκέμβριο, αφού τότε θα έρθει στη Βουλή η ρύθμιση με τον αριθμό και τη σύνθεση του πακέτου των μονάδων. Οσο για τη διαδικασία πώλησης, παραπέμπεται για τον Ιούνιο του 2018.
"ΤΑ ΝΕΑ", 28/03/17 |
Ανοίγουν το Σύνταγμα για να κλείσει η συμφωνία
Πρόταση για διατήρηση του ελέγχου των δικτύων ενέργειας και ύδρευσης από το Δημόσιο λίγο πριν από τις υπογραφές με την τρόικα!
Του Αιμίλιου Περδικάρη
Ακόμη και η αναθεώρηση του Συντάγματος επιστρατεύεται από το κυβερνητικό επιτελείο για τον κατευνασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και την αποφυγή ενός «βραχυκυκλώματος» στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Η πρόταση της επιτροπής σοφών για τη συνταγματική Αναθεώρηση, υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο, η οποία είναι προφανές ότι δεν δόθηκε συμπτωματικά χθες στη δημοσιότητα, επιδιώκεται από το Μαξίμου να λειτουργήσει ως αντίβαρο στο σχέδιο πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς περιλαμβάνεται σε αυτή και ρήτρα περί της διατήρησης του ελέγχου των δικτύων ενέργειας και ύδρευσης από το Δημόσιο. Με το βλέμμα στους συνδικαλιστές, εξάλλου, μέσω της αναθεωρητικής πρότασης προωθείται και η διαβεβαίωση περί συνταγματικής κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι κινήσεις αυτές αναδεικνύουν τον συναγερμό που έχει σημάνει στο Μαξίμου από το εύρος των αντιδράσεων για την πώληση μονάδων παραγωγής της Επιχείρησης, η οποία τίθεται ως προαπαιτούμενο από τους δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση. Μέσα από μια συντονισμένη ενεργοποίηση υπουργών και κομματικών παραγόντων, επιχειρείται να καμφθούν οι αντιστάσεις και να σβήσουν φωτιές εν τη γενέσει τους, καθώς το θέμα της ΔΕΗ θολώνει τα μηνύματα αισιοδοξίας που εκπέμπει το κυβερνητικό επιτελείο για άμεση συμφωνία.
Η επιχείρηση κατευνασμού αφήνει σχεδόν στο απυρόβλητο τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος σύρει τον χορό των αντιδράσεων και βγαίνει από τα... αριστερά στο Μέγαρο Μαξίμου, υπερασπιζόμενος τον ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος υψώνει «επαναστατικά» λάβαρα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ από την εποχή που ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάζει δύσκολα ερωτήματα με την τακτική που ακολουθεί, επιτρέποντας και την εκτίμηση ότι επιδιώκει να συγκροτήσει γύρω του έναν πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Δεν περνά απαρατήρητο, άλλωστε, ότι τις θέσεις του σπεύδει να υπερασπιστεί ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ενώ ανάλογη στήριξη είχε παράσχει πρόσφατα και η ομάδα των 53, όταν ο Πάνος Σκουρλέτης συγκρούστηκε με τον Στέργιο Πιτσιόρλα με αφορμή την πώληση της ΔΕΗ. «Καλά κάνει και αντιδρά για τη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή» σχολίασε χθες ο Τσιρώνης, ο οποίος υπήρξε πολιτικός υφιστάμενος του Σκουρλέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΣΜΟΥ». Με το Μαξίμου να επιλέγει έναν ρόλο θεατή, την αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών ανέλαβε και χθες να διαχειρισθεί ο Πιτσιόρλας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει με τη ΔΕΗ ό,τι ακριβώς και με την COSCO στον Πειραιά. «Στη χώρα και σε όλα τα κόμματα υπάρχει μια πολύ ισχυρή παράδοση κρατισμού, την οποία πρέπει να υπερβούμε» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης - σε μια σαφή αιχμή κατά του Σκουρλέτη, αλλά και κάθε κυβερνητικού και κομματικού στελέχους που αντιμάχεται τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η απογευματινή συνάντηση - σε κλειστό κύκλο - που προγραμμάτισε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Δυτική Μακεδονία είναι αμφίβολο εάν θα χαμηλώσει τα «βολτ» των αντιδράσεων. Από το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, κρίνουν σκόπιμο να συνεχιστεί το ψυχολογικό «μασάζ» στους βουλευτές, ενώ αποσυνδέουν την εσωκομματική αναταραραχή από το ενδεχόμενο καταψήφισης μιας συμφωνίας. Προς το παρόν, το θέμα αυτό αφήνουν ανοικτό μόνο στελέχη των ΑΝΕΛ - ωστόσο χωρίς διαφαινόμενη διάθεση για συγκρούσεις και ρήξεις. Μετά τον Δημήτρη Καμμένο και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις προχώρησε σε αμφίσημες δηλώσεις για τη στάση του στη Βουλή, εστιάζοντας στα φορολογικά: «Θα δω ποια θα είναι τα μέτρα σε συνδυασμό με τα αντίμετρα και μετά θα αποφασίσω αν θα τα ψηφίσω» ήταν το δικό του μήνυμα.
ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ. Σε μια ακόμη προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού, εξάλλου, η σκανδαλολογία θα έχει την τιμητική της στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική Επιτροπή που αφορά τα εξοπλιστικά. Τον ίδιο στόχο, παράλληλα, εξυπηρετεί και η πρόταση της επιτροπής σοφών για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία πέραν της προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα των ενεργειακών δικτύων που προαναφέρθηκε προβλέπει τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής και της ψήφου των αποδήμων, καθιέρωση οκταετούς θητείας των βουλευτών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία και διακριτότητα Κράτους - Εκκλησίας.
....Και τα αντίστοιχα πρωτοσέλιδα από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και την "Εφ.Συν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου