Από "ΤΑ ΝΕΑ", τον κλώνο της "Ε", την ημιεπίσημη κυβερνητική εφημερίδα και την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου"
"ΤΑ ΝΕΑ", 28/03/17
Η μάχη των γαριφάλων
Αντιπαραθέσεις, σπόντες και συμβολισμοί που σημάδεψαν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης στην πατρογονική εστία του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα
Του Δημήτρη Ν. Μανιάτη
«Ζει σ' όλους τους καιρούς, σ' όλους τους τόπους/ το κάθε σπίτι, σπίτι του δικό...». Το γνωστό τραγούδι για τον Νίκο Μπελογιάννη ηχούσε στην Αμαλιάδα. Μέρα υψηλής ιστορικής πύκνωσης αλλά και αντιπαράθεσης η χθεσινή, θα καταγραφεί στην νεότερη Ιστορία ως μέρα της μάχης των συμβολισμών. Αλλά θα ταξινομηθεί και ως η στιγμή που ξεδίπλωσε την αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Αριστεράς.
Ο Μπελογιάννης, ιερό πρόσωπο για το ΚΚΕ, το Κόμμα του, προκάλεσε - προκαλεί πάντα - συγκίνηση. Φόρτιση. Μνήμη. Και ορισμένα στιγμιότυπα που είχαμε χθες επιχρωμάτισαν την τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Αυτά περιγράφουν την παλέτα συναισθημάτων, πολιτικών παρουσιών που σημάδεψαν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης στην πατρογονική εστία του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Μιας μόνιμης έκθεσης που συγκεντρώνει πλέον αρχειακό υλικό, προσωπικά αντικείμενα του μάρτυρα κομμουνιστή, ο οποίος εκτελέστηκε το 1952 από το μετεμφυλιακό καθεστώς μαζί με τους συντρόφους του Καλούμενο, Μπάτση και Αργυριάδη. Τα μπόλικα γαρίφαλα παρέπεμπαν στην ιστορική Δίκη και την εικόνα του Μπελογιάννη όπως αποτυπώθηκε συγκλονιστικά απ' τον Πάμπλο Πικάσο. Η παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και ο ξεχωριστός χαιρετισμός του καθενός έδωσαν μια διαφορετική οπτική και υπενθύμισαν τους διαφορετικούς τρόπους που γίνεται η πρόσληψη του κομμουνιστή ήρωα και των ιδεών του.
Πάντως, εν μέσω συνθημάτων αλλά και αποδοκιμασιών για την κυβερνητική πολιτική, δεν έλειψαν και οι κινήσεις όλο νόημα. Οπως η ηχηρή αποχώρηση του Δημήτρη Κουτσούμπα, των εκπροσώπων και των οπαδών του ΚΚΕ όταν στο βήμα ανέβηκε για χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός. Ή η παράδοση του όπλου του Μπελογιάννη από τα χρόνια που ήταν επίτροπος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας απ' τον ίδιο τον Κουτσούμπα στο Μουσείο και ο σύντομος διάλογος που ο γ.γ. του ΚΚΕ είχε με τον Τσίπρα με αφορμή το κειμήλιο. Αλλά και οι σπόντες για το σήμερα στον χαιρετισμό του γιου του Μπελογιάννη που διάβασε ο δήμαρχος της περιοχής. «Στην Αμαλιάδα σήμερα, στο πρόσωπο ενός αγωνιστή, τιμούμε όλους εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις γερμανικές ερπύστριες και απέναντι στην αμερικανική πολεμική μηχανή. Ευτυχώς που δεν ζουν πια να δουν την υποδούλωση να έρχεται από το παράθυρο, μέσω των τραπεζών και των δανείων», ανέφερε το μήνυμα του γιου του Μπελογιάννη.
Αρχικά είχαμε καταθέσεις στεφάνων από όλους στο μνημείο του ήρωα στην Αμαλιάδα και στην ομώνυμη πλατεία που ήταν ηλιόλουστη και γεμάτη κόσμο. Σημαίες του ΚΚΕ - οι περισσότερες -, μια μεγάλη κινητοποίηση κόσμου και οπαδών του απ' όλη την Ελλάδα, έφτιαχναν από νωρίς κλίμα με συνθήματα. Παράλληλα και κομματικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ - από πρωί έφευγαν πούλμαν με σημείο αφετηρίας την Πλατεία Κουμουνδούρου - βρίσκονταν στον χώρο. Σαφώς λιγότερες και σαφώς πιο αμήχανες. Ανάμεσά τους και πέραν των Τσίπρα, Βούτση, Κουτσούμπα και δημάρχου Ηλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου ήταν και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και πολλοί άλλοι.
Ο Τσίπρας. «Ολοι σήμερα γνωρίζουν ότι ο Μπελογιάννης και οι εκατοντάδες Μπελογιάννηδες που οδηγήθηκαν στα αποσπάσματα από το μετεμφυλιακό κράτος δεν εκτελέστηκαν επειδή αποτελούσαν κάποιου είδους κίνδυνο για το κράτος και τη χώρα. Εκτελέστηκαν μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί τότε κάθε προοπτική πολιτικής και εθνικής συνεννόησης που θα εδραίωνε τη δημοκρατία στη χώρα μας μετά από τα σκληρά και βάρβαρα χρόνια του Εμφυλίου. Εκτελέστηκαν για να συνεχίσουν και μετά την Κατοχή να κυβερνούν στην ουσία τη χώρα μας οι ξένες δυνάμεις με τους αντιπροσώπους τους εδώ και όχι οι νόμιμα εκλεγμένες από τον λαό κυβερνήσεις», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο: «Ομως, εγώ σήμερα απ' αυτόν εδώ τον τόπο, από την Πλατεία Μπελογιάννη και από το Μουσείο που σήμερα παραδίδουμε στην ιστορία αυτού του τόπου, στην εθνική μας ιστορία, θέλω να αναφερθώ στην ευρύτερη παρακαταθήκη, όχι μόνο για την Αριστερά. Και να πω ότι είναι η ευρύτερη παρακαταθήκη η ευθεία και μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών».
Ο Κουτσούμπας. Με εμφανή συγκίνηση ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας διέτρεξε ιστορικά την περίπτωση Μπελογιάννη, τη στράτευσή του στο ΚΚΕ, αλλά και συνέδεσε τη μέρα και τη στιγμή με το σήμερα: «Ο Μπελογιάννης ζει γιατί το κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε ζει και αναπτύσσεται. Μέσα σ' αυτό το κίνημα, σ' αυτό το Κόμμα, το ΚΚΕ, έμαθαν όλοι οι «Μπελογιάννηδες» να παλεύουν «χωρίς ύπνο και ξεκούραση, για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων»», είπε με νόημα. Και συνέχισε όλο αιχμές: «Σε περιόδους ήττας, δυσκολιών, πολύτιμες υπηρεσίες στον αντίπαλο προσέφεραν τότε και προσφέρουν πάντα οι ριψάσπιδες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Οσοι έριξαν το ανάθεμα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα, απαρνήθηκαν τη σοσιαλιστική προοπτική, συνθηκολογούν με τον καπιταλισμό και σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία στον λαό στο όνομα του ρεαλισμού της υποταγής και του αρνητικού συσχετισμού, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο τη διάψευση των υποσχέσεων, τον ευτελισμό των προσδοκιών. Φτάνουν σε σημείο να πλασάρουν τον συμβιβασμό τους, μιλώντας για «επαναστάσεις» και «ανατροπές», εμφανίζοντας τον εαυτό τους ως συνεχιστές της ΕΑΜικής παράδοσης, των επαναστατικών παραδόσεων, των μεγάλων ταξικών και απελευθερωτικών αγώνων. Κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να εμφανιστούν ως συνεχιστές του αγώνα του ηρωικού ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, της ΕΔΑ των δεκαετιών του '50 και του '60, προσπαθώντας να καπηλευτούν αγώνες του λαού μας και φυσικά πάντα αποκόβοντας από αυτούς τους αγώνες το πραγματικό, το ριζοσπαστικό περιεχόμενό τους».
Ο Βούτσης. Ενωτικός και με θεσμικό λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πιάστηκε από άλλη πτυχή και νοηματοδότηση της μέρας: «Εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μη διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη» είπε και προσέθεσε: «Χρειάστηκε η χώρα, η πολιτική ιστορία της και τα ανθρωπινά πάθη να διανύσουν πολλές δεκαετίες από την εκτέλεση του εμβληματικού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ πριν φτάσει να γίνει πραγματικότητα με πρωτοβουλία και του Δήμου Ηλιδας ένα τόσο σημαντικό έργο για τη γενέτειρά του αλλά και για τη συλλογική μνήμη».
Το μουσείο
Χρειάστηκαν 22 χρόνια για να λειτουργήσει
Το Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα οφείλεται στις πρωτοβουλίες του εκεί δήμου, του σημερινού προεδρείου της Βουλής (επιμελητής της έκθεσης είναι ο Ηλίας Νικολακόπουλος) και βέβαια του ΚΚΕ που παραχώρησε μέρος του αρχειακού υλικού.
Ολα άρχισαν το 1995, επί δημαρχίας Κράλλη, όταν ζητήθηκε από την Ελλη Παππά και τον Νίκο Μπελογιάννη, τον γιο του αγωνιστή, η παραχώρηση του οικήματος με σκοπό τη δημιουργία του μουσείου. Στις 31 Οκτωβρίου του 1995 ο Νίκος Μπελογιάννης παραχώρησε το κτίριο του πατέρα του.
Τον Ιούνιο του '98 δημοπρατήθηκε το έργο αποκατάστασης του κτιρίου. Μετέπειτα, επί δημαρχίας Λυμπέρη, αποκτήθηκε ένα σημαντικό μέρος του ισογείου του κτίσματος και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης.
Μεσολάβησαν πολλά χρόνια στασιμότητας και η Ιστορία επεφύλαξε στη σημερινή δημοτική Αρχή (δημάρχου Χρήστου Χριστοδουλόπουλου) να περατώσει το έργο. «Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, θέσαμε ως ύψιστη προτεραιότητα την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοσή του στην πόλη και την οικουμένη. Βρήκαμε θερμή ανταπόκριση από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, που υποστήριξε ολοκληρωτικά και ανεπιφύλακτα τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης "Νίκος Μπελογιάννης". Βρήκαμε πολύτιμο στήριγμα στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που διέθεσαν το αρχείο τους για να υπάρξει αυτή η έκθεση. Βρήκαμε αμέριστη συμπαράσταση από όλους τους πολιτικούς φορείς και πολλούς και πρόθυμους να βοηθήσουν με εργασία, ιδέες και εκθέματα» ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Ηλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
"Εφ.Συν", 28/03/17
Αλλον Μπελογιάννη τιμούσε ο καθένας...
Του Δημήτρη Τερζή
Η χθεσινή εκδήλωση στην Αμαλιάδα της Ηλείας προς τιμήν του κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη, παρόντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, και πλήθος άλλων επισήμων, ντόπιων και μη, ήταν σημαντική για έναν και μόνο λόγο: σε μια περίοδο που επιχειρείται συστηματική αναθεώρηση της Ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο και εξισώνονται οι θύτες με τα θύματα και σε μια περίοδο που τα «συγχωροχάρτια» φαίνεται ότι έχουν μεγάλη πέραση, μορφές σαν αυτή του Νίκου Μπελογιάννη αιωρούνται διαχρονικά πάνω από τον ζόφο της παραχαραγμένης Ιστορίας με το γαρίφαλο της μνήμης να ευωδιάζει, να θυμίζει και να εμπνέει.
Η χθεσινή εκδήλωση κάτω από τον ζεστό ανοιξιάτικο ήλιο στην πλατεία Μπελογιάννη είχε απ’ όλα. Περίπου 3.000 κόσμου, στη συντριπτική τους πλειονότητα οπαδοί του ΚΚΕ με κόκκινες σημαίες, σχετικά λίγους -με δεδομένο την παρουσία του πρωθυπουργού- οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους -λιγοστούς είναι η αλήθεια- οπαδούς της ΛΑ.Ε. και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν και που η αστυνομία τους κράτησε σε ασφαλή απόσταση από τα δρώμενα.
Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι πως την ώρα που γινόταν η εκδήλωση ΝΑΤΟϊκά πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν στην περιοχή, λόγω άσκησης που διεξάγεται αυτές τις μέρες και στην οποία συμμετέχει η 117 Π.Μ. που έχει έδρα στη γειτονική Ανδραβίδα.
Τον λόγο πήρε αρχικά ο δήμαρχος Ηλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, που μίλησε για τον Νίκο Μπελογιάννη, τον άνθρωπο με το γαρίφαλο, όπως τον αποτύπωσε ο Πάμπλο Πικάσο, «το μελαγχολικό χαμόγελο της δημοκρατίας».
Ο δήμαρχος έκανε αναφορά στους αγώνες πολλών ετών που απαιτήθηκαν ώστε το σπίτι να μετατραπεί σε μουσείο και να φιλοξενήσει μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στον κομμουνιστή Μπελογιάννη. «Αυτή τη μόνιμη έκθεση θα εργαστούμε για να την πλατύνουμε και να την καταστήσουμε παγκόσμιο σημείο συνάντησης ιδεών και αξιών, μνημείο της πάλης ενάντια στον φασισμό και σύμβολο αντίστασης σε κάθε κατακτητή» τόνισε ο δήμαρχος.
Ευτυχώς δεν ζουν πια
Στη συνέχεια διάβασε μήνυμα του γιου του Νίκου Μπελογιάννη, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
Στην Αμαλιάδα σήμερα, στο πρόσωπο ενός αγωνιστή τιμούμε όλους εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις γερμανικές ερπύστριες και απέναντι στην αμερικανική πολεμική μηχανή. Ευτυχώς που δεν ζουν πια να δουν την υποδούλωση να έρχεται από το παράθυρο, μέσω των τραπεζών και των δανείων.
Ακριβώς έτσι περιγράφεται αυτή η υποδούλωση από καταβολής ελληνικού κράτους στο βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη “Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα”, όπου προτεινόταν και ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης στην κατεύθυνση της εθνικής ανεξαρτησίας...
Οσο για την εκστρατεία, κυρίως μέσω του κίτρινου υποκίτρινου Τύπου, για την οικειοποίηση του μουσείου από έναν συγκεκριμένο πολιτικό φορέα, αυτή ανάγεται στην εκμετάλλευση αγίων, μαρτύρων και ηρώων από την κάθε λογής εκκλησία
Να πεθαίνεις για τη χαρά του κόσμου
Τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου χρησιμοποίησε στον χαιρετισμό του ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στίχοι που γράφτηκαν στον τότε τόπο εξορίας του, τον Αϊ-Στράτη, τη μέρα που εκτελέστηκε ο Μπελογιάννης:
Εσύ απόδειξες, Νίκο, πόσο μικρά είναι αυτή την ώρα τα όνειρα, η ψάθινη πολυθρόνα του περιβολιού, το πράσινο τραπεζάκι, η σιγουριά από τα κάγκελα του κρεβατιού τις νύχτες πόσο μικρά, μπροστά στο μπόι της χαράς να πεθαίνεις για τη χαρά του κόσμου...
Κατά τα λοιπά και αφού εξήρε την προσωπικότητα και τους αγώνες του «κομμουνιστή ήρωα Μπελογιάννη», αναφέρθηκε στους «ριψάσπιδες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος».
«Φτάνουν σε σημείο να πλασάρουν τον συμβιβασμό τους, μιλώντας για ‘‘επαναστάσεις’’ και ‘‘ανατροπές’’, εμφανίζοντας τον εαυτό τους ως συνεχιστές της ΕΑΜικής παράδοσης, των επαναστατικών παραδόσεων, των μεγάλων ταξικών και απελευθερωτικών αγώνων. [...]
Αυτό που διδάσκει όμως η ΕΑΜική εθνική αντίσταση, οι αγωνιστές σαν τον Μπελογιάννη, είναι η ασυμβίβαστη και αδιάλλακτη πάλη, όταν όλα τα “σκιάζει η φοβέρα και τα πλακώνει η σκλαβιά”. Είναι το να μην υποτάσσεσαι σε έναν αρνητικό συσχετισμό δύναμης, σ’ έναν αντίπαλο που μπορεί να φαντάζει πανίσχυρος».
Στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέφερε πως «εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, γιατί η προσπάθεια αυτή είναι μια διαχρονική καταξίωση της δημοκρατίας μας». Ο κ. Βούτσης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση αυτής της ιστορικής έκθεσης που θα τύχει μεγάλης επισκεψιμότητας, απόδοσης τιμών και σεβασμού από χιλιάδες συμπατριώτες μας.
Η ομιλία Τσίπρα
Ως σύμβολο του αγώνα για την ειρήνη και τη δημοκρατία στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τον Νίκο Μπελογιάννη. Την ώρα που ανέβηκε στο βήμα παρατηρήθηκε μια μετακίνηση αριθμού παρισταμένων, οπαδών του ΚΚΕ, την οποία επιχείρησαν να καλύψουν οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον βίο του αγωνιστή, χαρακτηρίζοντάς τον ιστορική μορφή που η ακτινοβολία της υπερβαίνει τα όρια της παράταξης την οποία υπηρέτησε. Υπενθύμισε το διεθνές κλίμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε ώστε να απονεμηθεί χάρη στον Νίκο Μπελογιάννη και στους συντρόφους του, που δυστυχώς έπεσε στο κενό.
«Επιτρέψτε μου να σταθώ και σε μιαν άλλη πλευρά του Νίκου Μπελογιάννη, στα γραπτά που άφησε, στην πολιτική του κληρονομιά, στην πνευματική του κληρονομιά.
[...] Ο Μπελογιάννης δεν ήταν μια εξαίρεση σε σχέση με αυτό που συνέβαινε στην εποχή του, αλλά το αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας ολόκληρης γενιάς αγωνιστών, που συνδύαζε την ιδεολογική και την πολιτική στράτευση με τη διαρκή πνευματική και επιστημονική αναζήτηση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε υπέρμαχος της εθνικής συμφιλίωσης αναφερόμενος στην ευρύτερη παρακαταθήκη, όχι μόνο για την Αριστερά:
Ναι, στο δημοκρατικό πλαίσιο χωράνε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Τις διεξάγουμε όμως τιμώντας την ιστορία μας, αλλά, το κυριότερο, τις διεξάγουμε κοιτάζοντας και προχωρώντας προς τα μπροστά, όχι γυρίζοντας πίσω
Εκλεισε, δε, την ομιλία του με μια παράφραση στίχων του Γιάννη Ρίτσου και με μια διαφορετική ομολογουμένως ερμηνεία απ’ αυτήν που είχε στον νου του ο ποιητής. «Αυτό το χώμα είναι δικό μας και δικό σας, αυτό το αίμα είναι δικό μας και δικό σας, αυτή η Ιστορία ανήκει σε όλους τους Ελληνες, σε όλους μας».
Η συνέχεια δόθηκε στα ενδότερα του μουσείου, εκεί όπου ο πρωθυπουργός, ο γ.γ. του ΚΚΕ και οι υπόλοιποι επίσημοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση. Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας έδειξε εκθέματα στον πρωθυπουργό σχολιάζοντάς τα ανάλογα.
Ακολούθησαν δύο συναντήσεις του πρωθυπουργού, στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο, μια με τους δημάρχους του νομού και μια με διάφορους παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η κατασκευή της νέας εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, η ανοιχτή πληγή της διαχείρισης των σκουπιδιών, η στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη κ.ά.
● Ο γραμματέας της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε πως ο Νίκος Μπελογιάννης δεν είναι επικοινωνιακό πλυντήριο μνημονιακών εγκλημάτων αφήνοντας αιχμές και για τη στάση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι είναι απορίας άξιον πώς ο Δ. Κουτσούμπας επέλεξε να «νομιμοποιήσει» με την παρουσία του την εκδήλωση.
Η «Καθημερινή» έχει απορίες...
Στα social media πάλι σχολιάστηκε δεόντως ένα αρθρίδιο της «Καθημερινής» με τίτλο «Αξίζει την τιμή;», με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου, που σημείωνε τα εξής:
Η Βουλή, πληροφορούμαι, ετοιμάζεται να τιμήσει τη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη. Μάλλον από λεπτότητα στη μνήμη του νεκρού (διότι ο Μπελογιάννης αγωνιζόταν για να καταργήσει τη Βουλή...), η εκδήλωση δεν θα γίνει στο γνωστό κτίριο που δεσπόζει της πλατείας Συντάγματος, αλλά στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής του Μπελογιάννη.
Ωστόσο, ο Μπελογιάννης καταδικάστηκε για κατασκοπεία εις βάρος της πατρίδας του και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει υπάρξει ποτέ αναθεώρηση της δίκης. Μπορεί, λοιπόν, η θανατική ποινή που του επιβλήθηκε τότε να ήταν σκληρή και, ενδεχομένως, άδικη· όμως η καταδίκη του ήταν δίκαια και εξακολουθεί να ισχύει. Δεν είναι παράλογο η Βουλή να τιμά έναν καταδικασθέντα για κατασκοπεία εις βάρος της χώρας του;
Πολλά τα ερωτήματα και μέγιστος ο προβληματισμός από μια εφημερίδα που την περίοδο της Κατοχής πρωτοστάστησε στο επικοινωνιακό ξέπλυμα των κατακτητών ναζί, με άρθρα σαν κι αυτό (ημερ. 18 Ιουνίου 1941): «Μία ειλικρινής συνεργασία με τους χθεσινούς αντιπάλους μας, με τις δυνάμεις του άξονος θα μας έσωζε ίσως απ’ το χάος. [...] Το επαναλαμβάνομεν: οφείλομεν να προσγειωθώμεν. Αλλιώς ας πάρωμεν σφουγγάριν και ας σβήσωμεν εκ του ευρωπαϊκού χάρτου και την Ελλάδαν και την ιστορίαν και τα ιδανικά μας».
ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Η ΟΝΝΕΔ
Εκφραστής μετεμφυλιακών συμπλεγμάτων ο Τσίπρας
Το μήνυμα εθνικής ομοψυχίας που επιχείρησε να περάσει ο πρωθυπουργός δεν φάνηκε να εκτιμήθηκε δεόντως από την ΟΝΝΕΔ, που σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Εν μέσω της όχι μόνο οικονομικής, αλλά και θεσμικής, σφοδρής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, χρειάζεται μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που θα ενώσει τους Ελληνες. Αντ’ αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει σήμερα, ως γνήσιος εκφραστής μετεμφυλιακών συμπλεγμάτων, να υμνήσει έναν πρωταγωνιστή των ετών του διχασμού, πιστός στην επαίσχυντη και εκδικητική συνθηματολογία του ακροατηρίου του ‘‘ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς’’. [...] Hδη από την επίσκεψή του στην Κούβα, προκειμένου να τιμήσει έναν δικτάτορα, είχε δείξει τις διαθέσεις και τα πρότυπά του.
Oσο λυπηρό και αν ακούγεται, η χώρα μας κυβερνάται από νοσταλγούς των χειρότερων εποχών και υποστηρικτές των χειρότερων προτύπων. Σε αυτήν την εικόνα οπισθοδρόμησης, οι νέοι άνθρωποι έχουμε χρέος να κοιτάμε μπροστά. Να αφήσουμε πίσω το μίσος και τη διχόνοια που ακόμη καταδικάζουν την πατρίδα μας σε έναν ατέρμονο κύκλο εσωστρέφειας και να προχωρήσουμε στη ριζική ανόρθωση της Ελλάδας
"Η ΑΥΓΗ", 28/03/17
ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΥΓΗ"...
"...Τα μέλη του ΚΚΕ που βρέθηκαν στα εγκαίνια αποσύρθηκαν (χωρίς να αποχωρήσουν πλήρως) λίγο μετά την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ στον χώρο υπήρχε και διαμαρτυρία από λίγα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ, που, πέρα από την κυβέρνηση, κατήγγειλαν και το ΚΚΕ για την επιλογή του να συμμετάσχει στα εγκαίνια. Τόσο η απόσυρση των οπαδών του ΚΚΕ όσο και η διαμαρτυρία της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν δημιούργησαν ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς στα εγκαίνια είχαν προσέλθει εκατοντάδες πολίτες..."
Το "ρεπορτάζ" του Φοίβου Κλαυδιανού!
Ως σύμβολο του αγώνα για ειρήνευση και Δημοκρατία στη μετεμφυλιακή Ελλάδα χαρακτήρισε τον Νίκο Μπελογιάννη ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας τη μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης» στο πατρικό σπίτι τού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ στην Αμαλιάδα.
Μιλώντας στην πλατεία που φέρει το όνομα του αγωνιστή, ο πρωθυπουργός τόνισε: “Όλοι σήμερα γνωρίζουν ότι ο Μπελογιάννης και οι εκατοντάδες Μπελογιάννηδες που οδηγήθηκαν στα αποσπάσματα από το μετεμφυλιακό κράτος δεν εκτελέστηκαν επειδή αποτελούσαν κάποιου είδους κίνδυνο για το κράτος και την χώρα. Εκτελέστηκαν μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί τότε κάθε προοπτική πολιτικής και εθνικής συνεννόησης που θα εδραίωνε τη Δημοκρατία στη χώρα μας έπειτα από τα σκληρά και βάρβαρα χρόνια του Εμφυλίου. Εκτελέστηκαν για να συνεχίσουν και μετά την κατοχή να κυβερνούν στην ουσία τη χώρα μας οι ξένες δυνάμεις με τους αντιπροσώπους τους εδώ και όχι οι νόμιμα εκλεγμένες από τον λαό κυβερνήσεις".
«Για τον λόγο αυτόν, ο Μπελογιάννης, με το ήθος και τη στάση του απέναντι στους στρατοδίκες, ένας από τους οποίους ήταν και ο μετέπειτα δικτάτορας Παπαδόπουλος, καταξιώθηκε στη συνείδηση του λαού μας ως μια ιστορική μορφή, η ακτινοβολία της οποίας υπερβαίνει τα όρια της παράταξης που υπηρέτησε» εξήγησε ο πρωθυπουργός λίγη ώρα μετά την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Νίκου Μπελογιάννη, κάνοντας λόγο για “ευρύτερη παρακαταθήκη, όχι μόνο για την Αριστερά”, αλλά για τη “μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών” γενικότερα.
Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι “ο Μπελογιάννης δεν ήταν μία εξαίρεση σε σχέση με αυτό που συνέβαινε στην εποχή του«, αλλά “αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας ολόκληρης γενιάς αγωνιστών, που συνδύαζε την ιδεολογική και πολιτική της στράτευση με τη διαρκή πνευματική και επιστημονική αναζήτηση». «Στην ιστορική του απολογία αναφέρθηκε στους αγώνες για το ψωμί και τις ελευθερίες του λαού μας. 'Αγωνιστήκαμε', είπε 'δίχως να γνωρίσουμε ύπνο για να προφτάσουμε την Αυγή και το Αύριο, και να δημιουργήσουμε νέους χρόνους και νέες εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων'. Αυτό που διεκδίκησε, όμως, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού, ήταν το δικαίωμα να επιστρέψει ο τόπος σε συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός που έκλεισε με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας. (...) Αυτή η Ιστορία ανήκει σε όλους τους Έλληνες, σε όλους μας”.
Ν. Βούτσης: "Εργαζόμαστε για να είναι διαχρονικά τα διδάγματα των αγώνων"
Τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, η οποία συνέβαλε στη διοργάνωσή της, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την έρευνα, τη συλλογή, την οργάνωση, τη συντήρηση και την τοποθέτηση ιστορικού υλικού.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισήμανε κατά την ομιλία του πως “Χρειάστηκε η χώρα, η πολιτική Ιστορία της και τα ανθρώπινα πάθη να διανύσουν πολλές δεκαετίες από την εκτέλεση του εμβληματικού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ πριν φτάσει να γίνει πραγματικότητα με πρωτοβουλία και του Δήμου Ήλιδας ένα τόσο σημαντικό έργο για τη γενέτειρά του αλλά και για τη συλλογική μνήμη”. “Εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μη διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη. Εργαζόμαστε ταυτόχρονα για να είναι διαχρονικά τα διδάγματα ότι μόνο η ζωή με αγώνες και θυσίες έχει σημασία και αφήνει το ιστορικό της αποτύπωμα” πρόσθεσε.
Ν. Μπελογιάννης: "Η τύχη ενός τέτοιου αγωνιστή ήταν προδιαγεγραμμένη"
«Στην Αμαλιάδα σήμερα στο πρόσωπο ενός αγωνιστή τιμούμε όλους εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις γερμανικές ερπύστριες και απέναντι στην αμερικανική πολεμική μηχανή. Ευτυχώς που δεν ζουν πια να δουν την υποδούλωση να έρχεται από το παράθυρο μέσω των τραπεζών και των δανείων. Ακριβώς έτσι περιγράφεται αυτή η υποδούλωση από καταβολής ελληνικού κράτους στο βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη 'Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα', όπου προτεινόταν και ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης στην κατεύθυνση της εθνικής ανεξαρτησίας. Αυτό δεν μπορούσε να το ανεχτεί η από τη φύση της ξενόδουλη Δεξιά. Από την άλλη, η κοντόφθαλμη Αριστερά της εποχής ήταν εξ ορισμού καχύποπτη απέναντι σε όποιον τολμούσε να σκέπτεται. Η τύχη ενός αγωνιστή με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν προδιαγεγραμμένη”. Αυτό ήταν το μήνυμα του γιου του Νίκου Μπελογιάννη, που διάβασε ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
Επίσης, ο Νίκος Μπελογιάννης στο μήνυμά του σημείωσε ότι το μουσείο δρομολογήθηκε το 1995, όταν με επιθυμία της μητέρας του Έλλης Παππά δώρισε στον Δήμο Αμαλιάδας το σπίτι που γεννήθηκε ο πατέρας του, ενώ αναφέρθηκε (ευχαριστώντας τους ταυτόχρονα) στις ενέργειες της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία Έφης Γεωργοπούλου (προέρχεται από την πόλη), και το επιτελείο της βιβλιοθήκης της Βουλής με επικεφαλής τη διευθύντρια Έλλη Δρούλια, τον σκηνογράφο Γιάννη Μετζικώφ και τον ιστορικό Στάθη Κουτρουβίδη, καθώς και τη Βασιλική Μπελογιάννη, τη Διδώ Σωτηρίου, την Έλλη Παππά και 27 φορείς, οι περισσότεροι τοπικοί της Ηλείας, που συνέβαλαν με εκθέματα.
"Όσο για την εκστρατεία, κυρίως μέσω του κίτρινου υποκίτρινου τύπου, για την οικειοποίηση του μουσείου από έναν συγκεκριμένο πολιτικό φορέα, αυτή ανάγεται στην εκμετάλλευση αγίων, μαρτύρων και ηρώων από την κάθε λογής Εκκλησία» κατέληξε το μήνυμα.
Δ. Κουτσούμπας: "Το παράδειγμά του δείχνει πώς κρατιέται η φλόγα"
Στην Αμαλιάδα βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε ότι ο Νίκος Μπελογιάννης δεν είναι ήρωας μόνο για το ΚΚΕ, αλλά “το παράδειγμά του, σε περίοδο ήττας του εργατικού λαϊκού κινήματος, δείχνει πώς ανοίγει ο δρόμος, πώς κρατιέται η φλόγα αναμμένη και στις πιο σκοταδιστικές περιόδους«. Η ομιλία του γραμματέα του ΚΚΕ περιείχε πολλές και σαφείς αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για “πολύτιμες υπηρεσίες στον αντίπαλο προσέφεραν τότε και προσφέρουν πάντα οι ριψάσπιδες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος» και για όσους “έριξαν το ανάθεμα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα, απαρνήθηκαν τη σοσιαλιστική προοπτική, συνθηκολογούν με τον καπιταλισμό και σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία στον λαό στο όνομα του ρεαλισμού της υποταγής και του αρνητικού συσχετισμού, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο της διάψευση των υποσχέσεων, τον ευτελισμό των προσδοκιών".
Πολύωρη σύσκεψη του Αλ. Τσίπρα με τοπικούς φορείς
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και αρχών κ.ά.
Μετά τα εγκαίνια ο Αλέξης Τσίπρας είχε ευρεία σύσκεψη διάρκειας δυόμιση ωρών με δημάρχους, βουλευτές και αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του Νομού Ηλείας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Διάλογος Τσίπρα - Κουτσούμπα για το πιστόλι που τελικά αποσύρθηκε
Οι αιχμές Κουτσούμπα για τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάστηκαν εκτεταμένα από τα ΜΜΕ, όπως και ο διάλογος με τον πρωθυπουργό για το πιστόλι, τη θήκη και τα γάντια που είχε ως πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ ο Νίκος Μπελογιάννης, το οποίο έφερε στο μουσείο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. «Πώς βρέθηκαν στα χέρια σας;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να απαντά: «Είναι ολόκληρη ιστορία... Το κρύβανε οι αγωνιστές... Και γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να χαθεί» είπε. Κατά πληροφορίες της «Α», το πιστόλι έμεινε λίγη ώρα μόνο και μετά αποσύρθηκε. Το news247, σε ρεπορτάζ της Βίκυς Σαμαρά, αναφέρει πως το ΚΚΕ επιβεβαίωσε ότι το πιστόλι παραχωρήθηκε μόνο για την ημέρα των εγκαινίων, υποστηρίζοντας πως ήταν θέμα ασφάλειας, καθώς στην Αμαλιάδα δεν υπήρχε η δυνατότητα φύλαξης του κειμηλίου που διασώθηκε από στελέχη του ΚΚΕ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τα μέλη του ΚΚΕ που βρέθηκαν στα εγκαίνια αποσύρθηκαν (χωρίς να αποχωρήσουν πλήρως) λίγο μετά την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ στον χώρο υπήρχε και διαμαρτυρία από λίγα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ, που, πέρα από την κυβέρνηση, κατήγγειλαν και το ΚΚΕ για την επιλογή του να συμμετάσχει στα εγκαίνια. Τόσο η απόσυρση των οπαδών του ΚΚΕ όσο και η διαμαρτυρία της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν δημιούργησαν ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς στα εγκαίνια είχαν προσέλθει εκατοντάδες πολίτες.
"ΤΑ ΝΕΑ", 28/03/17
Η μάχη των γαριφάλων
Αντιπαραθέσεις, σπόντες και συμβολισμοί που σημάδεψαν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης στην πατρογονική εστία του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα
Του Δημήτρη Ν. Μανιάτη
«Ζει σ' όλους τους καιρούς, σ' όλους τους τόπους/ το κάθε σπίτι, σπίτι του δικό...». Το γνωστό τραγούδι για τον Νίκο Μπελογιάννη ηχούσε στην Αμαλιάδα. Μέρα υψηλής ιστορικής πύκνωσης αλλά και αντιπαράθεσης η χθεσινή, θα καταγραφεί στην νεότερη Ιστορία ως μέρα της μάχης των συμβολισμών. Αλλά θα ταξινομηθεί και ως η στιγμή που ξεδίπλωσε την αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Αριστεράς.
Ο Μπελογιάννης, ιερό πρόσωπο για το ΚΚΕ, το Κόμμα του, προκάλεσε - προκαλεί πάντα - συγκίνηση. Φόρτιση. Μνήμη. Και ορισμένα στιγμιότυπα που είχαμε χθες επιχρωμάτισαν την τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Αυτά περιγράφουν την παλέτα συναισθημάτων, πολιτικών παρουσιών που σημάδεψαν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης στην πατρογονική εστία του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Μιας μόνιμης έκθεσης που συγκεντρώνει πλέον αρχειακό υλικό, προσωπικά αντικείμενα του μάρτυρα κομμουνιστή, ο οποίος εκτελέστηκε το 1952 από το μετεμφυλιακό καθεστώς μαζί με τους συντρόφους του Καλούμενο, Μπάτση και Αργυριάδη. Τα μπόλικα γαρίφαλα παρέπεμπαν στην ιστορική Δίκη και την εικόνα του Μπελογιάννη όπως αποτυπώθηκε συγκλονιστικά απ' τον Πάμπλο Πικάσο. Η παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και ο ξεχωριστός χαιρετισμός του καθενός έδωσαν μια διαφορετική οπτική και υπενθύμισαν τους διαφορετικούς τρόπους που γίνεται η πρόσληψη του κομμουνιστή ήρωα και των ιδεών του.
Πάντως, εν μέσω συνθημάτων αλλά και αποδοκιμασιών για την κυβερνητική πολιτική, δεν έλειψαν και οι κινήσεις όλο νόημα. Οπως η ηχηρή αποχώρηση του Δημήτρη Κουτσούμπα, των εκπροσώπων και των οπαδών του ΚΚΕ όταν στο βήμα ανέβηκε για χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός. Ή η παράδοση του όπλου του Μπελογιάννη από τα χρόνια που ήταν επίτροπος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας απ' τον ίδιο τον Κουτσούμπα στο Μουσείο και ο σύντομος διάλογος που ο γ.γ. του ΚΚΕ είχε με τον Τσίπρα με αφορμή το κειμήλιο. Αλλά και οι σπόντες για το σήμερα στον χαιρετισμό του γιου του Μπελογιάννη που διάβασε ο δήμαρχος της περιοχής. «Στην Αμαλιάδα σήμερα, στο πρόσωπο ενός αγωνιστή, τιμούμε όλους εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις γερμανικές ερπύστριες και απέναντι στην αμερικανική πολεμική μηχανή. Ευτυχώς που δεν ζουν πια να δουν την υποδούλωση να έρχεται από το παράθυρο, μέσω των τραπεζών και των δανείων», ανέφερε το μήνυμα του γιου του Μπελογιάννη.
Αρχικά είχαμε καταθέσεις στεφάνων από όλους στο μνημείο του ήρωα στην Αμαλιάδα και στην ομώνυμη πλατεία που ήταν ηλιόλουστη και γεμάτη κόσμο. Σημαίες του ΚΚΕ - οι περισσότερες -, μια μεγάλη κινητοποίηση κόσμου και οπαδών του απ' όλη την Ελλάδα, έφτιαχναν από νωρίς κλίμα με συνθήματα. Παράλληλα και κομματικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ - από πρωί έφευγαν πούλμαν με σημείο αφετηρίας την Πλατεία Κουμουνδούρου - βρίσκονταν στον χώρο. Σαφώς λιγότερες και σαφώς πιο αμήχανες. Ανάμεσά τους και πέραν των Τσίπρα, Βούτση, Κουτσούμπα και δημάρχου Ηλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου ήταν και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και πολλοί άλλοι.
Ο Τσίπρας. «Ολοι σήμερα γνωρίζουν ότι ο Μπελογιάννης και οι εκατοντάδες Μπελογιάννηδες που οδηγήθηκαν στα αποσπάσματα από το μετεμφυλιακό κράτος δεν εκτελέστηκαν επειδή αποτελούσαν κάποιου είδους κίνδυνο για το κράτος και τη χώρα. Εκτελέστηκαν μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί τότε κάθε προοπτική πολιτικής και εθνικής συνεννόησης που θα εδραίωνε τη δημοκρατία στη χώρα μας μετά από τα σκληρά και βάρβαρα χρόνια του Εμφυλίου. Εκτελέστηκαν για να συνεχίσουν και μετά την Κατοχή να κυβερνούν στην ουσία τη χώρα μας οι ξένες δυνάμεις με τους αντιπροσώπους τους εδώ και όχι οι νόμιμα εκλεγμένες από τον λαό κυβερνήσεις», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο: «Ομως, εγώ σήμερα απ' αυτόν εδώ τον τόπο, από την Πλατεία Μπελογιάννη και από το Μουσείο που σήμερα παραδίδουμε στην ιστορία αυτού του τόπου, στην εθνική μας ιστορία, θέλω να αναφερθώ στην ευρύτερη παρακαταθήκη, όχι μόνο για την Αριστερά. Και να πω ότι είναι η ευρύτερη παρακαταθήκη η ευθεία και μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών».
Ο Κουτσούμπας. Με εμφανή συγκίνηση ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας διέτρεξε ιστορικά την περίπτωση Μπελογιάννη, τη στράτευσή του στο ΚΚΕ, αλλά και συνέδεσε τη μέρα και τη στιγμή με το σήμερα: «Ο Μπελογιάννης ζει γιατί το κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε ζει και αναπτύσσεται. Μέσα σ' αυτό το κίνημα, σ' αυτό το Κόμμα, το ΚΚΕ, έμαθαν όλοι οι «Μπελογιάννηδες» να παλεύουν «χωρίς ύπνο και ξεκούραση, για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων»», είπε με νόημα. Και συνέχισε όλο αιχμές: «Σε περιόδους ήττας, δυσκολιών, πολύτιμες υπηρεσίες στον αντίπαλο προσέφεραν τότε και προσφέρουν πάντα οι ριψάσπιδες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Οσοι έριξαν το ανάθεμα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα, απαρνήθηκαν τη σοσιαλιστική προοπτική, συνθηκολογούν με τον καπιταλισμό και σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία στον λαό στο όνομα του ρεαλισμού της υποταγής και του αρνητικού συσχετισμού, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο τη διάψευση των υποσχέσεων, τον ευτελισμό των προσδοκιών. Φτάνουν σε σημείο να πλασάρουν τον συμβιβασμό τους, μιλώντας για «επαναστάσεις» και «ανατροπές», εμφανίζοντας τον εαυτό τους ως συνεχιστές της ΕΑΜικής παράδοσης, των επαναστατικών παραδόσεων, των μεγάλων ταξικών και απελευθερωτικών αγώνων. Κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να εμφανιστούν ως συνεχιστές του αγώνα του ηρωικού ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, της ΕΔΑ των δεκαετιών του '50 και του '60, προσπαθώντας να καπηλευτούν αγώνες του λαού μας και φυσικά πάντα αποκόβοντας από αυτούς τους αγώνες το πραγματικό, το ριζοσπαστικό περιεχόμενό τους».
Ο Βούτσης. Ενωτικός και με θεσμικό λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πιάστηκε από άλλη πτυχή και νοηματοδότηση της μέρας: «Εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μη διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη» είπε και προσέθεσε: «Χρειάστηκε η χώρα, η πολιτική ιστορία της και τα ανθρωπινά πάθη να διανύσουν πολλές δεκαετίες από την εκτέλεση του εμβληματικού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ πριν φτάσει να γίνει πραγματικότητα με πρωτοβουλία και του Δήμου Ηλιδας ένα τόσο σημαντικό έργο για τη γενέτειρά του αλλά και για τη συλλογική μνήμη».
Το μουσείο
Χρειάστηκαν 22 χρόνια για να λειτουργήσει
Το Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα οφείλεται στις πρωτοβουλίες του εκεί δήμου, του σημερινού προεδρείου της Βουλής (επιμελητής της έκθεσης είναι ο Ηλίας Νικολακόπουλος) και βέβαια του ΚΚΕ που παραχώρησε μέρος του αρχειακού υλικού.
Ολα άρχισαν το 1995, επί δημαρχίας Κράλλη, όταν ζητήθηκε από την Ελλη Παππά και τον Νίκο Μπελογιάννη, τον γιο του αγωνιστή, η παραχώρηση του οικήματος με σκοπό τη δημιουργία του μουσείου. Στις 31 Οκτωβρίου του 1995 ο Νίκος Μπελογιάννης παραχώρησε το κτίριο του πατέρα του.
Τον Ιούνιο του '98 δημοπρατήθηκε το έργο αποκατάστασης του κτιρίου. Μετέπειτα, επί δημαρχίας Λυμπέρη, αποκτήθηκε ένα σημαντικό μέρος του ισογείου του κτίσματος και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης.
Μεσολάβησαν πολλά χρόνια στασιμότητας και η Ιστορία επεφύλαξε στη σημερινή δημοτική Αρχή (δημάρχου Χρήστου Χριστοδουλόπουλου) να περατώσει το έργο. «Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, θέσαμε ως ύψιστη προτεραιότητα την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοσή του στην πόλη και την οικουμένη. Βρήκαμε θερμή ανταπόκριση από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, που υποστήριξε ολοκληρωτικά και ανεπιφύλακτα τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης "Νίκος Μπελογιάννης". Βρήκαμε πολύτιμο στήριγμα στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που διέθεσαν το αρχείο τους για να υπάρξει αυτή η έκθεση. Βρήκαμε αμέριστη συμπαράσταση από όλους τους πολιτικούς φορείς και πολλούς και πρόθυμους να βοηθήσουν με εργασία, ιδέες και εκθέματα» ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Ηλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
"Εφ.Συν", 28/03/17
Αλλον Μπελογιάννη τιμούσε ο καθένας...
Του Δημήτρη Τερζή
Η χθεσινή εκδήλωση στην Αμαλιάδα της Ηλείας προς τιμήν του κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη, παρόντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, και πλήθος άλλων επισήμων, ντόπιων και μη, ήταν σημαντική για έναν και μόνο λόγο: σε μια περίοδο που επιχειρείται συστηματική αναθεώρηση της Ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο και εξισώνονται οι θύτες με τα θύματα και σε μια περίοδο που τα «συγχωροχάρτια» φαίνεται ότι έχουν μεγάλη πέραση, μορφές σαν αυτή του Νίκου Μπελογιάννη αιωρούνται διαχρονικά πάνω από τον ζόφο της παραχαραγμένης Ιστορίας με το γαρίφαλο της μνήμης να ευωδιάζει, να θυμίζει και να εμπνέει.
Η χθεσινή εκδήλωση κάτω από τον ζεστό ανοιξιάτικο ήλιο στην πλατεία Μπελογιάννη είχε απ’ όλα. Περίπου 3.000 κόσμου, στη συντριπτική τους πλειονότητα οπαδοί του ΚΚΕ με κόκκινες σημαίες, σχετικά λίγους -με δεδομένο την παρουσία του πρωθυπουργού- οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους -λιγοστούς είναι η αλήθεια- οπαδούς της ΛΑ.Ε. και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν και που η αστυνομία τους κράτησε σε ασφαλή απόσταση από τα δρώμενα.
Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι πως την ώρα που γινόταν η εκδήλωση ΝΑΤΟϊκά πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν στην περιοχή, λόγω άσκησης που διεξάγεται αυτές τις μέρες και στην οποία συμμετέχει η 117 Π.Μ. που έχει έδρα στη γειτονική Ανδραβίδα.
Τον λόγο πήρε αρχικά ο δήμαρχος Ηλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, που μίλησε για τον Νίκο Μπελογιάννη, τον άνθρωπο με το γαρίφαλο, όπως τον αποτύπωσε ο Πάμπλο Πικάσο, «το μελαγχολικό χαμόγελο της δημοκρατίας».
Ο δήμαρχος έκανε αναφορά στους αγώνες πολλών ετών που απαιτήθηκαν ώστε το σπίτι να μετατραπεί σε μουσείο και να φιλοξενήσει μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στον κομμουνιστή Μπελογιάννη. «Αυτή τη μόνιμη έκθεση θα εργαστούμε για να την πλατύνουμε και να την καταστήσουμε παγκόσμιο σημείο συνάντησης ιδεών και αξιών, μνημείο της πάλης ενάντια στον φασισμό και σύμβολο αντίστασης σε κάθε κατακτητή» τόνισε ο δήμαρχος.
Ευτυχώς δεν ζουν πια
Στη συνέχεια διάβασε μήνυμα του γιου του Νίκου Μπελογιάννη, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
Στην Αμαλιάδα σήμερα, στο πρόσωπο ενός αγωνιστή τιμούμε όλους εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις γερμανικές ερπύστριες και απέναντι στην αμερικανική πολεμική μηχανή. Ευτυχώς που δεν ζουν πια να δουν την υποδούλωση να έρχεται από το παράθυρο, μέσω των τραπεζών και των δανείων.
Ακριβώς έτσι περιγράφεται αυτή η υποδούλωση από καταβολής ελληνικού κράτους στο βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη “Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα”, όπου προτεινόταν και ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης στην κατεύθυνση της εθνικής ανεξαρτησίας...
Οσο για την εκστρατεία, κυρίως μέσω του κίτρινου υποκίτρινου Τύπου, για την οικειοποίηση του μουσείου από έναν συγκεκριμένο πολιτικό φορέα, αυτή ανάγεται στην εκμετάλλευση αγίων, μαρτύρων και ηρώων από την κάθε λογής εκκλησία
Να πεθαίνεις για τη χαρά του κόσμου
Τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου χρησιμοποίησε στον χαιρετισμό του ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στίχοι που γράφτηκαν στον τότε τόπο εξορίας του, τον Αϊ-Στράτη, τη μέρα που εκτελέστηκε ο Μπελογιάννης:
Εσύ απόδειξες, Νίκο, πόσο μικρά είναι αυτή την ώρα τα όνειρα, η ψάθινη πολυθρόνα του περιβολιού, το πράσινο τραπεζάκι, η σιγουριά από τα κάγκελα του κρεβατιού τις νύχτες πόσο μικρά, μπροστά στο μπόι της χαράς να πεθαίνεις για τη χαρά του κόσμου...
Κατά τα λοιπά και αφού εξήρε την προσωπικότητα και τους αγώνες του «κομμουνιστή ήρωα Μπελογιάννη», αναφέρθηκε στους «ριψάσπιδες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος».
«Φτάνουν σε σημείο να πλασάρουν τον συμβιβασμό τους, μιλώντας για ‘‘επαναστάσεις’’ και ‘‘ανατροπές’’, εμφανίζοντας τον εαυτό τους ως συνεχιστές της ΕΑΜικής παράδοσης, των επαναστατικών παραδόσεων, των μεγάλων ταξικών και απελευθερωτικών αγώνων. [...]
Αυτό που διδάσκει όμως η ΕΑΜική εθνική αντίσταση, οι αγωνιστές σαν τον Μπελογιάννη, είναι η ασυμβίβαστη και αδιάλλακτη πάλη, όταν όλα τα “σκιάζει η φοβέρα και τα πλακώνει η σκλαβιά”. Είναι το να μην υποτάσσεσαι σε έναν αρνητικό συσχετισμό δύναμης, σ’ έναν αντίπαλο που μπορεί να φαντάζει πανίσχυρος».
Στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέφερε πως «εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, γιατί η προσπάθεια αυτή είναι μια διαχρονική καταξίωση της δημοκρατίας μας». Ο κ. Βούτσης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση αυτής της ιστορικής έκθεσης που θα τύχει μεγάλης επισκεψιμότητας, απόδοσης τιμών και σεβασμού από χιλιάδες συμπατριώτες μας.
Η ομιλία Τσίπρα
Ως σύμβολο του αγώνα για την ειρήνη και τη δημοκρατία στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τον Νίκο Μπελογιάννη. Την ώρα που ανέβηκε στο βήμα παρατηρήθηκε μια μετακίνηση αριθμού παρισταμένων, οπαδών του ΚΚΕ, την οποία επιχείρησαν να καλύψουν οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον βίο του αγωνιστή, χαρακτηρίζοντάς τον ιστορική μορφή που η ακτινοβολία της υπερβαίνει τα όρια της παράταξης την οποία υπηρέτησε. Υπενθύμισε το διεθνές κλίμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε ώστε να απονεμηθεί χάρη στον Νίκο Μπελογιάννη και στους συντρόφους του, που δυστυχώς έπεσε στο κενό.
«Επιτρέψτε μου να σταθώ και σε μιαν άλλη πλευρά του Νίκου Μπελογιάννη, στα γραπτά που άφησε, στην πολιτική του κληρονομιά, στην πνευματική του κληρονομιά.
[...] Ο Μπελογιάννης δεν ήταν μια εξαίρεση σε σχέση με αυτό που συνέβαινε στην εποχή του, αλλά το αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας ολόκληρης γενιάς αγωνιστών, που συνδύαζε την ιδεολογική και την πολιτική στράτευση με τη διαρκή πνευματική και επιστημονική αναζήτηση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε υπέρμαχος της εθνικής συμφιλίωσης αναφερόμενος στην ευρύτερη παρακαταθήκη, όχι μόνο για την Αριστερά:
Ναι, στο δημοκρατικό πλαίσιο χωράνε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Τις διεξάγουμε όμως τιμώντας την ιστορία μας, αλλά, το κυριότερο, τις διεξάγουμε κοιτάζοντας και προχωρώντας προς τα μπροστά, όχι γυρίζοντας πίσω
Εκλεισε, δε, την ομιλία του με μια παράφραση στίχων του Γιάννη Ρίτσου και με μια διαφορετική ομολογουμένως ερμηνεία απ’ αυτήν που είχε στον νου του ο ποιητής. «Αυτό το χώμα είναι δικό μας και δικό σας, αυτό το αίμα είναι δικό μας και δικό σας, αυτή η Ιστορία ανήκει σε όλους τους Ελληνες, σε όλους μας».
Η συνέχεια δόθηκε στα ενδότερα του μουσείου, εκεί όπου ο πρωθυπουργός, ο γ.γ. του ΚΚΕ και οι υπόλοιποι επίσημοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση. Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας έδειξε εκθέματα στον πρωθυπουργό σχολιάζοντάς τα ανάλογα.
Ακολούθησαν δύο συναντήσεις του πρωθυπουργού, στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο, μια με τους δημάρχους του νομού και μια με διάφορους παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η κατασκευή της νέας εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, η ανοιχτή πληγή της διαχείρισης των σκουπιδιών, η στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη κ.ά.
● Ο γραμματέας της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε πως ο Νίκος Μπελογιάννης δεν είναι επικοινωνιακό πλυντήριο μνημονιακών εγκλημάτων αφήνοντας αιχμές και για τη στάση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι είναι απορίας άξιον πώς ο Δ. Κουτσούμπας επέλεξε να «νομιμοποιήσει» με την παρουσία του την εκδήλωση.
Η «Καθημερινή» έχει απορίες...
Στα social media πάλι σχολιάστηκε δεόντως ένα αρθρίδιο της «Καθημερινής» με τίτλο «Αξίζει την τιμή;», με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου, που σημείωνε τα εξής:
Η Βουλή, πληροφορούμαι, ετοιμάζεται να τιμήσει τη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη. Μάλλον από λεπτότητα στη μνήμη του νεκρού (διότι ο Μπελογιάννης αγωνιζόταν για να καταργήσει τη Βουλή...), η εκδήλωση δεν θα γίνει στο γνωστό κτίριο που δεσπόζει της πλατείας Συντάγματος, αλλά στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής του Μπελογιάννη.
Ωστόσο, ο Μπελογιάννης καταδικάστηκε για κατασκοπεία εις βάρος της πατρίδας του και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει υπάρξει ποτέ αναθεώρηση της δίκης. Μπορεί, λοιπόν, η θανατική ποινή που του επιβλήθηκε τότε να ήταν σκληρή και, ενδεχομένως, άδικη· όμως η καταδίκη του ήταν δίκαια και εξακολουθεί να ισχύει. Δεν είναι παράλογο η Βουλή να τιμά έναν καταδικασθέντα για κατασκοπεία εις βάρος της χώρας του;
Πολλά τα ερωτήματα και μέγιστος ο προβληματισμός από μια εφημερίδα που την περίοδο της Κατοχής πρωτοστάστησε στο επικοινωνιακό ξέπλυμα των κατακτητών ναζί, με άρθρα σαν κι αυτό (ημερ. 18 Ιουνίου 1941): «Μία ειλικρινής συνεργασία με τους χθεσινούς αντιπάλους μας, με τις δυνάμεις του άξονος θα μας έσωζε ίσως απ’ το χάος. [...] Το επαναλαμβάνομεν: οφείλομεν να προσγειωθώμεν. Αλλιώς ας πάρωμεν σφουγγάριν και ας σβήσωμεν εκ του ευρωπαϊκού χάρτου και την Ελλάδαν και την ιστορίαν και τα ιδανικά μας».
ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Η ΟΝΝΕΔ
Εκφραστής μετεμφυλιακών συμπλεγμάτων ο Τσίπρας
Το μήνυμα εθνικής ομοψυχίας που επιχείρησε να περάσει ο πρωθυπουργός δεν φάνηκε να εκτιμήθηκε δεόντως από την ΟΝΝΕΔ, που σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Εν μέσω της όχι μόνο οικονομικής, αλλά και θεσμικής, σφοδρής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, χρειάζεται μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που θα ενώσει τους Ελληνες. Αντ’ αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει σήμερα, ως γνήσιος εκφραστής μετεμφυλιακών συμπλεγμάτων, να υμνήσει έναν πρωταγωνιστή των ετών του διχασμού, πιστός στην επαίσχυντη και εκδικητική συνθηματολογία του ακροατηρίου του ‘‘ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς’’. [...] Hδη από την επίσκεψή του στην Κούβα, προκειμένου να τιμήσει έναν δικτάτορα, είχε δείξει τις διαθέσεις και τα πρότυπά του.
Oσο λυπηρό και αν ακούγεται, η χώρα μας κυβερνάται από νοσταλγούς των χειρότερων εποχών και υποστηρικτές των χειρότερων προτύπων. Σε αυτήν την εικόνα οπισθοδρόμησης, οι νέοι άνθρωποι έχουμε χρέος να κοιτάμε μπροστά. Να αφήσουμε πίσω το μίσος και τη διχόνοια που ακόμη καταδικάζουν την πατρίδα μας σε έναν ατέρμονο κύκλο εσωστρέφειας και να προχωρήσουμε στη ριζική ανόρθωση της Ελλάδας
"Η ΑΥΓΗ", 28/03/17
ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΥΓΗ"...
"...Τα μέλη του ΚΚΕ που βρέθηκαν στα εγκαίνια αποσύρθηκαν (χωρίς να αποχωρήσουν πλήρως) λίγο μετά την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ στον χώρο υπήρχε και διαμαρτυρία από λίγα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ, που, πέρα από την κυβέρνηση, κατήγγειλαν και το ΚΚΕ για την επιλογή του να συμμετάσχει στα εγκαίνια. Τόσο η απόσυρση των οπαδών του ΚΚΕ όσο και η διαμαρτυρία της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν δημιούργησαν ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς στα εγκαίνια είχαν προσέλθει εκατοντάδες πολίτες..."
Το "ρεπορτάζ" του Φοίβου Κλαυδιανού!
Ως σύμβολο του αγώνα για ειρήνευση και Δημοκρατία στη μετεμφυλιακή Ελλάδα χαρακτήρισε τον Νίκο Μπελογιάννη ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας τη μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης» στο πατρικό σπίτι τού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ στην Αμαλιάδα.
Μιλώντας στην πλατεία που φέρει το όνομα του αγωνιστή, ο πρωθυπουργός τόνισε: “Όλοι σήμερα γνωρίζουν ότι ο Μπελογιάννης και οι εκατοντάδες Μπελογιάννηδες που οδηγήθηκαν στα αποσπάσματα από το μετεμφυλιακό κράτος δεν εκτελέστηκαν επειδή αποτελούσαν κάποιου είδους κίνδυνο για το κράτος και την χώρα. Εκτελέστηκαν μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί τότε κάθε προοπτική πολιτικής και εθνικής συνεννόησης που θα εδραίωνε τη Δημοκρατία στη χώρα μας έπειτα από τα σκληρά και βάρβαρα χρόνια του Εμφυλίου. Εκτελέστηκαν για να συνεχίσουν και μετά την κατοχή να κυβερνούν στην ουσία τη χώρα μας οι ξένες δυνάμεις με τους αντιπροσώπους τους εδώ και όχι οι νόμιμα εκλεγμένες από τον λαό κυβερνήσεις".
«Για τον λόγο αυτόν, ο Μπελογιάννης, με το ήθος και τη στάση του απέναντι στους στρατοδίκες, ένας από τους οποίους ήταν και ο μετέπειτα δικτάτορας Παπαδόπουλος, καταξιώθηκε στη συνείδηση του λαού μας ως μια ιστορική μορφή, η ακτινοβολία της οποίας υπερβαίνει τα όρια της παράταξης που υπηρέτησε» εξήγησε ο πρωθυπουργός λίγη ώρα μετά την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Νίκου Μπελογιάννη, κάνοντας λόγο για “ευρύτερη παρακαταθήκη, όχι μόνο για την Αριστερά”, αλλά για τη “μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών” γενικότερα.
Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι “ο Μπελογιάννης δεν ήταν μία εξαίρεση σε σχέση με αυτό που συνέβαινε στην εποχή του«, αλλά “αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας ολόκληρης γενιάς αγωνιστών, που συνδύαζε την ιδεολογική και πολιτική της στράτευση με τη διαρκή πνευματική και επιστημονική αναζήτηση». «Στην ιστορική του απολογία αναφέρθηκε στους αγώνες για το ψωμί και τις ελευθερίες του λαού μας. 'Αγωνιστήκαμε', είπε 'δίχως να γνωρίσουμε ύπνο για να προφτάσουμε την Αυγή και το Αύριο, και να δημιουργήσουμε νέους χρόνους και νέες εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων'. Αυτό που διεκδίκησε, όμως, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού, ήταν το δικαίωμα να επιστρέψει ο τόπος σε συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός που έκλεισε με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας. (...) Αυτή η Ιστορία ανήκει σε όλους τους Έλληνες, σε όλους μας”.
Ν. Βούτσης: "Εργαζόμαστε για να είναι διαχρονικά τα διδάγματα των αγώνων"
Τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, η οποία συνέβαλε στη διοργάνωσή της, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την έρευνα, τη συλλογή, την οργάνωση, τη συντήρηση και την τοποθέτηση ιστορικού υλικού.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισήμανε κατά την ομιλία του πως “Χρειάστηκε η χώρα, η πολιτική Ιστορία της και τα ανθρώπινα πάθη να διανύσουν πολλές δεκαετίες από την εκτέλεση του εμβληματικού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ πριν φτάσει να γίνει πραγματικότητα με πρωτοβουλία και του Δήμου Ήλιδας ένα τόσο σημαντικό έργο για τη γενέτειρά του αλλά και για τη συλλογική μνήμη”. “Εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μη διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη. Εργαζόμαστε ταυτόχρονα για να είναι διαχρονικά τα διδάγματα ότι μόνο η ζωή με αγώνες και θυσίες έχει σημασία και αφήνει το ιστορικό της αποτύπωμα” πρόσθεσε.
Ν. Μπελογιάννης: "Η τύχη ενός τέτοιου αγωνιστή ήταν προδιαγεγραμμένη"
«Στην Αμαλιάδα σήμερα στο πρόσωπο ενός αγωνιστή τιμούμε όλους εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις γερμανικές ερπύστριες και απέναντι στην αμερικανική πολεμική μηχανή. Ευτυχώς που δεν ζουν πια να δουν την υποδούλωση να έρχεται από το παράθυρο μέσω των τραπεζών και των δανείων. Ακριβώς έτσι περιγράφεται αυτή η υποδούλωση από καταβολής ελληνικού κράτους στο βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη 'Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα', όπου προτεινόταν και ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης στην κατεύθυνση της εθνικής ανεξαρτησίας. Αυτό δεν μπορούσε να το ανεχτεί η από τη φύση της ξενόδουλη Δεξιά. Από την άλλη, η κοντόφθαλμη Αριστερά της εποχής ήταν εξ ορισμού καχύποπτη απέναντι σε όποιον τολμούσε να σκέπτεται. Η τύχη ενός αγωνιστή με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν προδιαγεγραμμένη”. Αυτό ήταν το μήνυμα του γιου του Νίκου Μπελογιάννη, που διάβασε ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
Επίσης, ο Νίκος Μπελογιάννης στο μήνυμά του σημείωσε ότι το μουσείο δρομολογήθηκε το 1995, όταν με επιθυμία της μητέρας του Έλλης Παππά δώρισε στον Δήμο Αμαλιάδας το σπίτι που γεννήθηκε ο πατέρας του, ενώ αναφέρθηκε (ευχαριστώντας τους ταυτόχρονα) στις ενέργειες της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία Έφης Γεωργοπούλου (προέρχεται από την πόλη), και το επιτελείο της βιβλιοθήκης της Βουλής με επικεφαλής τη διευθύντρια Έλλη Δρούλια, τον σκηνογράφο Γιάννη Μετζικώφ και τον ιστορικό Στάθη Κουτρουβίδη, καθώς και τη Βασιλική Μπελογιάννη, τη Διδώ Σωτηρίου, την Έλλη Παππά και 27 φορείς, οι περισσότεροι τοπικοί της Ηλείας, που συνέβαλαν με εκθέματα.
"Όσο για την εκστρατεία, κυρίως μέσω του κίτρινου υποκίτρινου τύπου, για την οικειοποίηση του μουσείου από έναν συγκεκριμένο πολιτικό φορέα, αυτή ανάγεται στην εκμετάλλευση αγίων, μαρτύρων και ηρώων από την κάθε λογής Εκκλησία» κατέληξε το μήνυμα.
Δ. Κουτσούμπας: "Το παράδειγμά του δείχνει πώς κρατιέται η φλόγα"
Στην Αμαλιάδα βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε ότι ο Νίκος Μπελογιάννης δεν είναι ήρωας μόνο για το ΚΚΕ, αλλά “το παράδειγμά του, σε περίοδο ήττας του εργατικού λαϊκού κινήματος, δείχνει πώς ανοίγει ο δρόμος, πώς κρατιέται η φλόγα αναμμένη και στις πιο σκοταδιστικές περιόδους«. Η ομιλία του γραμματέα του ΚΚΕ περιείχε πολλές και σαφείς αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για “πολύτιμες υπηρεσίες στον αντίπαλο προσέφεραν τότε και προσφέρουν πάντα οι ριψάσπιδες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος» και για όσους “έριξαν το ανάθεμα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα, απαρνήθηκαν τη σοσιαλιστική προοπτική, συνθηκολογούν με τον καπιταλισμό και σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία στον λαό στο όνομα του ρεαλισμού της υποταγής και του αρνητικού συσχετισμού, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο της διάψευση των υποσχέσεων, τον ευτελισμό των προσδοκιών".
Πολύωρη σύσκεψη του Αλ. Τσίπρα με τοπικούς φορείς
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και αρχών κ.ά.
Μετά τα εγκαίνια ο Αλέξης Τσίπρας είχε ευρεία σύσκεψη διάρκειας δυόμιση ωρών με δημάρχους, βουλευτές και αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του Νομού Ηλείας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Διάλογος Τσίπρα - Κουτσούμπα για το πιστόλι που τελικά αποσύρθηκε
Οι αιχμές Κουτσούμπα για τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάστηκαν εκτεταμένα από τα ΜΜΕ, όπως και ο διάλογος με τον πρωθυπουργό για το πιστόλι, τη θήκη και τα γάντια που είχε ως πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ ο Νίκος Μπελογιάννης, το οποίο έφερε στο μουσείο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. «Πώς βρέθηκαν στα χέρια σας;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να απαντά: «Είναι ολόκληρη ιστορία... Το κρύβανε οι αγωνιστές... Και γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να χαθεί» είπε. Κατά πληροφορίες της «Α», το πιστόλι έμεινε λίγη ώρα μόνο και μετά αποσύρθηκε. Το news247, σε ρεπορτάζ της Βίκυς Σαμαρά, αναφέρει πως το ΚΚΕ επιβεβαίωσε ότι το πιστόλι παραχωρήθηκε μόνο για την ημέρα των εγκαινίων, υποστηρίζοντας πως ήταν θέμα ασφάλειας, καθώς στην Αμαλιάδα δεν υπήρχε η δυνατότητα φύλαξης του κειμηλίου που διασώθηκε από στελέχη του ΚΚΕ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τα μέλη του ΚΚΕ που βρέθηκαν στα εγκαίνια αποσύρθηκαν (χωρίς να αποχωρήσουν πλήρως) λίγο μετά την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ στον χώρο υπήρχε και διαμαρτυρία από λίγα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ, που, πέρα από την κυβέρνηση, κατήγγειλαν και το ΚΚΕ για την επιλογή του να συμμετάσχει στα εγκαίνια. Τόσο η απόσυρση των οπαδών του ΚΚΕ όσο και η διαμαρτυρία της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν δημιούργησαν ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς στα εγκαίνια είχαν προσέλθει εκατοντάδες πολίτες.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου", 28/03/17 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου