"ΤΑ ΝΕΑ", κύριο θέμα, 27/03/17
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/03/17
Εντονη οσμή πολιτικού σκανδάλου από την παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, η οποία κάνει λόγο για στοχοποίησή της «από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ»
Φαρμακωμένη Δικαιοσύνη
Της Μίνας Μουστάκα
Η Δικαιοσύνη, αν και κατά κανόνα ασχολείται με υποθέσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πολλές φορές φτάνει να διερευνά υποθέσεις που μονοπωλούν την επικαιρότητα και έχουν πολλές φορές πολιτικό αντίκτυπο.
Υπάρχουν όμως φορές που τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης και στα πρόσωπα που τον υπηρετούν.
Τον τελευταίο καιρό για διαφορετικούς λόγους τα ζητήματα της Δικαιοσύνης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ποιος δεν θυμάται την υπόθεση της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, που κατήγγειλε παρεμβάσεις στο έργο της; Την πολιτική θύελλα που ξέσπασε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες; Την αποτυχημένη προσπάθεια για την αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών παρά την ρητή συνταγματική απαγόρευση και τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει στον νομικό και πολιτικό χώρο;
Οι προαναφερόμενες ιστορίες, εκτός όλων των άλλων, έδειξαν ότι η δικαστική και η εκτελεστική εξουσία δεν ακολουθούν πάντα δρόμους παράλληλους, αλλά πολύ συχνά συναντώνται και ενίοτε το μείγμα γίνεται εκρηκτικό.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη υπόθεση με την παραίτηση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που κατείχε τα τελευταία χρόνια.
Μία υπόθεση φαινομενικά απολύτως εσωτερική της Δικαιοσύνης, που όμως ήρθε να πάρει διαστάσεις, αφού αφορά την κάτοχο μίας πολύ σημαντικής θέσης τα τελευταία χρόνια, της επικεφαλής της Εισαγγελία Διαφθοράς.
Η κίνησή της ήρθε να ταράξει περαιτέρω τα ήδη ταραγμένα νερά της Δικαιοσύνης προκαλώντας ερωτηματικά όπως αυτά που διατύπωσε δημόσια ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ενώ από σήμερα αναμένονται παρεμβάσεις και ανάληψη πρωτοβουλιών από την ηγεσία της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα από την εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου για την επόμενη μέρα στον χώρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Γιατί η Ελένη Ράικου αποφάσισε να οδηγήσει εαυτόν στην πόρτα εξόδου της υπηρεσίας με την οποία συνέδεσε το όνομά της;
ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Η απάντηση που δίνει η ίδια κάνει λόγο για στοχοποίηση «από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου». Συνδέει μάλιστα την επιχείρηση αυτή με την έρευνα για την υπόθεση της Novartis που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα σχεδόν την παραμονή της παραίτησης Ράικου εντοπίστηκε ένας τραπεζικός λογαριασμός - φλέβα χρυσού τον χαρακτηρίζουν όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν - μέσα από τον οποίο φέρεται να διακινήθηκαν μίζες που συνολικά φτάνουν τα 28 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς τα πρώτα κρίσιμα στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως γιατρών δημόσιων νοσοκομείων) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της Novartis Ελβετίας με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.
Επιπλέον, τα πρώτα ευρήματα έδειξαν ότι αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν από τον ίδιο λογαριασμό σε νομικά πρόσωπα που πιθανολογείται ότι χρησίμευαν ως όχημα προκειμένου να διοχετευθούν ως «δώρο» στους άγνωστους μέχρι τώρα τελικούς αποδέκτες τους.
Η ανακάλυψη αυτή σήμανε συναγερμό στην Εισαγγελία Διαφθοράς καθώς όλα όσα είχαν ήδη βρει προμήνυαν την ύπαρξη και άλλων παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται ενδεχομένως ακόμα και για πολιτικά πρόσωπα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ. Και ενώ η σημαντική αυτή έρευνα για την υπόθεση της Novartis - την κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας όπως η ίδια τη χαρακτηρίζει - βρίσκεται σε καίριο σημείο, η Ελένη Ράικου, μόλις πληροφορήθηκε μέσω διαφημιστικού βίντεο ότι επίκειται πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» με τίτλο «Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο», αποφάσισε να προχωρήσει στην παραίτησή της.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς - πρόεδρος Πρωτοδικών Ηλιάνα Ζαμανίκα είχε εγγράφως ενημερώσει τον εποπτεύοντα την ανάκριση εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλο για τη μη αξιοποίηση εγγράφων και αποδεικτικών μέσων στις δύο συγκεκριμένες υποθέσεις.
Τα έγγραφα αυτά, σύμφωνα με την κυρία Ράικου, εκ παραδρομής παρέμειναν στο γραφείο της, και εν συνεχεία απεστάλησαν, επισημαίνοντας ότι δεν απεκρύβησαν αλλά, αντίθετα, το σύνολο των στοιχείων που είχαν συλλεγεί διαβιβάστηκε τόσο στην ίδια τη δικαστική λειτουργό όσο και στη Βουλή.
ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ. «Μένω με πάρα πολλά ερωτηματικά και δεν μπορώ να καταλάβω πώς συνδέονται δύο διαφορετικές υποθέσεις. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της διαπλοκής και επαναλαμβάνω ότι εμπιστευόμαστε απολύτως τους εισαγγελικούς λειτουργούς σε αυτήν τη διαδικασία, οι οποίοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να φέρουν εις πέρας αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο έργο» δήλωσε ο υπουργός Σταύρος Κοντονής επισημαίνοντας ότι στο κείμενο παραίτησης Ράικου διαλαμβάνονται «ισχυρισμοί ασύνδετοι και εικασίες που δεν έχουν κάποιον λογικό ειρμό» και πως ο ίδιος ουδέποτε έγινε αποδέκτης όλων αυτών.
Η ενέργεια εκ μέρους της ανακρίτριας να ενημερώσει τον εποπτεύοντα την ανάκριση εισαγγελικό λειτουργό αποτελούσε μία απολύτως εσωτερική υπόθεση της Δικαιοσύνης. Και ήταν μάλιστα γνωστή, όπως λέγεται, ακόμα και σε υψηλά κλιμάκια της Θέμιδος. Η δημοσιοποίησή της, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αυτό που περιμένουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι τις επόμενες κινήσεις των θεσμικά αρμοδίων οργάνων για να ερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος προς κάθε κατεύθυνση.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ
Γεννημένη το 1962, η Ελένη Ράικου εισήλθε στο εισαγγελικό σώμα στις 3 Σεπτεμβρίου 1993. Ενδεκα χρόνια αργότερα, στις 25 Μαρτίου 2004, προάγεται στον βαθμό της εισαγγελέως Πρωτοδικών, τον Σεπτέμβριο του 2009 με τις ψήφους των συναδέλφων της εκλέγεται στη θέση της προϊσταμένης Εισαγγελίας Πρωτοδικών και στη συνέχεια προάγεται στον βαθμό της αντεισαγγελέως Εφετών. Για δύο συνεχόμενες θητείες με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου επιλέγεται ως επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Επί των ημερών της και στα δύο κρίσιμα πόστα έχουν ξεκινήσει μεγάλες έρευνες όπως αυτή με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο και μια σειρά από επιχειρηματίες που ελέγχονται ποινικά για υποθέσεις διαφθοράς.
ΗΛΙΑΝΑ ΖΑΜΑΝΙΚΑ
Ξεκίνησε την πορεία της στο δικαστικό σώμα το 2001. Τα τελευταία χρόνια ως πρόεδρος Πρωτοδικών έχει αναλάβει καθήκοντα ανακρίτριας κατά της διαφθοράς συνεπικουρούμενη από τον συνάδελφό της πρωτοδίκη Γιώργο Ευαγγέλου. Από τα χέρια της έχουν περάσει πολλές και σοβαρές υποθέσεις εκατομμυρίων ευρώ όπως δικογραφίες για εξοπλιστικά προγράμματα, υπόθεση απάτης εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην HDW.
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/03/17
Πολιτική θύελλα για μια παραίτηση
Μουδιασμένη αντίδραση από την κυβέρνηση, για κοινοβουλευτικό έλεγχο ετοιμάζεται η αντιπολίτευση
Του Διονύση Νασόπουλου
Το βραχυκύκλωμα που προκάλεσε στην κυβέρνηση η παραίτηση της Ελένης Ράικου πολλαπλασιάζει τα ερωτηματικά όχι μόνο για τους πραγματικούς λόγους που ώθησαν την Εισαγγελέα Διαφθοράς στην αιφνιδιαστική κίνησή της, αλλά και για το περιεχόμενο των ανοικτών φακέλων που βρίσκονται στα χέρια της. Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν με νόημα χθες το βράδυ ότι η ταχύτητα με την οποία θα διερευνηθούν και θα αξιοποιηθούν δικαστικά αυτά τα στοιχεία, θα αποτελέσει ίσως τη σημαντικότερη παράμετρο και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές για την αντικατάσταση της Ελένης Ράικου στη νευραλγική υπηρεσία.
Παράλληλα, η νέα δίνη στην οποία στροβιλίζεται ο χώρος της Δικαιοσύνης προκαλεί παρενέργειες και σύγχυση στους κόλπους των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι αναζητούν εξηγήσεις για το νέο μέτωπο που φαίνεται να ανοίγει η κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο μια εισαγγελέα που διαχειριζόταν καυτές υποθέσεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο.
ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ. Δικαστικές πηγές αντιμετωπίζουν τη στοχοποίηση της Ελένης Ράικου ως έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της υπονόμευσης δικαστικών λειτουργών - η οποία έλαβε σε ορισμένες περιπτώσεις και χαρακτηριστικά προσωπικών διώξεων.
Είναι προφανές ότι η παραίτηση Ράικου δεν αποσυνδέεται από μια σειρά συγκρούσεων της κυβέρνησης με δικαστικούς λειτουργούς, τους οποίους επεδίωξε να «απενεργοποιήσει». Από την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη στην υπόθεση της MIG, την πειθαρχική δίωξη του Ισίδωρου Ντογιάκου και τη - νομοθετική - απομάκρυνσή του από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας έως την επιχείρηση διαπόμπευσης του αντιπροέδρου του ΣτΕ, Αθανασίου Ράντου, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίσιμη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες, έχει πλέον διαμορφωθεί ένα εκρηκτικό κλίμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο επιτείνουν οι διαφαινόμενες προστριβές με την επικεφαλής στην εισαγγελική υπηρεσία κατά της διαφθοράς.
Η αμηχανία που προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η αιφνιδιαστική κίνηση της Ελένης Ράικου αναδεικνύεται μέσα από τις αρχικές κυβερνητικές αντιδράσεις: «Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παραγάγει έργο, όπως ισχυρίζεται» σχολίασαν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, επιδιώκοντας παράλληλα να στείλουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία κυβερνητική ανάμειξη στην υπόθεση. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος», ήταν η επίσημη γραμμή που υπέδειξε η πρωθυπουργική έδρα.
Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ. Σχεδόν αναγκαστικά, το βάρος των κυβερνητικών χειρισμών σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο ανέλαβε στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ανέφερε ότι ο ίδιος είχε διαβεβαιώσει την Εισαγγελέα ότι στηρίζει απόλυτα το έργο της και την ολοκλήρωση της προσπάθειας να υπάρξει απόλυτη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis. «Διαλαμβάνονται στο κείμενο της παραίτησής της ισχυρισμοί ασύνδετοι και εικασίες που δεν έχουν κάποιον λογικό ειρμό. Δείχνουν σπασμωδικότητα, όταν μάλιστα διανθίζονται με απόψεις ότι δήθεν απειλείται η ζωή της, απόψεις των οποίων ουδέποτε έγινα αποδέκτης. Μένω με πάρα πολλά ερωτηματικά και δεν μπορώ να καταλάβω πώς συνδέονται δύο διαφορετικές υποθέσεις. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της διαπλοκής και επαναλαμβάνω ότι εμπιστευόμαστε απολύτως τους εισαγγελικούς λειτουργούς σε αυτήν τη διαδικασία, οι οποίοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να φέρουν εις πέρας αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο έργο» αντέτεινε ο αρμόδιος υπουργός.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Η πολιτική θύελλα που ακολούθησε μέσα στο Σαββατοκύριακο για την υπόθεση ήταν αναμενόμενη, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - από το αντιπολιτευτικό τόξο προετοιμάζονται παρεμβάσεις και για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των καταγγελιών Ράικου. Η ΝΔ ζήτησε εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς κάνοντας λόγο για «λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς», ενώ η Χαριλάου Τρικούπη κατήγγειλε ότι η ανεξαρτησία των διωκτικών Αρχών «παραμένει στη χώρα μας ακόμη ζητούμενο». «Κάποιοι βλέπουν τη "μάχη κατά της διαφθοράς" ως μέσο πολιτικής επιβίωσης...», ήταν το σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία ζήτησε «να διαφυλαχθεί η θεσμική νομιμότητα» και «να προστατευθούν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί από κάθε απόπειρα επηρεασμού και εκβιασμού».
Σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους κινήθηκε και Το Ποτάμι, συνδέοντας την παραίτηση Ράικου και με «μαφιόζικες κινήσεις». «Οι βαριές καταγγελίες της για "σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου", δείχνουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται πολύ επικίνδυνα. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους θεσμούς και να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της. Ο πολιτικός κόσμος, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι δικαστικές ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυρίας Ράικου. Η ίδια η Εισαγγελέας πρέπει με αυτή τη στήριξη να συνεχίσει το έργο της και να αγνοήσει τις απειλές. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος δικαίου κι όχι χώρα όπου κάνουν κουμάντο διάφορες μαφίες», ήταν η αντίδραση της Σεβαστουπόλεως.
"Εφ.Συν", 27/03/17
Αρνείται ρόλο «Ιφιγένειας», αλλά δεν δείχνει ενόχους
Της Άντας Ψαρρά
Μεγάλα ερωτήματα αλλά και ευκαιρία για «εύκολη» πολιτική εκμετάλλευση δημιούργησε το αίτημα αντικατάστασής της που υπέβαλε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.
Η παραίτησή της συμπίπτει μάλιστα με την επικείμενη λήξη και ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας της για τρίτη συνεχή φορά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Θυμίζουμε ότι ήδη το 2013 αλλά και το 2015 είχε ανανεωθεί η θητεία της, με οριακές ωστόσο και τις δύο φορές πλειοψηφίες.
Με πολυσέλιδη επιστολή που έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα, πριν ακόμα λάβει γνώση ο καθ’ ύλην αρμόδιος, δηλαδή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου (σ.σ. βρισκόταν στην Κύπρο), και η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η Ελ. Ράικου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ζητά την αντικατάστασή της αρνούμενη «να μετατραπεί σε Ιφιγένεια στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, που επιδιώκουν την ηθική εξόντωσή της».
Η ίδια γνωστοποιεί ότι ποσά πολλών εκατομμυρίων (28 εκατ. ευρώ) προκύπτει να δόθηκαν σε μίζες από τη Novartis, ενώ στην υπόθεση φέρονται αναμειγμένοι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου, πολλοί γιατροί και νομικά πρόσωπα «οχήματα» που εισέπρατταν τα ποσά για λογαριασμό διεφθαρμένων αξιωματούχων. Η διάρκεια του μεγάλου αυτού σκανδάλου συμπληρώνει σχεδόν μια δεκαετία, από το 2005 μέχρι και το 2014. Στην επιστολή της ωστόσο δεν αναφέρει αν στο μεταξύ ενημέρωσε για τα 28 εκατ. ευρώ «μαύρου» χρήματος και τα πρόσωπα που τα πήραν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Η εισαγγελέας όμως, πέρα από τη στοχοποίησή της από τα συγκεκριμένα συμφέροντα, καταγγέλλει, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει αν αποτελούν τον λόγο της παραίτησής της, και τα «υποβολιμαία» συκοφαντικά δημοσιεύματα που επρόκειτο την επομένη να δουν το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας «Ντοκουμέντο».
Το επίμαχο δημοσίευμα στηρίζεται στην αναφορά άλλης ανακρίτριας Διαφθοράς, της Η. Ζαμανίκα, για παραλείψεις εγγράφων που είχε στην κατοχή της η Ελ. Ράικου και αφορούν τη διερεύνηση της υπόθεσης οπλικών συστημάτων (Λιακουνάκου - Παπαντωνίου).
Η συγκεκριμένη αναφορά εστάλη στον επόπτη εισαγγελέα Εφετών Σ. Δασκαλόπουλο, όμως ο ίδιος δεν προχώρησε στη διερεύνηση σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ντοκουμέντου» και από άλλη σχετική ανάρτηση των πειραιώτικων «Παραπολιτικών». Τα «Παραπολιτικά» μάλιστα εκτιμούν ότι σύντομα θα εμπλακεί και ο ίδιος ο κ. Δασκαλόπουλος στην υπόθεση και μάλιστα πειθαρχικά. Παράλληλα στην ίδια ανάρτηση τονίζεται ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελέας συνδέεται στενά με τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών (σ.σ. προφανώς αναφέρεται στον Ι. Ντογιάκο).
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης Ράικου ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε με δηλώσεις του να εκφράσει απορία για την απόφαση αυτή, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η Ελ. Ράικου είχε πλήρη διαβεβαίωση και εμπράκτως για την απόλυτη στήριξη του υπουργείου και προφανώς και της κυβέρνησης για την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου της Novartis αλλά και κάθε άλλης υπόθεσης που σχετίζεται με «μαύρο» χρήμα και κατάχρηση δημόσιου συμφέροντος.
Ο κ. Κοντονής καταλόγισε νευρικότητα και σπασμωδικές κινήσεις στην αντίδραση της Ελ. Ράικου, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τους εισαγγελικούς λειτουργούς για τη διαλεύκανση των κρίσιμων αυτών υποθέσεων, ως των μόνων αρμοδίων να τις διεκπεραιώσουν».
Παραμένει ερώτημα το γιατί η κ. Ράικου την προηγούμενη ημέρα της παραίτησής της, ενώ συναντήθηκε με τον υπουργό και έλαβε όλες τις παραπάνω διαβεβαιώσεις, προχώρησε σε παραίτηση για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και από το περιεχόμενο της δήλωσης Κοντονή, δεν τον ενημέρωσε για την πρόθεσή της να παραιτηθεί.
Η ίδια πριν από λίγο καιρό είχε συναντηθεί εσπευσμένα και με τον Μ. Σαλμά, μετά τις καταγγελίες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας για το πόρισμα του 2013 που συγκάλυψε την υπόθεση Novartis με αποτέλεσμα η υπόθεση του χρηματισμού δημόσιων λειτουργών να μην πάει τότε στον εισαγγελέα.
Η κυβέρνηση ζήτησε άμεσα να κατονομάσει η εισαγγελέας τους ενόχους και τους διεφθαρμένους αξιωματούχους στον χώρο του φαρμάκου που «επιδιώκουν την ηθική εξόντωσή της». Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την κατ’ άλλους παραίτηση και κατ’ άλλους ηρωική έξοδο της εισαγγελέως Ελ. Ράικου, ζητάει από την κυβέρνηση εξηγήσεις για την παραίτηση.
«Η σημερινή παραίτηση-βόμβα επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο όσα καταγγέλλει η Ν.Δ. για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της δικαιοσύνης.
»Η κυβέρνησης και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με όσα καταγγέλλει για παράκεντρα η εισαγγελέας». Μάλιστα ο Αδωνις Γεωργιάδης διερωτήθηκε: «Τώρα εδώ δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: αν η έρευνα της κ. Ράικου πλησίαζε εμένα, λέτε να τη σταμάταγαν από την κυβέρνηση; Ή έπεσαν σε κανέναν δικό τους μέσα στους λογαριασμούς και εξώθησαν τη γυναίκα σε παραίτηση;»
Μεγάλα ερωτήματα αλλά και ευκαιρία για «εύκολη» πολιτική εκμετάλλευση δημιούργησε το αίτημα αντικατάστασής της που υπέβαλε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.
Η παραίτησή της συμπίπτει μάλιστα με την επικείμενη λήξη και ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας της για τρίτη συνεχή φορά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Θυμίζουμε ότι ήδη το 2013 αλλά και το 2015 είχε ανανεωθεί η θητεία της, με οριακές ωστόσο και τις δύο φορές πλειοψηφίες.
Με πολυσέλιδη επιστολή που έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα, πριν ακόμα λάβει γνώση ο καθ’ ύλην αρμόδιος, δηλαδή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου (σ.σ. βρισκόταν στην Κύπρο), και η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η Ελ. Ράικου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ζητά την αντικατάστασή της αρνούμενη «να μετατραπεί σε Ιφιγένεια στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, που επιδιώκουν την ηθική εξόντωσή της».
Η ίδια γνωστοποιεί ότι ποσά πολλών εκατομμυρίων (28 εκατ. ευρώ) προκύπτει να δόθηκαν σε μίζες από τη Novartis, ενώ στην υπόθεση φέρονται αναμειγμένοι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου, πολλοί γιατροί και νομικά πρόσωπα «οχήματα» που εισέπρατταν τα ποσά για λογαριασμό διεφθαρμένων αξιωματούχων. Η διάρκεια του μεγάλου αυτού σκανδάλου συμπληρώνει σχεδόν μια δεκαετία, από το 2005 μέχρι και το 2014. Στην επιστολή της ωστόσο δεν αναφέρει αν στο μεταξύ ενημέρωσε για τα 28 εκατ. ευρώ «μαύρου» χρήματος και τα πρόσωπα που τα πήραν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Η εισαγγελέας όμως, πέρα από τη στοχοποίησή της από τα συγκεκριμένα συμφέροντα, καταγγέλλει, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει αν αποτελούν τον λόγο της παραίτησής της, και τα «υποβολιμαία» συκοφαντικά δημοσιεύματα που επρόκειτο την επομένη να δουν το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας «Ντοκουμέντο».
Το επίμαχο δημοσίευμα στηρίζεται στην αναφορά άλλης ανακρίτριας Διαφθοράς, της Η. Ζαμανίκα, για παραλείψεις εγγράφων που είχε στην κατοχή της η Ελ. Ράικου και αφορούν τη διερεύνηση της υπόθεσης οπλικών συστημάτων (Λιακουνάκου - Παπαντωνίου).
Η συγκεκριμένη αναφορά εστάλη στον επόπτη εισαγγελέα Εφετών Σ. Δασκαλόπουλο, όμως ο ίδιος δεν προχώρησε στη διερεύνηση σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ντοκουμέντου» και από άλλη σχετική ανάρτηση των πειραιώτικων «Παραπολιτικών». Τα «Παραπολιτικά» μάλιστα εκτιμούν ότι σύντομα θα εμπλακεί και ο ίδιος ο κ. Δασκαλόπουλος στην υπόθεση και μάλιστα πειθαρχικά. Παράλληλα στην ίδια ανάρτηση τονίζεται ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελέας συνδέεται στενά με τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών (σ.σ. προφανώς αναφέρεται στον Ι. Ντογιάκο).
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης Ράικου ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε με δηλώσεις του να εκφράσει απορία για την απόφαση αυτή, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η Ελ. Ράικου είχε πλήρη διαβεβαίωση και εμπράκτως για την απόλυτη στήριξη του υπουργείου και προφανώς και της κυβέρνησης για την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου της Novartis αλλά και κάθε άλλης υπόθεσης που σχετίζεται με «μαύρο» χρήμα και κατάχρηση δημόσιου συμφέροντος.
Ο κ. Κοντονής καταλόγισε νευρικότητα και σπασμωδικές κινήσεις στην αντίδραση της Ελ. Ράικου, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τους εισαγγελικούς λειτουργούς για τη διαλεύκανση των κρίσιμων αυτών υποθέσεων, ως των μόνων αρμοδίων να τις διεκπεραιώσουν».
Παραμένει ερώτημα το γιατί η κ. Ράικου την προηγούμενη ημέρα της παραίτησής της, ενώ συναντήθηκε με τον υπουργό και έλαβε όλες τις παραπάνω διαβεβαιώσεις, προχώρησε σε παραίτηση για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και από το περιεχόμενο της δήλωσης Κοντονή, δεν τον ενημέρωσε για την πρόθεσή της να παραιτηθεί.
Η ίδια πριν από λίγο καιρό είχε συναντηθεί εσπευσμένα και με τον Μ. Σαλμά, μετά τις καταγγελίες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας για το πόρισμα του 2013 που συγκάλυψε την υπόθεση Novartis με αποτέλεσμα η υπόθεση του χρηματισμού δημόσιων λειτουργών να μην πάει τότε στον εισαγγελέα.
Η κυβέρνηση ζήτησε άμεσα να κατονομάσει η εισαγγελέας τους ενόχους και τους διεφθαρμένους αξιωματούχους στον χώρο του φαρμάκου που «επιδιώκουν την ηθική εξόντωσή της». Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την κατ’ άλλους παραίτηση και κατ’ άλλους ηρωική έξοδο της εισαγγελέως Ελ. Ράικου, ζητάει από την κυβέρνηση εξηγήσεις για την παραίτηση.
«Η σημερινή παραίτηση-βόμβα επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο όσα καταγγέλλει η Ν.Δ. για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της δικαιοσύνης.
»Η κυβέρνησης και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με όσα καταγγέλλει για παράκεντρα η εισαγγελέας». Μάλιστα ο Αδωνις Γεωργιάδης διερωτήθηκε: «Τώρα εδώ δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: αν η έρευνα της κ. Ράικου πλησίαζε εμένα, λέτε να τη σταμάταγαν από την κυβέρνηση; Ή έπεσαν σε κανέναν δικό τους μέσα στους λογαριασμούς και εξώθησαν τη γυναίκα σε παραίτηση;»
Τι ξεχνά ο Αδωνις;
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ξεχνάει όμως όχι μόνο ότι το σκάνδαλο φτάνει μέχρι το 2014 αλλά και το ότι διερευνάται ήδη πριν από το 2013 με τον πρώην αν. υπουργό Υγείας Μ. Σαλμά να καταγγέλλει συγκάλυψη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μιλάει για τακτική «σκανδαλολογίας» και για την ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική νομιμότητα και η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών. Το ΚΙΔΗΣΟ υποστηρίζει ότι «οι καταγγελίες Ράικου δείχνουν Μαξίμου, Παυλόπουλο, Παπαγγελόπουλο ή και όλους μαζί».
Το Ποτάμι, στηρίζοντας την Ελ. Ράικου, καλεί τις δικαστικές ενώσεις να κάνουν το ίδιο και να πάψουν στη χώρα να κάνουν κουμάντο οι διάφορες μαφίες. Ηδη το τριήμερο μέσω ιστοσελίδων που πρόσκεινται στον χώρο της Ν.Δ. γίνεται λόγος για ομοιότητες ακόμα και με την περίπτωση Τσατάνη, που είχε αποφασίσει να βάλει ξαφνικά στο αρχείο την υπόθεση Βγενόπουλου.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την αναφορά της ανακρίτριας Η. Ζαμανίκα, που δημοσιεύτηκε στο «Ντοκουμέντο», πολύ σημαντικά έγγραφα αλλά και υπολογιστές που στοιχειοθετούν επιπλέον βαρύτατα κακουργήματα για την υπόθεση Λιακουνάκου - Παπαντωνίου δεν περιλαμβάνονται, όπως θα έπρεπε, στις δικογραφίες. Η ανακρίτρια διερωτάται μάλιστα αν οι παραλείψεις οφείλονται σε δόλο ή απλή αμέλεια.
Εχει σημασία να θυμίσουμε εδώ ότι, λόγω και της ανανέωσης δύο φορές της θητείας της, η Ελ. Ράικου έχει ασχοληθεί με όλες σχεδόν τις μεγάλες υποθέσεις διασπάθισης και κατάχρησης δημόσιου αλλά και «μαύρου» χρήματος (μίζες): λίστα Λαγκάρντ, Ερρίκος Ντυνάν, Τ.Τ., φάκελος «Πανγαία», ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ κ.λπ.
Μάλιστα κατά καιρούς διατυπώθηκαν -όπως ήταν απολύτως φυσικό σε τόσο μεγάλες και πολλές υποθέσεις- ερωτήματα για κάποιες ενέργειες της έγκριτης εισαγγελέως όπως η συγκεκριμένη με την υπόθεση εγγράφων που φέρονται να μην απεστάλησαν με τις δικογραφίες, το για ποιο λόγο στη διερεύνηση του σκανδάλου των εκατομμυρίων του ΚΕΕΛΠΝΟ διαχώρισε ειδικά τη δικογραφία της εταιρείας της συζύγου τού Γ. Στουρνάρα και άλλα.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ξεχνάει όμως όχι μόνο ότι το σκάνδαλο φτάνει μέχρι το 2014 αλλά και το ότι διερευνάται ήδη πριν από το 2013 με τον πρώην αν. υπουργό Υγείας Μ. Σαλμά να καταγγέλλει συγκάλυψη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μιλάει για τακτική «σκανδαλολογίας» και για την ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική νομιμότητα και η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών. Το ΚΙΔΗΣΟ υποστηρίζει ότι «οι καταγγελίες Ράικου δείχνουν Μαξίμου, Παυλόπουλο, Παπαγγελόπουλο ή και όλους μαζί».
Το Ποτάμι, στηρίζοντας την Ελ. Ράικου, καλεί τις δικαστικές ενώσεις να κάνουν το ίδιο και να πάψουν στη χώρα να κάνουν κουμάντο οι διάφορες μαφίες. Ηδη το τριήμερο μέσω ιστοσελίδων που πρόσκεινται στον χώρο της Ν.Δ. γίνεται λόγος για ομοιότητες ακόμα και με την περίπτωση Τσατάνη, που είχε αποφασίσει να βάλει ξαφνικά στο αρχείο την υπόθεση Βγενόπουλου.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την αναφορά της ανακρίτριας Η. Ζαμανίκα, που δημοσιεύτηκε στο «Ντοκουμέντο», πολύ σημαντικά έγγραφα αλλά και υπολογιστές που στοιχειοθετούν επιπλέον βαρύτατα κακουργήματα για την υπόθεση Λιακουνάκου - Παπαντωνίου δεν περιλαμβάνονται, όπως θα έπρεπε, στις δικογραφίες. Η ανακρίτρια διερωτάται μάλιστα αν οι παραλείψεις οφείλονται σε δόλο ή απλή αμέλεια.
Εχει σημασία να θυμίσουμε εδώ ότι, λόγω και της ανανέωσης δύο φορές της θητείας της, η Ελ. Ράικου έχει ασχοληθεί με όλες σχεδόν τις μεγάλες υποθέσεις διασπάθισης και κατάχρησης δημόσιου αλλά και «μαύρου» χρήματος (μίζες): λίστα Λαγκάρντ, Ερρίκος Ντυνάν, Τ.Τ., φάκελος «Πανγαία», ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ κ.λπ.
Μάλιστα κατά καιρούς διατυπώθηκαν -όπως ήταν απολύτως φυσικό σε τόσο μεγάλες και πολλές υποθέσεις- ερωτήματα για κάποιες ενέργειες της έγκριτης εισαγγελέως όπως η συγκεκριμένη με την υπόθεση εγγράφων που φέρονται να μην απεστάλησαν με τις δικογραφίες, το για ποιο λόγο στη διερεύνηση του σκανδάλου των εκατομμυρίων του ΚΕΕΛΠΝΟ διαχώρισε ειδικά τη δικογραφία της εταιρείας της συζύγου τού Γ. Στουρνάρα και άλλα.
Δημοσιεύματα
Σημειώνουμε, τέλος, ότι «ξαφνικό» δημοσίευμα υπήρξε την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα «Το Βήμα» για τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μ. Παπασπύρου, που ωστόσο δεν σχολιάστηκε από τα ΜΜΕ. Μάλιστα η ίδια, με αναλυτική επιστολή της που δημοσιεύτηκε χθες στο «Βήμα», αναφέρει ότι το δημοσίευμα ήταν απολύτως συκοφαντικό για το πρόσωπό της.
Τονίζουμε ότι η Μαρία Παπασπύρου χειρίζεται επίσης μεγάλες υποθέσεις όπως η Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ. Και εδώ θα πρέπει να επισημάνει κανείς την πολυδιάσπαση των αρχών που διερευνούν την κάθε υπόθεση και τους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονεί αυτό στην ορθότερη διερεύνηση.
Δυστυχώς το «κοινό μυστικό» για τις παράλληλες και αδιαφανείς σχέσεις δικαστικών με επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους κάθε άλλο παρά διασκεδάζεται με παρόμοιες ξαφνικές παραιτήσεις και υπαινιγμούς, που μάλιστα σχολιάζονται με διαφορετικό τρόπο από κόμμα σε κόμμα και από μέσο σε μέσο αναλόγως με τις γενικότερες τοποθετήσεις και στρατεύσεις των... βασικών μετόχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου