οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

"...Στη γραμμή «συμφωνία για όλα τα μέτρα μαζί και όχι αποσπασματικά» κινείται η κυβέρνηση έπειτα από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τη διαπραγμάτευση στο Μαξίμου παρουσία του οικονομικού επιτελείου. Την ίδια ώρα φούντωναν οι φήμες περί διάστασης Τσίπρα - Τσακαλώτου κυρίως για τη μορφή της διαπραγμάτευσης και τον χρόνο ολοκλήρωσής της, τροφοδοτούμενες κυρίως από την πίεση που αισθάνεται η κυβέρνηση μετά το Eurogroup. Μάλιστα τα σχετικά σενάρια οδήγησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο στη διαβεβαίωση πως «οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι άριστες» και στο σχόλιο πως «υπάρχει στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψη πολιτική και ιδεολογική στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε όλα τα ζητήματα» (Real FM). Ομοίως κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν οποιασδήποτε μορφής ένταση στις σχέσεις των δύο και έδιναν βάρος στην ανακοίνωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την οποία κατακεραυνώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του απέναντι στη διαπραγμάτευση και συνολικότερα για τις καταγγελίες του περί καθυστερήσεων στην υλοποίηση της συμφωνίας...."



Aπό "ΤΑ ΝΕΑ" και την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


                                                     "ΤΑ ΝΕΑ", κύριο θέμα, 03/02/17

                                                                  "ΤΑ ΝΕΑ", 03/02/17

Εκνευρισμός στην κυβέρνηση από τις καθυστερήσεις
Ανακοίνωση Τσακαλώτου για την πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας με τους δανειστές και έμμεση απάντηση στον Βούτση

Της Βούλας Κεχαγιά

Στη γραμμή «συμφωνία για όλα τα μέτρα μαζί και όχι αποσπασματικά» κινείται η κυβέρνηση έπειτα από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τη διαπραγμάτευση στο Μαξίμου παρουσία του οικονομικού επιτελείου. Την ίδια ώρα φούντωναν οι φήμες περί διάστασης Τσίπρα - Τσακαλώτου κυρίως για τη μορφή της διαπραγμάτευσης και τον χρόνο ολοκλήρωσής της, τροφοδοτούμενες κυρίως από την πίεση που αισθάνεται η κυβέρνηση μετά το Eurogroup.

Μάλιστα τα σχετικά σενάρια οδήγησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο στη διαβεβαίωση πως «οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι άριστες» και στο σχόλιο πως «υπάρχει στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψη πολιτική και ιδεολογική στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε όλα τα ζητήματα» (Real FM).

Ομοίως κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν οποιασδήποτε μορφής ένταση στις σχέσεις των δύο και έδιναν βάρος στην ανακοίνωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την οποία κατακεραυνώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του απέναντι στη διαπραγμάτευση και συνολικότερα για τις καταγγελίες του περί καθυστερήσεων στην υλοποίηση της συμφωνίας.

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Βεβαίως, κάποιοι «είδαν» πίσω από τη δήλωση Τσακαλώτου μια έμμεση απάντηση προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για όσα είπε - ή μάλλον δεν είπε - στον Σκάι, όταν ρωτήθηκε για το περίφημο 1/3 υλοποίησης των προαπαιτουμένων του προγράμματος. Αυτή ήταν άλλωστε και η αιτία της έντασης που καταγράφηκε live τη νύχτα της Τετάρτης στη Βουλή, στη συζήτηση για τα συμπεράσματα της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, με τον υπουργό Οικονομικών να ζητά τον λόγο επί προσωπικού και τον Πρόεδρο της Βουλής να του υποδεικνύει πως πρέπει να περιμένει. Η ένταση, η οποία φαίνεται με βάση σχόλια συνεργατών των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει βάθος, οφειλόταν στο γεγονός πως το οικονομικό επιτελείο θεώρησε πως οι δηλώσεις Βούτση «δεν βοήθησαν», κλίμα που προφανώς μεταφέρθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής.

Από την άλλη, από την πλευρά του Νίκου Βούτση αφήνουν να εννοηθεί ότι υπήρξε ένα επικοινωνιακό έλλειμμα που οδηγεί σε αμηχανία όλα τα στελέχη όταν δέχονται ερωτήσεις για ζητήματα για τα οποία δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα. Κύκλοι του Προέδρου της Βουλής έλεγαν ότι η Βουλή έχει κάνει αυτά που υπήρχαν στη συμφωνία και οι εκκρεμότητες αφορούν Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις.

Κάτι που δεν διαψεύδεται άλλωστε και από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, αφού στη δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος πάντα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναλαμβάνει: «Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ενα δεύτερο 1/3 ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους κ.λπ.

Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσω μάλλον να έχει νομοθετηθεί». Κατά τ' άλλα, στην ίδια δήλωση καλείται ο πρόεδρος της ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματός του «σε ποια θέματα πρέπει να συμβιβαστούμε για να κλείσει η αξιολόγηση», ενώ παροτρύνεται «στις επαφές του με τους δανειστές να μη διαβεβαιώνει ότι αν κάποτε γίνει πρωθυπουργός θα γίνονται όλα γρήγορα».

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Το Μαξίμου προσώρας δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για την ολοκλήρωση του Staff Level Agreement. Ωστόσο, παρά τη φαινομενική ακινησία της διαπραγμάτευσης, σε υπόγειο επίπεδο παρατηρείται μια σχετική κινητικότητα. Για παράδειγμα, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Μάλτα, όπου βρίσκεται για τις ανάγκες του Συμβουλίου Κορυφής, θα έχει προγραμματισμένες επαφές (που δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως) με ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μπορεί να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση και με την Ανγκελα Μέρκελ μία ημέρα μετά το ταξίδι της στην Τουρκία και τη συνάντησή της με τον Ταγίπ Ερντογάν με αιχμή το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Επίσης, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όλες τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Πιερ Μοσκοβισί, Μπενουά Κερέ και Γερούν Ντεϊσλεμπλούμ διερευνώντας τις προθέσεις των δανειστών. «Δεν είναι νεκρός χρόνος, γίνονται επαφές» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως, αντιθέτως, την τελευταία εβδομάδα πριν από το Eurogroup υπήρχε μια σχετική εξαφάνιση των θεσμών.

ΛΥΣΗ - ΠΑΚΕΤΟ. Παρ' όλα αυτά, αυτή τη στιγμή υπάρχει σκοτάδι ως προς τις απαιτήσεις των δανειστών. Η κυβέρνηση επιθυμεί συνολική διαπραγμάτευση για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τόσο το τρέχον πρόγραμμα όσο και την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Επομένως, τα στελέχη της αρνούνται να μπουν σε συζήτηση για το μέχρι ποίου σημείου το Μαξίμου προτίθεται να υποχωρήσει για να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία. «Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για αφορολόγητο εάν δεν ξέρουμε για παράδειγμα τι θα γίνει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» λένε κυβερνητικές πηγές, επαναλαμβάνοντας ότι «όλο το πακέτο πρέπει να διαμορφωθεί ταυτόχρονα».

Την ίδια ώρα, πάντως, υπάρχει μια έντονη ανησυχία για τη στάση του ΔΝΤ και για τις αξιώσεις που θα εγείρει ενδεχομένως ώς και την τελευταία στιγμή.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει...

Της Έλενας Λάσκαρη

Οι προσδοκίες επίτευξης μιας μίνιμουμ συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς εντός της εβδομάδας, παρ' ότι καλλιεργούνταν κυρίως από την πλευρά της Κομισιόν τις προηγούμενες ημέρες, δεν επιβεβαιώνονται. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ ότι το σκηνικό αδιεξόδου παραμένει και οι πιθανότητες επανόδου του κουαρτέτου των δανειστών αμέσως μετά τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στις 6 Φεβρουαρίου, απομακρύνεται. Και όσο απομακρύνεται το σενάριο της ταχείας επανόδου των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα τόσο πιο δύσκολη φαντάζει μια καταρχάς συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πριν τη διάλυση του ολλανδικού Κοινοβουλίου. Μάλιστα, σύμφωνα με μία πηγή, απομακρύνεται ακόμα και το σενάριο λύσης το Μάρτιο, φέροντας πιο κοντά το ενδεχόμενο Απρίλη - Μάη...

«Παραμένουμε στο ίδιο αδιέξοδο» αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών, εξηγώντας ότι δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος στα περιθώρια υπαναχωρήσεων των εμπλεκόμενων πλευρών. Τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι διατεθειμένα να δώσουν ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που διεκδικεί η κυβέρνηση, το ΔΝΤ επιμένει σε σκληρά μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ προκαταβολικά ψηφισμένα και η κυβέρνηση χωρίς να έχει λάβει κανένα αντάλλαγμα αφήνει όλα τα διαπραγματεύσιμα μέτωπα ανοιχτά. Διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να ποντάρουν στο σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με αυξημένες μάλιστα πιθανότητες ασχέτως εάν θα έχουν μεσολαβήσει ή όχι εκλογές, σενάριο το οποίο δεν απορρίπτουν. Η JP Morgan, μάλιστα, δίνει πιθανότητες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης 90% έως τις 17 Ιουλίου. Τότε το υπουργείο Οικονομικών έρχεται αντιμέτωπο με λήξεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ για ομόλογα σε χέρια ιδιωτών.

Πυρετός επαφών. Τις προηγούμενες ημέρες οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές ήταν διαρκείς. Ολα τα ανοιχτά μέτωπα βρέθηκαν στο τραπέζι.
Από τη μείωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 6.000-7.000 ευρώ και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ώς την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στον χώρο της ενέργειας· το δίπολο ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ κατέχει προεξάρχουσα θέση.

Το ΔΝΤ όμως παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του. Ζητά ένα πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 2,5% του ΑΕΠ ή περίπου 4,5 δισ. ευρώ με σκληρά μέτρα. Την ίδια ώρα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα βάλουν νερό στο κρασί τους στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τα περιθώρια υπαναχωρήσεων από την ελληνική πλευρά τα οποία φαίνεται πως υπαγορεύονται από τα πιθανά αντίδωρα (μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, επαναφορά - έστω και σε βάθος χρόνου - των συλλογικών διαπραγματεύσεων) σε αυτό το σκηνικό είναι προφανώς αδύνατο να λάβουν σάρκα και οστά.
Βούληση διαμηνύεται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι συνεχίζει να υπάρχει για να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Τα χαρτιά όμως δεν έχουν ανοίξει ξεκάθαρα από κανέναν. Και όπως συχνά πυκνά επαναλαμβάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται κλεισμένο αν δεν κλείσουν όλα τα θέματα πακέτο.

Στοιχήματα. Το σενάριο του συμβιβασμού πάντως θεωρείται το επικρατέστερο σε δύο εκθέσεις ξένων οίκων οι οποίες είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Το μεγάλο ζητούμενο, κατά την ανάγνωση των ξένων αναλυτών, είναι ο χρόνος. Και στο μέτωπο αυτό δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να φτάσει έως τα μέσα Ιουλίου όταν η Ελλάδα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο για να αποπληρώσει ομόλογα συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan, αναλύοντας διάφορα εναλλακτικά σενάρια και προβάλλοντας τις πιθανότητες επαλήθευσής τους στις τιμές των δεκαετών ομολόγων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν τις 17 Ιουλίου (λήξεις 2,2 δισ. ευρώ σε ομόλογα ιδιωτών ενώ ακολουθούν στις 20 του μήνα υποχρεώσεις 4 δισ. ευρώ σε ομόλογα ΕΚΤ) ανέρχεται στο 90%. Υπάρχει κατά την άποψη των αναλυτών της και μία πιθανότητα η κυβέρνηση να καταφέρει να ολοκληρώσει σύντομα την αξιολόγηση αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πιθανότητες 60%. Παραμένει το πιθανότερο, με τις τιμές των δεκαετών ομολόγων από τις 73,5 μονάδες να ανεβαίνουν στις 80 με 85.

Το δεύτερο σενάριο αφορά πρόωρες εκλογές, με τη Νέα Δημοκρατία να σχηματίζει κυβέρνηση (35%). Σε αυτήν την περίπτωση το ποσοστό συμφωνίας με τους δανειστές ανεβαίνει στο 95% και οι τιμές των ομολόγων ανεβαίνουν στις 85 μονάδες. Στο εκλογικό σενάριο που οδηγεί σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (5%) το Grexit κερδίζει έδαφος (70% πιθανότητες) και το ενδεχόμενο συμφωνίας με τους δανειστές περιορίζεται στο 30%. Την ίδια ώρα η Credit Suisse εξετάζοντας πέντε διαφορετικά σενάρια (γρήγορη λύση, συμφωνία Μάρτιο - Απρίλιο, συμφωνία τον Ιούλιο, πρόωρες εκλογές και Grexit) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερο είναι να επιτευχθεί συμβιβασμός σε σχετικά σύντομο χρονικό ορίζοντα.


                                                      "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 03/02/17

Σε αναζήτηση ενός επώδυνου συμβιβασμού

Του Βασίλη Ζήρα

Το ξεκαθάρισμα του τοπίου από τους θεσμούς, σε σχέση με τις απαιτήσεις τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, περιμένει η κυβέρνηση πριν ανοίξει η ίδια τα χαρτιά της, θέτοντας ως ορόσημο τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οπότε το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το οικονομικό επιτελείο δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, περιμένοντας την κρίσιμη έκθεση του Ταμείου και την αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών σε αυτήν, ώστε να κινηθεί αναλόγως. Παράλληλα, η κυβέρνηση ποντάρει πάλι στην πολιτική διαπραγμάτευση, ξεκινώντας από τις επαφές που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πακέτο συμβιβαστικών προτάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα υποχωρήσει έναντι της απαίτησής του για μέτρα 4,6 δισ. ευρώ. Κάτι που θεωρείται πιθανό, υπό το φως και της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων το 2016. Εφόσον γίνει η υποχώρηση αυτή και υπό την προϋπόθεση, επίσης, ότι οι θεσμοί δεν θα επιμείνουν σε δραστικές επεμβάσεις στα εργασιακά και κυρίως στο όριο απολύσεων, οι πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ήταν διατεθειμένη να νομοθετήσει από τώρα ένα μέρος των απαιτήσεων των θεσμών (βασικά τη μείωση του αφορολογήτου, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2018) και να μεταφέρει στον «κόφτη» τα υπόλοιπα (βασικά την περικοπή των συντάξεων).
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει ισχυρή πολιτική κάλυψη από την κυβέρνηση και τα ανώτερα κομματικά όργανα, αν πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη επώδυνων μέτρων.

Με τα δεδομένα αυτά, απομακρύνεται η προοπτική ταχείας επιστροφής των θεσμών και το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθίσταται εξαιρετικά ασφυκτικό, καθώς από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ θα απομένουν πλέον μόνο δύο εβδομάδες έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, που είναι ο στόχος για την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ευρώπη οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το καλό σενάριο θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία στις αρχές Μαρτίου. Μάλιστα, ήδη διατυπώνονται εκτιμήσεις από εκπροσώπους των θεσμών ότι αυτή μπορεί να φθάσει ώς τον Απρίλιο ή και τον Μάιο, όταν το ελληνικό Δημόσιο θα βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση, από πλευράς ρευστότητας.

Προχθές πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης EuroWorking Group με συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, στην οποία δεν συζητήθηκαν τα θέματα της αξιολόγησης, όπως το αφορολόγητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η επικείμενη δημοσιοποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ, η οποία θα συνοδεύει την έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του άρθρου IV. Κατά τις πληροφορίες, το EWG εξέφρασε την άποψη ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του χρέους είναι υπερβολικά απαισιόδοξες. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διαφώνησαν τόσο με την εκτίμηση του Ταμείου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 θα περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ, με τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, όσο και με την πρόβλεψή του ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί σε επίπεδο 1% μεσοπρόθεσμα και ότι ο δανεισμός της χώρας από το εξωτερικό θα γίνει με το απαγορευτικό επιτόκιο 6%.

Παραμένουν τα «αγκάθια» για
την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Μεγάλες διαφορές σε σημαντικά θέματα χωρίζουν την κυβέρνηση από τους θεσμούς στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μετά τη διακήρυξη της πρόθεσης των Ευρωπαίων να συμμετάσχει οπωσδήποτε το ΔNT στο πρόγραμμα, στα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης που περιλαμβάνουν το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, τα ενεργειακά και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2018, έχουν προστεθεί τα μεγάλα «αγκάθια» της μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων. Με τις σχετικές απαιτήσεις του ΔΝΤ έχει συνταχθεί πλέον και η Ευρώπη, αν και αναζητείται φόρμουλα, έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να ψηφίσει ένα πολιτικά ανεκτό πακέτο.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβαστική λύση την παράταση του «κόφτη», μετά το 2018, προβλέποντας την περικοπή δαπανών ή την αύξηση φόρων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ με τα υφιστάμενα μέτρα. Στον «κόφτη» αυτό η κυβέρνηση θα ήταν διατεθειμένη να εντάξει τη μείωση του αφορολόγητου αλλά και των συντάξεων.

Η πρόταση, ωστόσο, δεν κρίθηκε ικανοποιητική από τους θεσμούς.

Ετσι, η εικόνα των θέσεων των δύο πλευρών διαμορφώνεται ως εξής:

• Για το αφορολόγητο, το ΔΝΤ πιέζει να ψηφιστεί άμεσα η μείωσή του στις 5.000 ευρώ από τα 8.636 ευρώ σήμερα για τους άγαμους. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιμένει στη συμπερίληψη του μέτρου στον «κόφτη», αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ίσως το μοναδικό μέτρο που θα ήταν διατεθειμένη να ψηφίσει άμεσα, με εφαρμογή στα εισοδήματα του 2017 ή του 2018, αν και όχι στο ύψος των 5.000. Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν αναφέρονταν σε μείωσή στις 6.000 ευρώ.

• Για τις συντάξεις επιδιώκεται από τους θεσμούς να καταργηθεί η προσωπική διαφορά στους παλαιότερους συνταξιούχους. Είναι μια απαίτηση που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία και επιμένει στη συμπερίληψή τους στον «κόφτη».

• Για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018, η κυβέρνηση φέρεται να πρότεινε διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια, ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια. Η Ευρωζώνη βασίζει τις εκτιμήσεις της για το βιώσιμο χρέος σε διατήρησή του στο 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια, ενώ το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι αυτό είναι εφικτό και θεωρεί ότι με τα υφιστάμενα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ. Εξ ου και ζητεί μέτρα 4,6 δισ. εφόσον δεν υπάρξει μια αξιόλογη ρύθμιση του δημοσίου χρέους.

• Στα εργασιακά, πιεστική είναι η απαίτηση για διπλασιασμό του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% και για μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για την κυβέρνηση είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, στο οποίο θα διεκδικήσει σοβαρές υποχωρήσεις, προκειμένου να συμβιβαστεί σε άλλους τομείς, όπως το αφορολόγητο.

• Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018, οι θεσμοί εκτιμούν ότι είναι στα 700 εκατ. ευρώ, αλλά έχουν ήδη αποδεχθεί τα μέτρα της κυβέρνησης που αποδίδουν 550 εκατ.

Από τις διαπραγματεύσεις, μέχρι στιγμής οι πηγές πιθανολογούν ότι ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί στη βάση της άμεσης ψήφισης μιας μείωσης του αφορολόγητου και της ένταξης στον «κόφτη» των συντάξεων.

Παράλληλα, με τα «αγκάθια» αυτά υπάρχει η κορυφαία εκκρεμότητα της ρύθμισης του χρέους, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης και κυρίως της Γερμανίας. Το ζητούμενο εδώ είναι η συγκεκριμενοποίηση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2018. Εφόσον υπάρξει κάποια απόφαση σε αυτή την κατεύθυνση, εκτιμάται ότι θα μαλακώσουν και οι πιέσεις του ΔΝΤ ως προς το ύψος των μέτρων που απαιτούν, δηλ. τα 4,6 δισ.

Διχογνωμία στη Γερμανία

Διχογνωμία στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης αποκαλύπτει η διαρροή επιστολής του υπουργού Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ προς την καγκελάριο Μέρκελ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, ο Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος είναι Σοσιαλδημοκράτης, ανέφερε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ έχουν τόσο αποκλίνουσες απόψεις, ώστε η επίτευξη συμφωνίας «στην παρούσα φάση μοιάζει σχεδόν αδύνατη». Επίσης, προτείνει να τεθεί ως μοναδικός όρος ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% για τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να απαντά ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων θα προκαλούσε περαιτέρω εκκλήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ",  03/02/17



                                                           




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου