οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Αναφέρετε στην ερώτησή σας την επίκαιρη ότι η Ελλάδα ανέγραψε ότι η περιοχή τουρκικών δοκιμών καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία χωρίς να καταγγείλει την Τουρκία. Εξεδόθη ΝΟΤΑΜ, όπως παγίως γίνεται. Η Τουρκία, λέτε, αναφέρει ότι υπάρχει κατάληψη στη Ζουράφα, η οποία αποτελεί τουρκική επικράτεια. Το έχετε σε εισαγωγικά, κυρία Δούρου. Δεν μου είπατε πού το βρήκατε; Διαβάζετε κάτι άλλο, εκτός από εκείνο το οποίο διαβάζω; Εκτός αν έχετε κάποια πρόσβαση σε εσωτερικά έγγραφα, τα οποία ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών δεν έχει. Τρίτο ζήτημα: αναφέρατε ότι εδώ τίθεται εν αμφιβόλω το ζήτημα της κυριαρχίας στη Ζουράφα. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Η Ζουράφα δεν είναι καν μέσα στην αναγγελία....






















ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ


ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Βουλευτά, για την επίκαιρη ερώτησή σας, που μου δίνει την ευκαιρία να τοποθετηθώ εκ νέου για το ζήτημα που ετέθη σε σχέση με την αναγγελία εκτέλεσης πυρών της Τουρκίας τον περασμένο Οκτώβριο.

 

Ήθελα κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι για το ζήτημα αυτό έχω απαντήσει σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις την υπ’ αριθμόν 358 του 2023 και την υπ’ αριθμόν 370 του 2023, ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου στο Κοινοβούλιο, όποτε είχα την ευκαιρία να εξηγήσω. Παρά ταύτα, αφού μου κάνετε την τιμή να μου υποβάλετε την επίκαιρη ερώτηση, εγώ θα απαντήσω εκ νέου.

 

Τα ζητήματα είναι πάρα πολύ σαφή. Στην τουρκική αναγγελία εκτέλεσης πυρών δεν υφίσταται ζήτημα Ζουράφας. Δεν αναφέρεται η Ζουράφα. Δεύτερον, η περιοχή εκτέλεσης πυρών δεν θα μπορούσε να αφορά την κυριαρχία της Ζουράφας υπό καμία εκδοχή. Τρίτον, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αρμοδιότητα των FIR καθορίζονται από τα περιοχικά σχέδια του ICAO του 1950 και του 1952. Πρόκειται για διεθνείς συνθήκες, στις οποίες συμμετείχε η Τουρκία, που αναθέτουν την ευρύτερη περιοχή στο FIR Αθηνών και κατά τούτο δεν θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν. Και, τέλος, να επισημάνω ότι και εκ του αποτελέσματος δεν ετέθη ζήτημα, διότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση εναέριου χώρου κατά την περίοδο στην οποία αναφερόμαστε.

 

Να επισημάνω δε, επειδή το καταγράφετε στην επίκαιρη ερώτησή σας και μάλιστα εντός εισαγωγικών, ότι υφίσταται μία εκ μέρους της Τουρκίας τοποθέτηση ότι η Ζουράφα αποτελεί τουρκική επικράτεια. Θα σας παρακαλούσα να μου επισημάνετε πού το εντοπίσατε, έτσι ώστε να το αναζητήσω κι εγώ, διότι στη δική μου κατανόηση δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο στις αναγγελίες. Βεβαίως εξεδόθη ΝΟΤΑΜ σε κάθε περίπτωση, όπως είθισται. Είναι η πάγια πρακτική, η οποία ακολουθείται, έτσι ώστε να ακυρωθεί η αναγγελία εκ μέρους της Τουρκίας βάσει της ελληνικής ΝΟΤΑΜ.

 

Για δε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη Διακήρυξη των Αθηνών, να επισημάνω, ότι τα ζητήματα είναι πολύ σαφή. Βεβαίως προβλέπεται ότι δεν θα υπάρχουν εκ μέρους των δύο χωρών ενέργειες, οι οποίες θα ματαιώνουν το ωφέλιμο αποτέλεσμα της Διακήρυξης. Από την άλλη πλευρά, αντιλαμβάνεστε ότι είναι σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να αποστούμε από τις βασικές μας θέσεις, τουλάχιστον εμείς. Και είναι ρητά καταγεγραμμένο μέσα στη Διακήρυξη των Αθηνών.

 

Θα ήθελα δε, μια και το θέσατε το ζήτημα, να επισημάνω ότι στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου - και υποθέτω, εξ όσων έχουμε την ευκαιρία να συζητούμε, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι επί της αρχής υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου - δεν συζητούνται, ούτε θα μπορούσαν ποτέ να συζητηθούν ζητήματα που άπτονται της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Και τούτο αφορά τόσο τα ζητήματα της ελληνικής επικράτειας, όσο και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

 

Αξιότιμη κυρία Βουλευτά, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι δεν κατανόησα την δευτερολογία σας, με κάθε σεβασμό. Εγώ τοποθετήθηκα πάρα πολύ σαφώς. Κάνατε μία επίκαιρη ερώτηση στην οποία αναφερθήκατε στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αναγγελία πυρών της Τουρκίας, τον περασμένο Οκτώβριο. Η απάντησή μου ήταν σαφής. Η τοποθέτηση, την οποία κάνατε δεν περιέχει ακριβή στοιχεία.

 

Αναφέρετε στην ερώτησή σας την επίκαιρη ότι η Ελλάδα ανέγραψε ότι η περιοχή τουρκικών δοκιμών καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία χωρίς να καταγγείλει την Τουρκία. Εξεδόθη ΝΟΤΑΜ, όπως παγίως γίνεται. Η Τουρκία, λέτε, αναφέρει ότι υπάρχει κατάληψη στη Ζουράφα, η οποία αποτελεί τουρκική επικράτεια. Το έχετε σε εισαγωγικά, κυρία Δούρου. Δεν μου είπατε πού το βρήκατε; Διαβάζετε κάτι άλλο, εκτός από εκείνο το οποίο διαβάζω; Εκτός αν έχετε κάποια πρόσβαση σε εσωτερικά έγγραφα, τα οποία ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών δεν έχει. Τρίτο ζήτημα: αναφέρατε ότι εδώ τίθεται εν αμφιβόλω το ζήτημα της κυριαρχίας στη Ζουράφα. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Η Ζουράφα δεν είναι καν μέσα στην αναγγελία.

 

Κάνατε μία επίκαιρη ερώτηση, κυρία Δούρου, νομίζω, απλά και μόνο για να θέσετε γενικόλογα, χωρίς να έχετε ούτε μία αιτίαση για το ζήτημα αυτό, για να αναφερθείτε γενικόλογα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Θα σας απαντήσω λοιπόν στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μια και εκ του αποτελέσματος ούτε στη Ζουράφα υπήρξε η οποιαδήποτε παραβίαση.

 

Κάνατε μία επίκαιρη ερώτηση, κυρία Δούρου, η οποία έχει απαντηθεί δύο φορές αρχές Νοεμβρίου, πριν από πέντε μήνες, για να επαναφέρετε ένα ζήτημα, το οποίο δεν ετέθη ποτέ, διότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση. Αντ’ αυτού μας είπατε ότι η Ελλάδα συζητά θέματα Αιγαίου. Δεν μπορώ να είμαι διαφορετικά πιο σαφής. Κανένα θέμα κυριαρχίας της Ελλάδας δεν τίθεται στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Τα ζητήματα που αφορούν ενδεχομένως στο Αιγαίο είναι ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής.

 

Θα συμφωνήσετε ότι είναι χρήσιμο να συζητάμε τα ζητήματα που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική, να συντονίζονται οι δύο χώρες, έτσι ώστε να καταπολεμάται η παράνομη μετανάστευση. Γιατί κυρία Δούρου; Για να μην έχουμε τα φαινόμενα του 2015, στα οποία είχαμε περισσότερο από ένα εκατομμύριο παράτυπους μετανάστες να διέρχονται το Αιγαίο, διότι τότε δεν υπήρχαν σύνορα. Σήμερα λοιπόν που δεν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, λέτε ότι δεν πρέπει να συζητάμε γι’ αυτά τα ζητήματα.

 

 Ζήτημα δεύτερο και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαι ιδιαίτερα στενοχωρημένος γι’ αυτό που εκφέρετε. Έχετε παράπονο εσείς προσωπικά, κυρία Δούρου, από την ενημέρωση που παρέχει το Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής; Είστε η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε παράπονο από την ενημέρωση; Θέλω να καταγραφεί στα πρακτικά. Διότι τότε, κυρία Δούρου, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω κατ’ αναλογίαν ιστορικά τι ενημερώσεις γίνονται στο Κοινοβούλιο. Εγώ θέλω να σας πω ότι από την αρχή της δικής μου θητείας έχω δει επανειλημμένως τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Έχω συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, έχω έρθει επανειλημμένως στη Βουλή ο ίδιος προσωπικά να απαντώ σε όλες τις ερωτήσεις και έχω πάει επανειλημμένως στην Επιτροπή της Βουλής. Αυτό δεν συνιστά ενημέρωση, κα Δούρου;

 

Θέλετε περισσότερη ενημέρωση, κα Δούρου; Να υποβάλετε αίτημα. Εγώ θα επανέλθω για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Θέλω όμως να σας πω ότι όταν υπάρχουν ζητήματα εθνικής, εξωτερικής πολιτικής, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ένα μεγαλύτερο επίπεδο αίσθησης ευθύνης.

 

Είμαι σαφής. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, το οποίο να αναφέρεται σε θέματα κυριαρχίας της Ελλάδας, υπό συζήτηση. Ούτε θα υπάρξει ποτέ. Δεν καταλαβαίνω τι άλλο χρειάζεται. Αν θέλετε να καταθέσω και μια ένορκη βεβαίωση, αν δεν σας ικανοποιεί αυτό.

 

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μία συζήτηση με την Τουρκία, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να διάγουμε μία περίοδο σχετικής καταλλαγής. Δεν λύθηκαν μονομιάς όλα τα προβλήματα, καταλαβαίνετε κυρία βουλευτά, ούτε θα μπορούσαν να λυθούν. Εκείνο το οποίο προσπαθούμε να οικοδομήσουμε είναι μία σχέση αμοιβαίας κατανόησης, έτσι ώστε οι εντάσεις, οι οποίες προκαλούνται αναπόφευκτα, διότι κάθε χώρα έχει τις δικές της θέσεις, να μην παράγουν κρίσεις. Και είναι η δικιά μου προσωπική πεποίθηση ότι θα πρέπει να μπορούμε να διαβουλευόμαστε με νηφαλιότητα, να μπορούμε να συζητούμε, όχι τα θέματα που ανάγονται στην κυριαρχία τη δική μας, τα οποία δεν είναι αντικείμενο αυτού του διαλόγου, αλλά πάντως να συζητούμε.

 

Και θα συνεχίσω, κυρία Δούρου, με την ίδια πεποίθηση, την ενημέρωση και των κομμάτων και του ελληνικού Κοινοβουλίου σε όλα τα θέματα, τα οποία αναφέρονται στην άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

 

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.



ΤΙ ΦΕΡΕΤΑΙ ΕΙΠΟΥΣΑ Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ:


https://www.syriza.gr/article/id/156330/Rena-Doyroy:-Me-misologa-kai-kathysterhsh-4-hmerwn-apanthsh-Gerapetrith-gia-to-dialogo-Elladas-%E2%80%93-Toyrkias-gia-to-Aigaio-kai-meionothtes.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου