οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Στο σχέδιο που παρουσιάσθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, αναφέρονται δύο πυλώνες αναπτύξεως. Ο ένας είναι η ανάπτυξις τεχνολογιών διττής χρήσεως. Εμπορικής και στρατιωτικής. Είναι μια σύγχρονη τάσις στους αμυντικούς εξοπλισμούς που αποβλέπει στην μεγιστοποίηση των οικονομικών ωφελημάτων από τον συνδυασμό χρήσεως προϊόντων σε μια ευρεία γκάμα αγορών. Ο δεύτερος και σημαντικώτερος είναι η καινοτομία, που αποτελεί πλέον την κινητήριο δύναμη για την βιομηχανική πρόοδο σε κάθε τομέα....

 Από την "ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

"ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 03/03/24















Εφαλτήριο προς το μέλλον
το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας


Μετά 50 χρόνια ξαναγίνεται προσπάθεια
επανεκκινήσεως της βιομηχανίας του κλάδου


Του Ευθ.Π. Πέτρου


Είναι η πρώτη κίνηση για την ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών και την στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να βασίζονται σε αυτήν, που γίνεται 50 χρόνια μετά την προηγούμενη. Αναφερόμαστε στο σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμύνης για την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία που προβλέπει και την δημιουργία αντιστοίχου Κέντρου.

Αν και η Ελλάς διέθετε αξιόλογη αμυντική βιομηχανία ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνος, η πρώτη προσπάθεια οργανωμένης αναπτύξεώς της και συνδέσεώς της με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε το 1975, με την δημιουργία της Υπηρεσίας Πολεμικής Βιομηχανίας (ΥΠΟΒΙ). Ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, ο οποίος εμπνεύσθηκε την συγκρότηση αυτής της υπηρεσίας απέβλεπε στην περαιτέρω ανάπτυξή της ώστε να καταστεί ένας «τέταρτος Κλάδος» των Ενόπλων Δυνάμεων με τον επί κεφαλής της να είναι ισότιμος των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων.

Οι διάδοχοί του όμως, είχαν άλλα σχέδια και έτσι η υπηρεσία όχι μόνον εκφυλίσθηκε, αλλά εν τέλει αντικαταστάθηκε από διαφόρων μορφών Γενικές Διευθύνσεις Εξοπλισμών και αντίστοιχες Γενικές Γραμματείες. Και μόνον η αλλαγή του τίτλου και η εξάλειψη της λέξεως «Βιομηχανία» η οποία αντικαταστάθηκε με την λέξη «Εξοπλισμοί» ήταν εκτός των άλλων σημειολογική. Ο προσανατολισμός άλλαξε.

Η ανάπτυξις εγχωρίων κατασκευαστικών δυνατοτήτων υποβαθμίσθηκε και αντ’ αυτής πήγαμε σε απ’ ευθείας αγορές οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό, με ελαχίστη ελληνική βιομηχανική συμμετοχή. Ταυτοχρόνως εξαλείφθηκε κάθε προοπτική ερεύνης και αναπτύξεως από τα ελληνικά εργοστάσια, τα οποία για δεκαετίες έμειναν εκτός και διεθνών κοινοπραξιών αναπτύξεως νέων αμυντικών προϊόντων.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι το τελευταίο αυτονόμως αναπτυχθέν νέο προϊόν από την ΠΥΡΚΑΛ (τα σημερινά ΕΑΣ) ήταν μια σειρά βομβιδοφόρων βλημάτων πυροβολικού και όλμων που παρουσιάσθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Την ίδια εποχή η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία πρωτοπορούσε με δύο προγράμματα μη επανδρωμένων αεροχημάτων σε μια εποχή που τα συστήματα αυτά μόλις άρχισαν να εμφανίζονται.

Την ίδια εποχή η Τουρκία έκανε τα πρώτα δειλά βήματα για την δημιουργία δικής της βιομηχανίας βασισμένης σε πρώτη φάση στην συναρμολόγηση των μαχητικών F-16 που αγόραζε η χώρα. Από τότε αναπτύχθηκε και έχει φθάσει να είναι πρωτοπόρος στα μη επανδρωμένα, να ναυπηγεί φρεγάτες, ακόμη και να σχεδιάζει νέους τύπους μαχητικών αεροσκαφών.

Είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα πλέον, να προλάβει, οπότε η πρωτοβουλία του κ. Νίκου Δένδια να δημιουργήσει το υπόστρωμα για την επανεκκίνηση με βάση της απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Η επανεκκίνησις δεν μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη. Απαιτείται συστηματική εργασία και προσπάθεια και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας.

Στο σχέδιο που παρουσιάσθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, αναφέρονται δύο πυλώνες αναπτύξεως.

Ο ένας είναι η ανάπτυξις τεχνολογιών διττής χρήσεως. Εμπορικής και στρατιωτικής. Είναι μια σύγχρονη τάσις στους αμυντικούς εξοπλισμούς που αποβλέπει στην μεγιστοποίηση των οικονομικών ωφελημάτων από τον συνδυασμό χρήσεως προϊόντων σε μια ευρεία γκάμα αγορών. Ο δεύτερος και σημαντικώτερος είναι η καινοτομία, που αποτελεί πλέον την κινητήριο δύναμη για την βιομηχανική πρόοδο σε κάθε τομέα.

Δεν θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε στην επανεκκίνηση των βιομηχανιών μας αν δεν στηριχθούν στην καινοτομία. Και τούτο διευκολύνεται όταν γίνεται μεμονωμένα από κάθε εργοστάσιο, αλλά υπάρχει συντονισμός, όχι μόνο μεταξύ των εταιρειών, αλλά και και με τον τελικό χρήστη που είναι οι Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων και που προσδιορίζουν τις απαιτήσεις τους σε βάθος χρόνου.

Η δημιουργία του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης είναι εξ άλλου, τυπικό παράδειγμα του ρόλου τον οποίο πρέπει να παίζει το Κράτος, ως αρωγός και όχι ως ανταγωνιστής και υπονομευτής των προσπαθειών της βιομηχανίας.

Είναι δε ιδιαιτέρως σημαντικό, το γεγονός ότι ταυτοχρόνως σχεδόν με την ανακοίνωση της δημιουργίας του Κέντρου Καινοτομίας, η ελληνική αμυντική βιομηχανία, έκανε την δική της κίνηση εξωστρεφείας, πραγματοποιώντας στις Βρυξέλλες εκδήλωση για την παρουσίαση των προοπτικών της, παρουσία εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ανωτάτων αξιωματούχων από τις μόνιμες αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΝΑΤΟ, τον ASD, βιομηχανικού συνδέσμους, μεγάλες εταιρείες του χώρου και ειδικούς στην αμυντική τεχνολογία και πολιτική.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και την χαιρέτισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην ΕΕ πρέσβυς κ. Γιάννης Βράιλας, ο οποίος αφ’ ενός έδωσε έμφαση στην νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την αμυντική βιομηχανία, που θα ανακοινωθεί συντόμως, αλλά και ατο ελληνικό κέντρο Καινοτομίας, που ήδη έχει παρουσιασθεί και έχει πάρει μορφή νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου