οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Τα ξενοδοχεία κατέγραψαν στο α΄ δίµηνο του 2024 ιστορικό υψηλό προσδοκιών ζήτησης – εξέλιξη µοναδική στη µεσογειακή αγορά. Επιπλέον, το καταναλωτικό κλίµα στις κύριες αγορές από τις οποίες αντλεί επισκέπτες η Ελλάδα, παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση από τα χαµηλά του 2022. Εν τω µεταξύ, η αεροπορική κίνηση ενισχύεται τον Ιανουάριο µε αύξηση διεθνών αφίξεων 13%, ενώ παράλληλα, Φεβρουάριος - Μάρτιος εµφανίζουν αύξηση 9% στις προγραµµατισµένες διεθνείς πτήσεις – µε προσθήκη συνδέσεων µε µακρινούς υψηλής δαπάνης προορισµούς....

Από την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


 
Τουρισµός: ∆υναµική εκκίνηση της
χρονιάς βλέπουν οι αναλυτές της ΕΤΕ

Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Οι πρώτες ενδείξεις για το 2024 σηµατοδοτούν δυναµική εκκίνηση της χρονιάς σε όρους αεροπορικών αφίξεων, µε τάση διψήφιας ετήσιας ανόδου για το πρώτο τρίµηνο και ενδείξεις για µεγαλύτερα αεροσκάφη που συνδέουν µακρινούς προορισµούς υψηλής δαπάνης.

Οι πρώτοι οιωνοί του 2024 σηµατοδοτούν δυναµική εκκίνηση της χρονιάς σε όρους αεροπορικών αφίξεων, µε τάση διψήφιας ετήσιας ανόδου για το πρώτο τρίµηνο και ενδείξεις για µεγαλύτερα αεροσκάφη που συνδέουν µακρινούς προορισµούς υψηλής δαπάνης.

Η θετική αυτή εικόνα αντανακλάται στις υψηλές προσδοκίες ζήτησης των Ελλήνων ξενοδόχων, µε τον σχετικό δείκτη να αγγίζει το υψηλότερο ιστορικά σηµείο του το δίµηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, εξέλιξη µάλιστα που δεν παρατηρείται στη λοιπή µεσογειακή αγορά. Ετσι, «σε πείσµα των αντίξοων εξωτερικών συνθηκών, ο τουρισµός το 2024 βάζει πλώρη για νέα ρεκόρ», επισηµαίνει το νέο τεύχος της σειράς µελετών συγκυρίας «Τάσεις του επιχειρείν» της ∆ιεύθυνσης Οικονοµικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Οπως εξηγούν οι οικονοµολόγοι της τράπεζας, τα ξενοδοχεία κατέγραψαν στο α΄ δίµηνο του 2024 ιστορικό υψηλό προσδοκιών ζήτησης – εξέλιξη µοναδική στη µεσογειακή αγορά. Επιπλέον, το καταναλωτικό κλίµα στις κύριες αγορές από τις οποίες αντλεί επισκέπτες η Ελλάδα, παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση από τα χαµηλά του 2022.

Εν τω µεταξύ, η αεροπορική κίνηση ενισχύεται τον Ιανουάριο µε αύξηση διεθνών αφίξεων 13%, ενώ παράλληλα, Φεβρουάριος - Μάρτιος εµφανίζουν αύξηση 9% στις προγραµµατισµένες διεθνείς πτήσεις – µε προσθήκη συνδέσεων µε µακρινούς υψηλής δαπάνης προορισµούς. Επίσης, οι κρατήσεις εµφανίζουν αύξηση 21%, σηµάδι ενδεικτικό της ισχυρής πρώιµης ζήτησης του έτους συνολικά, συµπληρώνει η µελέτη της Εθνικής Τράπεζας.

Εν τω µεταξύ, σύµφωνα µε τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης που συγκεντρώνει η Eνωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού σε συνεργασία µε την GBR Consulting, τα πρώτα µηνύµατα της νέας χρονιάς για τα ξενοδοχεία της Αθήνας είναι θετικά.

Ο Ιανουάριος 2024 «έκλεισε» µε µέση πληρότητα 52,8% (έναντι 51,2% του 2023), παρατηρείται δηλαδή αύξηση της τάξης του 3,1%.

Η πορεία της µέσης τιµής δωµατίου όπως και των εσόδων ανά διαθέσιµο δωµάτιο (Revpar) για την Αθήνα τον Ιανουάριο του 2024 σαφώς ήταν θετική έναντι των επιδόσεων του 2022, οι αποκλίσεις ωστόσο από το 2023 δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές: Η µέση τιµή δωµατίου για τον Ιανουάριο 2024 έφτασε τα 90,34 ευρώ έναντι 90,01 ευρώ του 2023, παρατηρούµε δηλαδή µια θετική µεταβολή της τάξης του 0,4%. Το δε έσοδο ανά διαθέσιµο δωµάτιο ήταν 47,69 ευρώ τον Ιανουάριο του 2024 έναντι 46,08 ευρώ του Ιανουαρίου του 2023, παρατηρούµε δηλαδή µια θετική µεταβολή της τάξης του 3,5%.

Επιστρέφοντας στη µελέτη της Eθνικής Tράπεζας αξίζει να σηµειωθεί η διαπίστωση ότι ο ∆εκέµβριος διατήρησε τη δυναµική του προηγούµενου διµήνου (Οκτωβρίου - Νοεµβρίου, αφίξεις +11% και +13%, αντίστοιχα) καθιστώντας το 2023 νέα χρονιά-ορόσηµο για τον τουρισµό µε εισπράξεις άνω των 20 δισ. ευρώ.

Eτσι, η συζήτηση περνάει στη δυνατότητα για ακόµα υψηλότερες επιδόσεις το 2024. Εστιάζοντας στο α΄ τρίµηνο του 2024 οι συγγραφείς της έκθεσης σηµειώνουν ότι «εν µέσω συγκυρίας αδύναµης ευρωπαϊκής ανάπτυξης, κυρίως στη Γερµανία, και γεωπολιτικών πιέσεων, ο ελληνικός τουρισµός δείχνει να βγάζει ισχυρές άµυνες».

«Ετσι, σε µια χρονιά µε εκτιµώµενη ισχυρή άνοδο του διεθνούς τουρισµού, η Ελλάδα δείχνει ότι µπορεί να διεκδικήσει νέα ρεκόρ. Ωστόσο απαιτείται εγρήγορση, καθώς γεωπολιτικές και κλιµατικές πιέσεις παραµένουν σε ισχύ, και µπορεί να επηρεάσουν απροσδόκητα και καταλυτικά την πορεία του κλάδου.

Παράλληλα, η στοχοθεσία του ελληνικού τουρισµού έχει διευρυνθεί, καθώς «η πάγια επιδίωξη ενίσχυσης των τουριστικών ροών πλαισιώνεται από τα ζητούµενα της βιωσιµότητας, της ποιότητας και της ισόρροπης, χωρικά και χρονικά, κατανοµής της τουριστικής δραστηριότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου