Aπό "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ",13/03/24 |
Με… θολό τον γαλάζιο πήχη – δημοσίως τουλάχιστον ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να τον βάζει – αλλά με καθαρά μηνύματα κατά της αδράνειας προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός Ελλάδας, κινείται η κυβέρνηση προς την ευρωκάλπη. Η πολιτική σταθερότητα και η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι η διπλή διάσταση που δίνει ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική εκστρατεία, που έχει ως ξεχωριστό άξονα την επιστολική ψήφο. Οχι μόνο γιατί ο ίδιος την εντάσσει στο ευρύτερο αφήγημα «εκσυγχρονισμού», αλλά επειδή είναι ανοιχτό το στοίχημα της μέγιστης κινητοποίησης για την επικείμενη αναμέτρηση, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων του εξωτερικού. «Για πρώτη φορά έχουμε και αυτή τη θεσμική εναλλακτική», όπως είπε (Σκάι), «για να ενισχύσουμε το πρόβλημα της χαμηλής συμμετοχής». Είναι σαφές ότι η ΝΔ αποδίδει σημασία στους διαύλους της με την Ομογένεια, για την οποία βγαίνει μπροστά και ο Μητσοτάκης.
Στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου
Ηδη έχει κλειδώσει το πρόγραμμά του στον Καναδά, όπου θα μεταβεί απευθείας από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής τη μεθεπόμενη Παρασκευή, 22 Μαρτίου. Ο Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί σε δύο πόλεις, αρχικά στο Μόντρεαλ και στη συνέχεια στο Τορόντο, παρακολουθώντας μαζί με τον ομόλογό του Τζάστιν Τριντό τις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, με κορύφωση την παρέλαση στο Παρκ Εξτενσιόν.
Σημειωτέον ότι όχι μόνο από τον Καναδά, αλλά γενικώς από τη Βόρεια Αμερική και την Κεντρική Αμερική οι εγγραφές στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο μόλις που ξεπερνούν τις 1.000. Σε σύνολο 28.027 εγγραφών στην πλατφόρμα έως χθες το βράδυ, οι αιτήσεις από τους Ελληνες του εξωτερικού ανέρχονταν σε 11.820, με τη συντριπτική πλειοψηφία από την Ευρώπη. Στην Αυστραλία σχεδιάζει να βρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ενόσω οι νεοδημοκρατικοί «πυρήνες» έχουν κινητοποιηθεί ανά την Ευρώπη, εν αναμονή της διαφημιστικής καμπάνιας.
Ταυτόχρονα η προσοχή του Μητσοτάκη είναι στραμμένη στη γαλάζια ευρωλίστα, με τον ίδιο να «τρέχει» συσκέψεις και ραντεβού στο γραφείο του με υποψηφίους, προαναγγέλλοντας ένα «πολυσυλλεκτικό» ψηφοδέλτιο. Στο παρασκήνιο ωστόσο παραμένει ο εκνευρισμός για την υπόθεση των e-mail της ευρωβουλευτού Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου σε εκλογείς του εξωτερικού – αποκαλύψεις που ανάγκασαν την κυβέρνηση σε εκστρατεία πειθούς και για την ακεραιότητα της επιστολικής ψήφου. Ως σαφής ένδειξη για αυτό λειτούργησε εξάλλου η πρωθυπουργική αποστροφή ότι το θέμα «πρέπει να διερευνηθεί, όχι μόνο από τη Δικαιοσύνη, αλλά και από το υπουργείο Εσωτερικών». Υπάρχουν, όπως παραδέχτηκε ο Μητσοτάκης, ερωτήματα που «πρέπει να απαντηθούν». Στις τοποθετήσεις του δίνεται η ερμηνεία ότι η υποψηφιότητα της Ασημακοπούλου δεν έχει κριθεί οριστικά, ειδικά στην περίπτωση, όπως έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», που η… έρευνα και από το Μαξίμου διαπιστώσει σοβαρό αντιθεσμικό χειρισμό.
Οσον αφορά το εσωτερικό, η κυβέρνηση οδηγείται προς τις κάλπες με νούμερο ένα «μέτωπο» εκείνο της ακρίβειας και με κυρίαρχα αφηγήματα τη στήριξη των εισοδημάτων (ενόψει της απόφασης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800+ ευρώ στο τέλος Μαρτίου) και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Εξού και ο Μητσοτάκης απέρριψε το ενδεχόμενο ενός «δώρου» Πάσχα σε ευάλωτους, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για επίδομα Χριστουγέννων.
Επιχείρηση συσπείρωσης απέναντι στη χαλαρή ψήφο
Μέτωπα προς κάθε κατεύθυνση
Ο «διμέτωπος» που εμφανώς επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιθέσεις αριστερά και δεξιότερα της ΝΔ – σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση – αποτελεί επί της ουσίας την αφετηρία στην επιχείρηση συσπείρωσης και γαλάζιας κινητοποίησης απέναντι στη χαλαρή ψήφο ενόψει των ευρωεκλογών. Η προβολή εκ μέρους του Πρωθυπουργού του κινδύνου να «κλονιστούν οι έως τώρα κατακτήσεις», δηλαδή η επαναφορά του διακυβεύματος της πολιτικής σταθερότητας, συνδέεται ευθέως με τη… ζωηρή ανησυχία των επιτελών σε Μαξίμου και Πειραιώς για έκφραση διαμαρτυρίας στην ευρωκάλπη.
Εξού και η διπλή τακτική που δείχνει να υιοθετεί ο Μητσοτάκης, πυκνώνοντας εφεξής τα δημόσια μηνύματα: απαντήσεις και κριτική σε όλα σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αντιπάλους του, καλλιέργεια εικόνας κυβερνητικής – έστω – προσπάθειας σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα. «Υπάρχει σήμερα εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης;» διερωτήθηκε, για να απαντήσει ο ίδιος ότι «οι πολίτες δεν φαίνεται να είναι πολύ πεπεισμένοι» (Σκάι), συνεχίζοντας την επικοινωνιακή προσπάθεια ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Κοινώς τα «βέλη» του Μητσοτάκη στρέφονται προς όλους. Φάνηκε αυτό στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του, προχθές στην κομματική σύναξη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, όταν διεμήνυσε ακόμα και στο ΚΚΕ ότι δεν θα είναι «στο απυρόβλητο».
Καθ’ οδόν προς την πολιτική αναμέτρηση σκληραίνουν οι ευθείες αναφορές του για την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν καριέρες πάνω στα Τέμπη», είπε μία ημέρα αφότου χρέωσε δήθεν πατριωτισμό σε «κομματίδια» που βλέπουν «ως μεγεθυντικό φακό για το ανάστημά τους» τις ευρωεκλογές. «Οποιος πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν σε πολιτικά πρόσωπα», είπε για τα Τέμπη, «να καταθέσει αίτημα προκαταρκτικής επιτροπής με συγκεκριμένο κατηγορητήριο».
ΕΛΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ
Η ενδυνάμωση των δεσμών με την ελληνική Διασπορά – ένας από τους έξι στρατηγικούς άξονες που έχει προτάξει το υπουργείο Εξωτερικών ως προτεραιότητα για την τρέχουσα τετραετία – αναμένεται να υπηρετηθεί μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό. Καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική διαβούλευση είχε οριστεί η σημερινή, όμως αποφασίστηκε να δοθεί παράταση έως και τις 31 Μαρτίου. Τα εκατοντάδες σχόλια και οι προτάσεις που υπέβαλαν Ελληνες από όλον τον κόσμο, θεσμικοί και κοινωνικοί εταίροι αλλά και ομογενειακές οργανώσεις θα ληφθούν υπόψη προκειμένου να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ειδική εκδήλωση πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς επίσης και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οπως έχει τονίσει ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, «είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια ενοποιημένη, συνεκτική στρατηγική για τους απόδημους Ελληνες με ορίζοντα τετραετίας». Το εν λόγω σχέδιο στοχεύει στην υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας, στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, στην ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Ελληνες του εξωτερικού και στην προσέγγιση της νέας Διασποράς.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένες από τις καινοτομίες που εισάγει το Στρατηγικό Σχέδιο, οι οποίες περιγράφονται ως προτεινόμενες «δράσεις». Για τη δικτύωση και τις συνέργειες ομογενών προτείνεται, για παράδειγμα, η έναρξη λειτουργίας πλατφόρμας απόδημου Ελληνισμού «diaspora.gr».
Για τη χαρτογράφηση της Ομογένειας προτείνεται η δημιουργία Μητρώου Ομογενειακών Οργανώσεων και Μητρώου Απόδημου Ελληνισμού, ενώ για την ενδυνάμωση διαύλων επικοινωνίας με την ελληνική Διασπορά κατατέθηκε η ιδέα για τη διοργάνωση παγκόσμιου Forum Ελλήνων της Διασποράς σε ετήσια βάση και η καθιέρωση εορτασμού της «Ημέρας του Απόδημου Ελληνισμού». Οσον αφορά την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών πανεπιστημίων, δρομολογείται η σύναψη Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τον φορέα «Study in Greece».
Για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις προξενικές Αρχές υπάρχει πρόταση για εξυπηρέτηση πολιτών μέσω βιντεοκλήσης και για δημιουργία εφαρμογής στα κινητά ομογενών με τη λειτουργία, μεταξύ άλλων, Εκτακτης Ανάγκης (alert) για την ενημέρωσή τους σε περίπτωση κρίσεων, φυσικών καταστροφών και απειλών ασφάλειας.
Ακόμη, στο πεδίο της δημόσιας διπλωματίας και της αξιοποίησης των Ελλήνων της Διασποράς για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας υπάρχουν κατατεθειμένες προτάσεις για προσέγγιση και ενεργοποίηση πολλαπλασιαστών μέσω social media, για συνέργειες με φορείς και επιδραστικές προσωπικότητες της Ομογένειας, καθώς επίσης και για κατάρτιση Ειδικών Σχεδίων Δράσης για την αντιμετώπιση fake news.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου