οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Η ∆Ε∆ που συστάθηκε επί τρόικας λειτουργεί πλέον σαν ένα µικρό δικαστήριο που αποφασίζει ταχύτατα, λαµβάνοντας κυρίως υπόψη τις αποφάσεις του ΣΤΕ, ακόµη και εάν δεν έχουν «περάσει» νοµοθετικά από τη Βουλή. Οσοι προσφεύγουν πλέον στη ∆Ε∆ γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η προσφυγή τους θα πρέπει να είναι πολύ καλά «δεµένη», διαφορετικά θα απορριφθεί. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι έχουν µειωθεί σηµαντικά οι προσφυγές φορολογουµένων που ζητούσαν ακύρωση προστίµων επειδή υπέβαλαν καθυστερηµένα τη δήλωσή τους και γενικότερα περιπτώσεις που και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να δικαιωθούν, καθώς έχει καταστρατηγηθεί η φορολογική νοµοθεσία. Παράλληλα, έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστηµα οι εκθέσεις ελέγχου των εφοριών και δεν αφήνουν περιθώρια σε όσους έχουν φοροδιαφύγει να ζητήσουν ακύρωση ελέγχου για τυπικούς λόγους.

Από την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"








Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μεγάλη μείωση σημειώνουν τα τελευταία χρόνια οι προσφυγές φορολογουμένων κατά αποφάσεων της φορολογικής διοίκησης, αφότου οι έλεγχοι έφυγαν από τις κατά τόπους εφορίες και ανατέθηκαν σε ειδικά κέντρα. Πέραν του χειρισμού των υποθέσεων από εξειδικευμένους υπαλλήλους, που συντάσσουν εκθέσεις οι οποίες δεν μπορούν να απορριφθούν για τυπικούς λόγους, κυρίως εξαλείφθηκε το φαινόμενο οι κατά τόπους εφορίες να ερμηνεύουν διαφορετικά νόμους και εγκυκλίους και να καταλογίζουν επιπλέον φόρους και πρόστιμα, τα οποία στη συνέχεια αναιρούνταν με αποφάσεις είτε της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών είτε της Δικαιοσύνης. Το 2023 στη συγκεκριμένη διεύθυνση προσέφυγαν 6.956 φορολογούμενοι έναντι 10.028 το 2020. Εξετάστηκαν 6.527 υποθέσεις και δικαιώθηκαν εν όλω ή εν μέρει οι 1.946 ή το 29,8%.

Η ενοποίηση των ελεγκτικών κέντρων και η εποπτεία τους από µία ισχυρή κεντρική διοίκηση – που έβαλε τέλος στη διασταλτική ερµηνεία των εγκυκλίων και της νοµοθεσίας– καθώς και η νοµολογία που έχει δηµιουργήσει η ∆ιεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών ∆ιαφορών (∆Ε∆) οδήγησαν στη σηµαντική µείωση των προσφυγών από τους φορολογουµένους, αλλά και στις δικαιώσεις αυτών.

Η ∆Ε∆ που συστάθηκε επί τρόικας λειτουργεί πλέον σαν ένα µικρό δικαστήριο που αποφασίζει ταχύτατα, λαµβάνοντας κυρίως υπόψη τις αποφάσεις του ΣΤΕ, ακόµη και εάν δεν έχουν «περάσει» νοµοθετικά από τη Βουλή. Οσοι προσφεύγουν πλέον στη ∆Ε∆ γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η προσφυγή τους θα πρέπει να είναι πολύ καλά «δεµένη», διαφορετικά θα απορριφθεί.

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι έχουν µειωθεί σηµαντικά οι προσφυγές φορολογουµένων που ζητούσαν ακύρωση προστίµων επειδή υπέβαλαν καθυστερηµένα τη δήλωσή τους και γενικότερα περιπτώσεις που και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να δικαιωθούν, καθώς έχει καταστρατηγηθεί η φορολογική νοµοθεσία. Παράλληλα, έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστηµα οι εκθέσεις ελέγχου των εφοριών και δεν αφήνουν περιθώρια σε όσους έχουν φοροδιαφύγει να ζητήσουν ακύρωση ελέγχου για τυπικούς λόγους. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν και περιπτώσεις καταστρατήγησης της νοµοθεσίας από λάθη των ελεγκτών.

Το 2023 στη ∆ιεύθυνση Επίλυσης ∆ιαφορών προσέφυγαν 6.956 φορολογούµενοι και επιχειρήσεις αµφισβητώντας πράξεις της φορολογικής διοίκησης, όταν το 2020 είχαν προσφύγει 10.028.

Το περασµένο έτος εξετάστηκαν 6.527 υποθέσεις (από τις 6.956) φορολογουµένων και επιχειρήσεων από τις οποίες έγιναν δεκτές εν µέρει ή εν όλω οι 1.946 ή το 29,8%. Αυτό σηµαίνει ότι 3 στους 10 δικαιώθηκαν εν µέρει ή συνολικά.

Απορρίφθηκαν άµεσα οι 4.268 προσφυγές, ενώ 278 απορρίφθηκαν σιωπηρώς επειδή δεν εξετάστηκαν εντός της προθεσµίας των 120 ηµερών. Για 35 προσφυγές οι φορολογούµενοι δήλωσαν στη συνέχεια παραίτηση και οι υποθέσεις µπήκαν στο αρχείο.

Η ενδικοφανής προσφυγή

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε στα δικαστήρια έχουν προσφύγει, από τους ανωτέρω που απορρίφθηκαν οι υποθέσεις τους, 3.303 φορολογούµενοι και επιχειρήσεις. Αυτοί, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν απευθείας αίτηση και στην εξώδικη επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών. 

Σηµειώνεται ότι η υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά µέσω του διαδικτυακού τόπου της ΑΑ∆Ε (www.aade.gr) µε τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του TAXISNET. Οταν ο υπόχρεος είναι νοµικό πρόσωπο ή νοµική οντότητα, σε περίπτωση που η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται ψηφιακά από τον νόµιµο εκπρόσωπό τους, τότε η υποβολή γίνεται µε χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του τελευταίου.

Το 2023 προσέφυγαν 6.956 φορολογούµενοι στη ∆ιεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών ∆ιαφορών, όταν το 2020 ήταν 10.028.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε, από το 2013 που ξεκίνησε το έργο της η ∆Ε∆ 88.638 φορολογούµενοι και επιχειρήσεις έχουν προσφύγει µη αποδεχόµενοι της αποφάσεις των εφοριών αλλά και του ελεγκτικού µηχανισµού.

Από τις ανωτέρω υποθέσεις που παρεπέµφθηκαν στη ∆Ε∆ εξετάστηκαν οι 84.419 κατά την περίοδο 2013-2023, εκ των οποίων: οι 20.553 έγιναν δεκτές, 45.167 απορρίφθηκαν, για 14.987 εξέπνευσε η προθεσµία που προβλέπει η νοµοθεσία για να εξεταστούν και 645 µπήκαν στο αρχείο, καθώς παραιτήθηκαν οι ενδιαφερόµενοι. Από το σύνολο των υποθέσεων, 34.064 έχουν οδηγηθεί στα διοικητικά δικαστήρια.

Πληρώνουν εµπρόθεσµα

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης καταγράφουν υψηλά ποσοστά φορολογικής συµµόρφωσης, µε τους φορολογουµένους να πληρώνουν εµπρόθεσµα περισσότερα από 8,5 στα 10 ευρώ των συνολικών οφειλών του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήµατος νοµικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα, η ακρίβεια φαίνεται ότι έχει δηµιουργήσει σηµαντικά προβλήµατα στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθυστερώντας πληρωµές ή ρυθµίζοντας τα χρέη τους σε 24 δόσεις.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε: 

1. Φόρος εισοδήµατος επιχειρήσεων: Από τα 6,765 δισ., εµπρόθεσµα πληρώθηκαν φόροι ύψους 6,091 δισ. ευρώ, µε το ποσοστό εµπρόθεσµης πληρωµής του φόρου εισοδήµατος νοµικών προσώπων να διαµορφώνεται στο 90,03%. Μόνο τον ∆εκέµβριο από τα 901,55 εκατ. εξοφλήθηκαν εµπρόθεσµα 805,96 εκατ. ή το 89,4%.

2. ΦΠΑ: Από τα 16,111 δισ. το ∆ηµόσιο εισέπραξε τα 13,677 δισ., δηλαδή το ποσοστό συµµόρφωσης διαµορφώθηκε στο 84,87%. Τον ∆εκέµβριο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ανερχόταν σε 1,032 δισ., αλλά το ποσό που εισέρρευσε τελικά στα δηµόσια ταµεία ήταν 897,47 εκατ. (86,91%). 

3. Φόρος εισοδήµατος φυσικών προσώπων: Το ποσό εµπρόθεσµης πληρωµής διαµορφώθηκε σε 75,91% από 74,69% το 2022, καθώς από τα συνολικά 3,709 δισ. οι φορολογούµενοι πλήρωσαν 2,815 δισ. Τον ∆εκέµβριο το ποσοστό φορολογικής συµµόρφωσης έφτασε στο 73,12%, καθώς οι φορολογούµενοι πλήρωσαν 369,15 εκατ. από τα συνολικά 504,85 εκατ.

4. Φόρος ακίνητης περιουσίας: Η εισπραξιµότητα ανήλθε σε 79,49% από 77,22% το 2022, καθώς από τα 2,272 δισ. που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε το 1,806 εκατ. Τον ∆εκέµβριο το ποσό που κατέβαλαν οι φορολογούµενοι ανήλθε σε 179,29 εκατ., την ώρα που η συνολική οφειλή ήταν ύψους 226,83 εκατ., δηλαδή 79,04% των υποχρέων πλήρωσαν τον φόρο στην ώρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου