προ πέντε ετών
"ΤΑ ΝΕΑ", 24/03/16 |
Το καψώνι Καμμένου σε Τόσκα βραχυκυκλώνει το Μαξίμου: Το «χακί κέτερινγκ» φανερώνει την ασυνεννοησία στο Προσφυγικό
Του Διονύση Νασόπουλου
Το καψώνι του Πάνου Καμμένου στον Νίκο Τόσκα για το «χακί κέτερινγκ» στον καταυλισμό της Ειδομένης επιτείνει την ασυνεννοησία των υπουργείων που εμπλέκονται στη διαχείριση του Προσφυγικού και, παράλληλα, ανοίγει έναν νέο κύκλο ενδοκυβερνητικών τριβών.
Οι υπουργός Αμυνας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκαν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, λίγες μόλις ώρες μετά τη σύσκεψή τους με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας νέο βραχυκύκλωμα στον άξονα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν ακόμη να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την υπόθεση Μουζάλα.
ΚΑΙ ΑΛΛΗ «ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ». Από το κυβερνητικό επιτελείο κινήθηκαν χθες με στόχο να σβήσει ταχέως η νέα φωτιά, καθώς σήμερα συνεδριάζει πρώτη φορά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον Πρωθυπουργό, στο οποίο μετέχουν οι Καμμένος και Τόσκας. Στο πλαίσιο αυτό, η χθεσινή διένεξη αποδόθηκε σε «παρερμηνεία» των δηλώσεων που έκαναν οι δύο υπουργοί μέσω τηλεοπτικών παραθύρων, αλλά δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση όσοι θεωρούν ότι οι αντικρουόμενες παρεμβάσεις συνδέονται με έναν υπόγειο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Πεντάγωνο και στην Κατεχάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες αργά χθες βράδυ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών, οι οποίοι συμφώνησαν ότι «το θέμα έχει λήξει» αποδίδοντάς το σε «παρεξήγηση».
Νωρίτερα πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπό την πίεση που ασκείται και από την αποχώρηση των ΜΚΟ από την Ειδομένη, είχε αναφέρει (στον Σκάι) ότι ο στρατός θα αναλάβει να καλύψει «ανθρωπιστικές ανάγκες» στον πρόχειρο καταυλισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτές τις ανάγκες περιλαμβάνεται και η σίτιση των προσφύγων που παραμένουν στην περιοχή. Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τις ανακοινώσεις Τόσκα, ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε ενοχλημένος (στον Ant1) και διαμηνύοντας ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι ούτε κέτερινγκ ούτε υπηρεσία ασύλου προσφύγων», ανέφερε ότι ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί στην Ειδομένη.
ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ. Η σύγχυση που ακολούθησε και μέχρι το βραδινό τηλεφώνημα προκάλεσε εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείο, πολύ περισσότερο γιατί οι εξηγήσεις περί «σπασμένου τηλεφώνου» μεταξύ των δύο υπουργείων δεν φαίνονταν πειστικές ούτε από στελέχη που κινούνται στον πρωθυπουργικό πυρήνα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στην προχθεσινή σύσκεψη Τσίπρα - Καμμένου - Τόσκα δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση για μεταφορά του έργου της σίτισης προσφύγων της Ειδομένης στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Συνεπώς ο υπουργός Αμυνας κινήθηκε απολύτως εντός του πλαισίου των αποφάσεων – που προβλέπουν την τροφοδοσία από τον στρατό των οργανωμένων προσφυγικών κέντρων. Ωστόσο, αναγνώριζαν ότι ήδη είχαν κινητοποιηθεί στρατιωτικές μονάδες για τη μεταφορά συσκευασμένων τροφίμων στην Ειδομένη, προκειμένου να αποτραπούν εκρηκτικές καταστάσεις από τα προβλήματα σίτισης που ενδεχομένως ανακύψουν λόγω της αποχώρησης ΜΚΟ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων από την περιοχή. Αρα και η θέση Τόσκα επιβεβαίωνε μια διαμορφωμένη κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίδραση Καμμένου δεν είναι ασύνδετη από τις διαβουλεύσεις που είχαν γίνει προχθές το βράδυ, χωρίς τη δική του αρχική ενημέρωση, μεταξύ του συντονιστή για το Προσφυγικό, αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, του Νίκου Τόσκα και της Ρένας Δούρου, προκειμένου να μεταφερθούν με στρατιωτικά οχήματα στην Ειδομένη σημαντικές ποσότητες συσκευασμένων τροφίμων (σάντουιτς, μπισκότα κ.λπ.) που διέθεταν οι αποθήκες της Περιφέρειας Αττικής.
Την επίβλεψη της μεταφοράς ανέλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάνταης, προκαλώντας δυσφορία στις στρατιωτικές δομές που φέρονται να δυσανασχετούν και από τη γενικότερη επιβάρυνση των Ενόπλων Δυνάμεων από το έργο σίτισης στα οργανωμένα προσφυγικά κέντρα. Από κυβερνητικής πλευράς, πάντως, και με στόχο να πέσουν οι τόνοι, τονιζόταν χθες το βράδυ ότι ο ρόλος του στρατού στην Ειδομένη μπορεί να είναι μόνο επικουρικός δίπλα στην ανθρωπιστική στήριξη που προσφέρουν οι ΜΚΟ, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι η εκκένωση του πρόχειρου καταυλισμού. Για τα οργανωμένα κέντρα, προσέθεταν, με ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων ετοιμάζονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες γεύματα.
ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΜΟΥΖΑΛΑ. Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό επιτελείο καταγράφεται προβληματισμός για το κατά πόσον το χθεσινό καψώνι Καμμένου σε Τόσκα είναι απόρροια μιας γενικότερης δυσανεξίας του αρχηγού των ΑΝΕΛ, η οποία ήρθε στην επιφάνεια με την υπόθεση Μουζάλα. Ο υπουργός Αμυνας επέμεινε και χθες στην αποχώρηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά απέφυγε να κινηθεί στο ίδιο επιθετικό ύφος. «Εχουμε άρει την εμπιστοσύνη μας, δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Γιάννη Μουζάλα. Οχι ως πρόσωπο. Εγώ τον εκτιμώ για τη δουλειά που έχει κάνει.
Από εκεί και πέρα, η δήλωση που έκανε είναι πολύ βαριά» ήταν η χθεσινή προσέγγισή του.
Με φόντο τη διένεξη Καμμένου - Τόσκα, η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας – διά του εκπροσώπου της Γιάννη Κουμουτσάκου – ότι «όπως φανερώνουν και οι επίσημες αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις κορυφαίων υπουργών, η Ελλάδα διολισθαίνει, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε τριτοκοσμική χώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου