οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Τόσο ο τόπος όσο και η συμμετοχή του Καλίν ως «τοποτηρητή» περισσότερο, που επισκίασε τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, εκτιμάται ότι είχαν στόχο τόσο ο τούρκος πρόεδρος να δηλώσει την πολιτική του παρουσία σε αυτές, ενώ είχαν στραμμένο το βλέμμα κυρίως στην ΕΕ, προκειμένου να είναι σαφές ότι η Αγκυρα στηρίζει τον διάλογο και έχει διάθεση να τον συνεχίσει με στόχο την αποφυγή κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Η Αθήνα από την πλευρά της δεν έδειξε δυσαρέσκεια για την αιφνίδια συμμετοχή Καλίν, την ερμηνεύει ως βούληση του Ερντογάν να έχει απευθείας ενημέρωση χωρίς ενδιάμεσους, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο και για στήριξη των συνομιλιών, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου αναμενόταν και η επίσημη ενημέρωση από τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη. Τουρκικές πηγές έκαναν λόγο για θετικό κλίμα στην πρώτη συνάντηση των τριών ωρών, με το επόμενο ραντεβού να έχει ήδη γίνει γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και τις πληροφορίες να τοποθετούν τον 62 γύρο των διερευνητικών πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Μαρτίου....

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικό δισέλιδο), και

"ΤΑ ΝΕΑ", 26/01/21

"ΤΑ ΝΕΑ", 26/01/21

"ΤΑ ΝΕΑ", 26/01/21

«Ωσεί παρών» ο Ερντογάν στο πρώτο ραντεβού

Η έκπληξη με τη συμμετοχή του Καλίν και τα συμπεράσματα από τις τρίωρης διάρκειας συνομιλίες - Στην Αθήνα η επόμενη ελληνοτουρκική συνάντηση


ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΑ


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΥ


....τρεις προβολές


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/01/21


«Υπομονή και επιμονή φίλε μου»


ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Σ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών τελείωσε. Μαζί τελείωσε και η υπερβολική μιντιακή δραματοποίηση που τον περιέβαλε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ο γύρος αυτός ήταν συνέχεια των προηγούμενων 60 που με διαλείμματα κρατούν επί 20 σχεδόν χρόνια. Οπως αφήνεται να διαφανεί, εκπλήξεις δεν σημειώθηκαν. Ούτε υπήρξε κάποια καταλυτική εξέλιξη ή διαφοροποίηση από τα έως τώρα γνωστά. Αλλωστε, όσοι παρακολουθούν με προσοχή και γνωρίζουν σε βάθος τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν περίμεναν κάτι διαφορετικό.

Οπως όλα δείχνουν, η χθεσινή συνάντηση επικεντρώθηκε στην καταγραφή της κατάστασης, «state of play» όπως ονομάζεται στη διπλωματική διάλεκτο. Μέσω αυτής της καταγραφής γίνεται και η αναγκαία κατόπτευση του εδάφους, η εκατέρωθεν ανίχνευση σκέψεων και προθέσεων όπως επιβάλλεται ειδικά μετά από μακρά περίοδο μεγάλης έντασης.

Σε ποια συμπεράσματα οδηγήθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία, το γνωρίζουν, και ορθώς, μόνον τα μέλη της, ο υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός. Αλλωστε η αυστηρή εμπιστευτικότητα των συζητήσεων αποτελεί διαχρονικά το θεμελιώδες χαρακτηριστικό των διερευνητικών επαφών. Χαρακτηριστικό που έγινε σεβαστό από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Το θετικό είναι ότι αμέσως μετά τις εργασίες του 61ου γύρου ανακοινώθηκε η βούληση των δύο μερών να υπάρξει και 62ος , αυτή τη φορά επί ελληνικού εδάφους «σε χρόνο που θα προσδιοριστεί δια της διπλωματικής οδού».

Με λίγα λόγια, ο χθεσινός γύρος των διερευνητικών επαφών επιβεβαίωσε ότι το βασικότερο μέλημα αυτής της διαδικασίας είναι να διατηρείται ανοιχτός ένας δίαυλος διαλόγου μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας. Να συνεχίζεται δηλαδή το διπλωματικό «πετάλι για να μην πέσει το ποδήλατο».

Κάτι όμως που πολλές φορές στο παρελθόν δεν σεβάστηκε η Τουρκία. Είτε με υπαναχωρήσεις από συμφωνηθέντα, είτε με προκλήσεις και παραβιάσεις των νομίμων, υπέσκαπτε τη διαδικασία. Ολοι ευχόμαστε να μην επαναληφθεί αυτή η τουρκική πρακτική που πυροδοτεί την ένταση, τραυματίζει την εμπιστοσύνη και υπονομεύει τον διάλογο. Σε κάθε περίπτωση, για ακόμα μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνοτουρκικού διαλόγου πρέπει να είναι η υπομονή και η επιμονή. Οχι η σπουδή και η βιασύνη.

Οπως έλεγε έμπειρος έλληνας διπλωμάτης σε τούρκο ομόλογό του «υπομονή και επιμονή φίλε μου - patience and perseverance my friend». Για να λάβει την απάντηση από τον τούρκο διπλωμάτη: «Γνώριζα ότι είσαι σοφός άνθρωπος φίλε μου - I knew that you were a wise man my friend».

Γνώριζαν, έμπειροι και οι δύο, ότι τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι εξ ορισμού πολύπλοκα, πολιτικά βεβαρημένα και στρατηγικής σημασίας και για τις δύο χώρες, που έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Κάτι που καθιστά τον συμβιβασμό ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.

Η προσπάθεια συνεχίζεται.

-Ο Γεώργιος Σ. Κουμουτσάκος εναι βουλευτής Β1, Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία


Με αυτοπεποίθηση και επιχειρήματα

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΑΛΗ

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε πως η Ελλάδα διαλέγεται με τους γείτονές της. Σε όλες τις συνθήκες. Και στις εύκολες και στις δύσκολες. Με τους γείτονές σου μιλάς. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αλλάζεις θέση.


Πόσω μάλλον όταν πιστεύεις στη δύναμη των επιχειρημάτων σου. Και η Ελλάδα πιστεύει στη δύναμη των επιχειρημάτων της.

Εχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και προσήλθε στη συζήτηση των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες με αυτοπεποίθηση. Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι η μόνη φορά που η Τουρκία δέχτηκε την παραπομπή στη Χάγη ήταν το 1975, σε συνομιλίες σε επίπεδο πρωθυπουργών, μεταξύ Κωνσταντίνου Καραμανλή και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, και ήταν η μόνη φορά που αυτό καταγράφηκε και σε κοινό ανακοινωθέν. Τόσο η διπλή προσφυγή της χώρας μας σε Χάγη και Συμβούλιο Ασφαλείας, το 1976, όσο και η διαρκής στάση της αποδεικνύουν ότι η Αθήνα προσέβλεπε πάντα σε μια κατάληξη αυτής της διαφοράς, σημείωνε χαρακτηριστικά ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Σαββαΐδης («ΤΑ ΝΕΑ» 16/1/21).

Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι απλό: αν πιστεύει στα επιχειρήματά της, ας πάμε στη Χάγη και θα αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο. Αυτή είναι η κεντρική στρατηγική της χώρας, όπως την έχει διατυπώσει με ξεκάθαρο τρόπο ο Πρωθυπουργός. Θα είναι τεράστιο λάθος αν για διάφορους λόγους αυτή η πολιτική υπονομευτεί και μείνει η Ελλάδα χωρίς επιχειρήματα σε μια νέα πολυμερή και διεθνή συνεργασία, όπως διαμορφώνεται σήμερα με την επιστροφή των ΗΠΑ του Μπάιντεν.

Απάντηση υπάρχει και για τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τίτλους κυριαρχίας για όλες τις νησίδες και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου (γνωστά επιχειρήματα του τουρκικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας»). Είναι απλή, ελάτε στη Χάγη και θα πάρετε και τις νομικές απαντήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση χρήσιμες νομικές απαντήσεις θα βρει κανείς στην εμπεριστατωμένη μελέτη της νομικής συμβούλου του Πρωθυπουργού και τέως προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών Μάνιας Τελαλιάν που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της Επιθεώρησης «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» (τ.48-49, εκδ. Παπαζήση, 2020).

Στο κείμενο αυτό η Μ. Τελαλιάν ανατρέπει πλήρως τις νομικά αστήρικτες τουρκικές θεωρίες κάνοντας αναφορές σε όλες τις σχετικές διατάξεις που περιέχονται στις καθοριστικές συμφωνίες που υπεγράφησαν στο παρελθόν.

Οσο για τους αναλυτές που θα επιθυμούσαν να οδηγήσουν τη χώρα μας στον μη διάλογο με την Τουρκία, και έλεγαν ή έγραφαν διάφορα προκειμένου να μην υπάρξουν διερευνητικές επαφές. Οσοι υποστηρίζουν αυτή την πολιτική θα πρέπει με παρρησία να πουν στους έλληνες πολίτες ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα.

Αν επιθυμούμε να δώσουμε περιεχόμενο στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα, πρέπει είτε να διαπραγματευτούμε είτε να προσφύγουμε στη Χάγη. Ηδη ακολουθώντας τρία διαφορετικά σενάρια-μοντέλα οριοθετήσεων θαλάσσιων ζωνών προχωρήσαμε σε χρήσιμες συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο και Αλβανία.

Βέβαια μια οριστική εκτόνωση-ομαλοποίηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προϋποθέτει, πέρα από την επιθυμητή συμφωνία στις θαλάσσιες ζώνες, νέα σοβαρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναβάθμιση του διαλόγου στο ΝΑΤΟ αλλά και επίλυση του Κυπριακού.

Δύσκολος μονόδρομος…

-Ο Σωτήρης Ντάλης είναι αν. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων - Διεθνούς Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.



ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ:


"Η ΑΥΓΗ", 26/01/21



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου