οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Το ότι δεν έχει κλειδώσει ο χρόνος διεξαγωγής του ανασχηματισμού, πάντως, δεν σημαίνει ότι δεν έχει γίνει η σχετική προεργασία. Ο Μητσοτάκης έχει στα χέρια του αξιολογήσεις του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο και έχει διαμορφώσει άποψη για συμπεριφορές και συνεργασίες, ενώ φαίνεται πως υπάρχουν ήδη υποψήφιοι για υπουργικές καρέκλες από τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα....

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 28/12/20



Δύο κλειδιά γιά τον ασχηματισμό

Είναι ο Ιανουάριος ο μήνας κλειδί για τον επικείμενο ανασχηματισμό; Ενδεχομένως, αν κρίνω από τις νύξεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Οι οποίοι βεβαίως δεν επιβεβαιώνουν ανασχηματισμό, μιας και αυτός δεν προαναγγέλλεται, ως γνωστόν, αλλά ανακοινώνεται μόνο όταν τον αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Η απάντηση που δίνεται, ωστόσο, είναι ότι θα προχωρήσει «σε ουδέτερο χρόνο». Αν όλα πάνε καλά αυτός μπορεί να είναι, λοιπόν, και ο Ιανουάριος. Αυτό προκύπτει και από τα δυο στοιχεία-κλειδιά που θα κρίνουν την απόφαση. Το ένα είναι το πρότζεκτ του εμβολιασμού που αποτελεί τη νο 1, αυτή τη στιγμή, κυβερνητική προτεραιότητα. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η πρώτη εικόνα για την πορεία των σχεδιασμών για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού θα υπάρχει μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Εφόσον ο εμβολιασμός αρχίσει να εξελίσσεται σε ρουτίνα, αν και όταν γίνει, δηλαδή, «κανονικότητα», το Μαξίμου θα νιώσει ότι ηρεμεί κι ότι κερδίζει αυτό το μέτωπο. Το δεύτερο κρίσιμο στοίχημα του Ιανουαρίου είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της διάδοσης του κορωνοϊού και η αποφυγή ενός τρίτου κύματος, για το οποίο έχουν χτυπήσει καμπανάκι οι επιστήμονες αφού έφτασε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ότι δεν έχει κλειδώσει ο χρόνος διεξαγωγής του ανασχηματισμού, πάντως, δεν σημαίνει ότι δεν έχει γίνει η σχετική προεργασία. Ο Μητσοτάκης έχει στα χέρια του αξιολογήσεις του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο και έχει διαμορφώσει άποψη για συμπεριφορές και συνεργασίες, ενώ φαίνεται πως υπάρχουν ήδη υποψήφιοι για υπουργικές καρέκλες από τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.


Πρώτο ταξίδι
στη Λισαβόνα


Ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πρώτες συναντήσεις που προγραμματίζει τη νέα χρονιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το ραντεβού τους να προετοιμάζεται να γίνει στη Λισαβόνα, νωρίς, πιθανόν εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, κορωνοϊού επιτρέποντος. Η Πορτογαλία, θυμίζω, αναλαμβάνει από την 1/1/2021 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θεωρείται βέβαιο ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης των δύο ηγετών θα αφορά μια «καυτή πατάτα» που κληρονομεί η πορτογαλική προεδρία - την Τουρκία...

Στο ΦΕΚ η επέκταση χωρικών υδάτων

Εγινε χθες το πρώτο βήμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του προεδρικού διατάγματος για το κλείσιμο κόλπων και τη χάραξη ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του πελάγους και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Σημειώνω μάλιστα ότι στο προεδρικό διάταγμα επισημαίνεται πως η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση των αντίστοιχων δικαιωμάτων της και στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας, παραπέμποντας στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ. Θυμίζω ότι μετά το προεδρικό διάταγμα, για να υλοποιηθεί η επέκταση, θα πρέπει να ακολουθήσει η ψήφισή της από τη Βουλή, όπου θα κατατεθεί σε μορφή νομοσχεδίου.

Δύο βιβλία με ενδιαφέρον

Την παραμονή των Χριστουγέννων ο Μητσοτάκης πήγε σε γνωστό βιβλιοπωλείο του Παγκρατίου μαζί με την κόρη του και αγόρασαν αρκετά βιβλία. Θα σταθώ σε δυο από τις επιλογές του, πέραν αυτών που έγιναν γνωστές, οι οποίες έχουν, νομίζω, μεγάλο ενδιαφέρον. Μερικοί θα τις βρουν ίσως και λίγο αναπάντεχες. Πληροφορούμαι, λοιπόν, ότι αγόρασε το βιβλίο των εκδόσεων Πόλις «Καπιταλισμός χωρίς αντίπαλο: Το μέλλον του συστήματος που κυβερνά τον κόσμο» του αμερικανού, σερβικής καταγωγής, οικονομολόγου Μπράνκο Μιλάνοβιτς, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας, που εξετάζει, με κριτική ματιά, τις αλλαγές του καπιταλισμού στον 21ο αιώνα και διατυπώνει δυο σενάρια για το μέλλον του. Το δεύτερο είναι ελληνικό, από τις ίδιες εκδόσεις, του καθηγητή του Παντείου και υποψηφίου ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014, Δημήτρη Χριστόπουλου, με τίτλο «Αν το Προσφυγικό ήταν πρόβλημα, θα είχε λύση».

Ο «Αλλος Ανθρωπος»

Η δεύτερη εικόνα που συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες ήταν αυτή της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, να βοηθά στην κοινωνική κουζίνα «Αλλος Ανθρωπος» στο Μεταξουργείο. Να θυμίσω, λοιπόν, ότι η Πρόεδρος έχει μια μακρόχρονη επαφή με το έργο της συγκεκριμένης εθελοντικής κουζίνας μιας και κατοικεί στα 500 μέτρα από το σημείο όπου λειτουργεί. Από τον Νοέμβριο, εξάλλου, με πρωτοβουλία της Σακελλαροπούλου, ο αρχιμάγειρας της Προεδρίας, Βασίλης Μπέκας, παραδίδει στον «Αλλο Ανθρωπο» τρεις φορές την εβδομάδα από 150 μερίδες ζεστό φαγητό που παρασκευάζονται στην κουζίνα του Προεδρικού Μεγάρου και μαζί με άλλα άτομα από το προσωπικό βοηθούν στη διανομή και την καθαριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου