προ πέντε ετών,,,
Τσίπρας: «Πρέπει να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τις επικουρικές»:Το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό στα χέρια του Πρωθυπουργού. Στις 15 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών
Της Βούλας Κεχαγιά, από “ΤΑ ΝΕΑ”
«Η κυβέρνηση πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση με τον αναπτυξιακό νόμο, άρα να τελειώνουμε γρήγορα με Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια». Είναι μια φράση που αποδίδεται στον Αλέξη Τσίπρα και ειπώθηκε στη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης που έγινε στο Μαξίμου, κατά την οποία ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρέδωσε στον Πρωθυπουργό τη συνολική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Με βάση αυτή την πρόταση η κυβέρνηση θα προσέλθει στην αποκαλούμενη από την ίδια «μητέρα των μαχών», δηλαδή τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό. Η νέα πληροφορία που βγήκε από τη χθεσινή πρωθυπουργική σύσκεψη είναι ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα τελικώς στις 15 Ιανουαρίου, επομένως η κατάθεση του Ασφαλιστικού στη Βουλή θα γίνει το τρίτο δεκαήμερο του μήνα και η ψήφισή του τοποθετείται χρονικά στα τέλη Γενάρη ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Πάντως την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο μαζί με τα ποσοστά αναπλήρωσης αποστέλλεται στους δανειστές, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Η γραμμή της κυβέρνησης δεν έχει διαφοροποιηθεί και παραμένει σταθερή στη θέση που επανέλαβε και χθες στους υπουργούς του ο Τσίπρας, ότι δηλαδή δεν πρέπει να κοπεί καμία κύρια σύνταξη.
Ο Πρωθυπουργός δίνοντας την κατεύθυνση του Ασφαλιστικού είπε επίσης ότι «πρέπει να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τις επικουρικές», για τις οποίες οι πληροφορίες από το Μαξίμου επιμένουν ότι αναζητείται τρόπος για να προστατευθούν και οι χαμηλές επικουρικές που δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ. «Επιμένω ότι δεν πρέπει να κοπούν οι μικρές επικουρικές» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την παρουσίαση της πρότασης που έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην κυβερνητική σύσκεψη.
Στο πλαίσιο αυτό, ως γνωστόν, η κυβέρνηση προτείνει στους θεσμούς αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων - της τάξης του 0,5% για κάθε πλευρά -, ενώ έχει ενισχύσει τη διαπραγματευτική της φαρέτρα και με εναλλακτικά σχέδια, όπως αυτό της επιβολής ειδικού φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ. Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρούσα φάση δείχνει να μην ανησυχεί τόσο για την κυβερνητική συνοχή, γι' αυτό άλλωστε έχει παραγγείλει στα στελέχη του να ξορκίζουν σε όλους τους τόνους τα σενάρια περί φλερτ με την Ένωση Κεντρώων για διεύρυνση της κυβερνητικής συμμαχίας, καθώς και τη φημολογία πως υπάρχει έντονη ανησυχία στο Μαξίμου για το εάν θα περάσει το Ασφαλιστικό.
Είναι γεγονός ότι η ανησυχία του Μαξίμου σχετίζεται με τον χρόνο, καθώς η κυβέρνηση πράγματι θέλει να ολοκληρώσει με τα δύσκολα για να αναπτύξει έναν διαφορετικό βηματισμό. Κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται πριν από τον Μάρτιο, οπότε σχεδιάζει η κυβέρνηση να καταθέσει τον αναπτυξιακό νόμο. Και βεβαίως, εφόσον δεν έχει ψηφιστεί το Ασφαλιστικό, δεν μπορεί να κλείσει και η πρώτη αξιολόγηση, η οποία είναι η βασική προϋπόθεση για να αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Στο μεταξύ, πάντως, η κυβέρνηση θα ξεπαγώσει το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ενταγμένου, ως γνωστόν, στο περίφημο παράλληλο πρόγραμμα που έχει ως σκοπό να ενισχύσει ευπαθείς ομάδες και να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις που δημιουργεί η ψήφιση αποκλειστικά μνημονιακών υποχρεώσεων.
Χθες το βράδυ με πρωτοχρονιάτικη ΠΝΠ η κυβέρνηση πέρασε μέτρα από το παράλληλο πρόγραμμα και τα οποία δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος σπάζοντας στα δύο, όπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», το νομοσχέδιο. Το παράλληλο πρόγραμμα αποτελεί ψυχολογικό στήριγμα και για τους βουλευτές οι οποίοι μπορούν να αισθάνονται ότι δεν ψηφίζουν μόνο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα αλλά περνούν και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τμήματα της κοινωνίας των οποίων διευκολύνεται η καθημερινότητα.
Σ' αυτό ακριβώς εστιάζει και το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Κουμουνδούρου που επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Οφείλουμε να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο του στην κρίση, να επεκτείνουμε τα δίκτυα αλληλεγγύης, να στηρίξουμε δομές αυτοδιαχείρισης και να προβάλουμε ένα εναλλακτικό παράδειγμα οργάνωσης της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος αλλά και νικηφόρος».
"ΤΑ ΝΕΑ", 31/12/15 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου