Από "ΤΑ ΝΕΑ", κύριο+εσωτερικό θέμα
"TA NEA", 01/06/20 |
"TA NEA", 01/06/20 |
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
Με «όπλο» το επιτελικό κράτος και «εμπροσθοφυλακή» τους τεχνοκράτες, σε έναν διαρκώς ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας τους με την προεδρία της κυβέρνησης τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, σκοπεύει ο Πρωθυπουργός να ριχτεί στον «πόλεμο» της οικονομίας, υιοθετώντας στρατηγική-καρμπόν με εκείνη που επέλεξε για τη διαχείριση της πανδημίας.
Με φόντο τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα ξεκλειδώσουν για την Ελλάδα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κύβος ερρίφθη για την ενεργοποίηση νέου μηχανισμού δράσης υπό το Μαξίμου, αυτή τη φορά για το πρότζεκτ «ανάπτυξη». Η σκέψη για μια «ομάδα Οικονομίας» - αντίστοιχη με την «επιτροπή Σωτήρη Τσιόδρα» αλλά με οικονομολόγους -, συζητιόταν παρασκηνιακά στο πρωθυπουργικό επιτελείο, όπως έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», και τελικά κρίνεται ως μονόδρομος λόγω και των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιεί τους υπουργούς του για κεντρικό σχεδιασμό, σύνεση και αποτέλεσμα χωρίς γραφειοκρατία στη διαχείριση των ευρωπαϊκών χρημάτων, δείχνει τους πέντε βασικούς πυλώνες (πράσινη ανάπτυξη, υγεία, ψηφιακός εκσυγχρονισμός, αγροτική πολιτική, στήριξη της εργασίας) ενώ επενδύει και πολιτικά στη «φιλόδοξη και ρεαλιστική» πρόταση της Κομισιόν για τα 32 δισ. ευρώ, αποδίδοντάς την στην «αθόρυβη δουλειά» της κυβέρνησης, στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης της Ευρώπης προς τη χώρα.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ. Αυτό σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προτάξει εκ νέου την εμπειρία και την εξειδίκευση των τεχνοκρατών, προτού βάλει προσωπικό αποτύπωμα στις αποφάσεις, ενεργοποιώντας ως πρώτο βήμα την επιστημονική επιτροπή που συγκρότησε προ κορωνοϊού για ένα «νέο σχέδιο ανάπτυξης». Μόνο που τώρα διευρύνεται ο ρόλος της συγκεκριμένης ομάδας υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο, καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη (LSE, Πανεπιστήμιο Κύπρου) και η δουλειά της αναπροσαρμόζεται με βάση δύο κρίσιμα δεδομένα: η πορεία του τουρισμού φέτος και κυρίως όσα θα προκύψουν στις επικείμενες διαπραγματεύσεις των ευρωπαίων ηγετών (με πρώτη τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Ιουνίου) για τη χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες. Η επιτροπή Πισσαρίδη, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ο καθηγητής στο LSE Δημήτρης Βαγιανός και ο καθηγητής του Yale Κωνσταντίνος Μεγήρ, αναμένεται να βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τα στελέχη που ήδη εμπλέκονται στον συντονισμό για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, όπως με τον γενικό γραμματέα του Γραφείου Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, τον υφυπουργό Ακη Σκέρτσο, τον στενό σύμβουλο του Πρωθυπουργού επί των οικονομικών θεμάτων Αλέξη Πατέλη, και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλη Αργυρού.
ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Από το Μαξίμου ευελπιστούν να αποσαφηνιστούν το γρηγορότερο οι κομβικές λεπτομέρειες - στις οποίες πάντα κρύβεται ο διάβολος - του Ταμείου Ανάκαμψης και να υπάρξει άμεσα συμφωνία, ώστε να καταρτιστεί πολυετές πλάνο για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαιώνοντας την ενεργοποίηση της επιτροπής Πισσαρίδη προδιαγράφει χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένος «οδικός χάρτης» στα χέρια του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το πώς και πότε θα ενταχθούν οι επιστημονικές προτάσεις στην κυβερνητική πολιτική. Αλλωστε οι ανακοινώσεις φέρεται ότι προγραμματίζονται για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου διά στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ. «Μιλάμε για την επόμενη περίοδο, από το 2021 και μετά, για ένα ποσό πάνω από 50 δισ. ευρώ, για πάνω από το 1/4 του ΑΕΠ» είπε (Ant1) ο Πέτσας και προανήγγειλε «επένδυση» των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, με το σχόλιο ότι «οι παλαιότεροι θυμούνται ότι τα "πακέτα Ντελόρ" και τα ΜΟΠ, δυστυχώς δεν μπόρεσαν να μεταμορφώσουν την Ελλάδα, αν και τα χρήματα ήταν πολλά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου