Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (ηλεκτρονική έκδοση), και...
Την Πέμπτη η συνεδρίαση της επιτροπής
Την Πέμπτη η συνεδρίαση της επιτροπής
για την προκαταρκτική – Οι επιστολές Τασούλα
και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
Δεν θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης την προσεχή Τρίτη, προκειμένου να δοθεί η προβλεπόμενη προθεσμία των τριών ημερών, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να ορίσει τους αντικαταστάτες των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους. Το πιθανότερο είναι η επιτροπή να συνεδριάσει την Πέμπτη.
Σε ερώτηση πώς θα σχολίαζε μια ενδεχόμενη άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει αντικαταστάτες, ο Κώστας Τασούλας απάντησε: «Θα το εκλάβω ως πείσμα».
Είπε, πάντως, ότι η επιτροπή μπορεί να λειτουργήσει και με 23 βουλευτές από 25 μέλη που ήταν αρχικά, δηλαδή δεν τίθεται θέμα μη νόμιμης σύνθεσης στην περίπτωση που δεν υπάρξει αντικατάσταση των δύο βουλευτών.
«Η δικαστική ανεξαρτησία την οποία απολαμβάνει η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης είναι συνταγματική επιταγή», ανέφερε επίσης για να εξηγήσει ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει στη σύνθεση της ειδικής επιτροπής και τόνισε ότι «δεν υπάρχει υπερκείμενο όργανο - υπερκείμενος εισαγγελέας - για να κρίνει τη νομιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής, άρα μοιραία αυτή την κρίνει η ίδια η επιτροπή. Και επειδή δεν είναι μονοπρόσωπη αυτή η επιτροπή, η απόφαση μοιραία λαμβάνεται από την πλειοψηφία».
«Η σύνθεση είναι θέμα των μελών της επιτροπής, που είναι ανεξάρτητο όργανο, με δικαστικές αρμοδιότητες. Είναι προανακριτικοί υπάλληλοι. Στη δικονομία ο μάρτυρας είναι πολυτιμότερος από τον ανακριτικό υπάλληλο, για την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, το ότι σε προτείνουν για μάρτυρα, σου δίνει καλύτερο ρόλο από το να είναι μέλος της επιτροπής, υπό την έννοια της συμβολής σου στην αλήθεια. Στη δικονομία ο μάρτυρας είναι πολυτιμότερος, γι' αυτό ο μάρτυρας δεν αντικαθίσταται. Αντικαθίσταται ο ανακριτικός υπάλληλος», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση ως προϋπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειας της, επισήμανε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με το ζήτημα της εξαίρεσης δύο μελών της.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει επίσης ότι, με την εξαίρεση των δύο μελών, δεν παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας που αφορούσε τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής, ενώ η ίδια η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έχει λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία και δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα, αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα. Ασκώντας δε, το έργο της, η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης «οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της, διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση, ως προϋπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειάς της».
«Επισημαίνω και πάλι επ' αυτού ότι η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της, όπως και ότι η επιτροπή, εξαιρώντας δύο μέλη της, αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσης της, και όχι της συγκρότησης της. Επομένως, δεν είναι κατανοητό κατά τι παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της επιτροπής περί της εξαίρεσης δύο μελών της», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και συνεχίζει: «Με καλείτε τέλος, βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού, να φροντίσω για την κοινοβουλευτική τάξη στο ίδιο ζήτημα. Σας διαβεβαιώ πως μόνο αυτό με συνέχει στον όλο χειρισμό αυτής της όντως δύσκολης υπόθεσης, η οποία και θα πρέπει να εξελιχθεί με τη συμπαράσταση όλων μας, με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία που σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στη δική σας συμβολή».
Ο πρόεδρος της Βουλής υπενθυμίζει ότι η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία και ότι δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα, αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα, «είναι ένας πολυπρόσωπος Εισαγγελέας που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση».
Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου της Βουλής προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Έλαβα και διάβασα με προσοχή την από 30/10/2019 επιστολή σας με την οποία μου ζητάτε να εφαρμόσω απόφαση της Ολομελείας της Βουλής της Οκτωβρίου 2019 για συγκρότηση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής "με την οποίαν ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος», δεδομένου ότι όπως γράφετε, η απόφαση που έλαβε η Επιτροπή για την εξαίρεση μελών της είναι «ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη».
Αν εννοείτε την απόφαση της Ολομελείας της Βουλής της 8ης Οκτωβρίου 2019 με την οποία αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικης Επιτροπής για την διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Κ.Δ.Παπαγγελόπουλου, τότε πρόκειται για απόφαση που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη σύσταση-δημιουργία αυτής της Επιτροπής που συμφωνήθηκε στην ίδιο συνεδρίαση να είναι 26μελής.
Τα μέλη της εν λόγω επιτροπής, δηλαδή η σύνθεσή της, ορίστηκαν, όχι από την Ολομέλεια. όπως γράφετε, αλλά από την υπ' αριθμ. πρωτ. 17090,19777/14-10-2019 απόφασή μου, έπειτα από υποδείξεις ονομάτων βουλευτών από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Μάλιστα η απόφαση της Ολομέλειας για 26μελή συγκρότηση δεν ετηρήθη εκ των πραγμάτων χωρίς αυτό να υπονομεύει το κύρος της Επιτροπής, γιατί η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί.
Η Επιτροπή αυτή ως γνωστόν έχει κατά τον Κανονισμό της Βουλής όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέως Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και τα μέλη της αποκτούν την ιδιότητα του Εισαγγελέως- προανακριτικού υπαλλήλου, άρα απολαύουν του συνταγματικού προνομίου της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας ενόψει των νέων καθηκόντων τους.
Η Επιτροπή αυτή, αν και αποτελείται από βουλευτές, δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα. Είναι ένας πολυπρόσωπος Εισαγγελέας που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.
Στην αρμοδιότητα του Προέδρου ανήκει, όπως μαρτυρεί και η ακολουθούμενη πρακτική, η απόφαση ως προς τη σύνθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που προβαίνει στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Στην ευθύνη του Προέδρου της Βουλής ανήκει επομένως, η διασφάλιση του ότι η σύνθεση της Επιτροπής αντανακλά την εκπροσώπηση σε αυτή όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατ' αναλογία της δύναμής τους (άρθρα 156 παρ. 2 και 31 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής), τα μέλη της οποίας, άλλωστε υπέδειξαν μετά από σχετική πρόσκληση που απέστειλα, οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατά την αναλογία της δύναμης κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ασκώντας το έργο της η Επιτροπή οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της, διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση, ως προϋπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειάς της.
Επισημαίνω και πάλι επ' αυτού ότι η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της όπως και ότι η Επιτροπή εξαιρώντας δύο μέλη της, αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσής της και όχι της συγκρότησής της. Επομένως. δεν μου είναι κατανοητό κατά τί παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της Επιτροπής περί εξαίρεσης δύο μελών της.
Με καλείτε τέλος, βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού της Βουλής να φροντίσω για την κοινοβουλευτική τάξη στο ίδιο ζήτημα. Σας διαβεβαιώ πως μόνο αυτό με συνέχει στον όλο χειρισμό αυτής της όντως δύσκολης υπόθεσης η οποία και θα πρέπει να εξελιχθεί με την συμπαράσταση όλων μας με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στην δική σας συμβολή.
Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας
Πρόεδρος της Βουλή των Ελλήνων».
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή του Προέδρου της Βουλής
«Ο Πρόεδρος της Βουλής δυστυχώς σήμερα επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως Πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την επιστολή του Κώστα Τασούλα προς τον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της εξαίρεσης δύο μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.
«Αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, απέστειλε επιστολή με την οποία ζητάει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει τους δύο βουλευτές που θα αντικαταστήσουν τους κ.κ. Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.
«Ολα εδώ πληρώνονται» είπε ο Τσίπρας. Αναφερόταν στην κριτική που ασκείτο προς την κυβέρνηση του για την κατάσταση στη Μόρια και τις ροές στο Αιγαίο, την εποχή που η Νέα Δημοκρατία θεωρούσε τις λύσεις απλές και την ετοιμότητά της άμεση. Τελικά δεν ήταν έτσι. Σε αυτό ο Τσίπρας δεν είχε άδικο.
Δεν θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης την προσεχή Τρίτη, προκειμένου να δοθεί η προβλεπόμενη προθεσμία των τριών ημερών, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να ορίσει τους αντικαταστάτες των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους. Το πιθανότερο είναι η επιτροπή να συνεδριάσει την Πέμπτη.
Σε ερώτηση πώς θα σχολίαζε μια ενδεχόμενη άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει αντικαταστάτες, ο Κώστας Τασούλας απάντησε: «Θα το εκλάβω ως πείσμα».
Είπε, πάντως, ότι η επιτροπή μπορεί να λειτουργήσει και με 23 βουλευτές από 25 μέλη που ήταν αρχικά, δηλαδή δεν τίθεται θέμα μη νόμιμης σύνθεσης στην περίπτωση που δεν υπάρξει αντικατάσταση των δύο βουλευτών.
«Η δικαστική ανεξαρτησία την οποία απολαμβάνει η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης είναι συνταγματική επιταγή», ανέφερε επίσης για να εξηγήσει ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει στη σύνθεση της ειδικής επιτροπής και τόνισε ότι «δεν υπάρχει υπερκείμενο όργανο - υπερκείμενος εισαγγελέας - για να κρίνει τη νομιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής, άρα μοιραία αυτή την κρίνει η ίδια η επιτροπή. Και επειδή δεν είναι μονοπρόσωπη αυτή η επιτροπή, η απόφαση μοιραία λαμβάνεται από την πλειοψηφία».
«Η σύνθεση είναι θέμα των μελών της επιτροπής, που είναι ανεξάρτητο όργανο, με δικαστικές αρμοδιότητες. Είναι προανακριτικοί υπάλληλοι. Στη δικονομία ο μάρτυρας είναι πολυτιμότερος από τον ανακριτικό υπάλληλο, για την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, το ότι σε προτείνουν για μάρτυρα, σου δίνει καλύτερο ρόλο από το να είναι μέλος της επιτροπής, υπό την έννοια της συμβολής σου στην αλήθεια. Στη δικονομία ο μάρτυρας είναι πολυτιμότερος, γι' αυτό ο μάρτυρας δεν αντικαθίσταται. Αντικαθίσταται ο ανακριτικός υπάλληλος», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση ως προϋπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειας της, επισήμανε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με το ζήτημα της εξαίρεσης δύο μελών της.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει επίσης ότι, με την εξαίρεση των δύο μελών, δεν παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας που αφορούσε τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής, ενώ η ίδια η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έχει λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία και δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα, αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα. Ασκώντας δε, το έργο της, η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης «οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της, διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση, ως προϋπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειάς της».
«Επισημαίνω και πάλι επ' αυτού ότι η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της, όπως και ότι η επιτροπή, εξαιρώντας δύο μέλη της, αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσης της, και όχι της συγκρότησης της. Επομένως, δεν είναι κατανοητό κατά τι παραβιάστηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της επιτροπής περί της εξαίρεσης δύο μελών της», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και συνεχίζει: «Με καλείτε τέλος, βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού, να φροντίσω για την κοινοβουλευτική τάξη στο ίδιο ζήτημα. Σας διαβεβαιώ πως μόνο αυτό με συνέχει στον όλο χειρισμό αυτής της όντως δύσκολης υπόθεσης, η οποία και θα πρέπει να εξελιχθεί με τη συμπαράσταση όλων μας, με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία που σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στη δική σας συμβολή».
Ο πρόεδρος της Βουλής υπενθυμίζει ότι η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία και ότι δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα, αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα, «είναι ένας πολυπρόσωπος Εισαγγελέας που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση».
Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου της Βουλής προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Έλαβα και διάβασα με προσοχή την από 30/10/2019 επιστολή σας με την οποία μου ζητάτε να εφαρμόσω απόφαση της Ολομελείας της Βουλής της Οκτωβρίου 2019 για συγκρότηση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής "με την οποίαν ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος», δεδομένου ότι όπως γράφετε, η απόφαση που έλαβε η Επιτροπή για την εξαίρεση μελών της είναι «ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη».
Αν εννοείτε την απόφαση της Ολομελείας της Βουλής της 8ης Οκτωβρίου 2019 με την οποία αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικης Επιτροπής για την διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Κ.Δ.Παπαγγελόπουλου, τότε πρόκειται για απόφαση που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη σύσταση-δημιουργία αυτής της Επιτροπής που συμφωνήθηκε στην ίδιο συνεδρίαση να είναι 26μελής.
Τα μέλη της εν λόγω επιτροπής, δηλαδή η σύνθεσή της, ορίστηκαν, όχι από την Ολομέλεια. όπως γράφετε, αλλά από την υπ' αριθμ. πρωτ. 17090,19777/14-10-2019 απόφασή μου, έπειτα από υποδείξεις ονομάτων βουλευτών από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Μάλιστα η απόφαση της Ολομέλειας για 26μελή συγκρότηση δεν ετηρήθη εκ των πραγμάτων χωρίς αυτό να υπονομεύει το κύρος της Επιτροπής, γιατί η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί.
Η Επιτροπή αυτή ως γνωστόν έχει κατά τον Κανονισμό της Βουλής όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέως Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και τα μέλη της αποκτούν την ιδιότητα του Εισαγγελέως- προανακριτικού υπαλλήλου, άρα απολαύουν του συνταγματικού προνομίου της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας ενόψει των νέων καθηκόντων τους.
Η Επιτροπή αυτή, αν και αποτελείται από βουλευτές, δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα. Είναι ένας πολυπρόσωπος Εισαγγελέας που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.
Στην αρμοδιότητα του Προέδρου ανήκει, όπως μαρτυρεί και η ακολουθούμενη πρακτική, η απόφαση ως προς τη σύνθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που προβαίνει στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Στην ευθύνη του Προέδρου της Βουλής ανήκει επομένως, η διασφάλιση του ότι η σύνθεση της Επιτροπής αντανακλά την εκπροσώπηση σε αυτή όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατ' αναλογία της δύναμής τους (άρθρα 156 παρ. 2 και 31 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής), τα μέλη της οποίας, άλλωστε υπέδειξαν μετά από σχετική πρόσκληση που απέστειλα, οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατά την αναλογία της δύναμης κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ασκώντας το έργο της η Επιτροπή οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της, διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση, ως προϋπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειάς της.
Επισημαίνω και πάλι επ' αυτού ότι η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της όπως και ότι η Επιτροπή εξαιρώντας δύο μέλη της, αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσής της και όχι της συγκρότησής της. Επομένως. δεν μου είναι κατανοητό κατά τί παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της Επιτροπής περί εξαίρεσης δύο μελών της.
Με καλείτε τέλος, βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού της Βουλής να φροντίσω για την κοινοβουλευτική τάξη στο ίδιο ζήτημα. Σας διαβεβαιώ πως μόνο αυτό με συνέχει στον όλο χειρισμό αυτής της όντως δύσκολης υπόθεσης η οποία και θα πρέπει να εξελιχθεί με την συμπαράσταση όλων μας με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στην δική σας συμβολή.
Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας
Πρόεδρος της Βουλή των Ελλήνων».
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή του Προέδρου της Βουλής
«Ο Πρόεδρος της Βουλής δυστυχώς σήμερα επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως Πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την επιστολή του Κώστα Τασούλα προς τον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της εξαίρεσης δύο μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.
«Αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, απέστειλε επιστολή με την οποία ζητάει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει τους δύο βουλευτές που θα αντικαταστήσουν τους κ.κ. Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.
...από τον ιστότοπο "ΠΡΟΤΑΓΟΝ"
Βέβαια από την άλλη, δεν ήταν και ακριβώς έτσι όπως τα είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ξέχασε, ας πούμε, να αναφέρει το δαιδαλώδες καθεστώς ασύλου που κληροδότησε στους επόμενους -με το παλαιό καθεστώς μία αίτηση χορήγησης ασύλου μπορούσε να πάει ως και δέκα χρόνια. Και αν, μέσω της κατάλληλης ΜΚΟ και του ιδιώτη γιατρού, ο υποψήφιος λάμβανε γνωμάτευση για μετατραυματικό στρες, μπορούσε να εξασφαλίσει τη μη επαναπροώθησή του.
Μητσοτάκης: Η χώρα αποκτά ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου Πατήστε εδώ
Ωστόσο το ενδιαφέρον της, καλής είναι η αλήθεια, ομιλίας του Τσίπρα, δεν βρίσκεται στον απολογισμό των πεπραγμένων του, που δεν έχει και καμία σημασία. Βρίσκεται στην έλλειψη ουσιαστικών αντιρρήσεων για τις αλλαγές που επιφέρει η κυβέρνηση στο καθεστώς χορήγησης ασύλου. Ο Τσίπρας στάθηκε αμήχανος στο κεντρώο ύφος του Μητσοτάκη. Είπε για τον ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες, είπε για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, θύμισε, πολύ σωστά, ότι δεν μας συμφέρει να ομιλούμε περί «Μεταναστευτικού» γιατί έτσι δίνουμε λαβή στους Ευρωπαϊους να διπλοκλειδώνουν τα σύνορα. Αλλά επί της ουσίας δεν διαφώνησε με το νέο καθεστώς χορήγησης ασύλου. Και ίσως αυτό αξίζει να κρατήσουμε από τη συζήτηση. Ολα τα υπόλοιπα είναι για το απαραίτητο περιτύλιγμα. Ειδικά δε το τέλος της αντιπαράθεσης ανέβασε κάπως τους τόνους, έτσι για να μη ξεχνιόμαστε.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει πιο αυστηρό το καθεστώς για τη χορήγηση ασύλου, επιταχύνει τις διαδικασίες και σταματά να αναγνωρίζει το «μετατραυματικό στρες» ως επίκληση ευαλωτότητας. Οποιος δεν κρίνεται χρήζων διεθνούς προστασίας, θα μπαίνει σε κλειστό κέντρο και θα επαναπροωθείται στην Τουρκία. Ο δε Μητσοτάκης, φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι το πολιτικό (και ιδεολογικό) στίγμα στην προσέγγιση του θέματος, το δίνει ο ίδιος και όχι τα στελέχη που ρίχνουν το καλάμι τους στο σκληρό εσωκομματικό ακροατήριο.
Εντάξει. Μόνο που τελευταία λέξη ανήκει πάντα στην πραγματικότητα. Διότι αυτή η εξίσωση έχει πολλούς αγνώστους. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι ελληνικές υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους γρήγορα και αποτελεσματικά, τι θα συμβεί αν οι ροές από την Τουρκία λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις; Επίσης δεν γνωρίζουμε και πόσο συνεργάσιμη θα είναι η Τουρκία στις επαναπροωθήσεις. Ο Ερντογάν απειλεί ότι θα «πνίξει» την Ευρώπη με πρόσφυγες, δεν θα έχει και μεγάλο πρόβλημα να κρατήσει και κλειστή την πόρτα των επαναπροωθήσεων -είδαμε και πώς μεταχειρίζεται, κατά βούληση, τις διεθνείς συμφωνίες.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση πράττει τα στοιχειώδη, ακολουθώντας την κοινή λογική. Και η αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται ότι το μέγεθος των ροών και της κοινωνικής ανησυχίας δεν επιτρέπουν υψηλούς τόνους και ρητορική περί ανθρωπισμού, τουλάχιστον στο ύφος του 2014. Φαίνεται ότι μία βάση συναίνεσης αρχίζει και δημιουργείται.
Πηγή: Protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου