οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

ΚΕΑ-ΕτΤ(83)
Από την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου"


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου", 16/06/17
Ο κ. Γιλντιρίμ στην Αθήνα

Της Κύρας Αδάμ

Την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Γιλντιρίμ.
Το ενδιαφέρον  δεν στρέφεται εκ των προτέρων στα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά στον αριθμό και την ποιότητα των τουρκικών παραβιάσεων σ όλο το Αιγαίο και τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου κατά τη διάρκεια της παραμονής  του σε ελληνικό έδαφος.
Όπως ακριβώς συνέβη, δηλαδή, και κατά τη διάρκεια των επισήμως θεσμοθετημένων επί δεκαετία , συναντήσεων των γενικών γραμματέων των δύο ΥΠΕΞ, υπό τη μορφή διερευνητικών επαφών , που έγιναν την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.
Ο κ. Γιλντιρίμ έρχεται  χωρίς καμμία διάθεση να «απολογηθεί» για την εξωφρενικώς παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας  στο Αιγαίο , με καταπάτηση και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Δεν έρχεται ακόμα ούτε για να διαπραγματευθεί θέματα Εγγυήσεων και Ασφαλείας  για την Κύπρο, ως εγγυήτρια δύναμη, μαζί με την Αθήνα , εν οψη της έναρξης πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στις 28 Ιουνίου, με βάση ένα αμφιβόλου περιεχομένου , μη συμφωνημένου κειμένου των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Γιλντιρίμ προφανώς έρχεται στην Αθήνα για να διερευνήσει τις προθέσεις της Αθήνας στην προ των πυλών αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων, που προωθεί μετά προσωπικής μανίας ο πρόεδρος της Κομμισιόν κ. Γιούνκερ και αντιμετωπίζει «χαλαρά» η επόμενη προεδρία της ΕΕ , που ανήκει στη Βουλγαρία. Και πιο συγκεκριμένα να δει τις προθέσεις της Αθήνας για το μεταναστευτικό και την απελευθέρωση της βίζας των Τούρκων πολιτών.
Επομένως αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ιεράρχηση των θεμάτων προς συζήτηση από την πλευρά της Αθήνας και η εμμονή της σε αυτά.

Αν ο κ. Γιλντιρίμ φύγει από την Αθήνα χωρίς καμμία ουσιαστική  και χειροπιαστή δέσμευσή του για μονομερή μείωση της στρατιωτικής έντασης στο Αιγαίο, που μονομερώς η Άγκυρα έχει στείλει στα ύψη  (τώρα μάλιστα που αρχίσει  και η περίοδος ισχύος του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ για τους καλοκαιρινούς μήνες), το φταίξιμο δεν θα ανήκει σ΄αυτόν.
Αν ο κ. Γιλντιρίμ φύγει από την Αθήνα  χωρίς να έχει δώσει το πράσινο φως για την έναρξη ουσιαστικής και δεσμευτικής συζήτησης των εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο για το παρωχημένο πλέον σύστημα Εγγυήσεων, πάλι δεν θα φταίει ο κ Γιλντιρίμ.
Απλώς δεν θα πιεστεί κατά την παραμονή του στην Αθήνα..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου