οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

"...Η αντίδραση επιβεβαιώνει ουσιαστικά το ασφυκτικό κλίμα που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση και εκδόθηκε σχεδόν τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας εισερχόταν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ενώ είναι ενδεικτικό πως δεν ήρθε με ένα από τα πολλά non paper που κυκλοφορούν ακόμη και για μείζονος σημασίας ζητήματα - όπως, για παράδειγμα, η συμφωνία στο Eurogroup -, αλλά με την επίσημη σφραγίδα του Μαξίμου. Κατά πληροφορίες, όλα συνέβησαν κατ' αυτόν τον τρόπο όταν ο Καμμένος εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ανοικτά σε εκείνον στην εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στη Βουλή, δεν ήταν αρκούντως υποστηρικτικός προς το πρόσωπό του...."

Από τον κλώνο της "Ε" (κύριο θέμα) και

"ΤΑ ΝΕΑ" (εσωτερικό δισέλιδο)



                                                             "Εφ.Συν", 23/06/17


                                                                  "ΤΑ ΝΕΑ", 23/06/17

ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Η κυβέρνηση διέβη τον Ρουβίκωνα και εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία παρέχει πλήρη κάλυψη στον υπουργό Αμυνας για τις αποκαλύψεις σχετικά με τον ρόλο του κυβερνητικού εταίρου στην υπόθεση του «Noor 1» και τις επαφές του με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Με τον πλέον επίσημο τρόπο το Μαξίμου αφήνει στην άκρη τα προσχήματα και δηλώνει πλέον κεντρικά τη στήριξή του προς τον Πάνο Καμμένο όσον αφορά τη διαβόητη υπόθεση των επαφών του με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη για το ναρκοπλοίο «Noor 1».

Τελώντας υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και του ίδιου του υπουργού Αμυνας, ο οποίος θεώρησε χλιαρή τη στήριξη που εκφράστηκε τις προηγούμενες μέρες ακόμη και από τον Πρωθυπουργό, το Μαξίμου διέβη τον Ρουβίκωνα και εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την επιζητούμενη κάλυψη του κυβερνητικού εταίρου, η οποία συνοδεύεται και με οξείς χαρακτηρισμούς κατά της ΝΔ. Στην ίδια ανακοίνωση, εξάλλου, στρέφεται ευθέως κατά του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίο φωτογραφίζει ευκρινώς, αλλά δεν κατονομάζει. Απευθύνει δε το ερώτημα «Μήπως τελικά η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, αντ' αυτού ή κατ' εντολήν του, εκτελεί συμβόλαιο πολιτικής εξόντωσης του υπουργού, που έπραξε το μεγάλο ατόπημα να προτρέψει όποιον ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη;».

Η αντίδραση επιβεβαιώνει ουσιαστικά το ασφυκτικό κλίμα που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση και εκδόθηκε σχεδόν τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας εισερχόταν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ενώ είναι ενδεικτικό πως δεν ήρθε με ένα από τα πολλά non paper που κυκλοφορούν ακόμη και για μείζονος σημασίας ζητήματα - όπως, για παράδειγμα, η συμφωνία στο Eurogroup -, αλλά με την επίσημη σφραγίδα του Μαξίμου.

Κατά πληροφορίες, όλα συνέβησαν κατ' αυτόν τον τρόπο όταν ο Καμμένος εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ανοικτά σε εκείνον στην εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στη Βουλή, δεν ήταν αρκούντως υποστηρικτικός προς το πρόσωπό του.

Πρόσκληση σε... πρόταση μομφής

«Γιατί ακριβώς κατηγορούν τον υπουργό Αμυνας;» διερωτάται έτσι διά του πρωθυπουργικού γραφείου η κυβέρνηση, η οποία πετάει το γάντι προς τη ΝΔ και την καλεί να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Πάνου Καμμένου. Προειδοποιεί μάλιστα πως «στη Βουλή θα υποχρεωθούν να μιλήσουν με ονόματα», εννοώντας προφανώς τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με αποδέκτη τον υπουργό Αμυνας από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη, η οποία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Μαζί θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για το ίδιο ζήτημα. Μία ακόμη ερώτηση κατέθεσε χθες ο Γεωργιάδης (μαζί με τον Αναστάσιο Δημοσχάκη) σχετικά με τις «ιδιωτικές» πτήσεις του υπουργού Αμυνας με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η προσπάθεια του Μαξίμου να συνδέσει τα αποκαλυπτήρια του ρόλου Καμμένου με την τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση είναι εμφανής στην ίδια ανακοίνωση: «Η ΝΔ, αφού για μία ακόμη φορά διαψεύσθηκαν οι ελπίδες της να μην πετύχει η κυβέρνηση θετική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και να μην κλείσει η αξιολόγηση, τώρα εναποθέτει όλες τις ελπίδες της για πολιτική αποσταθεροποίηση σε ανθρώπους του υποκόσμου και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Εδώ και μία εβδομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με μισόλογα και υπονοούμενα, στοχοποιώντας μεθοδευμένα τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο γύρω από τη βρώμικη υπόθεση του "Noor 1", που οψίμως ανακάλυψε και όχι όταν οι βασικοί μάρτυρες έπεφταν ο ένας μετά τον άλλον νεκροί».
Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εντονος είναι και ο προβληματισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δημοσίως οι τοποθετήσεις βουλευτών είναι μετρημένες. Ωστόσο, τόσο η ομάδα των 53+ όσο και άλλα στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, θεωρούν ότι το εν λόγω ζήτημα είναι απλώς αφορμή και όχι αιτία για να αποδοκιμαστεί ο Καμμένος, καθώς εκτιμούν πως η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ και οι πολιτικοί χειρισμοί του υπουργού Αμυνας σε αρκετά ζητήματα εκθέτουν εις το διηνεκές την Κουμουνδούρου. Μόλις προχθές ο Φίλης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η συνεργασία με τον κ. Καμμένο είναι αναγκαστική».

Η προσωπική αντιπαράθεση των δύο χρονολογείται από την εποχή της κυβερνητικής θητείας του Νίκου Φίλη και της σύγκρουσής του με την Ιεραρχία, με τον υπουργό Αμυνας να παρίσταται ως τοποτηρητής στην «ειρηνευτική» συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου. Λίγο αργότερα, ο Φίλης ζήτησε σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τη διάρρηξη της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και τον προσεταιρισμό του ΠΑΣΟΚ, με τον Καμμένο να απαντά φλεγματικά: «Ας βγάλει και τον Τσοχατζόπουλο από τη φυλακή για να συγκυβερνήσουν».

«ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ, ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ»
Η ΝΔ έβαλε στο στόχαστρο τον Πρωθυπουργό για την κάλυψη που προσέφερε στον κυβερνητικό του εταίρο
Του Μάνου Χαραλαμπάκη

Κάθε θεσμικό μέσο είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει η ΝΔ προκειμένου να αναδείξει σε όλες τις πτυχές της την υπόθεση Καμμένου και συνακόλουθα να στριμώξει στα σχοινιά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με τη βεβαιότητα ότι η υπόθεση εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό θέμα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα κλιμακώσει την επίθεσή της στον Πάνο Καμμένο για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη, βάζοντας πλέον στο κάδρο και τον Πρωθυπουργό για την κάλυψη που προσφέρει στον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Το στίγμα της μετωπικής σύγκρουσης που επιλέγει η Πειραιώς για την υπόθεση Καμμένου, φάνηκε χθες από τα πυρά που εκτόξευσε προς τον Πρωθυπουργό για την κάλυψη στον κυβερνητικό εταίρο του. Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο καλούσε την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει στοιχεία και ονόματα και να καταθέσει πρόταση μομφής για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, η ΝΔ κατηγόρησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιχειρεί να καλύψει τον Καμμένο, υπό την πίεση των γεγονότων και σε κατάσταση πανικού. «Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία και τον πανικό του κ. Τσίπρα να καλύψει τη σκανδαλώδη συμπεριφορά του κυβερνητικού συνεταίρου του. Ας μην έχει τόσο άγχος κι ας μη βιάζεται να συσπειρώσει τους βουλευτές του πίσω από τον βαρύτατα εκτεθειμένο υπουργό Εθνικής Αμυνας. Οσο κι αν το φοβούνται, όλα θα έρθουν στο φως» ήταν η δική της απάντηση.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΥΕΘΑ. Προς το παρόν, το γαλάζιο στρατηγείο συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία για τον υπουργό Αμυνας και εξετάζει όλες τις θεσμικές δυνατότητες που έχει για να αναδείξει τις ευθύνες του. Αυτό σημαίνει ότι η αυστηρή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το πρόσωπό του θα συνεχιστεί, ενώ ήδη έχουν κατατεθεί και τρεις ερωτήσεις στη Βουλή. Για την ώρα πάντως - όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ - η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταλήξει στο αν θα προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης μομφής για τον Πάνο Καμμένο. «Η στάση του είναι πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά σκανδαλώδης. Τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα: ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να εμπιστεύεται τον κ. Καμμένο ως ΥΕΘΑ της χώρας;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας δηκτικά και το βίντεο που εμφανίζει τον υπουργό να πιλοτάρει στρατιωτικό ελικόπτερο, «θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και στρατιωτικό υλικό για το οποίο έχουν πληρώσει οι έλληνες φορολογούμενοι» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν χθες και τα πυρά βουλευτών της ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των γαλάζιων συστημάτων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την υπόθεση Καμμένου υπογράμμισε ότι «πρέπει το θέμα αυτό να μην αντιμετωπιστεί ως ένα κομματικό ζήτημα αλλά ως ένα θέμα προστασίας και διαφύλαξης του θεσμικού πλαισίου με ψυχραιμία, με σοβαρότητα. Οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των θεσμών και του πολιτεύματος, αλλιώς θα γίνουμε Σικελία». Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης καυτηρίασε τόσο την ενέργεια του Πάνου Καμμένου να συνομιλεί με ισοβίτη όσο και την κάλυψη που του προσφέρει ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας «θα έπρεπε από χθες να έχει αντικαταστήσει τον υπουργό Εθνικής Αμυνας».

«ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ». Πρόθεση της γαλάζιας παράταξης είναι να συνεχίσει με αμείωτη ένταση τη σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε όλα τα επίπεδα, καθώς θεωρεί ότι οι κυβερνώντες βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες τους σε όλα τα επίπεδα. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι με όσα ανέφερε στους υπουργούς του κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ουσιαστικά προσπαθεί να αποδράσει από την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Καταλόγισε μάλιστα στον Πρωθυπουργό ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για τη χώρα και ότι απέτυχε σε όλους τους στόχους που είχε θέσει: δεν πέτυχε ρύθμιση για το χρέος, δέσμευσε τη χώρα σε Μνημόνιο έως το 2022, δεν πετυχαίνει την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και με την υπερφορολόγηση δυσχεραίνει την προσέλκυση επενδύσεων.

Η Πειραιώς θα συντηρήσει το κλίμα σύγκρουσης με την κυβέρνηση για τη συμφωνία του Eurogroup, αναμένοντας και τη μονομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στις 3 Ιουλίου. Είναι η συζήτηση που ζήτησε η ΝΔ και την οποία έχει κωδικοποιήσει ως η «απολογία του Αλέξη Τσίπρα», προϊδεάζοντας συνακόλουθα και για τη σκληρή γραμμή που θα ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό.

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΥΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε την Παρασκευή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης με την οποία στρέφεται σε βάρος του αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος με τον οποίο φέρεται να συνομιλεί ο ισοβίτης Ευθύμιος Γιαννουσάκης που εκτίει ποινή για την υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor 1.

Με τη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Μαρινάκης στρέφεται και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ο οποίος είχε οποιαδήποτε μορφής συμμετοχική δράση στη σκευωρία, που όπως επισημαίνει σε δήλωσή του «μεθοδεύτηκε συστηματικά για να αξιοποιηθεί δημόσια την κατάλληλη στιγμή προς τον σκοπό να εκβιαστώ και να παραμερίσω, για να αλωθεί ο ευαίσθητος χώρος του Τύπου και της Ενημέρωσης».

Την αναφορά του παρέλαβε ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρής, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να χρεωθεί σε αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό για να ξεκινήσει άμεσα η διερεύνηση της σοβαρής αυτής υπόθεσης , που έχει προκαλέσει και πολιτική θύελλα.

Η δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη:
Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρει τα εξής :

«Τα όρια της υπομονής εξαντλήθηκαν. Οι διαστάσεις της εις βάρος μου μεθοδευμένης, κατά τρόπο κυνικά ωμό, σκευωρίας, καθημερινά μεγεθύνονται από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Αποκαλύπτονται οι συντελεστές και η ευτέλεια των μεθόδων τους. Η μικρότητα που τις χαρακτηρίζει και η σκοπιμότητα την οποία υπηρετούν.

Ποτέ δεν αναζήτησα την εύνοια κυβερνητικών ή άλλων παραγόντων και για κανέναν λόγο. Δραστηριοποιούμαι διεθνώς στον τομέα της Ναυτιλίας και ουδέποτε συνδέθηκα με αναθέσεις έργων που καλύπτονται από τις δημόσιες επενδύσεις, ούτε ωφελήθηκα από την παραχώρηση οποιασδήποτε πλουτοπαραγωγικής πηγής της χώρας.

Η εναντίον μου σκευωρία μεθοδεύτηκε συστηματικά για να αξιοποιηθεί δημόσια την κατάλληλη στιγμή προς τον σκοπό να εκβιαστώ και να παραμερίσω, για να αλωθεί ο ευαίσθητος χώρος του Τύπου και της Ενημέρωσης.

Εκ των βασικών οργανωτών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Πρόθυμο όργανο ένας επίορκος λιμενικός, που καταχράται της εξουσίας του και συμπαραστάτες οι συνήθεις ύποπτοι του δημοσιογραφικού «κιτρινισμού» και όσοι άλλοι μετέρχονται τη συκοφαντία ως τρόπο ζωής.

Τους διαβεβαιώνω ότι δεν εκβιάζομαι, όπως δεν εκβιάζω. Δεν απειλούμαι, όπως δεν απειλώ κανέναν.
Διεκδικώ στο πλαίσιο των καθορισμένων κανόνων και δεν απαιτώ τίποτα.

Με την καθαρότητα αυτή προσέφυγα, ως όφειλα, υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τον
προσδιορισμό της ευθύνης καθενός εκ των σκευωρών. Αυτή είναι η δική μου απάντηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου