οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

"....Το Δικαστήριο, συνεπές προς την προγενέστερη νομολογία του και ομοφώνως, ακολούθησε τις γενικές αρχές και τους κανόνες οι οποίοι ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα αυτό και αποτυπώνονται στη νομολογία τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι αρχές αυτές αποτελούν δικαιοκρατικές εγγυήσεις που ισχύουν σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο και αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Κρατικοί λειτουργοί και δημόσια πρόσωπα που ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις επιβάλλεται να έχουν υποτυπώδη, έστω, γνώση των εξελίξεων στον νομικό πολιτισμό, διότι η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο+εσωτερικό θέμα)


                                                                         "ΤΑ ΝΕΑ", 30.06/17

Πλήρη στήριξη στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη παρείχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του, την Παρασκευή, στο υπουργείο. «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε να ξεπερνούμε τα θεσμικά εμπόδια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις αλλαγές του ΕΣΥ και ειδικότερα στις ατομικές συμβάσεις που προχωράνε το τελευταίο διάστημα οι διοικήσεις του ΕΣΥ με ομάδες εργαζόμενων όπως π.χ. καθαριστές., κοιτώντας με νόημα τον αναπληρωτή υπουργό. Κατά την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας αναφερόμενος ενδεικτικά στην Novartis και το Ερρίκος Ντυνάν και μάλιστα σχολίασε ότι πρόκειται για υποθέσεις πολύ πιο δύσοσμες από τους τόνους των σκουπιδιών. Στις υποθέσεις αυτές - όπως είπε - η Εξεταστική Επιτροπή εντόπισε περιπτώσεις αργομισθιών, δωροδοκιών αλλά το πιο εξευτελιστικό είναι πως το πολιτικό σύστημα που την ίδια στιγμή που βύθιζε το ΕΣΥ, φρόντιζε να βολεύει τους δικούς του ανθρώπους, ακόμη και να μη πληρώνει νοσήλια. Πράξεις σαν αυτές αποτελούν απόλυτη αναξιοπρέπεια για το δημόσιο σύστημα, είπε χαρακτηριστικά. «Το να σταθεί στα πόδια του ο χώρος της Υγείας ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργείο Υγείας και πρόσθεσε: «Πρόκειται για έναν τιτάνιο αγώνα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, που παρά το ότι ήδη έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα, δεν είναι εφικτό να μεταμορφώσει πλήρως την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων». Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι γνωρίζει πως η εικόνα δεν είναι ευχάριστη και ότι πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν. Γνωρίζει, όμως ταυτόχρονα ότι «τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και κυρίως το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, δίνουν μια μεγάλη μάχη, έναν δύσκολο αγώνα για να ξαναστήσουν τα δημόσια νοσοκομεία στα πόδια τους [...]. Και τη μάχη αυτή θα τη στηρίξουμε όσο μπορούμε και πιστεύω ότι θα τη κερδίσουμε». Τέλος, ο Πρωθυπουργός δεν άφησε ασχολίαστη τη σημερινή διαμαρτυρία της ΠΟΕΔΗΝ, όπου συνδικαλιστές κρέμασαν πανό απέναντι από το κτίριο του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους και φώναξαν συνθήματα από το μπαλκόνι.

                                                                "ΤΑ ΝΕΑ", 30/06/17

ΠΥΡΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΟ
 ΤΟ «ΠΙΣΤΟΛΙ» ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιτέθηκε με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας επειδή «εμποδίζουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της»

Του Αιμίλιου Περδικάρη
Η επίθεση στους θεσμούς από κυβερνητικής πλευράς κινείται πλέον εκτός ορίων και διαμορφώνει σκηνικό εξέγερσης στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, όπως διαφαίνεται και από τη χθεσινή αντίδραση των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις υπουργικές βολές με αφορμή την απόφαση για τον περιορισμό των αναδρομικών φοροελέγχων.
Τον ρόλο του πολιορκητικού κριού αυτή τη φορά ανέλαβε ο Παύλος Πολάκης, μολονότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε επιλέξει πιο προσεκτική στάση απέναντι στους δικαστές - τουλάχιστον σε σύγκριση με πρόσφατη σφοδρή επίθεσή του κατά του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προκαλεί με τις δηλώσεις του, πρωτίστως με τις αναρτήσεις του στο facebook, ενώ εντυπωσιακή παραμένει η κάλυψη που διαθέτει από το Μαξίμου, αφού ουδείς έως τώρα τον έχει αποδοκιμάσει δημοσίως. Αντιθέτως, ο Πολάκης χαίρει της απολύτου εκτιμήσεως και εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις του ξεπερνούν τα όρια του πολιτικού unfair και φτάνουν στο επίπεδο των ύβρεων και των απειλών προς πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και κρατικούς λειτουργούς, με φράσεις όπως «έπρεπε να σηκωθώ και να πάει τρία μέτρα κάτω από τη γη!..».

Μήνυμα δικαστών προς «αστοιχείωτους» υπουργούς
Η ΘΕΜΙΣ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΜΥΓΑ ΣΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΗΣ
Της Μίνας Μουστάκα

Μαθήματα δημοκρατίας και νομικού πολιτισμού παραδίδουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, απαντώντας στη μαντινάδα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και σε όλους όσοι έσπευσαν να ασκήσουν πομπώδη κριτική στην πρόσφατη απόφασή τους με την οποία έκριναν αντισυνταγματικό τον έλεγχο σε υποθέσεις φοροδιαφυγής πέραν του ορίου της πενταετίας.

Η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας που έχει την αρμοδιότητα να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των νόμων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν κινείται «με διάθεση απολογίας» έναντι οποιουδήποτε, στέλνει ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα διαφύλαξης των αρχών και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου που έχουν ταχθεί να υπηρετούν. Με την ευθεία βολή πως «η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες» κυρίως όταν αυτή προέρχεται από κρατικούς λειτουργούς που «επιβάλλεται να έχουν υποτυπώδη, έστω, γνώση των εξελίξεων στον νομικό πολιτισμό», επέλεξαν να απαντήσουν οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί στη μαντινάδα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Οι δικαστές του ΣτΕ, όπως έχει διαφανεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή κρίσιμες αποφάσεις που έχουν εκδώσει για μείζονα ζητήματα συνταγματικής νομιμότητας, όταν δέχονται επιθέσεις πέραν των ορίων της θεμιτής κριτικής, είναι αποφασισμένοι να σηκώνουν το γάντι και να δίνουν τις δικές τους απαντήσεις υπερασπιζόμενοι τον θεσμικό τους ρόλο. Με σκληρή απάντηση είχαν αντιδράσει και για τις κυβερνητικές επιθέσεις που δέχθηκαν όταν έκριναν την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Ετσι και αυτή τη φορά η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, με αυστηρό όριο τη νομολογία και το ίδιο το Σύνταγμα, επισημαίνει ότι το «Δικαστήριο, συνεπές προς την προγενέστερη νομολογία του και ομοφώνως, ακολούθησε τις γενικές αρχές και τους κανόνες οι οποίοι ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα αυτό και αποτυπώνονται στη νομολογία τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Ολόκληρη η ανακοίνωση, που κάθε της λέξη έχει ιδιαίτερο θεσμικό βάρος, έχει ως εξής:

«Με αφορμή τα σχόλια που διατυπώθηκαν σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στην παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρων και άλλων οικονομικών βαρών (και όχι στην επιβολή ποινικών κυρώσεων), ορισμένα από τα οποία, μάλιστα, έλαβαν και έμμετρη μορφή, η Ενωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς διάθεση απολογίας, θέλει να διευκρινίσει τα εξής:

Το Δικαστήριο, συνεπές προς την προγενέστερη νομολογία του και ομοφώνως, ακολούθησε τις γενικές αρχές και τους κανόνες οι οποίοι ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα αυτό και αποτυπώνονται στη νομολογία τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι αρχές αυτές αποτελούν δικαιοκρατικές εγγυήσεις που ισχύουν σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο και αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

Κρατικοί λειτουργοί και δημόσια πρόσωπα που ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις επιβάλλεται να έχουν υποτυπώδη, έστω, γνώση των εξελίξεων στον νομικό πολιτισμό, διότι η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες».


Από τα δισεκατομμύρια πέσαμε στα 137.188 ευρώ
ΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ

Της Έλενας Λάσκαρη

Μια τρύπα στο νερό. Επτά χρόνια μετά την παραλαβή της λίστας Λαγκάρντ και ενάμιση χρόνο μετά την έλευση της λίστας Μπόργιανς, τα έσοδα που έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου μετά βίας προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι έλεγχοι εξελίσσονται με ρυθμό χελώνας, αλλά ακόμα και όταν βεβαιώνονται φόροι, οι εισπράξεις αποδεικνύονται πενιχρές. Κι όμως στο μεσοδιάστημα, υπό μορφή δηλώσεων διαφόρων υπουργών, δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονταν στα πρόθυρα της είσπραξης με όπλο διάφορες λίστες, ικανές να λύσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Στα λόγια. Κυρίως την τελευταία διετία.

Ο Παναγιώτης Νικολούδης ήταν ένας από τους υπουργούς που είχε βάλει τον πήχη ψηλά. Τον Φεβρουάριο του 2015, λίγο μετά την υπουργοποίησή του στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεπε άμεση είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ από μια δεξαμενή καραμπινάτης φοροδιαφυγής 7 δισ. ευρώ, η οποία αποτυπωνόταν σε διάφορες λίστες με 3.500 υπόπτους. Εμφανιζόταν σαν να τους έχει στο τσεπάκι. Αποχώρησε έχοντας δώσει τις μάχες του, αλλά χωρίς το αποτέλεσμα που οραματιζόταν. Και άλλοι υπουργοί στο παρελθόν είχαν υποσχεθεί χτύπημα της φοροδιαφυγής. Κανένας δεν είχε θέσει τόσο μαξιμαλιστικούς στόχους.

Τα στοιχεία που κοινοποίησε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα, αποδεικνύουν τις πολιτικές αυταπάτες. Της σημερινής κυβέρνησης περισσότερο, των προηγουμένων επίσης.
Από το 2014 μέχρι τα τέλη Απριλίου 2017, στη λίστα Λαγκάρντ είχαν αρχίσει 519 έλεγχοι. Ολοκληρωμένοι, ούτε οι μισοί: 210 συν 9 σε πρόσωπα συσχετιζόμενα με τη λίστα Λαγκάρντ. Οι φόροι που βεβαιώθηκαν 264 εκατ. ευρώ. Σε τριάμισι χρόνια. Από αυτά στο ταμείο δεν έχει μπει ούτε το ένα τέταρτο, συνολικά 43.477.499,74 ευρώ. 

Η λίστα Μπόργιανς παρελήφθη με τυμπανοκρουσίες από το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, στα τέλη του 2015, από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Στη Βουλή, έδωσε αφορμές για μεγαλειώδεις διαξιφισμούς ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ποιος έθαψε τις λίστες, ποιος θα τις αξιοποιήσει στο έπακρο...
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, με τη συνδρομή των Γερμανών, η λίστα Μπόργιανς έχει φέρει στο ταμείο μόλις 137.188,12 ευρώ. Δισεκατομμύρια φανταζόταν πάλι η κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου