οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

"...Στα παραμύθια, στο τέλος κερδίζει ο καλός. Το Eurogroup όμως δεν είναι παραμύθι. Ο συμβιβασμός της ελληνικής κυβέρνησης δεν φέρνει ούτε γραβάτες όπως τις οραματιζόταν ο Αλέξης Τσίπρας και λύσεις «too good to be true», ούτε καθαρό διάδρομο για το χρέος, ούτε άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ούτε πλήρη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την οποία προπλήρωσαν οι Ελληνες με σκληρά μέτρα 5,5 δισ. ευρώ. Ακόμα και στο μέτωπο της δόσης, στο οποίο ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών είχε προβλέψει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «θα γυρίσει στην Αθήνα με μια βαλίτσα λεφτά», τα κεφάλαια είναι μετρημένα και με δόσεις. Στις αρχές Ιουλίου αναμένονται 6,9 δισ. ευρώ τα οποία δεν θα μείνουν ούτε μέρα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αφορούν πληρωμές ομολόγων, αλλά και 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 5 δισ. ευρώ. Μια δεύτερη υποδόση ύψους 800 εκατ. ευρώ αναμένεται μετά το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει χρησιμοποιήσει και δικούς της πόρους για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών. Εως το τέλος του έτους δεν προβλέπεται νέα εκταμίευση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σημείωσε με νόημα ότι οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
 και τον κλώνο της "Ε"

"ΤΑ ΝΕΑ", 16/06/17
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, 
ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΟΛΑ
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποδεχθεί τελικά την πρόταση που απέρριψε τον Μάιο, χωρίς να επιτύχει ούτε έναν από τους στόχους που είχε θέσει...

Της Έλενας Λάσκαρη

Στα παραμύθια, στο τέλος κερδίζει ο καλός. Το Eurogroup όμως δεν είναι παραμύθι. Ο συμβιβασμός της ελληνικής κυβέρνησης δεν φέρνει ούτε γραβάτες όπως τις οραματιζόταν ο Αλέξης Τσίπρας και λύσεις «too good to be true», ούτε καθαρό διάδρομο για το χρέος, ούτε άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ούτε πλήρη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την οποία προπλήρωσαν οι Ελληνες με σκληρά μέτρα 5,5 δισ. ευρώ.

Ακόμα και στο μέτωπο της δόσης, στο οποίο ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών είχε προβλέψει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «θα γυρίσει στην Αθήνα με μια βαλίτσα λεφτά», τα κεφάλαια είναι μετρημένα και με δόσεις. Στις αρχές Ιουλίου αναμένονται 6,9 δισ. ευρώ τα οποία δεν θα μείνουν ούτε μέρα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αφορούν πληρωμές ομολόγων, αλλά και 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 5 δισ. ευρώ.

Μια δεύτερη υποδόση ύψους 800 εκατ. ευρώ αναμένεται μετά το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει χρησιμοποιήσει και δικούς της πόρους για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών. Εως το τέλος του έτους δεν προβλέπεται νέα εκταμίευση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σημείωσε με νόημα ότι οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το αποτέλεσμα του Eurogroup δυστυχώς δεν απέχει πολύ από το να δικαιώσει τον Σόιμπλε. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης με μια φαρμακερή δήλωση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως «είχαμε εδώ και τρεις εβδομάδες συμφωνία, αλλά οι Ελληνες ζήτησαν άλλες τρεις για επικοινωνιακούς λόγους».

ΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε χθες την υπογραφή του σε μία παραλλαγή της συμφωνίας την οποία είχε απορρίψει στις 22 Μαΐου, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα (τότε) ως τη χειρότερη των χειρότερων.

Η χειρότερη των χειρότερων, με κάποια γλυκαντικά (δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας) και φραστικές βελτιώσεις, έγινε χθες συμβιβαστική λύση, για την οποία μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως είναι «πολύ ευτυχέστερος σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα και σε σχέση με την 22α Μαΐου».

Η αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αποτυπώθηκε στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, είναι αυτή η οποία αποκαλύπτει το πραγματικό χθεσινό αποτέλεσμα.

Το Ταμείο, κατά δήλωση της Λαγκάρντ, συνεχίζει να θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. «Κανείς δεν υποστηρίζει ότι είναι η καλύτερη λύση, αλλά είναι η δεύτερη καλύτερη λύση» είπε, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του Eurogroup. Στήριξε την άποψή της αυτή σε τρεις παραμέτρους: στο σενάριο της καταστροφής το οποίο απεφεύχθη (θα υπήρχε κρίση στα μέσα Ιουλίου αν δεν υπήρχε συμφωνία, είπε), στην προάσπιση των μεταρρυθμίσεων και στη διατήρηση της «διαρκούς υπόσχεσης» για την ελάφρυνση χρέους.

Η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άλλωστε, είναι ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσει στο μείζον (κατά την κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα) θέμα της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup την οποία βλέπουμε ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης βιωσιμότητας χρέους» ήταν το σχόλιο κύκλων της ΕΚΤ. Για ένταξη στο QE όπως είναι γνωστό δεν αρκεί ένα πρώτο βήμα, αλλά η ίδια η βιωσιμότητα του χρέους.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αρκέστηκε να πει ότι δεν μπορεί να προκαταβάλει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένου ότι πρόκειται για ανεξάρτητο οργανισμό.

ΤΙ ΠΗΡΑΜΕ - ΤΙ ΔΩΣΑΜΕ. Μετά την ψήφιση ενός εφιαλτικού πακέτου πρόσθετων μέτρων για συνταξιούχους και φορολογουμένους, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, όπως και για πρωτογενή πλεονάσματα «ίσα ή μεγαλύτερα αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ την περίοδο από το 2023 έως και το 2060». Το αποτέλεσμα αυτό σχολιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη με τη φράση «για πρώτη φορά έχουμε ένα τόσο καλό σετ παραμέτρων για το δημοσιονομικό μονοπάτι πέραν του 2023». Πρακτικά, η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ ή και παραπάνω, για μια περίοδο 37 ετών μετά το 2022, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατήρηση των συνθηκών λιτότητας στη χώρα και τους πολίτες της, αξιολογείται από την κυβέρνηση… θετικά.

Το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να εφαρμόσει επεκτάσεις των ωριμάσεων των δανείων του EFSF κατά 0 έως 15 χρόνια (η κυβέρνηση δεν κατάφερε να απαλείψει το μηδέν, το οποίο είχε περιληφθεί και στο σχέδιο ανακοινωθέντος, το οποίο απορρίφθηκε τον Μάιο) αλλά και να κάνει χρήση των κεφαλαίων από τα κέρδη ομολόγων τα οποία διακρατούν ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες (προβλεπόταν ήδη).

Επί των διατυπώσεων, ο στόχος τον οποίο είχε περιγράψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προ ημερών στη Βουλή για απάλειψη της έκφρασης «αν χρειαστεί», σχετικά με την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων για το χρέος, δεν επετεύχθη. Η διατύπωση από «if needed» έγινε «to the extend needed». Με λίγα λόγια, το «εάν χρειαστεί» μετουσιώθηκε «στον βαθμό που θα χρειαστεί».

Τα δε πρόσθετα μέτρα για το χρέος είναι απολύτως ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσής του, τον Αύγουστο του 2018.

Στις δηλώσεις τους τόσο ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ όσο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM έκαναν συχνές αναφορές στο «εφόσον χρειαστεί», ενώ δεν παρέλειψαν καθόλου τυχαία να υπενθυμίσουν ότι η χθεσινή απόφαση ελήφθη στη βάση της απόφασης του Μαΐου 2016, όπως ακριβώς ζητούσε ο Σόιμπλε από την πρώτη στιγμή.

ΔΝΤ... ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να υποβάλει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο πρόταση για καταρχήν έγκριση προγράμματος με κεφάλαια έως 2 δισ. δολάρια. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί έως τις 27 Ιουλίου, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση κεφαλαίων μέχρι την ώρα που θα δοθεί από την πλευρά της ευρωζώνης πλήρης σαφήνεια αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ και Ντεϊσελμπλούμ άφηναν να εννοηθεί ότι τα μέτρα για το χρέος ενδέχεται να διευκρινιστούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα και πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, κλείνοντας έτσι πολιτικά το μάτι στην κυβέρνηση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές μπορεί να ξανασυζητήσουν το ζήτημα. Στο ανακοινωθέν του Eurogroup όμως δεν υπάρχει η παραμικρή σχετική αναφορά, ενώ ακόμα και το περιβόητο γαλλικό μοντέλο με τη διασύνδεση χρέους - ανάπτυξης παραπέμπεται ασαφώς στο μέλλον.

Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Το πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται με βάση την απόφαση του Eurogroup κάθε άλλο παρά ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές και την απαγκίστρωση από τα Μνημόνια. Παρότι το δίδυμο Τσακαλώτου - Χουλιαράκη ρωτήθηκε χθες αναφορικά με τον κίνδυνο νέου Μνημονίου με τη λήξη του τρέχοντος το καλοκαίρι του 2018, απέφυγε να απαντήσει. Ακόμα και στο ερώτημα για το πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί βιώσιμα στις αγορές ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αναρμόδιος, επικαλούμενος τεχνικά θέματα και παραπέμποντας το ζήτημα στον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Το κυβερνητικό αφήγημα για άμεση έξοδο στις αγορές στηρίζεται πλέον μόνο στην τελευταία παράγραφο του ανακοινωθέντος του Eurogroup «ενόψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές. Το Εurogroup συμφωνεί ότι θα παράσχει μελλοντικές εκταμιεύσεις όχι μόνο για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά και για τη δημιουργία ρευστότητας ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διευκολυνθεί η επιστροφή στις αγορές».

ΣΟΪΜΠΛΕ: «ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ
ΘΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ανταπόκριση ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Απολύτως ικανοποιημένος με την απόφαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Eίναι μια καλή απόφαση κυρίως για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη ολόκληρη» είπε ο Σόιμπλε στο πρώτο γερμανικό κανάλι ARD. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει για την απόφαση του Eurogroup τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της γερμανικής Βουλής, για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης από την Ελλάδα.

Ο Σόιμπλε εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθεί με το ζήτημα η ολομέλεια της γερμανικής Βουλής και πως επαρκεί η έγκριση από τη Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. «Θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για ουσιώδη αλλαγή του προγράμματος. Αλλά αυτό θα το αποφασίσει εν τέλει η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής» είπε. «Η μεγάλη μας επιμονή απέδωσε, η Ελλάδα πέρασε τα απαραίτητα μέτρα και έτσι μπορέσαμε να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Με το ποσό των 8,5 δισ. η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών, αλλά και έναντι ελληνικών επιχειρήσεων. «Αυτό είναι σημαντικό, διότι έτσι μπορεί να συνεχιστεί η καλή οικονομική εξέλιξη που έχει η Ελλάδα» είπε ο Σόιμπλε.

Με τη συμφωνία του Eurogroup το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα με την Ελλάδα. «Ωστόσο η εκταμίευση από αυτό το πρόγραμμα θα γίνει με βάση μία νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους». «Ξεκινάμε από το δεδομένο ότι αυτό το πρόγραμμα στο τέλος του θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η Ελλάδα θα αποκτήσει την επόμενη χρονιά πρόσβαση στις αγορές. Για την περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, πήραμε τον Μάιο της περασμένης χρονιάς μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα τεθούν σε ισχύ τότε».

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ. Για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών το μείζον είναι η παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, άσχετα αν δεν πληρώνει άμεσα. «Πράγματι, η συμφωνία με το ΔΝΤ είναι να αποφασίσει τώρα για ένα πρόγραμμα αλλά να προχωρήσει σε εκταμίευση αργότερα» είπε ο Σόιμπλε. «Το σημαντικό είναι να πάρει η Ελλάδα τα απαραίτητα χρήματα και το ΔΝΤ να παραμείνει στη βάρκα» πρόσθεσε. «Στόχος του προγράμματος από το 2015 ήταν να αποκτήσει η Ελλάδα με αυτό το πρόγραμμα πρόσβαση στις αγορές και να καταστεί το χρέος της βιώσιμο. Επειδή όμως οι εκτιμήσεις Κομισιόν και ΔΝΤ είναι διαφορετικές, αποφασίσαμε ήδη τον Μάιο του προηγούμενου χρόνου, να ληφθούν μέτρα για το χρέος εάν κριθούν απαραίτητα».

«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος» σημείωσε ο Σόιμπλε. Εχει επιμηκυνθεί η περίοδος ωρίμασης των ελληνικών ομολόγων μέχρι 35 χρόνια, για μεγάλο διάστημα η Ελλάδα είναι απαλλαγμένη από τοκοχρεολύσια. Για την Ελλάδα, τα επόμενα δέκα χρόνια δεν τίθεται καν θέμα εξυπηρέτησης του χρέους της. Ζητούμενο, αντίθετα, είναι να κάνει η Ελλάδα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να έχει καλύτερη εξέλιξη της οικονομίας της και να γίνει ανταγωνιστικότερη» είπε ο Σόιμπλε.

"ΤΑ ΝΕΑ", 16/06/17

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ (ΚΑΙ ΠΑΛΙ) ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα φορέσει, τελικώς, γραβάτα καθώς η νέα συμφωνία με τους δανειστές είναι αυτή που ο ίδιος είχε απορρίψει

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Στην ντουλάπα - τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2018 - μένει η γραβάτα που προβάριζε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν έδειξε πάντως να χάνει το κέφι του. «Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» ήταν το λακωνικό σχόλιό του όταν ρωτήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την - εν εξελίξει, εκείνη την ώρα - σύνοδο του Eurogroup. Χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν οι «καλοί» στο φινάλε ήταν οι εταίροι ή εμείς...

Το βέβαιο είναι ότι η συνολική συμφωνία που επιδίωκε η κυβέρνηση στο ξεκίνημα της διαδρομής χάθηκε στην πορεία, αφού ο μόνος στόχος που επετεύχθη είναι η εκταμίευση της δόσης και αντιθέτως χρέος και ποσοτική χαλάρωση παραμένουν στον αέρα, ενώ η επιτροπεία παρατείνεται ώς το μακρινό 2060. Μολαταύτα, στην κυβέρνηση απορρίπτουν τις αιτιάσεις περί συμβιβασμού και μιλούν για «καθαρή βελτίωση της πρότασης του Μαΐου», εστιάζοντας στην υψηλότερη από τα προβλεπόμενα δόση και τις λεκτικές διατυπώσεις για το χρέος - ειδικά τη ρήτρα ανάπτυξης που έχει το «άρωμα» της γαλλικής πρότασης. «Τώρα υπάρχει φως στο τούνελ» δήλωσε χαρακτηριστικά από το Λουξεμβούργο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε. Υπήρξαν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου» έλεγαν αργά τη νύχτα κυβερνητικές πηγές, χαρακτηρίζοντας ως κυριότερο σημείο της απόφασης τη «δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας». Εστίαζαν επίσης στις αναπτυξιακές δράσεις και την αποδοχή του αιτήματος για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ εκτιμούσαν πως «υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους, σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας».

ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ. Οι διαθέσεις υποχώρησης είχαν φανεί από νωρίς το πρωί, όταν μέσω διαρροών κυβερνητικός παράγοντας έκανε λόγο για «λευκό καπνό» στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και εγκαταλείφθηκαν οι επαναστατικές κορόνες των τελευταίων ημερών. Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή στάσης φαίνεται πως έπαιξαν τα τελευταία τηλεφωνήματα του Πρωθυπουργού σε ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, κατά τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε - για μία ακόμη φορά - το καθαρό μήνυμα πως δεν υπάρχει περιθώριο επίλυσης του ελληνικού ζητήματος σε Σύνοδο Κορυφής.

Ετσι, η συνειδητοποίηση πως το Eurogroup ήταν τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα οδήγησε στον τελικό συμβιβασμό και ακύρωσε τις πολεμικού χαρακτήρα διαρροές κατά της γερμανικής στάσης και ιδίως του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και την «απειλή» για Σύνοδο Κορυφής. Τις απαντήσεις για το τι άλλαξε στο ενδιάμεσο δίνουν μεν οι τηλεφωνικές επαφές Τσίπρα και το περιεχόμενό τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν επιβεβαιώνεται η υποψία πως η κυβέρνηση επέλεξε την ύστατη στιγμή τη δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ως επικοινωνιακό τρικ, προκειμένου να παρουσιάσει εαυτόν ως νικητή στην κοινή γνώμη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, έδειξε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει πριν από την έναρξη του Eurogroup πως «είχαμε βρει λύση στο ελληνικό ζήτημα, αλλά οι Ελληνες ζήτησαν τρεις εβδομάδες προθεσμία για επικοινωνιακούς λόγους», δίνοντας έτσι συνέχεια στη βεντέτα που έχει ανοίξει ανάμεσα στον ίδιο και το Μαξίμου.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΗΧΗ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχη που η ίδια έβαλε υψηλότερα απ' όσο πραγματικά μπορούσε να φτάσει, επιτυγχάνοντας μόνον την ολοκλήρωση μιας αξιολόγησης που σερνόταν από το περασμένο φθινόπωρο και την αποδέσμευση της δόσης λίγες μόνον εβδομάδες πριν οι δανειακές υποχρεώσεις του Δημοσίου καταστούν πιεστικές. Η «βαλίτσα με πολλά λεφτά» που κατά τον σλοβάκο συνάδελφό του πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιστραφεί... άθικτη στην ΕΚΤ πλην ενός μικρού ποσού, το οποίο θα διατεθεί για την κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και προμηθευτές.

Οσο για το χρέος; Τα σπουδαία παραπέμπονται μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018. Και σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα επιβεβαιώνεται το πλάνο που είχε παρουσιαστεί στο Eurogroup του Μαΐου και είχε τότε απορριφθεί από την Ελλάδα, δεσμεύοντας τη χώρα με στόχο 3,5% ώς το 2022 και 2% από το 2023 και για τα επόμενα 37 χρόνια. Με βάση τα παραπάνω, απομακρύνεται - τουλάχιστον άμεσα - ο στόχος της κυβέρνησης για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Σε μια προσπάθεια τόνωσης του ηθικού στο εσωτερικό, ο Πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη και την τριμερή συνδιάσκεψη Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση». Επίσης, επιχείρησε να σκιαγραφήσει τις κυβερνητικές προτεραιότητες της επόμενης μέρας στον τομέα της οικονομίας, με έμφαση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 16/06/17

"Εφ.Συν", 16/06/17


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου