οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

"....Λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει και τους υπουργούς του κοινωνούς του ισχυρισμού ότι η κυβέρνηση αισθάνεται δικαιωμένη με τη συμφωνία του Eurogroup και ότι η χώρα πλέον βρίσκεται σε «νέο περιβάλλον». Ετσι, πραγματοποιώντας τον απολογισμό της δεύτερης αξιολόγησης, επέμεινε ότι η συμφωνία ανοίγει «καθαρό διάδρομο εξόδου από τα Μνημόνια», ενώ υποστήριξε ότι προδιαγράφει με ακρίβεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτησή του. Μολαταύτα, απέφυγε ξανά να κάνει έστω και την παραμικρή αναφορά στην ποσοτική χαλάρωση. Παράλληλα, στέλνοντας μηνύματα προς τους υπουργούς του, προειδοποίησε ότι τα φετινά «μπάνια του λαού» είναι κομμένα για εκείνους και ότι όλοι βρίσκονται υπό αξιολόγηση για το έργο τους, ενισχύοντας έτσι τα σενάρια ανασχηματισμού το φθινόπωρο. .."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ" και τις "Ειδήσεις"



                                                  "ΤΑ ΝΕΑ", κύριο θέμα, 22/06/17



                                                                      "ΤΑ ΝΕΑ", 22/06/17

ΜΑΣΑΖ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΚΑΙΩΣΗ» ΣΤΟ EUROGROUPΛίγες ώρες μετά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να ανεβάσει το ηθικό των κυβερνητικών στελεχών στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Με επιχείρηση ανάταξης του ηθικού των κυβερνητικών στελεχών ισοδυναμεί η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ η «ανοιχτή» εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα με την προσπάθειά του να πείσει την κοινή γνώμη ότι «τα καλύτερα έρχονται», όπως είχε πει πρόσφατα. Τουλάχιστον όπως τα οραματίζεται ο Πρωθυπουργός, αξιολογώντας ως θετική τη συμφωνία του Eurogroup, για την οποία, παρά τους πανηγυρικούς τόνους, παραδέχθηκε ότι «δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης», αλλά τόνισε ότι «αισθανόμαστε δικαιωμένοι».

Λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει και τους υπουργούς του κοινωνούς του ισχυρισμού ότι η κυβέρνηση αισθάνεται δικαιωμένη με τη συμφωνία του Eurogroup και ότι η χώρα πλέον βρίσκεται σε «νέο περιβάλλον». Ετσι, πραγματοποιώντας τον απολογισμό της δεύτερης αξιολόγησης, επέμεινε ότι η συμφωνία ανοίγει «καθαρό διάδρομο εξόδου από τα Μνημόνια», ενώ υποστήριξε ότι προδιαγράφει με ακρίβεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτησή του. Μολαταύτα, απέφυγε ξανά να κάνει έστω και την παραμικρή αναφορά στην ποσοτική χαλάρωση.

Παράλληλα, στέλνοντας μηνύματα προς τους υπουργούς του, προειδοποίησε ότι τα φετινά «μπάνια του λαού» είναι κομμένα για εκείνους και ότι όλοι βρίσκονται υπό αξιολόγηση για το έργο τους, ενισχύοντας έτσι τα σενάρια ανασχηματισμού το φθινόπωρο. Με την αναφορά του σε «επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν στα συρτάρια», τους κάλεσε συγκεκριμένα να δώσουν μάχη με τη γραφειοκρατία.

Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, παραμένει η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα και η οριστική έξοδος από τα Μνημόνια και την επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018, δηλαδή με τη λήξη του προγράμματος. Επιχειρώντας δε να ξορκίσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, επανέλαβε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και σε μία ακόμη «ένεση» ηθικού μίλησε για «ορίζοντα εξαετίας», υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγει νικητής από τις κάλπες το 2019.

Ο Τσίπρας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές τις αναπτυξιακές προοπτικές που θεωρεί ότι δίνει στη χώρα η απόφαση του Eurogroup και ιδιαίτερα η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, γεγονός που - πάντα κατά τον ίδιο - υπηρετεί τον στόχο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα. Στη λογική αυτή, όπως είπε, σύντομα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο από τα 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ξεκινώντας από τη Δυτική Μακεδονία. Οσο για τις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες, όρισε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τον «χάρτη» για την πρωτοβάθμια υγεία.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΜΜΕ. Δεν παρέλειψε δε να επιτεθεί στα Μέσα Ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό για την κυβέρνηση επικοινωνιακό περιβάλλον και προς τούτο κάλεσε τους υπουργούς του να κλείσουν τα αφτιά τους, λέγοντας ότι «θα κριθούμε από τα έργα μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε, εξάλλου, στοιχεία που αποδεικνύουν, κατά τον ίδιο, ότι τον τελευταίο χρόνο δημιουργήθηκαν 230.000 νέες θέσεις εργασίας, σε αντίθεση με τις θέσεις που χάθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Για τους συμβασιούχους των δήμων, είπε ότι θα πρέπει να τελειώσει η ομηρεία τους, ωστόσο δεν ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

ΒΡΟΧΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ. Τέλος, φωτογράφισε την όξυνση της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση μέσα από τις Εξεταστικές και Προανακριτικές Επιτροπές που «τρέχουν» ή πρόκειται να «τρέξουν» στη Βουλή για μια σειρά από υποθέσεις, σημειώνοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να μη συγκαλύψουμε τίποτα και να μην υποχωρήσουμε απέναντι στις δυνάμεις που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα».

Από τη Βουλή και τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός βρέθηκε κατευθείαν στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, αφού το βράδυ συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας για το μέλλον της Ευρώπης. Σήμερα και αύριο θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΑΛΛΑΞΕ ΑΛΛΑ 
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ

Της Έλενας Λάσκαρη


Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ήταν κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο για την κυβέρνηση. Η κατάκτησή του, στα κυβερνητικά όνειρα, ήταν προδιαγεγραμμένη.

Μετά το στραπάτσο στο Eurogroup όσον αφορά το QE, το αφήγημα προσαρμόστηκε. Δύο υπουργοί της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσαν χθες ότι και χωρίς QE μπορούμε να βγούμε στις αγορές.

Το σενάριο της εξόδου, της απεξάρτησης από τα Μνημόνια αρχίζει να χτίζεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά τα μηνύματα των αγορών και των αναλυτών προς άλλη κατεύθυνση δείχνουν: στην καλύτερη περίπτωση, μια προληπτική γραμμή πίστωσης με συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις θα αντικαταστήσει το τρίτο Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018,· στη χειρότερη, ένα τέταρτο Μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών. Δοκιμαστικές, προστατευμένες, εκδόσεις ομολόγων στο μεσοδιάστημα ουδόλως αποκλείονται. Κάθε άλλο. Σχεδιάζονται και αναμένεται να υποβοηθηθούν από τον ESM. Το ζητούμενο όμως δεν είναι αυτό. Δοκιμαστική έξοδο στις αγορές πέτυχε και το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα. Ακολούθησε το τρίτο Μνημόνιο.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο κάνει τα πρώτα ανοίγματα στους επενδυτές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο σε έναν κύκλο επαφών με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης, έδειξε προς την κατεύθυνση της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές με δηλώσεις του ακολουθώντας το σήμα του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Η ένταξη στο QE δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές» είπε χθες ο Χουλιαράκης στο Reuters και συμπλήρωσε: «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία στις αγορές, που αυτό επιτυγχάνεται με την επιτυχημένη δημοσιονομική πολιτική».

Ο Χουλιαράκης λέει την αλήθεια παρότι η εμπιστοσύνη που ζητούν οι αγορές δεν περιορίζεται στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο υπονοεί ο υπουργός. Ολο το προηγούμενο διάστημα αναλυτές που είχαν ξεγράψει - πολύ πριν το κοινολογήσει η κυβέρνηση - την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μνημόνευαν την ανάγκη αξιοπιστίας, ιδιοκτησίας του προγράμματος, εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με αυτά που ζήτησε προ ημερών ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ όταν απένειμε τα εύσημα συνεργασίας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ επισήμανε τις εσωτερικές κυβερνητικές «παραφωνίες» υπουργών οι οποίοι λίγο - πολύ καθυστερούν τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Το σήμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τους δανειστές.

Τα ομόλογα. Στις αγορές τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων διετούς διάρκειας, αλλά σαφώς πιο περιορισμένη συρρίκνωση των αποδόσεων στους δεκαετείς τίτλους. Στα διετή, οι αποδόσεις υποχώρησαν χθες έως το 4,15% επιστρέφοντας στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2010. Η τάση τους είναι σαφώς καθοδική το τελευταίο διάστημα.

Η σύγκριση των αποδόσεων του δεκαετούς τίτλου με τις αποδόσεις του 2010 οδηγεί σε ανάλογο συμπέρασμα (κοντά στα χαμηλά του Ιανουαρίου 2010). Τα χαμηλά εκείνης της εποχής, όμως, όπως τα βλέπουμε τώρα, ήταν τα «υψηλά» τα οποία ανάγκασαν τη χώρα να προστρέξει στα Μνημόνια για δανεισμό. Η σύγκριση άλλωστε με τα επίπεδα αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα μέσα Ιουνίου (5,8% έναντι 5,577% χθες) δείχνει ότι μετά τη συμφωνία του Eurogroup υπάρχει σχετική αποκλιμάκωση, αλλά όχι η θεαματική βουτιά την οποία θα προσδοκούσε κανείς αν επιχειρούσε να κάνει έναν παραλληλισμό με τη ρητορική της κυβέρνησης για την επιτυχία που συντελέστηκε στις 15 Ιουνίου.

Σε χθεσινή του ανάλυση, το Bloomberg δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «μη σοβαρό» το σχέδιο της Ευρώπης για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως είναι «γελοίο» το σχέδιο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2023 και υψηλότερα αλλά κοντά στο 2% έως το 2060.Τα διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι πιστωτές θα συρρικνώσουν την οικονομία τόσο που θα είναι αυτοκαταστροφικά, ακόμα και με στενούς δημοσιονομικούς όρους». Αυτό όμως είναι μόνο ένα σκέλος του deal που έκανε η κυβέρνηση στις 15 Ιουνίου. Στην ανάλυση του Bloomberg, το κεντρικό μήνυμα εκπέμπεται προς την ευρωζώνη και αφορά την ανάγκη νέας συμφωνίας «που θα προσφέρει ελάφρυνση χρέους με αντάλλαγμα την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις» το συντομότερο δυνατό.

«Ζουρλομανδύας». Ακόμη πιο αιχμηρή είναι η ανάλυση του Ινστιτούτου Peterson των ΗΠΑ, στην οποία η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται «δημοσιονομικός ζουρλομανδύας». Ενα σχέδιο το οποίο, σύμφωνα με την ανάλυση, είναι καταδικασμένο να αποτύχει καθώς δεν επιτεύχθηκαν ποτέ σε καμία χώρα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ για 40 χρόνια.

Σε μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος, οι «Financial Times» φιλοξενούν τις απόψεις αναλυτή της HSBC, σύμφωνα με τις οποίες «χωρίς οποιαδήποτε στήριξη από το QE της ΕΚΤ ή από τον ESM, τότε μέχρι το τέλος του προγράμματος το Εurogroup μπορεί τελικά να προσφέρει περισσότερη σαφήνεια επάνω στην ελάφρυνση χρέους, αλλά πιθανότατα θα είναι πολύ αργά για clean exit ή ακόμη και για ένα ήπιο προληπτικό πρόγραμμα».

Επομένως, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης με πολλές προϋποθέσεις, γράφει η έγκριτη βρετανική εφημερίδα.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι μια τέταρτη διάσωση θα ήταν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, για τους πιστωτές της και για τους επενδυτές, την ώρα που η οικονομία δυσκολεύεται να αυξήσει momentum αφότου έχασε το 27% της παραγωγής της από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά.

Οταν ο Τσίπρας συνάντησε τον Αμόν, τον Κρομπέζ και την Κέλερ
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ

Του Μανώλη Σπινθουράκη

Δύσκολοι καιροί για αριστερούς, κυρίως γι' αυτούς που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες. Ο πρώτος εξ αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει το κόμμα του να υποφέρει στις δημοσκοπήσεις και στις πλατείες. Ο δεύτερος, ο υποψήφιος από πλευράς Σοσιαλιστών στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Μπενουά Αμόν το είδε ήδη να καταρρέει. Ο τρίτος, ο Βέλγος Σοσιαλδημοκράτης Τζον Κρομπέζ το βλέπει να βουλιάζει σε έναν βούρκο από οικονομικά σκάνδαλα και να κινδυνεύει να βρεθεί, πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια, εκτός κυβέρνησης ως αφερέγγυο. Η τέταρτη, η γερμανίδα Πράσινη Σκα Κέλερ βλέπει το κόμμα της να πασχίζει να ανακάμψει, χωρίς ωστόσο να δείχνει ικανό να πλησιάσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές την πολιτική ισχύ που είχε επί Γιόσκα Φίσερ. Και οι τέσσερις συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο μιας συζήτησης για το μέλλον της Αριστεράς, για το μέλλον της Ευρώπης. Μια συζήτηση που είχε όλα τα χαρακτηριστικά αριστερής συνέλευσης, δηλαδή την απεραντολογία αλλά και την κρυφή ελπίδα ότι κάποια στιγμή «έτσι κι αλλιώς, η Γη θα γίνει κόκκινη». Τα καλά λόγια περίσσεψαν, ως είθισται άλλωστε σε αυτού του είδους τις συναντήσεις, για τον έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί κάτι από τη γοητεία που πάντα έχει ο Δαβίδ όταν μάχεται κατά του Γολιάθ. Μοναδική παραφωνία ο Μπενουά Αμόν που δεν δίστασε να πει απευθυνόμενος προς το κοινό ότι γνωρίζει πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Βέλγος Πολ Μανιέτ, που αγωνίστηκε κατά της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά, ουσιαστικά είναι μόνοι τους αφού δεν έχουν συμμάχους στην Ευρώπη. Αλλωστε οι συμμαχίες ουδέποτε υπήρξαν εύκολη υπόθεση για την ευρωπαϊκή Αριστερά. Ακόμα και στη χθεσινή εκδήλωση που από τη φύση της αποσκοπούσε στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων ηχηρά απόντες ήταν οι Πορτογάλοι, η κυβέρνηση των οποίων αποτελείται ως γνωστόν από Σοσιαλιστές, ριζοσπάστες Αριστερούς και Κομμουνιστές.




"Ειδήσεις", 22/06/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου