οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Χθες, με φόντο τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος ρωτήθηκε αν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, δεδομένου ότι στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας το καλάθι των προσδοκιών είναι μισοάδειο. Η απάντησή του είναι ενδεικτική: «Μπορείτε να πάτε άνετα για σκι. Υπάρχουν πολλά προγραμματισμένα Eurogroup μέχρι το καλοκαίρι. Στις 20 Μαρτίου, τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο» απάντησε. Και με μια διάθεση μάλλον ειρωνική, πρόσθεσε ότι «σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί, η αξιολόγηση δεν γίνεται καλύτερη όσο περνά ο χρόνος».

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικά αναπτύγματα)

                                                        "ΤΑ ΝΕΑ", κύριο θέμα, 17/02/17


                                        "ΤΑ ΝΕΑ", 17/02/17

Το Εurogroup, το ΔΝΤ και
 το κουβάρι της διαπραγμάτευσης
Στην υιοθέτηση συμφωνίας που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της τελικής φάσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ποντάρει η κυβέρνηση

Της Βούλας Κεχαγιά

Επιμένει το Μαξίμου ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για καταρχήν συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα. Και για την επίτευξη αυτού του στόχου συντελούνται παρασκηνιακές διεργασίες κατά τις οποίες «όλοι συνομιλούν με όλους», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Πίσω από τις γραμμές, η κυβέρνηση αφήνει να γίνει αντιληπτό ότι οι όποιες διαβουλεύσεις γίνονται εν γνώσει και του ΔΝΤ και δεν αφορούν συνεννοήσεις αποκλειστικά μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των ευρωπαϊκών θεσμών. «Η συζήτηση η οποία διεξάγεται έχει ως σκοπό την υιοθέτηση μιας συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι την 20ή Φεβρουαρίου η οποία θα εμπλέκει όλους όσοι συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα» επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα υιοθετήσει τελικώς τα στοιχεία για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και αντιμετωπίζει ως ελαφρά μετατόπιση την διαπίστωση του Πολ Τόμσεν ότι το Ταμείο ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Απάντηση ωστόσο για το πότε (κι αν) θα συμβεί αυτό δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Το Μαξίμου λέει πάντως ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη δεν υπονόησε ότι θα περιμένει τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο για να αποφασίσει αν θα κάνει αναθεώρηση των προβλέψεών του. Αντιθέτως η κυβέρνηση εμφανίζεται να γνωρίζει ότι το ΔΝΤ βρίσκεται στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, επομένως τη Δευτέρα υπάρχει πιθανότητα να συμφωνηθούν οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα χτιστεί η τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Υποχωρήσεις και αντισταθμιστικά
Στο μεταξύ, βεβαίως ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως θα αναληφθούν και νέες πρωτοβουλίες προσέγγισης όλων των πλευρών λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.
Θεωρητικά η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας με τους δανειστές στο Eurogroup θα σήμαινε ότι αφενός η κυβέρνηση έχει δεχτεί να κάνει τέτοιες υποχωρήσεις που θα μετριάσουν την "γκρίνια" του Ταμείου και αφετέρου ότι όλοι οι θεσμοί θα αποδεχτούν τα αιτήματα της κυβέρνησης να οριστούν και τα περίφημα αντισταθμιστικά μέτρα, για τα οποία το Μαξίμου δεν κάνει καμία αναφορά, μολονότι η προσθήκη τους στη συμφωνία-πακέτο συζητείται σε παρασκηνιακό επίπεδο.

Κάπως έτσι άλλωστε κυβερνητικοί επιτελείς επαναλαμβάνουν ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας και επιδιώκουν την πολυπόθητη δημοσιονομική ισορροπία μεταξύ του πακέτου προληπτικών μέτρων και των ισοδυνάμων που θα συμφωνηθούν και θα ψηφιστούν.

Οι ενδείξεις φανερώνουν πως τα προληπτικά μέτρα θα περιλαμβάνουν και μείωση του αφορολογήτου και περικοπές στο ποσοστό του ΑΕΠ για το συνταξιοδοτικό, μέτρα που θα τοποθετηθούν σ' ένα ευρύχωρο πακέτο με ρυθμίσεις για μείωση φορολογίας, συντελεστών ΦΠΑ, ενδεχομένως περιορισμό του ΕΝΦΙΑ αλλά και κοινωνικές παροχές από τις υπεραποδόσεις της οικονομίας.

Πάντως ο Πιερ Μοσκοβισί δεν κόμισε στην Αθήνα καμία πρόταση, διευκρίνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας ότι ο επίτροπος Οικονομικών συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα και δεν έκανε διαπραγμάτευση. Σύμφωνα δε με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τα στοιχεία που αφορούν την απόδοση της οικονομίας, ξεκαθάρισε ότι βάσει αυτών πρέπει να γίνει κάθε συζήτηση και μίλησε για την ανάγκη να εξέλθει η οικονομία από το μακρύ τούνελ της λιτότητας.

Ως προς το θέμα της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι στόχος της είναι η είσοδος στο QE τον Μάρτιο, εκτίμηση που συμμερίζονται αρκετά στελέχη της, όχι όμως και όλα. Υπάρχουν δηλαδή κυβερνητικοί παράγοντες που θεωρούν ότι η χώρα δεν προλαβαίνει την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ ακόμη κι αν οι βασικοί άξονες της συμφωνίας προσδιοριστούν την ερχόμενη Δευτέρα. Οσοι θεωρούν πάντως ότι η ένταξη είναι ανέφικτη για τον Μάρτιο υποστηρίζουν ότι "δεν χάθηκε και ο κόσμος" αφού αυτό μπορεί να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ τον Απρίλιο.


Υπουργικό μασάζ στους βουλευτές
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Κοινοβουλευτική της Ομάδα είναι απολύτως συμπαγής και εμφανίζεται περίπου βέβαιη ότι δεν θα συναντήσει σημαντικά προβλήματα από τους βουλευτές όταν το πακέτο θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Παρ' όλα αυτά ήδη έχει αρχίσει να γίνεται συστηματική δουλειά με διάφορους υπουργούς να προσπαθούν να εξηγήσουν στους βουλευτές το πακέτο της συμφωνίας που διαμορφώνεται ακόμη και τώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Κυριακή είπε ότι το όργανο θα συνεδριάσει εκ νέου για να ανάψει το πράσινο φως στη συμφωνία (εφόσον κλείσει) και ομοίως θα ενημερωθεί διεξοδικά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γενικώς ακόμη και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που εμφανίζονται πιο κουμπωμένοι απέναντι σε μια δύσκολη συμφωνία κινούνται στην κατεύθυνση πως όποιος δεν επιθυμεί να ψηφίσει θα πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα.



                                                                        "ΤΑ ΝΕΑ", 17/02/17


Οι Ευρωπαίοι πάνε χιόνι
«Μπορείτε να πάτε άνετα για σκι. Υπάρχουν πολλά προγραμματισμένα Eurogroup μέχρι το καλοκαίρι. Στις 20 Μαρτίου, τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο» είπε κοινοτικός αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Των Έλενας Λάσκαρη και Μανώλη Σπινθουράκη

Τον Νοέμβριο του 2013, έπειτα από βασανιστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, αξιωματούχος των Βρυξελλών είχε κάνει την προφητική - όπως αποδείχθηκε - πρόβλεψη ότι η τέταρτη αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τις χειμερινές διακοπές για σκι τις οποίες συνηθίζουν οι Ευρωπαίοι κάπου εκεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Η τέταρτη αξιολόγηση έκλεισε τελικά τον Μάιο του 2014 με σκληρά μέτρα.

Χθες, με φόντο τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος ρωτήθηκε αν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, δεδομένου ότι στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας το καλάθι των προσδοκιών είναι μισοάδειο.

Η απάντησή του είναι ενδεικτική: «Μπορείτε να πάτε άνετα για σκι. Υπάρχουν πολλά προγραμματισμένα Eurogroup μέχρι το καλοκαίρι. Στις 20 Μαρτίου, τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο» απάντησε. Και με μια διάθεση μάλλον ειρωνική, πρόσθεσε ότι «σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί, η αξιολόγηση δεν γίνεται καλύτερη όσο περνά ο χρόνος».

Το ελληνικό ζήτημα φαίνεται να δοκιμάζει για μια ακόμα φορά την υπομονή των Ευρωπαίων. Ο συμβιβασμός με την ελληνική κυβέρνηση όμως δεν έχει ακόμα επιτευχθεί και όπως εκτιμούν σχεδόν στο σύνολό τους διεθνείς οίκοι και αναλυτές, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της.

«Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Πουθενά η κλίμακα των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα και οι θεσμοί εκεί είναι αδύναμοι» ανέφερε χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να περάσει το σημείο καμπής και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, εφόσον υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα.

Οι πρόσφατες απαιτήσεις μεταρρυθμίσεων, όμως, αφορούν μεταξύ άλλων το μαχαίρι στο αφορολόγητο και στις συντάξεις καθώς και τα νέα σκληρά μέτρα στην αγορά εργασίας.

ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ. Τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, η Ελλάδα είναι τρίτο και τελευταίο θέμα στην ατζέντα του συμβουλίου. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις τρεις το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών και αναμένεται πως θα είναι σύντομη. «Δεν θα ληφθούν μνημειώδεις αποφάσεις» εκτίμησε ο κοινοτικός αξιωματούχος. Μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του. Το καλύτερο δυνατό σενάριο, κατά την άποψη του ίδιου, προβλέπει ότι την ερχόμενη Δευτέρα και υπό την προϋπόθεση ραγδαίων εξελίξεων οι Αρχές και το κουαρτέτο θα μπορούν να συμφωνήσουν τους όρους πάνω στους οποίους θα επιδιωχθεί η συμφωνία και να προκύψει ανακοίνωση ημερομηνίας επανόδου των δανειστών στην Αθήνα για το staff level agreement, την επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Τα μεγάλα ανοιχτά θέματα είναι τα δημοσιονομικά μέτρα σε συνάρτηση με τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας. Στο αίτημα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο έχει θέσει η κυβέρνηση, η απάντηση μάλλον δεν επιδέχεται καμίας διαφορετικής ερμηνείας. «Η θέση των θεσμών και των Ευρωπαίων είναι πως δεν μπορεί να υπάρχει υπαναχώρηση σε προσυμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ. Στο μέτωπο των πρόσθετων μέτρων, το ύψος τους παραμένει υπό διαπραγμάτευση. Κομισιόν και ΔΝΤ συνεχίζουν να διαφωνούν στις προβλέψεις τους, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, ιδίως από την ώρα που το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε ακόμα και το 2% του ΑΕΠ. Παρ' όλα αυτά, όπως επιβεβαίωσε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου (Real FM), η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη μείωση του αφορολογήτου στον βαθμό που δοθούν ως αντάλλαγμα μειώσεις συντελεστών σε φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ ή ΕΝΦΙΑ. «Αν μειώσουμε, για παράδειγμα, τους φορολογικούς συντελεστές ή πάρουμε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα δούμε. Σίγουρα θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων και κάποιων ασφαλιστικών εισφορών, να τονωθεί η επιχειρηματικότητα» απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, διευκρινίζοντας ότι επί του παρόντος δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο σενάριο το οποίο έχει προταθεί στην κυβέρνηση από τους δανειστές αφορά προκαταβολική ψήφιση μείωσης του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019, χωρίς δυνατότητα ακύρωσής τους, αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Στην περίπτωση που υπάρξει υπεραπόδοση, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει το 2019 να προχωρήσει σε προσυμφωνημένες μειώσεις φόρων για να τονωθεί η ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη συνταγή του ΔΝΤ, αυτές οι μειώσεις θα μπορούσαν να αφορούν τον ΦΠΑ (μια μονάδα μείωση του κανονικού συντελεστή 24%), έως δέκα μονάδες μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις και καθιέρωση χαμηλών συντελεστών 15%-20% για τα φυσικά πρόσωπα.

Η Γερμανία επιμένει στο ΔΝΤ παρά τις δηλώσεις Βέμπερ

Του Γιώργου Παππά

Η Γερμανία εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν η επίσημη αντίδραση των εκπροσώπων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στις δηλώσεις του προέδρου των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», που ερμηνεύτηκαν αρχικά ως αλλαγή στάσης για το θέμα αυτό. Ο Βέμπερ κάλεσε το Ταμείο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αν επιμένει στην απαίτησή του για κούρεμα του χρέους. Με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη της κεντροδεξιάς συμμαχίας στην κυβέρνηση έσπευσαν χθες να διαψεύσουν το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων και ο κοινοβουλευτικός ηγέτης της Χριστιανικής Ενωσης Φόλκερ Κάουντερ που θεωρείται ότι εκφράζει τις θέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ. Αξιόπιστες γερμανικές πηγές συνέδεαν πάντως τις δηλώσεις Βέμπερ με την προσπάθειά του να εκφράσει μία τάση στο εσωτερικό του CDU, η οποία ωστόσο δεν είναι η κυρίαρχη και - κατά τους ίδιους - οδηγεί απευθείας σε ένα τέταρτο Μνημόνιο την Ελλάδα.

Τι είπε Βέμπερ; «Εάν το ΔΝΤ επιμένει σε κούρεμα του χρέους, πρέπει να αφεθεί να φύγει. Η Ευρώπη μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια» λέει ο Βέμπερ στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Το ΔΝΤ με την τεχνογνωσία του ήταν απαραίτητο στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών, λέει ο Βέμπερ. Αλλά οι όροι άλλαξαν και το ΔΝΤ θέτει ως όρο της συμμετοχής του το κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Αυτό είναι άδικο έναντι άλλων χωρών που υλοποίησαν τα προγράμματα χωρίς κούρεμα χρέους», π.χ. η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στην κοινή γνώμη της Γερμανίας, λέει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι: «Οι φορολογούμενοι περιμένουν και με το δίκιο τους να πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της». Ωστόσο διευκρινίζει αμέσως μετά ότι «δεν μπορεί να είναι κάποιος με το ΔΝΤ και ταυτόχρονα κατά του κουρέματος του χρέους».

Επιπρόσθετα, ο Βέμπερ επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος εταίρος στο ΔΝΤ με καθοριστική επιρροή. Μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον εξαρτάται κανείς από τη συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον Βέμπερ, ενώ ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα ήταν υπέρ της Αθήνας και υπέρ της διατήρησης της ευρωζώνης, ο Τραμπ έχει πει ότι περιμένει πως η ΕΕ θα διαλυθεί.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Οι δηλώσεις Βέμπερ προκάλεσαν ομοβροντία αντιδράσεων από βουλευτές των δεξιών κομμάτων. Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης της Χριστιανικής Ενωσης Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε στο «Φόκους»: «Εμμένουμε στη δέσμευση ότι το ΔΝΤ θα μείνει στη βάρκα. Διαφορετικά δεν μπορούμε να εγκρίνουμε περαιτέρω βοήθεια. Το ΔΝΤ δεν είπε μέχρι στιγμής τελεσίδικα ότι θεωρεί το κούρεμα χρέους απαράβατο όρο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα».

Ο Εκαρντ Ρέεμπεκ (CDU), πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προϋπολογισμού, δήλωσε στη «Χάντελσμπλατ» ότι «ούτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα ούτε το υπουργείο Οικονομικών άλλαξαν θέση. Για μας είναι δεσμευτική η απόφαση της Ομοσπονδιακής Βουλής για το πρόγραμμα της Ελλάδας. Εκεί έχει καθοριστεί σαφώς ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαράβατη για την ευρωζώνη».

Ο Ραλφ Μπρίνκχαους, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, είπε: «Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, θα αρθεί η βάση για το σημερινό πρόγραμμα και η Βουλή πρέπει να ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα».



                                                                             "Εφ.Συν", 17/02/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου