Δύο κείμενα παρέμβασης-δύο ερωτώμενοι Υπουργοί,
από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 18/02/17
Δύο φοιτητές με επαγγελματικά δικαιώματα
Του Πάσχου Μανδραβέλη
Εντάξει! Αφού τα είπαν, τα βρήκαν και τα συμφώνησαν, τι λόγος πέφτει σε εμάς που τα πληρώνουμε; Ο λόγος για τη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή με τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και τη δέσμευση του τελευταίου «ότι το ζήτημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος - Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στο Α΄ ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα επιλυθεί οριστικά το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου» («Καθημερινή» 16.02.2017).
Τι δουλειά έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης να κάνει συναντήσεις για τα ΤΕΙ στη Ζάκυνθο; Μα ο υπουργός της Πρώτης Φοράς είναι βουλευτής Ζακύνθου και έχει ρουσφετολογικό ενδιαφέρον για την υπόθεση. Το γεγονός ότι «από τις 80 θέσεις εισακτέων που ορίστηκαν για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος στη Συντήρηση Πολιτισμικής Κληρονομιάς, εισήχθησαν μόλις δύο φοιτητές», είναι ψιλά γράμματα για τη Αριστερά που μας κυβερνά. Τα ψηφαλάκια να μαζεύονται κι ας χρεοκοπήσει η χώρα.
Είπαμε πολλά (και από αυτή τη στήλη) για τα καμώματα του παλαιού πολιτικού συστήματος. Τους ελεεινολογήσαμε που φύτεψαν ΑΕΙ σε κάθε πόλη και ΤΕΙ σε κάθε ραχούλα. Καλά κάναμε και τους κράξαμε. Το άξιζαν! Δεν αξίζαμε όμως τους χειρότερους, αυτούς δηλαδή που τώρα μας κυβερνούν. Δηλαδή οι προηγούμενοι, είτε γιατί ντράπηκαν είτε γιατί φοβούνταν ότι θα τους μείνει η χώρα στα χέρια, είτε επειδή υπήρχε πρωθυπουργός έκαναν –έστω με βαριά καρδιά– ένα πρόγραμμα για συγχώνευση και κλείσιμο κάποιων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κι έρχονται τώρα οι φορείς της Ελπίδας για να τα συντηρήσουν εξόδοις ημών των φορολογουμένων. Δηλαδή ποιος θα το περίμενε ότι ο αναντάμ παπαντάμ Αριστερός κ. Κώστας Γαβρόγλου θα αποδεικνυόταν παλαιοκομματικότερος του Δεξιού κ. Κώστα Αρβανιτόπουλου; Ο πρώτος ξανανοίγει τα τμήματα των δύο φοιτητών που ο δεύτερος είχε αποφασίσει να συγχωνεύσει.
Ετσι, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι το ΤΕΙ «θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και ήδη έχει ενισχυθεί με εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και με επιχορήγηση 40.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη από τους σεισμούς». Από πού θα βρεθούν τα λεφτά για να υπάρχει το τμήμα των δύο φοιτητών στην εκλογική περιφέρεια του κ. Σταύρου Κοντονή; Ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ο αυξημένος ΦΠΑ, ο ΕΦΚΑ να ’ναι καλά. Καλοφάγωτα κ. Γαβρόγλου, καλοφάγωτα κ. Κοντονή
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 18/02/17
Εχει δική της άποψη η κυρία Κονιόρδου;
Του Νίκου Βατόπουλου
Το πραξικόπημα για την επένδυση στο Ελληνικό με εμπροσθοφυλακή την «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» είναι μια ωραία σκηνογραφία, πίσω από την οποία πρωταγωνιστεί η υποκρισία. Σκεφτείτε ότι το νέο πρόσκομμα στην επένδυση του Ελληνικού, το συνυπογράφει και μία πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, η κυρία Νάντια Βαλαβάνη. Καμία έκπληξη. Η επιλεκτική ευαισθησία για τα κτίρια που δεν κρίθηκαν διατηρητέα είναι κάτι τόσο συνηθισμένο στην ωραία μας χώρα, ώστε πλέον αντιμετωπίζεται ως μια κανονικότητα σε μια κοινωνία που κάνει το παν για να απωθείται η «κανονικότητα».
Η υπουργός Πολιτισμού, η κυρία Λυδία Κονιόρδου, εγκαλείται (από την «Επιτροπή Αγώνα») γιατί υπέγραψε τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, σύμφωνα με την οποία δεν χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα τα επίμαχα κτίρια. Φαντάζομαι ότι ούτε η κυρία υπουργός ούτε τα μέλη της επιτροπής έχουν ιδέα περί ποιων κτιρίων μιλάμε. Θα ήθελα να τους ακούσω να επιχειρηματολογούν με στοιχεία, πέραν της ξύλινης γλώσσας που μεταφέρει το σκονάκι από το «επιτελείο» της αρχιτεκτονικής φράξιας. Και το θέμα δεν είναι αν το κτίριο του Κολλεγίου θα άξιζε να διατηρηθεί, αλλά αν το συγκεκριμένο κτίριο εξυπηρετεί (και μέσα από τον συναισθηματικό εγκλωβισμό των αποφοίτων) τον απώτερο και ιερό σκοπό. Το μπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό.
Η κυρία Κονιόρδου είναι αντιμέτωπη με εσωτερικό πραξικόπημα και για μία ακόμη φορά «χρησιμοποιείται». Θα έπρεπε να το περιμένει όταν αποδέχθηκε την πρόταση της κυβέρνησης για συνεργασία. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγοι έχουν απομείνει στην «αριστερή διανόηση» που είναι πρόθυμοι να γίνουν «χρήσιμοι». Η Λυδία Κονιόρδου ίσως διακατέχεται από ρομαντικό ιδεαλισμό, ίσως δεν νιώθει ακόμη σίγουρη να διατυπώσει τη δική της ατζέντα. Προς το παρόν παρακολουθεί την ατζέντα που της στήνουν οι συνεργάτες, οι «φίλοι» και οι καλοπροαίρετοι. Αλλά πριν από τις ανούσιες επισκέψεις στο Ακροπόλ Παλάς, τις φλύαρες συσκέψεις για το δίκτυο των φεστιβάλ, τις υπογραφές σε ανεκδιήγητα δελτία Τύπου, ας επιχειρήσει, σε όσο χρόνο απομένει σε αυτήν την τραγελαφική κυβέρνηση, να αφήσει κάτι καλό. Για την τιμή του ονόματός της. Ας ιεραρχήσει κάτι. Ας πηγαίνει κάθε μέρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου