οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

"...Παραμένοντας σταθερός στο όραμά μου να δω την πατρίδα μου να επανενώνεται, είμαι πανέτοιμος ανά πάσα στιγμή να συμμετάσχω και πάλι στις συνομιλίες, αρκεί η άλλη πλευρά να συνειδητοποιήσει –κι αυτό δεν είναι προϋπόθεση– πως προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα θα πρέπει επιτέλους να συμμεριστούν και τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Δεν μπορεί να αξιώνουν την εξίσωση της πλειοψηφούσας κοινότητας με τη μειοψηφούσα κοινότητα. Και παρά ταύτα είναι τέτοιες οι πρόνοιες και οι διασφαλίσεις που παρέχονται που δεν δικαιολογούνται να εμμένουν να έχει τον κύριο λόγο η μειοψηφία και η πλειοψηφία απλώς να υπακούει. Είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο και πρέπει να το κατανοήσουν. Όπως κατανοούμε εμείς ότι πρέπει να έχουν αποτελεσματική συμμετοχή και να έχουν λόγο, αλλά σε βαθμό που θα μπορεί το κράτος να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα οφείλουν να κατανοήσουν ότι η λύση θα πρέπει να δημιουργεί μια πραγματικά ανεξάρτητη χώρα, που είναι το σημαντικότερο. Εάν η πραγματικότητα παραμείνει ως έχει σήμερα, δηλαδή η τουρκοκυπριακή κοινότητα να είναι ελεγχόμενη από την τουρκική κυβέρνηση ή από την Τουρκία, αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι οι Κύπριοι που αποφασίζουν για την Κύπρο αλλά κάποιοι άλλοι για όλους εμάς...."

Από το "Φιλελεύθερο ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"
"Ο Φιλελεύθερος ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 26/02/17


                                             "Ο Φιλελεύθερος ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 26/02/17
"Ο Φιλελεύθερος ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 26/02/17

«Η τουρκική πλευρά είναι που καλείται 
να ανταποκριθεί στις ε/κ ανησυχίες»
ΠτΔ στον «Φ»: H τουρκική πλευρά σκοπίμως διέκοψε τις συνομιλίες

Συνέντευξη: Κώστας Βενιζέλος, Ανδρέας Πιμπίσιης
Φωτο: Γιάννης Νησιώτης


Λευκωσία: Ξεκάθαρα μηνύματα προς την τουρκική πλευρά, όχι μόνο για το θέμα που προέκυψε με το αδιέξοδο που προκλήθηκε από την αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες, αλλά και για τις αξιώσεις που εγείρουν, έστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στο «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προδήλως ενοχλημένος και από τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από την Άγκυρα και τον κατοχικό ηγέτη. Παράλληλα δίνει απαντήσεις και στο εσωτερικό για τις επικρίσεις που δέχεται για την ακολουθούμενη πολιτική. Στη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τονίζει τα εξής:
  • Πρώτο, υποδεικνύει πως η τουρκική πλευρά σκοπίμως διέκοψε τις συνομιλίες ώστε να μην είναι εκτεθειμένη στην αδιάλλακτη θέση της να διατηρήσει επεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα
  • Δεύτερο, διαμήνυσε προς Άγκυρα και Ακιντζί πως δεν μπορεί να αξιώνουν την εξίσωση της πλειοψηφούσας κοινότητας με την μειοψηφούσα κοινότητα. «Δεν δικαιολογούνται να εμμένουν ότι ουσιαστικά να έχει τον κύριο λόγο η μειοψηφία και η πλειοψηφία απλώς να υπακούει», ανέφερε τονίζοντας πως «είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο και πρέπει να το κατανοήσουν».
  • Τρίτο, στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας τονίζει πως είναι εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή». Προσθέτει, ωστόσο, ότι «για να μπορείς να δεχθείς συζήτηση θα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι οι παραχωρήσεις που η άλλη πλευρά θα κάνει έτσι ώστε η εκ περιτροπής να μην θεωρείται ποτέ ότι θα δημιουργήσει καταστάσεις που αυξάνουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα».
ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

ΠτΔ: Δοκιμάσθηκε η τουρκική πλευρά στη Γενεύη και έμεινε εκτεθειμένη

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθαρίζει με απόλυτο τρόπο πως ο λόγος που διεκόπησαν οι συνομιλίες είναι γιατί η τουρκική πλευρά δεν είναι σε θέση να συμβάλει μέσα από υποχωρήσεις «στην αποκατάσταση αυτού που θεωρείται από όλους δίκαιο, είτε αυτό αναφέρεται στις εδαφικές αναπροσαρμογές είτε στις εγγυήσεις, στην αποχώρηση των στρατευμάτων και επεμβατικών δικαιωμάτων και των αναχρονιστικών εγγυήσεων». Στη συνέντευξή του στον «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνει πως η Τουρκία ήθελε να βρεθεί ένας τρόπος να διακοπούν οι συνομιλίες ώστε να μην είναι εκτεθειμένη στην αδιάλλακτη θέση να διατηρήσει επεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος εκφράζει την ελπίδα μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, που χρονικά τοποθετείται τον Απρίλιο, η τουρκική πλευρά να αλλάξει τη στάση της. Στη συνέντευξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξηγεί γιατί προέβη σε όλες τις κινήσεις μέχρι το Μοντ Πελεράν και στη συνέχεια στη Διάσκεψη της Γενεύης.

Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να διασωθεί πλέον η τρέχουσα διαδικασία, γιατί όπως φαίνεται πάμε για κατάρρευση;

Θέλω να ελπίζω ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις τόσο από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας όσο και της Τουρκίας. Αυτό το αναμένω να επισυμβεί μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία. Θεωρώ ότι η στόχευση της τουρκικής πλευράς και ιδιαίτερα του Προέδρου Ερντογάν να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, ένα σημαντικό εμπόδιο στο να προχωρήσει στις όποιες υποχωρήσεις που άπτονται των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Είναι ένα από τα θέματα του Κυπριακού που η Τουρκία δεν βρίσκει ανταπόκριση είτε εντός Ευρώπης είτε ευρύτερα διεθνώς.

Συνεπώς, ενόψει του δημοψηφίσματος και των στόχων του Προέδρου Ερντογάν, ήταν αναμενόμενο είτε να σκληρύνουν τις θέσεις τους, ακόμα και να αποφύγουν την όποια συζήτηση προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις εντός της τουρκικής κοινής γνώμης. Λαμβάνοντας κανείς υπόψη και τις συμμαχίες του κ. Ερντογάν με το εθνικιστικό κόμμα του κ. Μπαχτσελί.

Προ ημερών σε συνέντευξή σας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο εκτιμούσατε ότι ούτε μετά το δημοψήφισμα αναμένετε διαφοροποίηση του Ερντογάν, τώρα λέτε πως μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση;

Δεν διαφοροποιώ τη θέση μου. Απλά εκφράζω την ελπίδα.

Αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα στην επανάληψη των συνομιλιών.

Το ερώτημα είναι: γιατί να αλλάξει τις θέσεις του στο Κυπριακό ο κ. Ερντογάν;

Αν η θετική ρητορική αποτελεί μια ενσυνείδητη βούληση για λύση του Κυπριακού, τότε θα μπορέσει να κάνει εκείνα τα βήματα για τη λύση του προβλήματος. Θα κάνει βήματα σε σχέση με τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων τόσο στο θέμα των εγγυήσεων όσο στο θέμα του εδαφικού ενθαρρύνοντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Είναι πολύ καλά γνωστό το πόσο η Τουρκία ελέγχει την τουρκοκυπριακή ηγεσία είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε το δέχεται είτε όχι ο κ. Ακιντζί. Συνεπώς, αυτό που λέω είναι πως αν όντως εννοούν τα όσα διακηρύττουν μέσω της θετικής ρητορικής θα πρέπει, όπως έλεγα και λέω πάντα, να το αποδείξουν στην πράξη.

Θέτουν κάποιες προϋποθέσεις, πέραν των όρων που σχετίζονται και συνδέονται με την απόφαση της Βουλής, επί της ουσίας του Κυπριακού όπως είναι το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, των τεσσάρων ελευθεριών και των βέτο στη λήψη αποφάσεων. Αυτά είναι ζητήματα που επηρεάζουν την ουσία, αφού ουσιαστικά ζητούν να τα δεχθούμε πριν προχωρήσει η διαδικασία.

Αυτά τα εγείρουν τώρα. Και να μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην απόφαση που έλαβα την 1η Δεκεμβρίου με πλήρη γνώση του τι έπραττα. Οι συνομιλίες έφτασαν σ’ ένα σημείο που ενώ είχε παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια, παρέμεναν δύο στα οποία ουδέποτε η τουρκοκυπριακή/τουρκική πλευρά είχαν δώσει τις θέσεις τους. Στην επιμονή τους ότι ήταν έτοιμοι να συζητήσουν το εδαφικό εκτός Κύπρου, δέχθηκα να μεταβώ στο Μοντ Πελεράν κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Η έκταση του εδάφους είχε συμφωνηθεί, υπήρχε διαφωνία για τον πληθυσμό που θα επέστρεφε μετά τις εδαφικές αναπροσαρμογές και η ακτογραμμή. Και βεβαίως ούτε κατάθεση χάρτη υπήρξε. Στην επιμονή του κ. Ακιντζί και της Τουρκίας ότι θα έπρεπε να γίνει μια πολυμερής διάσκεψη, αποδέχθηκα να πάω γνωρίζοντας ότι εκεί είναι που πρέπει να ελεγχθεί η τουρκική πλευρά.

Σ’ όλα τα θέματα εσωτερικής πτυχής, όταν έρθεις σε επαφή με ξένους, δηλώνουν έτοιμοι να αποδεχθούν οτιδήποτε συμφωνηθεί ή βλέπουν με πολλή κατανόηση ή και με αδιαφορία. Κάποιοι έρχονται και μας λένε πως «μετά από τόσα χρόνια είναι φυσικό να υπάρξουν ή αποδεχθείτε κάποιες υποχωρήσεις ή αξιώσεις προκειμένου να υπάρξει επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Εκεί που γίνονται κατανοητές οι θέσεις μας είναι στο θέμα των εγγυήσεων. Ιδιαίτερα όταν τους ρωτήσεις «ποια από τις δικές σας χώρες θα δεχόταν ο κατακτητής να μετατρέπεται σε εγγυητή». Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έφερα ως παράδειγμα τις Βαλτικές και πρώην Σοσιαλιστικές χώρες και διερωτήθηκα εάν θα δέχονταν ή επιθυμούσαν εγγυητής της εδαφικής τους ακεραιότητας, συνταγματικής τάξης κ.λπ., να είναι η Ρωσία.

Έκρινα λοιπόν ότι αυτή είναι και η δοκιμασία της Τουρκίας να αποδείξει κατά πόσο εννοούσε ή όχι την επίτευξη λύσης. Με την απόφαση της 1ης Δεκεμβρίου, και χωρίς να υποστούμε οποιαδήποτε ζημιά, βρέθηκε εκτεθειμένη η τουρκική πλευρά στη Γενεύη επειδή επανέλαβε τις γνωστές της θέσεις. Η τουρκική πλευρά, παρά την πίεση που δέχθηκε, δεν επανήλθε σε μια σύνοδο να βρεθούν λύσεις, ούτε και αποδέχθηκε την πραγματοποίηση μιας ενδιάμεσης συνόδου εντός Μαρτίου. Η Τουρκία ήθελε να βρεθεί ένας τρόπος να διακοπούν οι συνομιλίες ώστε να μην είναι εκτεθειμένη στην αδιάλλακτη θέση να διατηρήσει επεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα.

Μετά τη Γενεύη προέβαλλαν ως προαπαιτούμενα για να επαναληφθεί μια σύνοδος για το Κυπριακό, ότι θα έπρεπε απαραιτήτως να παραχωρηθούν οι τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους και αναφορά στην αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Δύο θέματα, τα οποία ουδέποτε προηγουμένως προέβαλλαν ως προϋπόθεση για να συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό. Συνεπώς, οι τακτικές που υιοθετεί ένας ηγέτης θα πρέπει να μελετώνται προσεκτικά απ’ όσους ευκόλως αρέσκονται στην εύκολη κριτική.

ΠτΔ: Ατυχέστατη η απόφαση της Βουλής, το χρησιμοποίησε ως πρόσχημα η τ/κ πλευρά

Με αυτές τις θέσεις πώς μπορεί να υπάρξει σύγκλιση; Πώς μπορούν να προχωρήσουν οι συνομιλίες; Τι δέλεαρ μπορεί να υπάρξει για τους Τουρκοκύπριους και την τουρκική πλευρά;
Όταν ήρθε η ώρα να δοκιμαστούν και για πρώτη φορά στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν τα θέματα του εδαφικού και των εγγυήσεων παρατηρείται η σημερινή συμπεριφορά. Με το πρόσχημα ενός κανονισμού της Βουλής. Αν μου επιτρέπεται ατυχέστατη απόφαση, αφού το Ενωτικό Δημοψήφισμα διδάσκεται σε τρεις περιπτώσεις. Η 1η Απριλίου, που ήταν και η ένοπλη εξέγερση για την Ένωση, γιορτάζεται πανηγυρικά και δεν αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι. Συνεπώς δεν θεωρώ ότι, παρά το εσφαλμένο της απόφασης, ήταν επαρκής λόγος για να διακοπούν οι συνομιλίες.

Ο λόγος που διεκόπησαν ήταν γιατί δεν είναι σε θέση να συμβάλουν μέσα από υποχωρήσεις στην αποκατάσταση αυτού που θεωρείται από όλους δίκαιο, είτε αυτό αναφέρεται στις εδαφικές αναπροσαρμογές είτε στις εγγυήσεις, στην αποχώρηση των στρατευμάτων και επεμβατικών δικαιωμάτων και των αναχρονιστικών εγγυήσεων.

ΕΚΤΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΡΑ Η ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ
ΠτΔ: Είναι η τουρκική πλευρά που καλείται να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των Ε/κ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του απαντά στην επιμονή της τουρκικής πλευράς να υπάρξει υποχώρηση της Λευκωσίας στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, αλλά και στην αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες. «Το θέμα της εκ περιτροπής είναι εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή», σημειώνει για να προσθέσει πως «για να μπορείς να δεχθείς συζήτηση θα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι οι παραχωρήσεις που η άλλη πλευρά θα κάνει έτσι ώστε η εκ περιτροπής να μην θεωρείται ποτέ ότι θα δημιουργήσει καταστάσεις που αυξάνουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα». Ο Πρόεδρος είπε πως δεν ταυτίζει την πολιτική ισότητα με την εκ περιτροπής προεδρία. Παράλληλα, ανέφερε πως «είναι αδιανόητο να συζητάς τα τέσσερα κεφάλαια, να έχεις προβεί σε σημαντικές αποδοχές των ανησυχιών τους και την ώρα που θα έπρεπε να αποδείξουν την πολιτική τους βούληση, να έρχονται και να ζητούν εκείνα τα οποία θα πάρουν».

Υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε εσείς για να μπορέσετε να πλησιάσετε περισσότερο τη μέση οδό;
Να πω τι έκανα από την πρώτη ημέρα όταν αντέδρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Συνέπεσε να έχουμε Εθνικό Συμβούλιο. Ήγειρα εγώ το θέμα. Ότι κακώς η Βουλή αυτή την κρίσιμη ώρα αποφάσισε μέσα από κανονισμούς να γίνεται αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα. Από την ώρα που διδάσκεται, από την ώρα που εορτάζεται η 1η Απριλίου, δεν χρειαζόταν κάτι περισσότερο. Ύστερα από προβληματισμό οι αρχηγοί των κομμάτων, το σύνολο των αρχηγών των κομμάτων, εξέδωσαν ανακοίνωση –για πρώτη φορά από το 2009– στην οποία ρητά αναφέρεται ότι ομοφώνως αποφασίζεται πως δεν επιδιώκεται η Ένωση. Πέραν αυτού και παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, ως προς τη μορφή της λύσης, προκειμένου να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, είχαμε αποφασίσει ότι εμμένουμε σε λύση στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των ομοφώνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είχε καθησυχάσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Γιατί εκείνοι που είχαν την Παρασκευή ψηφίσει την αναφορά σ’ ένα ιστορικό γεγονός ήρθαν τη Δευτέρα να διαβεβαιώσουν ότι ουδείς λόγος συνέτρεχε για ανησυχίες και λοιπά. Εξάλλου, είναι καλά γνωστό, ακόμα και όταν εορτάζεται η 1η Απριλίου, πως κανένας δεν προβάλλει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για Ένωση. Αυτό που γίνεται είναι η απόδοση τιμών στους αγωνιστές που, όπως είπα και στον Ακιντζί, μέσα από τον δικό τους αγώνα στο τέλος-τέλος εκείνοι που απέκτησαν προνόμια που δεν είχαν, δεν ήταν άλλοι από τους Τουρκοκύπριους. Ούτε και υπάρχει κόμμα στην Κύπρο που υποστηρίζει πως πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συνομιλίες, ή την Κυπριακή Δημοκρατία, και να ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα.

Υπάρχει ενδεχόμενο να παρέμβετε για να αποσυρθεί;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας –και το έχω εξηγήσει στον κ. Ακιντζί– ενόψει του γεγονός ότι πρόκειται για κανονισμούς δεν έχει τη δυνατότητα. Και δεν είχα ούτε και έχω την πρόθεση να επεμβαίνω στη νομοθετική εξουσία που είναι ανεξάρτητος θεσμός. Εκεί και όπου το σύνταγμα επιτρέπει για λόγους συνταγματικούς ή για λόγους δημοσίου συμφέροντος εάν και εφόσον πρόκειται για νομοθεσία, θα μπορούσα να ασκήσω το δικαίωμα. Για κανονισμούς δεν πρόκειται να ενεργήσω αντισυνταγματικά, γιατί έτσι επιμένει εσκεμμένα ο κ. Ακιντζί και να προφασίζεται ότι χωρίς την αλλαγή δεν μπορεί να επιστρέψει στον διάλογο.

Μήπως θέλει να το χρησιμοποιήσει αυτό για να κερδίσει στα θέματα που επιμένει να ζητά χειρονομίες από την ε/κ πλευρά;

Δεν νομίζω και δεν είναι αυτός ο λόγος, διότι γνωρίζει καλά πως υπάρχουν οι γραμμές που μπορείς να υποχωρήσεις προκειμένου να ανταποκριθείς σε ανησυχίες. Αλλά τώρα είναι εκείνος που καλείται να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Είναι η τουρκική πλευρά που πρέπει να έλθει να δει πώς μπορεί να ικανοποιήσει ένα εύλογο αίτημα της ε/κ κοινότητας, να γίνουν τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές που, επιτέλους, να υπάρχει και το αίσθημα του δικαίου. Αν μη τι άλλο να μειωθούν οι αντιδράσεις που προκαλούνται από την αδικία των γεγονότων του 1974 και να υπάρξει μια ομαλή περίοδος και μετεξέλιξη με τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Παράλληλα, το αίσθημα ασφάλειας που επικαλείται για τη δική του κοινότητα θα πρέπει να δει και τα αισθήματα ασφάλειας από την αξίωση να παραμείνουν στρατεύματα, επεμβατικά δικαιώματα και να παραχωρηθούν οι τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους.

Στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας στο οποίο γίνεται πολλή αναφορά, ο κ. Ακιντζί είχε πει ότι το ΑΚΕΛ σάς έχει ζητήσει να κάνετε μια κίνηση. Εσείς τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό το κεφάλαιο; Θεωρείτε ότι είναι λογικό αυτό το αίτημα;

Εγώ διερωτώμαι γιατί εγείρει συνεχώς θέματα χωρίς να απαντά. Αν δείτε και σ’ αυτή την περίπτωση η επιμονή είναι η εκ περιτροπής προεδρία, που και πάλι η ε/κ πλευρά πρέπει να δώσει, όπως και στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής. Είναι αδιανόητο να συζητάς τα τέσσερα κεφάλαια, διακυβέρνησης, νομοθετικής εξουσίας και δικαστικής εξουσίας, οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό του περιουσιακού, να έχεις προβεί σε σημαντικές αποδοχές των ανησυχιών τους και την ώρα που θα έπρεπε να αποδείξουν την πολιτική τους βούληση, ότι αυτό που επιδιώκουν είναι την πραγματική ειρηνική συμβίωση και τη δημιουργία ενός κράτους που να έχει διάρκεια αλλά και βιωσιμότητα, να έρχονται και να ζητούν εκείνα τα οποία θα πάρουν. Όταν είναι οι ίδιοι που επέμεναν ότι έπρεπε να γίνει σύνοδος στο εξωτερικό για το εδαφικό, όταν οι ίδιοι εν συνεχεία και παρά τις παραβιάσεις των όσων είχαν συμφωνηθεί για να υπάρξει σύγκλιση στο εδαφικό, αξίωναν τη σύνοδο για τις εγγυήσεις. Όταν αποδέχθηκα και πήγαμε σε πολυμερή διάσκεψη, αποδείχθηκε και η αδυναμία τους να ικανοποιήσουν ή να ανταποκριθούν στις εύλογες ανησυχίες και προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων.

Εάν αυτοί ανταποκρίνονταν στο θέμα του εδαφικού, εσείς θα μπορούσατε να ανταποκριθείτε π.χ. στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας;

Όχι. Και το λέω γιατί υπάρχει και η άποψη που λέει ‘γιατί δεν κλείνετε πρώτα τα εσωτερικά θέματα και να μείνει η διεθνής πτυχή’. Είναι όλα τα θέματα που θα πρέπει να εξεταστούν και να συνειδητοποιήσουμε ότι κι αν κλείσουμε όλα τα θέματα που αφορούν το εσωτερικό, ποιο θα είναι το οποιοδήποτε όπλο που θα μπορεί να αποτελέσει το οποιοδήποτε κίνητρο για να ανταποκριθούν στα θέμα της ασφάλειας.

Θα χρησιμοποιήσετε το θέμα της εκ περιτροπής στα θέματα της ασφάλειας;

Το θέμα της εκ περιτροπής είναι εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή. Για να μπορείς να δεχθείς συζήτηση θα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι οι παραχωρήσεις που η άλλη πλευρά θα κάνει, έτσι ώστε η εκ περιτροπής να μην θεωρείται ποτέ ότι θα δημιουργήσει καταστάσεις που αυξάνουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα. Δεν ταυτίζω την πολιτική ισότητα με την εκ περιτροπής προεδρία. Η πολιτική ισότητα εκφράζεται μέσα από την ίση εκπροσώπηση στην Άνω Βουλή και σ’ ορισμένα άλλα θέματα όπως δικαστικά ή οιονεί δικαστικά θέματα.

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

Για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις αναζητούμε μια φόρμουλα;

Αυτό ακριβώς θα πρόσθετα, όταν μέσα από τη δική μας πρόταση ικανοποιείται πλήρως η όποια ανησυχία των Τουρκοκυπρίων. Υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση σ’ όλες τις πτυχές, είτε αυτές αναφέρονται στην εσωτερική ασφάλεια είτε στη συνταγματική τάξη ή και στους εξωτερικούς κινδύνους.

Διερωτώμαι από πού διατρέχουμε κίνδυνο; Έχουμε φιλικότατες σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες. Δεν νομίζω να αποτελούμε μήλον της Έριδος, παρά μόνο για την Τουρκία που διεκδικεί να ελέγχει την Κύπρο. Καμία άλλη εκ των χωρών της περιοχής δεν είχε βλέψεις εις βάρος της Κύπρου. Άρα από τι θέλουν να μας προστατέψουν;

Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ένα σύστημα εγγυήσεων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετά να τελειώσει;

Βεβαίως ναι. Εγγυήσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Τουρκικών εγγυήσεων;

Όχι τουρκικών εγγυήσεων. Γιατί πρέπει να είναι τουρκικές οι εγγυήσεις; Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί την Τουρκία όταν, με το πρόσχημα του πραξικοπήματος το 1974, εισέβαλε για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη. Ποια συνταγματική τάξη αποκατέστησε; Το ότι διαίρεσε τη χώρα; Το ότι υποχρέωσε 167 χιλιάδες Ελληνοκύπριους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, το ότι υποχρέωσε διά εκβιασμού τη μετακίνηση των Τουρκοκυπρίων στον βορρά; Δηλαδή η συνταγματική τάξη είναι αυτή του Νιχάτ Ερίμ του 1956; Ή αυτή του Συντάγματος του 1960;

ΠτΔ: Κρίνονται για τη μεθοδολογία τους τα Ηνωμένα Έθνη
Κρίνετε ικανοποιητικούς τους χειρισμούς των Ηνωμένων Εθνών; Θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερη δουλειά ο κ. Άιντα;
Έχω την εντύπωση ότι είναι η πρώτη φορά που τα Ηνωμένα Έθνη σέβονται απολύτως αυτό που λέμε, ότι δηλαδή η λύση του Κυπριακού είναι υπόθεση των Κυπρίων. Εκεί που ενδεχομένως να κρίνεται ο κ. Άιντα είναι απλώς στη μεθοδολογία που έπρεπε να ακολουθείτο. Από την ημέρα της ανάληψης της Προεδρίας, επί Έρογλου και μετά επί Ακιντζί, είχα εισηγηθεί ότι έπρεπε να γίνει ένα τρίπτυχο, πού υπάρχουν συγκλίσεις, πού συμφωνούμε, πού υπάρχουν μικρές αποκλίσεις και πού υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, ή παράλληλα να γίνεται διάλογος και για τις μεγάλες και για τις μικρές προκειμένου να επιτύχουμε πρόοδο. Εδώ έχουμε αποτύχει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη. Υπάρχει η διάταξη αλλά υπάρχουν οι παρεμβολές, οι αναφορές σε θέματα που δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, εκτεταμένες συζητήσεις άνευ ουσίας, χωρίς να υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία που θα βοηθούσε με πρακτικό τρόπο να ξεπεραστούν υφιστάμενες δυσκολίες.

ΠτΔ: Δεν με απασχολούν οι προεδρικές εκλογές

Ο κ. Ακιντζί έχει πει ότι το μισό σας μυαλό είναι στη λύση και το άλλο μισό στις εκλογές και επειδή η εικόνα που υπάρχει στο εσωτερικό είναι πως άρχισε η προεκλογική εκστρατεία και πως κι εσείς σκέφτεστε το 2018. Θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο.

Έχω πει στον κ. Ακιντζί και το έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη προς τα ελληνοκυπριακά κόμματα πως το τελευταίο πράγμα που διανοούμαι είναι τις προεδρικές εκλογές. Έχω δηλώσει πως είμαι αποφασισμένος, εξού και δεν ανεστάλησαν οι συνομιλίες. Είχαμε βουλευτικές και δημοτικές και οι συνομιλίες συνεχίστηκαν. Στο παρελθόν οσάκις μια εκ των δύο κοινοτήτων βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο εδιακόπτετο ο διάλογος προσωρινά μέχρι ξεπεραστεί το προεκλογικό κλίμα. Ουδέποτε δέχθηκα να διακοπούν οι συνομιλίες. Ούτε και στο μυαλό μου είναι οι προεδρικές ή οτιδήποτε άπτεται των εκλογών.

Είμαι απόλυτα σαφής σε τούτο, μέχρι και την τελευταία ημέρα εάν απαιτείται –όχι για να το αξιοποιήσω προς όφελος των εκλογών. Θέλω να πω και κάτι, επειδή ακούω να λέγεται. Ο Πρόεδρος εκλέγεται για μια πενταετία και όχι για μια τετραετία. Δεν δέχομαι να μου πουν ότι έναν χρόνο πριν τις εκλογές να μην επικεντρώσω την προσοχή μου στην εσωτερική διακυβέρνηση. Επειδή οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, εκ των πραγμάτων, δεν ασκούν εξουσία πρέπει να εγκαταλείψει και ο Πρόεδρος, να μείνει η χώρα ακυβέρνητη επειδή μπορεί να παρεξηγηθεί ότι έχει στόχο τις προεδρικές εκλογές; Εν τοιαύτη περιπτώσει πού πάει η κριτική ότι δεν έχω υλοποιήσει τις προεκλογικές μου εξαγγελίες; Θα πρέπει να τα εγκαταλείψω γιατί εάν υλοποιήσω προεκλογικές εξαγγελίες ή αντιμετωπίσω τρέχοντα ζητήματα; Έχουμε προεδρικό σύστημα και ο Πρόεδρος έχει μιαν αυξημένη υποχρέωση στη διακυβέρνηση του τόπου. Θα παραλύσω το κράτος επειδή έτσι θέλουν κάποιοι για να είναι ευνοϊκότερο το κλίμα για τους ίδιους;

Πέραν αυτών. Θα είστε υποψήφιος;

Μα λέω δεν με απασχόλησαν, δεν με απασχολούν και δεν έχω λόγο να με απασχολούν.

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα, ότι προσανατολίζεστε προς επαναδιεκδίκηση της προεδρίας;

Φαίνεται πως ό,τι πει ο κ. Ακιντζί γίνεται δεκτό από τη δική μας πλευρά. Εγώ είπα και πριν μερικές ημέρες πως το μυαλό μου δεν είναι διχασμένο, αλλά είναι η πατρίδα μου που είναι διχασμένη και γι’ αυτήν εργάζομαι.

Πιστεύετε ότι ο επόμενος Πρόεδρος που θα προκύψει το 2018, όποιος κι αν είναι ακόμα και ο ίδιος, θα βρει το Κυπριακό εδώ που βρίσκεται σήμερα ή θα είναι διαφορετικά τα πράγματα;

Εγώ ελπίζω το συντομότερο να επαναρχίσει ο διάλογος, να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία να επαναρχίσει ο διάλογος και η άλλη πλευρά να έρθει με πραγματική διάθεση να εργαστούμε για λύση. Όχι να εργαστεί για να επιβληθεί λύση των προδιαγραφών που ενδεχομένως, κατ’ εντολή άλλων, να ζητήσουν να επιβάλουν.

Θα είναι τα ίδια τα δεδομένα εάν σταματήσουμε εδώ που είμαστε σήμερα;

Είναι κάτι που επικρίθηκα πολλές φορές. Ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ της λύσης, υπέρ μιας βιώσιμης λύσης. Συνέχεια σημαντικά στοιχεία της λύσης μεταβάλλονται, μάλιστα με μη αναστρέψιμη πορεία. Συνεπώς θα πρέπει αυτό να το λάβουμε όλοι μας υπόψη.

Εάν πραγματικά και για τους Τουρκοκύπριους δεν είναι άλλοι οι στόχοι τους, είτε η απόσχιση και η αναγνώριση του ψευδοκράτους είτε και η ενσωμάτωσή τους στην Τουρκία, να έρθουν επιτέλους με εποικοδομητικές θέσεις.

Και δεν είναι αρκετό να λέει ο κ. Ακιντζί ότι υπήρξε πρόοδος επειδή κατατέθηκε ο χάρτης. Ανταποκρίνεται ο χάρτης στις προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς;

ΠτΔ: Mολύνονται οι φιλικές σχέσεις που δημιουργήθηκαν

Οι προσωπικές σχέσεις με τον κ. Ακιντζί φαίνεται να έχουν χαλάσει και από τις πρόσφατες δηλώσεις σας φάνηκε να αισθάνεστε έντονα για κάποιες αναφορές που είχαν γίνει, όχι μόνο από τον κ. Ακιντζί αλλά και από τον κ. Τσαβούσογλου;

Μέχρι σήμερα ουδέποτε προέβηκα σε προσωπικές επιθέσεις. Μάλιστα ούτε καν απαντήσεις έδιδα σ’ όσα καθημερινά μου απέδιδε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε εφημερίδες και πρακτορεία, προκειμένου να κρατήσω ένα ήρεμο και ήπιο κλίμα για να μπορεί να διεξάγεται γόνιμος διάλογος. Όταν αρχίζουν και προσωπικές επιθέσεις, πέραν των παράλογων αξιώσεων, πέραν των υπερβολών και των αιτιάσεων προκειμένου να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντιλαμβάνεστε ότι μολύνονται και οι φιλικές σχέσεις που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Εν πάση περιπτώσει, είναι πολύ καλά γνωστό ότι δεν είμαι εξ εκείνων που κρατούν πικρία για απαράδεκτες συμπεριφορές.

Παραμένοντας σταθερός στο όραμά μου να δω την πατρίδα μου να επανενώνεται, είμαι πανέτοιμος ανά πάσα στιγμή να συμμετάσχω και πάλι στις συνομιλίες, αρκεί η άλλη πλευρά να συνειδητοποιήσει –κι αυτό δεν είναι προϋπόθεση– πως προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα θα πρέπει επιτέλους να συμμεριστούν και τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Δεν μπορεί να αξιώνουν την εξίσωση της πλειοψηφούσας κοινότητας με τη μειοψηφούσα κοινότητα. Και παρά ταύτα είναι τέτοιες οι πρόνοιες και οι διασφαλίσεις που παρέχονται που δεν δικαιολογούνται να εμμένουν να έχει τον κύριο λόγο η μειοψηφία και η πλειοψηφία απλώς να υπακούει. Είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο και πρέπει να το κατανοήσουν. Όπως κατανοούμε εμείς ότι πρέπει να έχουν αποτελεσματική συμμετοχή και να έχουν λόγο, αλλά σε βαθμό που θα μπορεί το κράτος να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα οφείλουν να κατανοήσουν ότι η λύση θα πρέπει να δημιουργεί μια πραγματικά ανεξάρτητη χώρα, που είναι το σημαντικότερο. Εάν η πραγματικότητα παραμείνει ως έχει σήμερα, δηλαδή η τουρκοκυπριακή κοινότητα να είναι ελεγχόμενη από την τουρκική κυβέρνηση ή από την Τουρκία, αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι οι Κύπριοι που αποφασίζουν για την Κύπρο αλλά κάποιοι άλλοι για όλους εμάς.

Κάτι άλλο για το θέμα που εγείρει ο κ. Ακιντζί… Εάν ο ίδιος έχει μια τέτοια ευαισθησία με το θέμα μιας ιστορικής αναφοράς. Αφού του ανέπτυξα και του είπα για την 1η Απριλίου, τον ρώτησα ως προς τι εγώ έπρεπε να πράξω «όταν εσείς δεν επιτρέπετε στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, που είναι προαπαιτούμενο για να έχουμε από την πρώτη ημέρα το ευρώ, να προβούν σε έλεγχο;» Είναι πέραν των έξι μηνών τώρα που δεν επιτρέπουν να γίνει ο έλεγχος των τραπεζών. Που δεν δίνουν στοιχεία περιουσιακά στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Δεύτερον, όταν συμμετέχεις, του είπα, στις εκδηλώσεις της 20ής Ιουλίου, πολύ περισσότερο αυτές που έχουν σχέση με την απόσχιση ή την ενσωμάτωση στην Τουρκία, αυτές της 15ης Νοεμβρίου, δεν δικαιολογείται από πλευράς Ελληνοκυπρίων να έχουν ανησυχίες;

Όταν δέχεσαι να μην μεταβάλλεται η ώρα και να μένει προσαρμοσμένη με εκείνη της Τουρκίας, δεν ήταν λόγος να με οδηγήσει να αξιώσω από τον ίδιο να μην υπακούσει στις εντολές της Άγκυρας;

Αλλά και το άλλο, η δημιουργία Γραφείου Νεολαίας και Αθλητισμού, η ισλαμοποίηση των κατεχομένων, η συνεχής παραχώρηση υπηκοοτήτων, δεν είναι λόγοι για να με οδηγήσουν σε διακοπή των συνομιλιών; Και μάλιστα ουσιαστικοί λόγοι και όχι προφάσεις.

Ενοχλείσαι επειδή γίνεται αναφορά στη βούληση που εξέφρασαν οι Ελληνοκύπριοι το 1950 αλλά δεν αντιδράς στις εκδηλώσεις της 1ης Απριλίου;

To δεύτερο μέρος της συνέντευξης (φύλλο Τρίτης 28/02)

Προχωρούμε με τις μεταρρυθμίσεις
ΠτΔ στον «Φ» για ΓεΣΥ, υφυπουργεία, ανασχηματισμό και λιμάνι Λεμεσού

Λευκωσία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαμηνύει πως θα προχωρήσει στην υλοποίηση προεκλογικών του δεσμεύσεων σε μια σειρά από θέματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Στη συνέντευξή του στον «Φ» (το δεύτερο μέρος), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται στα θέματα των μεταρρυθμίσεων, του ΓεΣΥ, των αποκρατικοποιήσεων. Στόχος του, όπως επισήμανε, είναι να παραδώσει μια χώρα καλά οργανωμένη όσο το δυνατόν πιο σύγχρονη.

Στο θέμα των τριών υφυπουργείων, ο Πρόεδρος κάνει μια εισήγηση με αποδέκτη τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Να εγκριθεί τώρα και να εφαρμοστεί μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2018. Από την τοποθέτησή του στην ερώτηση που του θέσαμε, δεν φαίνεται να σκέφτεται αυτή τη στιγμή θέμα ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς βεβαίως να το αποκλείει.

Κύριε Πρόεδρε, θα δούμε κι άλλες παρεμβάσεις όπως αυτές του περασμένου Σαββάτου στο λιμάνι Λεμεσού, αλλά και στα θέματα υγείας;
Είμαι αποφασισμένος, από την ώρα που η προσοχή μου δεν είναι στραμμένη στο Κυπριακό, λόγω του προσωρινού ελπίζω αδιεξόδου, να δώσω έμφαση στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Ξεκινώντας από το θέμα της μεταρρύθμισης, όπου ήδη έχουμε ενσωματώσει τις διάφορες προτάσεις και στείλαμε τα νομοσχέδια στη Βουλή προκειμένου να υιοθετήσουμε αυτά που ζητούσαν τα κόμματα. Όπως είπαν, ήθελαν περισσότερες και δραστικότερες μεταρρυθμίσεις. Υιοθετούμε αυτές τις θέσεις και θα πάνε στη Βουλή για να ψηφιστούν.

Είναι επίσης η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρέπει να γίνει. Είναι το ΓεΣΥ που πρέπει επιτέλους να γίνει.

Είναι ακόμα το θέμα των τριών υφυπουργείων, τα οποία είναι απαραίτητα. Και θέλω να πω κάτι για τα τρία υφυπουργεία. Εγώ είμαι έτοιμος να δεχθώ και έχω δώσει και σχετικές οδηγίες κατά τη συζήτηση στη Βουλή, εάν οι πολιτικές δυνάμεις υιοθετήσουν τα τρία υφυπουργεία, ας θέσουν ως χρόνο έναρξης μετά τις Προεδρικές του 2018. Ώστε ο νέος Πρόεδρος να διορίσει τους υφυπουργούς. Να μην θεωρηθεί δηλαδή ότι η σημερινή διακυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει θέσεις για να τακτοποιήσει ή να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες συμμαχιών με οποιεσδήποτε πολιτικές δυνάμεις ή πρόσωπα επιρροής κ.λπ.

Το θέμα είναι τι παραλάβαμε και τι θα παραδώσουμε. Και θέλω όταν θα παραδίδω, να παραδίδω μια χώρα τουλάχιστον καλά οργανωμένη, όσο το δυνατόν πιο σύγχρονη όπως ήταν και οι δεσμεύσεις μου οι προεκλογικές.

Το ΓεΣΥ θα είναι τελειωμένο μέχρι του χρόνου;

Το ΓεΣΥ δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι τον επόμενο χρόνο. Στόχος είναι τουλάχιστον να είναι έτοιμη η νομοθεσία, έτοιμοι οι σχετικοί κανονισμοί. Αυτό που απαιτείται είναι μέτρα που μπορεί να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία, να δώσουν καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στους πολίτες και να δούμε πώς επιτυγχάνουμε την αυτονόμηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μπορούν να είναι και ανταγωνιστικά όταν και εφόσον έρθει η ώρα λειτουργίας του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Η κρίση στο λιμάνι είναι ένα δείγμα του ότι δεν μπορεί να γίνει σωστή ιδιωτικοποίηση στην Κύπρο;

Γιατί έγιναν σ’ όλες τις άλλες χώρες, ακόμα και στο λιμάνι του Πειραιά και στα αεροδρόμια της Ελλάδας, επί σοσιαλιστικών κυβερνήσεων και δεν μπορεί να γίνει στην Κύπρο;

Απλούστατα υπήρξαν κάποια προβλήματα είτε λόγω πεπαλαιωμένων μηχανημάτων είτε λόγω της προσαρμογής που απαιτείται κατά τις πρώτες εβδομάδες αλλαγής του καθεστώτος, είναι τα λογισμικά συστήματα που φαίνεται πως ήταν ένα από τα προβλήματα.

Δεν θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη πριν αλλάξει το καθεστώς;

Θα έπρεπε.

Υπάρχει πολιτική ευθύνη και ποιος θα πρέπει να την αναλάβει;

Δεν θα ήθελα να κρίνω. Εκεί που κρίνεται ο υπουργός είναι κατά πόσο μερίμνησε ώστε οι συμβάσεις, η προετοιμασία να γίνει και φαίνεται πως είχαν προβεί σε όλα τα δέοντα.

Δύο κόμματα έχουν ζητήσει την παραίτησή του.

Μπορεί να ζητούν κόμματα ακόμα και τη δική μου παραίτηση.

Η ομάδα θέλει φρεσκάρισμα (ανασχηματισμός);


Νομίζω πάει καλά η ομάδα. Μέχρι σήμερα έχει αποδώσει έργο και οφείλω να πω ότι είμαι ικανοποιημένος.

Εάν κρίνω κάποια στιγμή ότι κάποιοι έχουν κουραστεί και δεν αποδίδουν αυτά τα οποία θέλω και επιδιώκω, τότε θα υπάρξει φρεσκάρισμα.

Ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων έχει γίνει εκτελεστικός σύμβουλος στην Κεντρική Τράπεζα, αυτό αποδυναμώνει το πρόγραμμα;

Όχι. Υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να ακολουθήσουμε την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Για παράδειγμα, η Cyta που φαίνεται πως υπάρχει και μια σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Να μετοχοποιηθεί, να κρατήσει το πλειοψηφικό πακέτο το κράτος.

Μπορεί να παραχωρηθεί η διαχείριση, το management, στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρχει καλύτερη και πιο ευέλικτη διαχείριση αντί τα συμβούλια που διορίζει ο εκάστοτε Πρόεδρος.

Για παράδειγμα, έχουμε τη Cyta-Hellas, για την οποία πληρώνουμε κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια. Εάν ήταν ιδιώτης με τόση ζημιά θα την έκλεινε και να τελειώσει το θέμα.

Το θέμα της αξιοποίησης του Τροόδους δεν χρειάζεται αποκρατικοποίηση, γιατί δεν πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί. Είναι μακροχρόνια μίσθωση.

Επομένως, δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια, υπάρχουν άλλοι τρόποι πραγμάτωσης του στόχου χωρίς αποκρατικοποίηση.

"...Θεωρητικά η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερα προβλήματα καθώς το περίγραμμα της συμφωνίας έχει διαμορφωθεί στο τελευταίο Eurogroup. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τις κεραίες της τεντωμένες για κάθε μορφής αιφνιδιασμό. Η διαπραγματευτική ομάδα ανησυχεί μήπως το ΔΝΤ προβάλει και πάλι νέες αξιώσεις που "παραβιάζουν τη συμφωνία του Eurogroup", κάτι που θα προκαλούσε μικροκαθυστερήσεις στην αξιολόγηση και θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. "Αν δεν δω κλίμα δεν μπορώ να πω τίποτε" λέει στα «ΝΕΑ» μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που έχει δει αρκετές φορές στο παρελθόν να αλλάζουν οι προτάσεις των θεσμών..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο+εσωτερικό θέμα)


                                                           "ΤΑ ΝΕΑ", 28/02/17
 "ΤΑ ΝΕΑ", 28/02/17

Τώρα τρέχουμε αλλά...
οι άλλοι δεν βιάζονται

Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τις 20 Μαρτίου επιδιώκει η κυβέρνηση στοχεύοντας σε έναν έντιμο συμβιβασμό με «ένα ευρώ ελάφρυνσης για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης»
Της Βούλας Κεχαγιά

Διερευνητική αναμένεται η πρώτη συνάντηση τρόικας και κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, με το οικονομικό επιτελείο να επιδιώκει σε αρχικό στάδιο να διακριβώσει ποιες ακριβώς είναι οι απαιτήσεις των δανειστών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχοντας πάρει από το πρωί μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις των τροϊκανών θα ενημερώσει το απόγευμα κατόπιν αιτήματος της ΝΔ την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ωστόσο έχει προϊδεάσει ότι δεν θα είναι σε θέση να αποκαλύψει πολλά στοιχεία της συμφωνίας, πρωτίστως διότι δεν θα υπάρχει εικόνα ως προς την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο.

Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται σ' αυτήν κινούμενη στη γραμμή «για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης, ένα ευρώ ελάφρυνσης», στάση που επιβεβαιώθηκε και στις συσκέψεις τις τελευταίες ώρες σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Θεωρητικώς τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι τα εργασιακά και τα ενεργειακά ενώ σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018 πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό έχει καλυφθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη παρέμβασή του στη Βουλή ανέφερε τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Μαρτίου ως τον πρωταρχικό στόχο για το κλείσιμο της αξιολόγησης· εάν όμως υπάρξουν μικροκαθυστερήσεις αυτό μπορεί να συμβεί στις 7 Απριλίου σε άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας θα συνταχθεί το Staff Level Agreement, θα ακολουθήσει νομοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή - μέτρα και αντισταθμιστικά θα ψηφιστούν ταυτόχρονα εξήγησε ο Πρωθυπουργός - και ακολούθως οι δανειστές θα αποσαφηνίσουν το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τα μεσοπρόθεσμα θα εφαρμοστούν μετά το 2018, όμως σύμφωνα με πληροφορίες και η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις ούτως ώστε να διατηρήσει το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα. «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα είναι τόσο όσο» αναφέρουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές που επισημαίνουν ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ η γερμανική πλευρά εξήγησε στη διευθύντρια του ΔΝΤ σε τι προτίθεται να συναινέσει για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το Μαξίμου θα ήθελε βεβαίως όλες αυτές οι συνεννοήσεις για τα μείζονα θέματα μεταξύ των θεσμών κυρίως να καταλήξουν άμεσα ώστε εγκαίρως η χώρα να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εφόσον το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης επικυρωθεί στις 20 Μαρτίου, μεγαλύτερη πιθανότητα δίνεται στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου ώστε να ληφθεί απόφαση για ένταξη της χώρας στο QE. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τελευταία ενημέρωση είχε μιλήσει και για τη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου της ΕΚΤ, ημερομηνία που φαίνεται οριακή για να έχει ολοκληρωθεί το πακέτο της συμφωνίας. Η ένταξη στο QE θεωρείται καθοριστική για την οικονομία διότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των επιχειρήσεων και των επιτοκίων της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ. Θεωρητικά η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερα προβλήματα καθώς το περίγραμμα της συμφωνίας έχει διαμορφωθεί στο τελευταίο Eurogroup. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τις κεραίες της τεντωμένες για κάθε μορφής αιφνιδιασμό. Η διαπραγματευτική ομάδα ανησυχεί μήπως το ΔΝΤ προβάλει και πάλι νέες αξιώσεις που "παραβιάζουν τη συμφωνία του Eurogroup", κάτι που θα προκαλούσε μικροκαθυστερήσεις στην αξιολόγηση και θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. "Αν δεν δω κλίμα δεν μπορώ να πω τίποτε" λέει στα «ΝΕΑ» μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που έχει δει αρκετές φορές στο παρελθόν να αλλάζουν οι προτάσεις των θεσμών.

Η κυβέρνηση διαφωνεί με το μείγμα πολιτικής - το είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή -, όμως προτάσσοντας το κλείσιμο της αξιολόγησης αναγκάστηκε να κάνει υποχωρήσεις κυρίως προς την πλευρά του ΔΝΤ. Το Ταμείο αποδέχτηκε το αίτημα του οικονομικού επιτελείου για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων που θα επιφέρουν δημοσιονομική ισορροπία. «Ο δημοσιονομικός χώρος για τον οποίο γίνεται λόγος αφορά τις προβλέψεις και όχι τα αποτελέσματα. Οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο επιβάρυνσης ψηφιστεί με ημερομηνία εφαρμογής από 1η Ιανουαρίου του 2019 δημιουργεί σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για ελάφρυνση» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «έντιμο συμβιβασμό».

Συντάξεις και αφορολόγητο ψηλά στην ατζέντα
Η μαύρη λίστα των δανειστών

Της Έλενας Λάσκαρη

Οι βασικές απαιτήσεις των δανειστών είναι προδιαγεγραμμένες. Περνούν από δραστικές μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις, διατρέχουν καυτά θέματα αποκρατικοποιήσεων με αιχμή την ενέργεια, αγγίζουν ευαίσθητες πολιτικά χορδές στα εργασιακά.

Κάποια στρογγυλέματα ενδεχομένως να αποδειχθούν διαπραγματεύσιμα. Δραστικές υπαναχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών δεν αναμένονται. Η λίστα των μέτρων είναι έτοιμη και η πρώτη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης επ' αυτής θεωρείται ότι έχει δοθεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Οι επαφές οι οποίες ξεκινούν σήμερα ανάμεσα στους επικεφαλής του κουαρτέτου και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στην Αθήνα θα γίνουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη βάση λίστας απαιτήσεων που έχουν συντάξει οι δανειστές και η οποία συνιστά επί της ουσίας το περίγραμμα του επιδιωκόμενου Staff Level Agreement. Το μενού των μέτρων προδιαγράφει Σαρακοστή διαρκείας, με παρεκκλίσεις ελαφρύνσεων μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων από το 2018 και μετά.

Η ατζέντα των επαφών της πρώτης ημέρας δείχνει ότι το κουαρτέτο δεν ήρθε για να φλυαρήσει στην Αθήνα ή να εμπλακεί σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις. Αλλωστε, σε πρώτη φάση, η τετράδα Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) είναι προγραμματισμένο να μείνει μόλις για μια εβδομάδα.

Σήμερα, οι συναντήσεις ξεκινούν από τις δέκα το πρωί, με το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων σε πρώτο πλάνο και τα θέματα ενέργειας στις δώδεκα το μεσημέρι να ακολουθούν. Στις επτά το απόγευμα θα ακολουθήσει μια γενική συζήτηση και το βραδάκι (στις 20.30) είναι η προγραμματισμένη συζήτηση για τα δημοσιονομικά.

Οι συζητήσεις ξεκινούν με τους δανειστές να απαιτούν πρόσθετα μέτρα από το 2019 και μετά, τα οποία θα φτάνουν το 2% του ΑΕΠ. Οι εξοικονομήσεις σχεδιάζεται να προέλθουν κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ (η αρχική θέση των δανειστών) και κατά 1% του ΑΕΠ από τις σταδιακές μειώσεις των συντάξεων σε χρονικό ορίζοντα τριών έως πέντε ετών.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ 0,5%. Η ελληνική κυβέρνηση, κατά τις πληροφορίες, θα επιδιώξει μικρότερο πακέτο μέτρων (0,75% από το αφορολόγητο και 0,75% από τις συντάξεις), υποστηρίζοντας ότι αφενός θα υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις από την εφαρμογή του spending review - περικοπές σε όλα τα υπουργεία στη βάση καλύτερης διαχείρισης των δημόσιων δαπανών - και αφετέρου εξαιτίας των σαφώς καλύτερων περσινών δημοσιονομικών επιδόσεων.

Το ΔΝΤ όμως, μέχρι σήμερα, επιμένει στα δικά του, σαφώς πιο απαισιόδοξα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2018 το μάξιμουμ του πλεονάσματος το οποίο μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς νέα μέτρα, δεν υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος είναι 3,5%.

«Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι διότι έχουμε ενσωματώσει τις επιδόσεις του 2016, οι οποίες ήταν καλύτερες του αναμενομένου» δήλωσε στην «Ελ Παΐς» ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας πως «όταν έχουμε όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση».

Η συλλογή όλων των στοιχείων θα απαιτήσει τουλάχιστον έναν μήνα ακόμα, η δε πιστοποίησή τους από τη Eurostat αναμένεται στις 21 Απριλίου.

Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του αν προκύψουν αξιόπιστα νέα δεδομένα, παραπέμποντας επί της ουσίας στη Eurostat. Μέχρι τότε, παρεκτός υπάρξουν μεγάλες ανατροπές, δύσκολα ο πήχης των μέτρων θα κατέβει αισθητά με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ. Και όπως όλες οι εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει, το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Στη σκιά της συμφωνίας Μέρκελ - Λαγκάρντ, ο Πολ Τόμσεν με άρθρο του στο blog του Ταμείου φωτογραφίζει την ελληνική περίπτωση ως λίγο - πολύ παρέκκλιση από τον κανόνα τής εκ των προτέρων διευθέτησης του χρέους, προκειμένου να πετύχει ένα πρόγραμμα.
«Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι επίσημοι διμερείς πιστωτές προτιμούν να χορηγήσουν την εφαρμογή της ελάφρυνσης χρέους υπό τον όρο της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος. Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να δικαιολογείται, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανησυχίες για το ιστορικό της χώρας στην οικονομική προσαρμογή» αναφέρει.
Παράλληλα, πάντως, το ΔΝΤ συνεχίζει να πιέζει τους Ευρωπαίους για δραστικές αποφάσεις - έστω και με μεταχρονολογημένη εφαρμογή - τόσο για το πρωτογενές πλεόνασμα όσο και για το δημόσιο χρέος.

Και η εκδίκηση που έρχεται σε...κρύο πιάτο, από το "Χίλτον"!
"ΕΘΝΟΣ", 28/02/17

                                                               






ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΣΚΑΤΟΨΥΧΗ ΤΗΣ "Εφ.Συν" ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΚΛΗΡΟ "ΤΑΞΙΚΟ" (τρομάρα της...) ΠΡΙΣΜΑ

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και τον κλώνο της "Ε"



«Συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού»

Δηλώσεις για το τραγικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν την ζωή τους η σύζυγος του και ο τρίχρονος γιος του, έκανε ο πατέρας της οικογένειας Υπάτιος Πατμάνογλου στο κανάλι «Ε», δίνοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεαρού που οδηγούσε το αυτοκίνητο που σκόρπισε τον θάνατο.

«Είναι δύσκολα. Περνάω πολύ δύσκολα. Δεν περίμενα στη ζωή μου να μου συμβεί αυτό το πράγμα. Πέρασα διαβολοβδομάδα στα ΟΥΚ και έλεγα από μέσα μου, ό,τι και να μου ξημερώσει, δεν θα καταλαβαίνω τίποτα. Αυτό που μου συνέβη μην τύχει στον χειρότερο εχθρό μου. Να βλέπεις όλη σου την οικογένεια καμένη» αναφέρει.

Όσον αφορά τις στιγμές πριν την φονική σύγκρουση αναφέρει:

«Ήθελα να σταματήσω σε ελεγχόμενο παρκινγκ. Είμαι τυπικός σε αυτά. Τους αφήνω τη μουσικούλα, ανοίγω την πόρτα, παίρνω τα κλειδιά, μπαίνω στην τουαλέτα και ξαφνικά, κλείνουν όλα τα φώτα, ακούω ένα τεράστιο μπαμ, φωτιά, καπνός, ο θόρυβος ήταν μεγάλος. Όταν βγήκα έξω δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Πήγα να πω στην γυναίκα μου, "κοριτσάκι μου τι πήγα να πάθω. Και βλέπω την οικογένειά μου μέσα στο αυτοκίνητο, καμένους. Ψάχνω να δω τι έγινε και βλέπω στα χωράφια ένα πορσικό. Είδα και τον οδηγό νεκρό, μπροστά στα μάτια μου, ένα παιδάκι» και συνεχίζει λέγοντας: «Συλλυπητήρια στην οικογένειά τους και αυτοί δεν ήθελαν να τον χάσουν. έφταιγε, δεν έφταιγε, η ψυχούλα του το ξέρει», λέει χαρακτηριστικά.

«Πήγαινε πάνω από 300 (Χλμ). Αυτό το αυτοκίνητο, πηγαίνει 330. Και ήταν και ένα R8 από πίσω του που πρέπει να πατιόντουσαν», πρόσθεσε, δίνοντας νέα διάσταση στην τραγωδία.

«Παιδιά, δεν το πίστευα. Το αυτοκινητάκι μου, η οικογένειά μου, νόμιζα ότι βλέπω ένα έργο. Προσπάθησα να σώσω την οικογένειά μου, αλλά τι να σώσεις, από το μπαμ που έγινε, ακαριαία σκοτώθηκαν, το κατάλαβα αμέσως. Είπα Υπάτιε, τελείωσαν τα ψέματα. Κάναμε προσπάθειες, δεν ήταν έγκυος η Αποστολία».

Οικογένεια Βακάκη: «Ο Θεός μας ζητά να διαχειριστούμε το αδιανόητο»

  • Ανακοίνωση για το το χαμό του 24χρονου Γιώργου Βακάκη εξέδωσε η οικογένειά του, συνοψίζοντας τον θρήνο της για το τραγικό δυστύχημα σε μία φράση.
Η οικογένεια του Απόστολου Βακάκη, ιδιοκτήτη της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων Jumbo, ζήτησε να μεταδοθεί μέσω του ΑΠΕ - ΜΠΕ η δήλωσή της.

Η οικογένεια, πιο συγκερκιμένα δήλωσε:

«Ο Θεός μας ζητά να διαχειριστούμε το αδιανόητο και να ζήσουμε με το αφόρητο. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας και στις υπόλοιπες οικογένειες και να ευχαριστήσουμε για τη συμπαράσταση όλων στο θρήνο μας για την τραγική πρόωρη απώλεια τριών νέων ανθρώπων και ενός παιδιού. Οικογένεια Απόστολου Βακάκη»

"ΤΑΞΙΚΗ" ΨΑΡΡΑ ΕΝ ΘΕΡΜΩ ΚΑΙ ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΗ(;)ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ Η ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ;

Τα αυτοκίνητα δεν... τρελαίνονται

Ούτε η porshe ήταν «φονική» ούτε η πορεία ήταν «τρελή». Ένας νεαρός γόνος πλούσιας οικογένειας θύμα της ταχύτητας και προφανώς μιας παραπλανητικής αίσθησης υπεροχής στην κοινωνία και στην άσφαλτο, έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις νέοι άνθρωποι ανάμεσά τους και ο ίδιος.

Μια γυναίκα με το παιδάκι της δολοφονήθηκαν «εν ψυχρώ» μέσα στο σταματημένο τους αυτοκίνητο. Μια οικογένεια ξεκληρίστηκε και δύο άλλες κλαίνε σήμερα τα νεκρά παιδιά τους.

Όμως την porshe κάποιος την αγόρασε κάποιος την οδηγούσε στην Εθνική οδό ξεπερνώντας όλα τα όρια κανόνων οδήγησης φτάνοντας προφανώς στα όρια τις ούτως ή άλλως εξωπραγματικές ταχύτητες αυτού του αυτοκινήτου, κάποιος αισθανόταν άτρωτος στην μικρή πιθανότητα να πέσει στα χέρια της τροχαίας και τελικά σήμερα κάποιοι θρηνούν την κακιά την ώρα, την τρελή πορεία, το φονικό αυτοκίνητο και το... κισμέτ!

Με δύο λόγια είδαμε ξανά άλλη μια κλασική περίπτωση ελληνικής οδήγησης όπου το ΙΧ γίνεται ένα επικίνδυνο όπλο στα χέρια του ιδιοκτήτη του που θεωρεί ότι οι δρόμοι του ανήκουν, ότι οι υπόλοιποι είναι ενοχλητικά παράσιτα στην απεριόριστη εμβέλειά του και ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να του βάζει εμπόδια όπως για παράδειγμα ένα σήμα, ένα στοπ ή ένα παρκιγκ.

Σήμερα όλοι θρηνούν δυστυχώς όμως αύριο άλλοι συμπολίτες μας θα δολοφονηθούν στο βωμό της ταχύτητας της βάρβαρης νοοτροπίας του τσαμπουκά στην άσφαλτο και της απόλυτης αδιαφορίας για τον άλλον.

ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
"Εφ.Συν" (έντυπη), 28/02/17

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ...- ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΙ "ΚΑΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ/ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!-- ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΚΑΤΙ ΩΣ ΟΡΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ...

Πέντε κύρια άρθρα από σημερινά φύλλα

"ΤΑ ΝΕΑ", 28/02/17

"ΕΘΝΟΣ", 28/02/17
"Εφ.Συν", 28/02/17

"Ο Φιλελεύθερος", 28/02/17
"η σημερινή", 28/02/17


H EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΚΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΡΙΤΗΣ (Αθηναϊκά και Λευκωσίας) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ....

"ΤΑ ΝΕΑ",  Κώστας Μητρόπουλος

"Εφ.Συν", Μιχάλης Κουντούρης

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", Γιάννης  Δερμεντζόγλου

ΚΥΡ

"ΕΘΝΟΣ". Πάνος Μαραγκός

"ΤΑ ΝΕΑ",  Κώστας Μητρόπουλος




Πέτρος Τσιολάκης

"Ο Φιλελεύθερος", Πίν

"ΤΑ ΝΕΑ",  Έφη Ξένου

"η σημερινή", Λόις



"Εφ.Συν", Κώστας Γρηγοριάδης

Πέτρος Τσιολάκης

"Ο Φιλελεύθερος", Νίκος Παγιατζής

"ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ". ΑΤΙΑΝ  (26/02/17)

"ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ'", Θανάσης Παπακριβόπουλος

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΡΚΩΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ...

Από την "Επένδυση"

"Επένδυση". 24-26/02/17

ΠΟΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΠΙΣΝ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΛΘΕ...- Η ΕΚΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΕΓΕΡΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ!- ΤΟ ΡΕΥΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ- 16,5% ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ,Ο,ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ!

Τέσσερα κείμενα παρέμβασης, από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

1.Τέσσερα μαθήματα για πολιτικούς και πολίτες

Παράκληση προς τους κυβερνώντες: Δείτε το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σαν μία εθνική ευκαιρία , όχι σαν μία ακόμη ΔΕΚΟ.

Του Αλέξη Παπαχελά

Καθώς κοπάζει ο θόρυβος από το πανηγύρι για την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δημόσιο, καλό είναι να σκεφθούμε το μέλλον του αλλά και τα μαθήματα που πήραμε από την έως εδώ πορεία του.

Μάθημα 1ο. Ολα τα σπουδαία επιτεύγματα της σημερινής Ελλάδας πολεμήθηκαν με λύσσα. Το Μουσείο της Ακρόπολης, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, το Πάρκο Νιάρχου ήταν αντικείμενα διαμαρτυριών, αγωγών, κινητοποιήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ, διάφοροι ακραίοι «οικολόγοι», συντεχνίες και άλλοι πολλοί έδωσαν μάχες για να μη γίνουν μερικά ή και όλα τα έργα. Εμαθαν τίποτα από αυτό οι πολιτικοί μας; Ή θα είναι απέναντι σε κάθε τι δημιουργικό μόλις βρεθούν στην αντιπολίτευση; Ας το σκεφθούν.

Μάθημα 2ο. Υπάρχει ένα κατεστημένο στη χώρα μας που δεν κοιτάει μόνο την τσέπη του και έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του στην Ελλάδα της κρίσης. Το Ιδρυμα Νιάρχου αξίζει την αναγνώριση που του πρέπει γιατί έχει βάλει πλάτη στην ελληνική κοινωνία χωρίς φανφάρες και δημόσιες σχέσεις, με αυστηρότητα και επαγγελματισμό. Αυτός ο τόπος έχει μια μακρά παράδοση εθνικών ευεργετών που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην πορεία του. Είναι πολύ θετικό ότι συνεχίζεται στις μέρες μας, ειδικά όταν συγκρίνεις την προσφορά τους με τους επιχειρηματίες που μόνο ζητούν και γκρινιάζουν.

Μάθημα 3ο. Οι Ελληνες πολίτες έχουν ανάγκη από θετικά οράματα και παραδείγματα. Δεν είναι τυχαίο πως αγκάλιασαν το έργο από τη στιγμή που άνοιξαν οι πόρτες του. Το θεωρούν δικό τους και ανησυχούν βαθιά για την τύχη του από τη στιγμή που πέρασε στα χέρια των πολιτικών μας. Μακάρι να συνεχίσουν να απαιτούν τη χρηστή του διαχείριση και από εδώ και πέρα.

Μάθημα 4ο. Η Αθήνα έχει απίστευτες δυνατότητες να μεταλλαχθεί σε μια πόλη-προορισμό. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη Βαρκελώνη ή άλλες πόλεις. Κάθε άλλο. Χρειάζεται όμως έργα-μαγνήτες που θα την απογειώσουν. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το έκανε τη δεκαετία του 1960 με τα έργα γύρω από την Ακρόπολη, το Φεστιβάλ Αθηνών και τις άλλες τομές στον τουρισμό. Μπορεί η Αθήνα, και συνεπώς η Ελλάδα, να ξαναγίνει μόδα. Το παραλιακό μέτωπο παραμένει αναξιοποίητο από το 2004. Το Ελληνικό, άλλος ένας μαγνήτης για τις δυνάμεις της μιζέριας, περιμένει και αυτό την αξιοποίησή του.

Ας σκεφθούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να πετύχουμε όταν δεν βράζουμε στο ζουμί μας και δεν εγκλωβιζόμαστε στη συνεχή άρνηση. Κληρονομήσαμε ένα σπάνιο «οικόπεδο» σε αυτόν τον πλανήτη. Είναι στο χέρι μας να απελευθερώσουμε τις προοπτικές του. Και βέβαια, μια θερμή παράκληση προς τους κυβερνώντες. Δείξτε με τις επιλογές της διοίκησης του πάρκου ότι μπορείτε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Μη βολέψετε τους «δικούς σας», δείτε το ως μια εθνική ευκαιρία, όχι σαν ακόμη μία ΔΕΚΟ. Αν μπορείτε... Το απαιτούν και οι πολίτες, άλλωστε, στους οποίους ανήκει.

2. Επαναστατικές διεγέρσεις

Αμετρη αυταρέσκεια και υπερφίαλες βεβαιότητες δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση στη Δύση.

Του Κώστα Ιορδανίδη

Πριν από περίπου μισό αιώνα –για την ακρίβεια τον Μάιο του 1968–, κύμα επαναστατικό της Αριστεράς εσάρωνε τη Γαλλία. Το Πάσχα του ίδιου έτους η απόπειρα δολοφονίας του αριστερού ακτιβιστή Ρούντι Ντούτσκε πυροδότησε βίαιες συγκρούσεις και στη Γερμανία. Είχαν προηγηθεί εξεγέρσεις φοιτητικές στο Μπέρκλεϊ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Το κατεστημένο αντιμετώπισε επιτυχώς την πρόκληση εκείνη. Ο Σαρλ ντε Γκωλ επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας. Στη Γερμανία η «μαζικότης του αριστερού κινήματος» εξέπεσε σε ολιγομελείς τρομοκρατικές οργανώσεις, έως ότου εξαρθρώθηκαν τελικώς. Στις ΗΠΑ μία ολόκληρη γενιά έπεσε θύμα των ναρκωτικών. Η «επανάσταση» της Αριστεράς υπήρξε πολιτικά αβαθής, αλλά άφησε ίχνος διακριτό τουλάχιστον στην τέχνη, στο τραγούδι, στον κινηματογράφο.

Στις μέρες μας, μια επαναστατική διέγερση εκδηλώνεται σε μια κατηγορία των πολιτών που ήσαν κατά παράδοση οι προασπιστές του νόμου και της τάξεως, της διατηρήσεως του αξιακού συστήματος του έθνους-κράτους, οι αντίπαλοι της διεθνοποιήσεως που προωθούσε η Αριστερά, μαρξιστική ή όχι αδιάφορο. Πρόκειται για πολίτες που συγκροτούσαν τον σκληρό πυρήνα εις τον οποίο στηριζόταν η Δύση στη μάχη εναντίον της ισοπεδωτικής ιδεολογικής και οικονομικής ομοιομορφίας που προωθούσε η ΕΣΣΔ.

Μια άλλη κρίσιμη διαφορά είναι ότι η Δύση αντιμετώπιζε την πρόκληση της Αριστεράς –εγχώριας και διεθνούς– ως μια ενιαία και αρραγής ενότητα, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα με την ανάδυση της νέας Δεξιάς. Η εκλογή του κ. Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ υπήρξε η μεγαλύτερη ανατροπή από το τέλος του Πολέμου. Το ηττηθέν κατεστημένο δίδει μάχη σκληρότατη για την πολιτική εξόντωσή του, διότι απλούστατα απειλείται το σύστημα που δημιούργησε η προεδρία του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η κατάσταση έχει προσλάβει περίπου σχιζοειδή διάσταση, διότι ενώ οι πάντες προπαγανδίζουν την «ενότητα» και την «αλληλεγγύη», η συμπεριφορά των ηγετών κρατών που αντιμετωπίζουν εκλογές υπαγορεύεται από εθνοκεντρικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, λόγου χάρη, που προσπαθώντας να καλύψει τις παραγωγικές ανάγκες μιας γηράσκουσας πληθυσμιακώς Γερμανίας περιεβλήθη ανθρωπιστική περιβολή και απηύθυνε πρόσκληση σε ένα εκατομμύριο μετανάστες από την εμπόλεμη Μέση Ανατολή, τώρα επισπεύδει τις απελάσεις, διότι αυτό επιβάλλουν κομματικές προεκλογικές ανάγκες.

Αγωνιά το ευρωπαϊκό κατεστημένο για το ενδεχόμενο αναδείξεως της κ. Μαρίν Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας, αλλά και άλλων «πολιτικών τεράτων» στην Ολλανδία και ενδεχομένως στην Ιταλία, πέραν εκείνων που ασκούν ήδη την εξουσία σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. Η πρόκληση της Αριστεράς στη δεκαετία του 1960 αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς, σε σύντομο διάστημα, αλλά η επανάσταση της νέας Δεξιάς δεν φαίνεται να είναι μια εύκολη υπόθεση.

Οι επαναστάσεις πάσης φύσεως αποτελούν απλώς εκδήλωση της παθογένειας μιας όποιας καθεστηκυίας τάξεως και επιβεβαιώνουν την απώλεια πολιτικού ελέγχου. Αμετρη αυταρέσκεια και υπερφίαλες βεβαιότητες δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση στη Δύση. Στη χώρα μας ζήσαμε μια παρωδία «επαναστάσεως» της Αριστεράς και στη συνέχεια ευθυγράμμιση – εκούσα άκουσα δεν έχει σημασία– της κυβερνήσεως του κ. Αλέξη Τσίπρα με το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Από μιαν άποψη, ευτυχώς. Αλλά μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις.

3. Κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό

Του Άγγελου Στάγκου

Μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη σημασία για την τύχη της χώρας, ίσως τελικά οι συγκεκριμένες ενδείξεις να μη μακροημερεύσουν ή και τελικά να αποδειχθούν ανεπαρκείς, αλλά το σημερινό πολιτικό σκηνικό δεν φαίνεται ότι θα είναι το ίδιο αύριο. Σίγουρα μετά τις επόμενες εκλογές, ενδεχομένως όμως και πριν από αυτές. Χωρίς κάτι τέτοιο να εγγυάται βελτίωση της πολιτικής ζωής, αν και πολύ δύσκολα θα κατεβάσει ακόμη περισσότερο το επίπεδό της. Παρόλο που στην Ελλάδα η πείρα έχει δείξει ότι συχνά, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει πάτος πιο κάτω από τον πάτο που κάποια δεδομένη στιγμή νομίζουμε ότι έχουμε φτάσει. Με λίγα λόγια δηλαδή, δεν υπάρχει πάτος!

Παρατηρείται λοιπόν κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εμφανής και σε άλλες γίνεται αντιληπτή από ταλαντώσεις και μέσω αισθητήρων. Αυτό αφορά κυρίως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία και τη Ν.Δ. που, σύμφωνα με τα προγνωστικά, θα τον διαδεχθεί. Στα μικρότερα, του μεσαίου χώρου –Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι–, αυτή η κινητικότητα είναι εμφανής, καθώς τροφοδοτείται τόσο από τις ηγεσίες και τα στελέχη τους, άρα από μέσα, όσο και απέξω. Από πρόσωπα της πολιτικής τάξης που προσπαθούν να πλασαριστούν και να παίξουν ρόλο στις εξελίξεις. Κινητικότητα υπάρχει και στον χώρο της Αριστεράς που δεν εκπροσωπείται σήμερα στο Κοινοβούλιο, αν και η έκτασή της δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί, ενώ δεν φαίνεται να κινείται τίποτα πέρα από τα γνωστά στο ΚΚΕ και στη Χρυσή Αυγή. Αλλωστε, η προσβασιμότητα στα συγκεκριμένα κόμματα είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν αμηχανία και κατήφεια και αυτό είναι εμφανές μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και μπροστά στα αδιέξοδα, κάτι που επιτείνουν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός αποφάσισε να εμφανιστεί στη Βουλή προκειμένου να ωραιοποιήσει τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup, ώστε να ενισχύσει το ηθικό και να περιορίσει την γκρίνια στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Ασφαλώς ο Τσακαλώτος, με τη χαρακτηριστική «γκρίκλις» ευγλωττία του, δεν θα μπορούσε να καταφέρει κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις περί αποσχιστικών τάσεων, όμως η περίπτωση του Ν. Φίλη είναι διακριτή. Ο οποίος Φίλης δεν αρκείται στην άσκηση εσωτερικής αντιπολίτευσης από τα αριστερά, ως συνείδησης του κόμματος, αλλά προσπαθεί πλέον ανοιχτά να υπονομεύσει τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, άρα και τη σημερινή συγκυβέρνηση. Με αυτή την έννοια δικαιολογείται η άποψη ότι επιχειρεί να προκαλέσει κινητικότητα στο κόμμα του και στην κυβέρνηση.

Στη Ν.Δ. η ενότητα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενόψει μάλιστα εξουσίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεδομένη είναι και η ομοψυχία. Ο Κυρ. Μητσοτάκης κληρονόμησε μια περίεργη κατάσταση, καθώς πολλοί θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι στην πραγματικότητα τρικομματική αφού συμπεριλαμβάνει πρώην στελέχη της Ν.Δ. και η συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι περισσότερο από αρμονική, σε σημείο που να προκαλεί ερωτήματα. Για παράδειγμα, οι συνεχείς καταγγελτικές αναφορές του Πρ. Παυλόπουλου στον νεοφιλελευθερισμό εκλαμβάνονται ως «στρώσιμο χαλιού» για να χαρακτηρίζει νεοφιλελεύθερο ο Αλ. Τσίπρας τον Κυρ. Μητσοτάκη. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ακολουθεί σκληρή γραμμή ασκώντας αντιπολίτευση και ταυτόχρονα ζητεί συνεχώς πρόωρες εκλογές. Αλλά ενώ ο ίδιος εμφανίζεται ως ευρωπαϊστής, εκσυγχρονιστής και αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις μόλις έλθει στην εξουσία, 16 βουλευτές του κόμματός του κατέθεσαν ερώτηση ζητώντας να εκπληρωθεί τάμα του Γένους με ανέγερση Ναού του Σωτήρος... Δύσκολη φαντάζει η μόνιμη συμβίωση όλων αυτών.

Στο Κέντρο και στην Κεντροαριστερά, τα πράγματα είναι φανερά. Το Ποτάμι καταρρέει χάνοντας βουλευτές δεξιά και αριστερά, και ήδη υπάρχει «αρραβώνας» με την κίνηση Διαμαντοπούλου - Ραγκούση - Φλωρίδη και βασικό προξενητή τον Γρ. Ψαριανό. Οι αποστάσεις από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ είναι διακριτές. Την ίδια στιγμή, η σοβούσα αντιπαράθεση της Φ. Γεννηματά με τον Ευ. Βενιζέλο, ειδικά μετά την επάνοδο του Γ. Παπανδρέου, βγαίνει στο φως και δεν είναι μόνο προσωπική η διαφορά. Εχει να κάνει και με την πορεία του κόμματος στο προσεχές μέλλον. Μπορούμε να εικάσουμε ότι το κόμμα αυτό δεν θα φτάσει ώς τις εκλογές έτσι όπως είναι σήμερα. Οπως συνήθως, τα πάντα ρει στο Κέντρο και στην Κεντροαριστερά.

4. Μαζοχισμός του 16,5% των ψηφοφόρων...

Του Στάμου Ζούλα

Καθώς έβλεπα και άκουγα τους πανηγυρισμούς των κυβερνώντων, για το «αποτέλεσμα» του Eurogroup της Δευτέρας, ειλικρινά δεν μπορούσα να πιστέψω ούτε τα μάτια μου ούτε τα αυτιά μου. Τελικά, διερωτήθηκα σε ποίους απευθύνονται οι άνθρωποι αυτοί; Πώς είναι δυνατόν ο κ. Χρ. Σπίρτζης, που παρομοίασε τη «συμφωνία» με την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και διακήρυξε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, να κυκλοφορεί μεταξύ μας, χωρίς να φοβάται χλευασμούς ή και λιντσάρισμα; Στην ουσία, τι συνέβη την περασμένη Δευτέρα; Οι θεσμοί –ή καλύτερα η τρόικα– «δέχθηκαν» να επιστρέψουν στην Αθήνα και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση. Υστερα από δικές μας εκκλήσεις και τη μεσολάβηση κάποιων από τους εναπομείναντες Ευρωπαίους φίλους μας. Η τρισκατάρατη τρόικα, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα έστελνε, προ διετίας, στο πυρ το εξώτερον. Τώρα οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν, γιατί έπαψε να μας γυρίζει την πλάτη. Γιατί καταδέχθηκε να επιστρέψει. Εύλογα, οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, βασικοί διαπραγματευτές με την τρόικα και «συντελεστές» του αποτελέσματος της Δευτέρας, προτίμησαν να σιωπήσουν παρά να εκτεθούν με δηλώσεις.

Φίλες και φίλοι. Θα συμφωνήσω ότι πάντα ακούγαμε από τους πολιτικούς μας ψέματα. Πολύ συχνά γινόμασταν θύματα παραπλάνησης και εξαπάτησης. Ωστόσο, αυτή η προβληματικά σχέση πολιτικού και πολίτη είχε κάποια αίτια (και όρια) άγνοιας, προκατάληψης, ανοχής. Στη διετία των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, τα όρια αυτά έχουν εκλείψει. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαπατώνται απλώς κατά συρροήν, αλλά εμπαίζονται και χλευάζονται από τους «εκλεκτούς» τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως γνήσιο αριστερό και άσπιλο κόμμα, όχι μόνον θα έπρεπε ήδη να έχει συρρικνωθεί στο αφετηριακό του 4%, αλλά θα ήταν φυσικό και να εκλείψει παντελώς από το πολιτικό μας πεδίο. Και αυτό διότι το καθαρόαιμο αριστερό του κοινό έχει ήδη παλιννοστήσει στους οικείους του χώρους των κ.κ. Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου. Προκύπτει, έτσι, το ερώτημα: Ποία είναι σήμερα η σύνθεση του 16,5% των Ελλήνων ψηφοφόρων, που παραμένει, κατά τις δημοσκοπήσεις, στον ΣΥΡΙΖΑ; Για να επιχειρηθεί μια απάντηση στο ερώτημα αυτό, σας καλώ, αγαπητοί αναγνώστες, να γυρίσουμε δύο χρόνια πίσω. Θυμάστε πόσοι και ποιοι από το κοινωνικό, το φιλικό ακόμη και το συγγενικό σας περιβάλλον δήλωναν ανοικτά ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν είχαν σχέση με την Αριστερά. Μερικοί, μάλιστα, ήταν οικονομικά ισχυρότεροι από εμάς, είχαν μεγαλύτερη περιουσία, ήταν περισσότερο μορφωμένοι. Απλώς, ήταν αγανακτισμένοι από τις περικοπές συντάξεων και μισθών, από τον ΕΝΦΙΑ, από τη συνεχή αύξηση των φόρων. Δεν πίστευαν σε θαύματα ούτε είχαν οποιαδήποτε εμπιστοσύνη στην «άμωμη και αμόλυντη» Αριστερά. Το βασικό τους επιχείρημα ήταν: «Εστω και δύο από τα δέκα που υπόσχεται να κάνει, θα ’ναι καλά». Διερωτώμαι πώς νιώθουν σήμερα αυτοί οι συνέλληνες, οι οποίοι είναι περισσότερο από όλους μας θύματα εξαπάτησης και εμπαιγμού. Η αγανάκτηση, που τους έσπρωξε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ’πρεπε να είναι σήμερα τουλάχιστον δεκαπλάσια απ’ ό,τι έναντι των προκατόχων του στην εξουσία; Διότι τόσο υπολογίζονται τα αρνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κυβέρνηση Σαμαρά. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να υποστηρίξω ότι αυτό το 16,5%, που εξακολουθεί να δηλώνει ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν άξιο της μοίρας του. Αν δεν επηρέαζε, δυστυχώς, τις τύχες όλων μας...

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΩΥΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΣΕ ΑΓΓΛΙΚΕΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ....

Ανοικτή επιστολή, από την Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου

"ΕΣΤΙΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 25-26/02/17

ΚΑΙ ΤΑ 800 ΕΚΑΤ. ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΟ 2018 ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΥΡΕΘΟΥΝ ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ ΤΟ ΔΝΤ....

Από την "Επένδυση"

"Επένδυση", 24-26/02/17

Επένδυση", 24-26/02/17

ΟΙ "ΒΙΑΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ" (...)ΣΕ ΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΗΜΑ ΣΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ", ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕΝ ΤΟΥΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ (όρος του κομματικού δελτίου), ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΟΕΙ, ΕΞΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ!

ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ", 1.508 (147)

"Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 25-26/02/17

Καλές οι μπάρες,καλύτερο το φθηνό εισιτήριο

Του Κώστα Παπαντωνίου


Εδώ και λίγες μέρες σχεδόν σε όλους τους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού έχουν τοποθετηθεί οι μπάρες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Οι μπάρες πριν τις αποβάθρες είναι μια εικόνα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις πόλεις του εξωτερικού, δείγμα της υψηλής οργάνωσης των δυτικών χωρών, αλλά και των παραπάνω περιορισμών που επιβάλλονται σε σχέση με τα δικά μας μέρη. Το τελευταίο διάστημα, είτε με αφορμή βίαιες παρεμβάσεις, όπως είναι το κάψιμο λεωφορείων και τρόλεϊ, στα οποία επίσης θα μπει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό εισιτήριο, είτε με αφορμή την παραπάνω εικόνα, έχει ανοίξει ξανά ένας διάλογος για την πρόσβαση στα ΜΜΜ. Αν πρέπει να είναι δωρεάν ή όχι, αν πρέπει το εισιτήριο να είναι ακόμη χαμηλότερο.

Διίστανται οι απόψεις

Πραγματοποιήσαμε επιτόπιο ρεπορτάζ στον σταθμό του ηλεκτρικού της Ομόνοιας. Εκεί όπου συναντάς όλες τις κοινωνικές ομάδες. Εκεί όπου το τρένο θα το πάρει ο μεροκαματιάρης, ο πιο ευκατάστατος εργαζόμενος, ο μετανάστης, ο φοιτητής κι ο συνταξιούχος. Μας είπαν όλοι ότι βρίσκουν το κόστος του εισιτηρίου υψηλό. Οι απόψεις όμως ήταν διαφορετικές σε σχέση με τις μπάρες που τοποθετήθηκαν, που κατά τη γνώμη τους μπορούν «επιτέλους» να βάλουν τέλος στην τζάμπα μετακίνηση.

«Κάποια στιγμή δεν έπρεπε να γίνει; Να πληρώνουν οι λίγοι, για να μετακινούνται οι πολλοί;» ήταν τα δύο ρητορικά ερωτήματα που έκανε 36χρονη, που χρησιμοποιεί καθημερινά τα ΜΜΜ. Λίγο μεγαλύτερός της ηλικιακά επιβάτης, ηλεκτρονικός στο επάγγελμα που έχει αναγκαστεί να κλείσει το μαγαζί του και να μαστορεύει από δω κι από κει περιστασιακά, υποστήριξε ότι αν το εισιτήριο δεν είχε τόσο υψηλή τιμή, ο κόσμος δεν θα έμπαινε λαθραία. Η πρότασή του ήταν να πέσει το αντίτιμο στο μισό.

Ένα ζευγάρι συνταξιούχων πρότεινε κατάργηση των τιμών και των... κεφαλαιούχων. Ανέφεραν πως δεν γίνεται οι συντάξεις και οι μισθοί να πέφτουν και το κόστος ζωής να ανεβαίνει. «Πέντε χρόνια τώρα, είναι ζήτημα αν έχω κόψει δύο φορές εισιτήριο», σημείωσε φοιτητής και εξήγησε τη στάση του ως «αντίδραση στο σύστημα. Δεν το αξίζουν το εισιτήριο, που είναι άλλωστε κι ακριβό». Στο άκουσμα της είδησης ότι θα μπουν μπάρες, είπε πως θα βγάλει επιτέλους το δίπλωμα για το μηχανάκι που οδηγεί μέχρι τώρα... παράνομα.

«Ο μόνος τρόπος να υπάρξει πραγματικός έλεγχος είναι με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες» υποστήριξε 30χρονη εργαζόμενη που χρησιμοποιεί καθημερινά τα ΜΜΜ. Κι εκείνη όμως ανέφερε ότι βρίσκει ακριβό το εισιτήριο. Υπέρ του ηλεκτρονικού εισιτηρίου τάχθηκε 48χρονος επιβάτης, που τόνισε ότι ναι μεν είναι υψηλό το κόστος του εισιτηρίου, από την άλλη όμως έδειξε ότι γνωρίζει για τη δωρεάν μετακίνηση που παρέχεται σε κοινωνικές κατηγορίες, όπως οι άνεργοι.

ΟΑΣΑ: Από τα πιο φτηνά διεθνώς

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας), ένα εισιτήριο του μετρό στο Λονδίνο κοστίζει 4,90 ευρώ, στο Βερολίνο 3,30 ευρώ, στη Μαδρίτη 3 ευρώ, στο Παρίσι 1,80 ευρώ, στη Ρώμη 1,50 ευρώ, στη Νέα Υόρκη 2,65 ευρώ και στο Τορόντο του Καναδά 2,05 ευρώ. Συνεπώς έχουμε το πιο φτηνό εισιτήριο απ' όλους. Όμως έχουμε και το πιο χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η World Bank για το 2015. Ενδεικτικά η Ελλάδα έχει 20.920 ευρώ κατά κεφαλήν εισόδημα, τη στιγμή που στην Ιταλία το κατα κεφαλήν εισόδημα είναι 32.790 ευρώ, στην Ισπανία 28.520, στη Γερμανία 45.790 και στις ΗΠΑ 54.960.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, αν υποθέσουμε ότι ένας επιβάτης παίρνει κάθε μέρα ένα εισιτήριο 1,40 ευρώ, το ετήσιο κόστος για τη χρήση ΜΜΜ στην Ελλάδα φτάνει τα 504 ευρώ περίπου. Δηλαδή αντιστοιχεί στο 2,4% του ετήσιου μέσου εισοδήματος. Στην περίπτωση της Γερμανίας, της χώρας με την πιο ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία, αν κάποιος παίρνει στο Βερολίνο κάθε μέρα εισιτήριο θα δίνει το χρόνο 1.188 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 2,6% του μέσου ετήσιου εισοδήματος.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης υπενθυμίζει μια παράμετρο, που σύμφωνα με τον ίδιο σκόπιμα παραβλέπεται. «Σήμερα όλοι οι άνεργοι της Αθήνας και τα ΑμεΑ μετακινούνται δωρεάν με τα ΜΜΜ, λόγω της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, ότι όλοι οι πολίτες άνω των 65 χρόνων και κάτω των 18 ετών και μια σειρά από άλλες κατηγορίες, όπως οι φοιτητές κ.λπ. κυκλοφορούν με μειωμένο εισιτήριο των 60 λεπτών. Δεν λαμβάνεται επίσης υπόψη ότι ένας καθημερινός χρήστης με μηνιαία κάρτα πληρώνει μόνο ένα ευρώ την ημέρα για να μετακινηθεί με τις αστικές συγκοινωνίες και ακόμη λιγότερο αν κατέχει ετήσια κάρτα». Επομένως «το εισιτήριο του 1,40 ευρώ το πληρώνουν μόνο όσοι χρησιμοποιούν περιστασιακά τα αστικά μέσα μεταφοράς».

“Μόνο το 30% χτυπά εισιτήριο”

Η πρόεδρος της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) Ζωή Γεωργίου ανέφερε στην «Α» ότι σήμερα «μπορεί και μόνο το 30% να χτυπάει σήμερα εισιτήριο». Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΟΣΥ, αντιδραστική ως αντίληψη δεν είναι να πληρώνεις, αλλά το να μπαίνεις τζάμπα. «Υπάρχει αντίφαση όταν λέμε από τη μία ότι θέλουμε δημόσιες συγκοινωνίες και από την άλλη να λέμε ότι εμείς δεν θέλουμε κάτι να προσφέρουμε. Μακάρι να έρθει εποχή που η οικονομία μας θα είναι πλούσια και το κράτος θα μπορεί να εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση για όλους».

“Υπάρχουν και οι άνεργοι που δεν φαίνονται”
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος από το Κίνημα Δεν Πληρώνω πιστεύει ότι οι πολίτες δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από αυτό που ορίζει το Σύνταγμα και είναι «η ελεύθερη μετακίνηση στα όρια της χώρας μας». Και ναι μεν, «υπάρχει η πρόβλεψη για τους ανέργους, είναι όμως και οι άνεργοι που δεν δηλώνονται» πρόσθεσε. Τους βανδαλισμούς που γίνονται στις υποδομές και τα οχήματα, δεν τους συμμερίζεται, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτή η αντίδραση θα πρέπει να ερμηνευθεί «ως αποτέλεσμα των ασφυκτικών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών συνθηκών». Κι επισήμανε ότι οι αντιδράσεις μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς «ο κόσμος ακόμη δεν το έχει αντιληφθεί στην καθημερινότητά του. Σκέφτεται το κομμένο νερό και τις συντάξεις».

“Πιο δίκαιο και αναλογικό”

«Η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα καταστεί πιο ευέλικτη, καθώς θα είναι για πρώτη φορά ανάλογη με τα χαρακτηριστικά μετακίνησης κάθε επιβάτη», είναι η άποψη του προέδρου του ΟΑΣΑ. Σε καθημερινό πρακτικό επίπεδο «η απόκτηση του έξυπνου ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα είναι πιο εύκολη και φιλική από ποτέ. Η φόρτισή του θα γίνεται πολύ πιο εύκολα και με πολλούς τρόπους (από τα αυτόματα μηχανήματα, από το Διαδίκτυο, με πιστωτική κάρτα κ.λπ.) καταργώντας έτσι τις ουρές στην αρχή κάθε μήνα, ενώ παράλληλα θα ισχύει για αντίστοιχο διάστημα από τη στιγμή της επικύρωσης. Θα παρέχει ευκολία για τους μη τακτικούς χρήστες και τους τουρίστες». Σε δεύτερη φάση, μετά την πλήρη λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, οι χρεώσεις σύμφωνα με τον Τ. Ταστάνη θα γίνουν πιο δίκαιες, καθώς «θα γίνουν αναλογικές, δηλαδή θα πληρώνει κανείς ανάλογα με την απόσταση που διανύει με τα ΜΜΜ».

Αλλάζουν ρόλο, δεν απολύονται οι ελεγκτές

Σε σχέση με τους ελεγκτές και τον ρόλο που θα παίζουν στο άμεσο μέλλον, ο Τ. Ταστάνης τόνισε ότι «το Σώμα θα είναι φιλικό προς τον επιβάτη και δεν θα έχει καμιά σχέση με δυσάρεστες καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν». Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας, ανέφερε πως στόχος είναι να αυξηθούν με την πρόσληψη 160 ατόμων, καθώς στην ΟΣΥ υπάρχουν μόλις 21 για 255 γραμμές λεωφορείων και 19 γραμμές τρόλεϊ.

Όλο το σύστημα του ΟΑΣΑ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι έτοιμο από τις 3 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι διαθέσιμο σε δύο τύπους: το πολλαπλό εισιτήριο, AΤΗ.ΕΝΑ Τicket που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και αντικαθιστά τα σημερινά χάρτινα εισιτήρια (ενιαίο, ημερήσιο, πενθήμερο, αεροδρομίου κ.λπ.) και την έξυπνη κάρτα AΤΗ.ΕΝΑ Card, μία προσωποποιημένη πλαστική κάρτα που αντικαθιστά τις σημερινές κάρτες απεριορίστων διαδρομών (μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες, ετήσιες). Δεν προβλέπεται κανένα κόστος στον πολίτη που θέλει να εκδώσει την έξυπνη κάρτα AΤΗ.ΕΝΑ Card.