οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Ο Τσίπρας ανησυχεί, και καλά κάνει, για το πολιτικό του μέλλον. Ετσι όπως τα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτική έδρα του πρώην πρωθυπουργού δεν είναι σίγουρη – και τι θα κάνει σε μερικά χρόνια; Θα είναι ένας απλός πρώην, που θα διαχειρίζεται ένα Ινστιτούτο; Εχει λοιπόν νόημα να αρχίσει από σήμερα να ποντάρει σε μια κινητικότητα στον χώρο της Αριστεράς, η οποία αν μπορούσε να καταλήξει σε ένα ευρύτερο σχήμα θα χρειαζόταν μια ενοποιό περσόνα με εύκολα συνεγερτικά συνθήματα. Το έχει κάνει και στο παρελθόν, όταν μετέτρεψε τις συνιστώσες σε ενιαίο κόμμα. Μόνο που το 2024 δεν είναι 2014 – και επιπλέον στη διαδρομή προς ένα ενιαίο λαϊκό μέτωπο δεν είναι μόνος....

 Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ".
30/11-01/12/24


ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

Η ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης του ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, εκλεγμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του σπαρασσόμενου κόμματος, έδωσε την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει την ύπαρξή του. Προφανώς, χρησιμοποίησε την ασφαλή μέθοδο της ηθικολογίας. Είπε δηλαδή, μέσω κύκλων του, ότι δεν είναι ηθική στάση να παίρνει την έδρα που του απένειμε το κόμμα το οποίο ως χθες εκπροσωπούσε και πρόσθεσε ότι «εισάκουσε (sic) συμβουλές άλλων». «Εισάκουσε», επειδή το «άκουσε» – σκέτο τού φαίνεται φτωχό. Αμα μιλάς καλά τα αγγλικά, φυσάς και τα ελληνικά.

Προφανώς, υπάρχει εύκολη απάντηση. Αν θέλει, ο ναύαρχος θα του πει, όχι χωρίς ειρωνεία, ότι το κόμμα με τις διάφορες μεθοδεύσεις οι οποίες το οδήγησαν εδώ όπου βρίσκεται σήμερα έχασε το ηθικό περιεχόμενο της πολιτικής του, οπότε και ο ίδιος αισθάνεται ότι δεν έχει καμία ηθική δέσμευση απέναντί του – οπότε χάρηκε που γνωρίστηκαν. Θα του γράφει από το ηθικό σύμπαν που χτίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, για το μεγαλείο του οποίου έχουν βάλει και οι δύο πλάτες.

Ορισμένοι έσπευσαν να πουν ότι η παρέμβαση Τσίπρα είναι αρχηγική, ότι μεθοδεύει την επιστροφή του κι ότι τέτοιες δηλώσεις δείχνουν ποιος έχει το πάνω χέρι, όχι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν ζωντανεύουν οι νεκροί, αλλά σε έναν ευρύτερο χώρο, που αρχίζει από το κινηματικό – πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και καταλήγει στη Νέα Αριστερά και ακόμα παραπέρα.

Καταρχάς, ο Τσίπρας ανησυχεί, και καλά κάνει, για το πολιτικό του μέλλον. Ετσι όπως τα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτική έδρα του πρώην πρωθυπουργού δεν είναι σίγουρη – και τι θα κάνει σε μερικά χρόνια; Θα είναι ένας απλός πρώην, που θα διαχειρίζεται ένα Ινστιτούτο; Εχει λοιπόν νόημα να αρχίσει από σήμερα να ποντάρει σε μια κινητικότητα στον χώρο της Αριστεράς, η οποία αν μπορούσε να καταλήξει σε ένα ευρύτερο σχήμα θα χρειαζόταν μια ενοποιό περσόνα με εύκολα συνεγερτικά συνθήματα. Το έχει κάνει και στο παρελθόν, όταν μετέτρεψε τις συνιστώσες σε ενιαίο κόμμα. Μόνο που το 2024 δεν είναι 2014 – και επιπλέον στη διαδρομή προς ένα ενιαίο λαϊκό μέτωπο δεν είναι μόνος.

Το πολιτικό φάσμα που θα επιδίωκε να εκπροσωπήσει περιλαμβάνει τον χώρο τον οποίο κατελάμβανε η παλαιά ΑΚΟΑ η οποία σήμερα εκφράζεται μέσω της συρρικνωμένης Νέας Αριστεράς, παλαιούς πασόκους που ξέμειναν, τον Θεοχαρόπουλο και τα υπολείμματα της συριζαϊκής ΔΗΜΑΡ, κάποιους αριστεριστές, τους «89» του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιους ακόμα πρόθυμους και, ενδεχομένως, φτάνει και στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, στη συνιστώσα που υποστήριξε Χάρη Δούκα. Θα έλεγα ότι, με τις πολιτικές της, σε ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να συμμετάσχει και η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν γίνεται: είδε κι έπαθε ο Νίκος Ανδρουλάκης να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανεχθεί να συμμετάσχει σε ένα ευρύτερο σχήμα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που δεν είναι σίγουρο ότι θα υποκλίνεται στο πρωτείο του;

Μπορώ να κατανοήσω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει το κατάλληλο timing για να ξαναβγεί στον αφρό. Δεν νομίζω ότι θα το βρει. Η δική του ευκαιρία, όσο ήταν ακόμα επικεφαλής στον ΣΥΡΙΖΑ, παρήγαγε το φιάσκο των εκλογών του 2023, που τον οδήγησε στην έξοδο. Οι επιλογές του, και τότε, ήταν καταστροφικές. Ο σπαραγμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι το δικό του έργο. Και τι μπορείς να δημιουργήσεις πάνω σε έναν σπαραγμό;

Πάνε τα νιάτα σου, τα έχεις φάει μέσα στα λεωφορεία, κοιτάζοντας αφηρημένα σαν τον μαλάκα μέσα απ’ τα τζάμια. Τι φόρους πλήρωνες; Ποιους ψήφιζες; Προς τι οι τεράστιες γαλάζιες και μπλε συγκεντρώσεις; Τι έπραξαν αυτοί οι άνθρωποι και ο λαός στην εξουσία και οι γαλαζοπράσινοι ήλιοι σε όλο μας σχεδόν τον βίο – διότι νέος ήμουνα και γέρασα, έγινα βιολογικό μαϊμούνι για να προλάβω, τώρα, στο άνθος των γηρατειών μου, να μπω κι εγώ στο μετρό, στο καινούργιο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω. Και να έχεις και τους άλλους, τους μίζερους, να κάνουνε συνέχεια μηνύσεις και διαμαρτυρίες για να μην τελειώσει ποτέ το έργο, να σέρνεται επ’ άπειρον επειδή δεν το έφτιαξαν οι ίδιοι – άσε τους γλαφυρούς που τους πείραξε δήθεν το λογότυπο, το οποίο είναι εξαιρετικό, έξοχο, ευθύβολο, τουλάχιστον για όσους ξέρουν τη βυζαντινή κράση της πόλης κι έχουνε δει έστω και μια φορά θεολογικό χειρόγραφο, αυτοκρατορικό χρυσόβουλο, ή έστω πρωτότυπα κείμενα βυζαντινής χρονογραφίας κι ευαγγέλια. Το γλυκύ, ωραιότατο αυτό «μ» είναι ό,τι πιο ευθύβολο θα μπορούσε να είχε επιλεγεί για λογότυπο του Μετρό – αλλά ο μιζεραμπιλισμός, η άγνοια και η λύσσα για αντιπολίτευση, η γκρίνια εν ου παικτοίς είναι απαράμιλλη, όπως και οι μηχανισμοί ματαίωσης στην πόλη. Ρακοσυλλέκτες της ιδεολογίας, μαζόχες, παλαιοθήρες και τρωγλοδύτες της εναντίωσης μισούν οτιδήποτε καλό πάει να γίνει και μονίμως το υπονομεύουν. Πρώτα διαμαρτύρονται γιατί δεν γίνεται τίποτε και μετά, όταν συμβαίνει, το υποσκάπτουν – το όνειρό τους είναι η παραλυσία, η ζωή εν τάφω, ο πνιγηρός, μπαγιάτικος βίος εντός της φορμόλης του παρελθόντος. Σουηδικά αλυσοπρίονα της αέναης γκρίνιας....

 Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 30/11-01/12/24




























"ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ",

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Αναμφίβολα η έναρξη λειτουργίας του Μετρό στη Θεσσαλονίκη θα φέρει κάποιου είδους ενυδάτωση-αναγέννηση της πόλης. Ε, θα πεις, δεν καθυστερήσαμε και πολύ, μόνο εκατόν είκοσι τέσσερα χρόνια, αν σκεφτείς πως το μετρό στο Παρίσι ξεκίνησε το 1900. Τι είναι εκατόν είκοσι τέσσερα χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα; Και τι είναι τόσες γενιές Θεσσαλονικέων που θάφτηκαν περιμένοντας να μπούνε σε ένα κάποιο βαγόνι του μετρό το οποίο ερχόταν διαρκώς και ποτέ δεν έφτανε, διότι το αθηνοκεντρικό κράτος και τα υπουργεία μεταφορών είχαν άλλες δουλειές. Ποιες δουλειές, όταν επίσης επί δεκαετίες δεν έφτιαχναν έναν δρόμο Αθήνα – Θεσσαλονίκη της προκοπής, την Εγνατία οδό, τις σήραγγες προς Κοζάνη, τη διαδρομή προς Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, κι έχει σκοτωθεί ένα σωρό κόσμος, χιλιάδες Ελληνες, σε εκείνους τους παλιόδρομους; Σωρευτικά, ξεχασμένα εγκλήματα διαρκείας, μπροστά στα οποία τα Τέμπη είναι συγκριτικά (τρόπος του λέγειν – μην παρεξηγηθούμε) ένα μεσαίου μεγέθους ατύχημα.

Γενικευμένη ανικανότητα δεκάδων κυβερνήσεων, τόσες δεκαετίες. Τι στο διάβολο κυβερνούσαν εκείνοι οι άνθρωποι; Ποια χώρα εκτός χάρτη; Κι ο ταπεινωμένος κοσμάκης οδηγούσε συγκρουόμενα σαράβαλα, σερνότανε με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, επί δεκάωρα, ή στριμωχνόταν σε παλιά και λίγα λεωφορεία μέσα στις πόλεις – ειδικά στη Θεσσαλονίκη έχουμε υποφέρει πολύ. Και με τα τραμ που καταργήθηκαν και με τον ταλαίπωρο ΟΑΣΘ – να περιμένεις σαν τον μαγεμένο στη στάση επί πολλή ώρα μέχρι και τώρα: για να ‘ρθεις από τον Εύοσμο στη Θέρμη πρέπει να αλλάξεις τρία λεωφορεία και θα χρειαστείς μιάμιση ώρα, συν τον τελικό ποδαρόδρομο, κάνα χιλιόμετρο τουλάχιστον, από τη στάση στο σπίτι. 

Πάνε τα νιάτα σου, τα έχεις φάει μέσα στα λεωφορεία, κοιτάζοντας αφηρημένα σαν τον μαλάκα μέσα απ’ τα τζάμια. Τι φόρους πλήρωνες; Ποιους ψήφιζες; Προς τι οι τεράστιες γαλάζιες και μπλε συγκεντρώσεις; Τι έπραξαν αυτοί οι άνθρωποι και ο λαός στην εξουσία και οι γαλαζοπράσινοι ήλιοι σε όλο μας σχεδόν τον βίο – διότι νέος ήμουνα και γέρασα, έγινα βιολογικό μαϊμούνι για να προλάβω, τώρα, στο άνθος των γηρατειών μου, να μπω κι εγώ στο μετρό, στο καινούργιο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω.

Και να έχεις και τους άλλους, τους μίζερους, να κάνουνε συνέχεια μηνύσεις και διαμαρτυρίες για να μην τελειώσει ποτέ το έργο, να σέρνεται επ’ άπειρον επειδή δεν το έφτιαξαν οι ίδιοι – άσε τους γλαφυρούς που τους πείραξε δήθεν το λογότυπο, το οποίο είναι εξαιρετικό, έξοχο, ευθύβολο, τουλάχιστον για όσους ξέρουν τη βυζαντινή κράση της πόλης κι έχουνε δει έστω και μια φορά θεολογικό χειρόγραφο, αυτοκρατορικό χρυσόβουλο, ή έστω πρωτότυπα κείμενα βυζαντινής χρονογραφίας κι ευαγγέλια. Το γλυκύ, ωραιότατο αυτό «μ» είναι ό,τι πιο ευθύβολο θα μπορούσε να είχε επιλεγεί για λογότυπο του Μετρό – αλλά ο μιζεραμπιλισμός, η άγνοια και η λύσσα για αντιπολίτευση, η γκρίνια εν ου παικτοίς είναι απαράμιλλη, όπως και οι μηχανισμοί ματαίωσης στην πόλη. Ρακοσυλλέκτες της ιδεολογίας, μαζόχες, παλαιοθήρες και τρωγλοδύτες της εναντίωσης μισούν οτιδήποτε καλό πάει να γίνει και μονίμως το υπονομεύουν. Πρώτα διαμαρτύρονται γιατί δεν γίνεται τίποτε και μετά, όταν συμβαίνει, το υποσκάπτουν – το όνειρό τους είναι η παραλυσία, η ζωή εν τάφω, ο πνιγηρός, μπαγιάτικος βίος εντός της φορμόλης του παρελθόντος. Σουηδικά αλυσοπρίονα της αέναης γκρίνιας.

Αλλά η Θεσσαλονίκη των 2.500 χρόνων προχωρεί τώρα ακάθεκτη, μετά από αρκετά καιρό που είχε καταντήσει νεκρομαντείο. Το Μετρό έγινε, επιτέλους. Κι έχει και συνέχεια – με τους προαστιακούς. Οσο και να υποφέρουν κάποιοι γι’ αυτό, οι συρμοί θα ξεκινήσουν αύριο θριαμβικά, ο κόσμος της πόλης θα νιώσει κι αυτός λίγο την έλευση του πολιτισμού, έστω βαρέως καθυστερημένα. Και βέβαια, οι υπεύθυνοι πρέπει να προσέχουν, να έχουν τα μάτια τους δέκα τέσσερα, διότι είναι βέβαιο πως κάποιοι (πάντα οι ίδιοι) θα θελήσουν να αμαυρώσουν το έργο, το οποίο πρέπει να φυλάγεται άγρυπνα και από τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και από την εταιρεία και από τις αρχές. Οι του μιζεραμπιλισμού δεν ανέχονται να βλέπουν κάτι χρήσιμο, όμορφο, καθαρό και μοντέρνο, είναι κάρφος στον οφθαλμό τους (προτιμούν τους μουσαμάδες), οπότε είναι βέβαιο πως με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουν να το μαγαρίσουν, να μουντζουρώσουν πάση θυσία το έργο. Χρειάζεται πυρετική, άγρυπνη φύλαξη, σε όλους τους σταθμούς, σε όλους τους συρμούς και στα βαγόνια, μέσα κι έξω. Σε εικοσιτετράωρη βάση.

Η πόλη αλλάζει σελίδα – που έπρεπε να είχε αλλάξει από χρόνια. Διότι, όπως λέει και το κλισέ, οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ο καθρέφτης μιας πολιτείας. Και πρέπει να ενισχυθούν κι άλλο τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με επιπλέον λεωφορεία και με επίγειους συρμούς, να διευκολυνθεί η κυκλοφορία με ανισόπεδες διαβάσεις και με κυκλάκια όπου χρειάζεται. Διότι καλό το κουλούρι και η μπουγάτσα και ο Λευκός Πύργος αλλά πρέπει να φύγουμε μπροστά. Να μπορεί ο Θεσσαλονικεύς αλλά και ο τουρίστας να οργώνει άνετα την ιστορική πόλη, ολόκληρη, με αξιοπρέπεια, άνεση και ταχύτητα. Το μέλλον έχει έρθει εδώ και καιρό – έφτασε η ώρα να το νιώσουμε, να το καταλάβουμε κι εμείς. Η πόλη κοντεύει το ενάμισο εκατομμύριο κατοίκους. Γανιάσαμε, τόσα χρόνια. Εφτασε ο καιρός.


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/11/24


Μια µεγάλη µέρα

TΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ


Σήµερα οι Αθηναίοι ζηλεύουµε λίγο τους Θεσσαλονικείς. Θυµόµαστε τα «δικά µας», εκείνο το ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου του 2000 που εγκαινιάστηκε το µετρό και περισσότερο από ένα εκατοµµύριο κόσµος έσπευσε να γνωρίσει τους νέους σταθµούς και να «ταξιδέψει» στις µυστηριώδεις, σκοτεινές στοές που τον µετέφεραν από τη µια άκρη της πόλης στην άλλη. Μας θυµάµαι να κατακλύζουµε τις αποβάθρες µε τη χαρά και την έξαψη των νεοφώτιστων και να παρακολουθούµε την άφιξη του συρµού µε την ίδια, σχεδόν, έκπληξη που είχαν οι θεατές εκείνης της ιστορικής κινηµατογραφικής άφιξης του τρένου των αδελφών Λιµιέρ το 1895.

Υπήρχαν ενθουσιασµός και συγκίνηση και νοµίζω το ίδιο θα αισθανθούν και οι Θεσσαλονικείς σήµερα, ιδίως όσοι αγαπούν και νοιάζονται πραγµατικά την πόλη τους· και στην Αθήνα υπήρξε ταλαιπωρία, κλειστοί δρόµοι για χρόνια, διαµαρτυρίες των εµπόρων ή τραγελαφικά γεγονότα, όπως η ξαφνική βύθιση ενός περιπτέρου στην Πανεπιστηµίου – φανταστείτε να υπήρχαν µέσα κοινωνικής δικτύωσης το 1997, τι θα είχαµε ακούσει για το σαθρό, «εµφανώς ακατάλληλο» υπέδαφος της Αθήνας, ότι δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ το έργο και άλλα ωραία.

Φυσικά η ιστορία του µετρό της Θεσσαλονίκης είναι διαφορετική, η κατασκευαστική περίοδος τράβηξε σε απαράδεκτο µάκρος (αλλά όχι µόνο επειδή αστόχησε η πολιτεία και οι κατά καιρούς κυβερνήσεις) και η λειτουργία του έγινε ανέκδοτο. Και εντελώς αναµενόµενα, στο παρά ένα ακούγεται ξανά ο ίδιος γρουσούζικος αχός που συνοδεύει κάθε καλούτσικη στιγµή αυτής της χώρας: εγείρονται από το πουθενά θέµατα ασφαλείας, ακούγονται καλέσµατα για... σαµποτάζ ή (οι πιο θερµόαιµοι) για βανδαλισµούς (!), παπαγαλίζεται η απαξίωση του έργου (20 χρόνια για 9 χιλιόµετρα;), γίνονται εκτός τόπου και χρόνου συγκρίσεις µε το µετρό του... Ριάντ, που συµπτωµατικά εγκαινιάζεται κι αυτό µέσα στο Σαββατοκύριακο. Η ίδια µίζερη στάση που δεν την είδαµε µεν στα αντίστοιχα αθηναϊκά εγκαίνια, αλλά λίγα χρόνια µετά, µε τους Ολυµπιακούς Αγώνες· ότι η ζωή τις ηµέρες των Αγώνων θα ήταν κόλαση, ότι δεν θα µπορούσαµε να πάµε πουθενά γιατί θα είχαν προτεραιότητα τα οχήµατα της ∆ΟΕ, ότι τα πάντα θα ήταν πανάκριβα λόγω των τουριστών που θα συνέρρεαν... Κι έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες πανικοβληµένοι Αθηναίοι έσπευσαν να φύγουν διακοπές πάνω στο δεκαπενθήµερο των Αγώνων για να µην τους βρει τέτοιο κακό κι έτσι έχασαν τη µία και µοναδική ευκαιρία που έχει κάθε άνθρωπος στη ζωή του να δει Ολυµπιακούς στην πόλη του...

Είµαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειονότητα των Θεσσαλονικέων θα γιορτάσει το µετρό της πόλης όπως του αξίζει. Μερικές φορές η Ιστορία γράφεται ερήµην µας, αλλά είναι ωραίο πού και πού να τη ζεις από κοντά.


Με τον Γιώργο Παπανδρέου η Αγκελα Μέρκελ δεν μπορούσε να συνεννοηθεί. Αναφέρει πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήξερε τι ακριβώς ήθελε, ζητούσε χρόνο ο οποίος δεν υπήρχε και φερόταν σαν να μην καταλάβαινε το επείγον της περίστασης. Ο Αντώνης Σαμαράς, από την άλλη, μάλλον επειδή καταλάβαινε μερικά πράγματα παραπάνω, δεν δεχόταν να εφαρμόσει τα μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει (με τα γνωστά αποτελέσματα). Το ότι στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα έμελλε να συναντήσει τον ιδανικό μνημονιακό εφαρμοστή είναι ενδιαφέρον, επειδή επιβεβαιώνει αρκετές αλήθειες που η ελληνική κοινή γνώμη σε μεγάλο βαθμό δεν έχει μεταβολίσει ακόμη: αρχικά, την τσιπρική διγλωσσία, το γεγονός δηλαδή ότι ο Αλέξης Τσίπρας άλλα έλεγε εντός της χώρας και άλλα εκτός. Τον μύθο του «εναλλακτικού δρόμου»· δεν υπήρξε τέτοιος δρόμος, ήταν όλα μια απάτη. Την ποιοτική διαφορά του μη αριστερού από το αριστερό μνημόνιο: το δεύτερο εφαρμόστηκε· ακριβώς επειδή μόνο η Αριστερά θα μπορούσε να πείσει τον λαό ότι ένα μνημόνιο δεν είναι μνημόνιο....

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/11/24

ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ
Του ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ


Η καρδιά της Μέρκελ

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα θα είχε την πονηριά να αποφύγει τους δημόσιους πανηγυρισμούς για τις κολακείες που, μέσω των απομνημονευμάτων της, επιφύλαξε στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό η Αγκελα Μέρκελ. Εκείνος ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλα τα αρνητικά του, είχε τουλάχιστον μια πιο συγκροτημένη αίσθηση εαυτού· ως εκ τούτου, είχε και συγκεκριμένη στρατηγική: ο αντιευρωπαϊσμός του, η απόσταση που φρόντιζε να κρατάει από τους ασκούντες τη μνημονιακή εξουσία, η άσβεστη αντιπάθειά του προς τις ελίτ και η λαϊκίστικη εσωστρέφειά του ήταν βασικά συστατικά της έλξης που ασκούσε το κόμμα στους ψηφοφόρους του. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να προτάξει μιαν ορισμένη εικόνα στην κοινωνία, αυτή ήταν της αντισυστημικής και ασυμβίβαστης πολιτικής δύναμης, που βάζει τα δυο πόδια των ευρωπαϊκών θεσμών σε ένα παπούτσι, όχι του αριστεροφανούς μηχανισμού παραγωγής συναινέσεων. Η συμπάθεια της Μέρκελ για τον Τσίπρα, επομένως, δεν αποτελεί δικαίωση για τον αυθεντικό ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το αντίθετο· καταδεικνύει ότι ο πρώην πρωθυπουργός έμεινε στο μυαλό της πρώην καγκελαρίου ως πρόθυμος συνεργάτης, όχι ως ανατρεπτικό στοιχείο.

Ο υπάλληλος του μήνα

Οι συμπάθειες βέβαια είναι υποκειμενικές και πολλές φορές ανεξήγητες. Αλλες φορές βασίζονται σε παράγοντες μειωμένης σοβαρότητας ή σε αστοχίες της κρίσης: η Μέρκελ, για παράδειγμα, αναφέρει ως θετικά τη διαφορά ηλικίας της από τον Αλέξη Τσίπρα, το αφοπλιστικό του χαμόγελο και τα καλά (!) αγγλικά του. Οποιος έχει ακούσει τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει αγγλικά, συμπεραίνει ότι το να θεωρεί κανείς τα αγγλικά του καλά, δεν μπορεί παρά να προκύπτει είτε από φοβερή μεροληψία υπέρ του είτε από άγνοια της γλώσσας. Πέραν όλων αυτών, όμως, η Αγκελα Μέρκελ προβάλλει και πολιτικούς λόγους, εκτός από προσωπικούς. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν συνεργάσιμος, είχε την πρόθεση να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές (γι’ αυτό άλλωστε και δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για τη «συντηρητική νομενκλατούρα»), ενώ σε σύγκριση με πρωθυπουργούς όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, απέδειξε ότι ήταν πολύ πιο προσαρμοστικός και έτοιμος να προβεί σε υποχωρήσεις. Η Μέρκελ συμπάθησε τον Τσίπρα επειδή της έκανε τη δουλειά, δηλαδή τη ζωή πιο εύκολη.

Τυχοδιωκτισμός ως παράσημο

Η Αγκελα Μέρκελ παραδέχεται, ωστόσο, ότι το δημοψήφισμα της προκάλεσε σοκ, ένα σοκ που επιτάθηκε από το γεγονός ότι στον Αλέξη Τσίπρα είχε παρουσιαστεί διεξοδικά η διασωστική πρόταση της 26ης Ιουνίου. Ο Τσίπρας θα τη συζητούσε με το υπουργικό του συμβούλιο, αλλά δεν είχε δώσει σημάδια ότι θα δημιουργούσε το πρόσκομμα που δημιούργησε. Με λίγα λόγια, ο συμπαθής πρώην πρωθυπουργός είχε αντιληφθεί το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο και, τουλάχιστον σε εκείνη τη φάση, δύσκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έτρεφε «αυταπάτες». Ακόμη όμως και το μοιραίο, ακατανόητο, διχαστικό δημοψήφισμα δεν έμεινε χωρίς εξήγηση. Για την ακρίβεια, η Μέρκελ κατέληξε να το θεωρεί «αποτέλεσμα καλά προσχεδιασμένης στρατηγικής», καθώς εκ των υστέρων ο Αλέξης Τσίπρας της εξήγησε τον προσχηματικό του χαρακτήρα: έπρεπε κάπως να δείξει στους ψηφοφόρους του ότι εξάντλησε κάθε περιθώριο απαλλαγής από την τρόικα. Η Μέρκελ αυτό το λέει ρεαλισμό. Το «Οχι» που έγινε «Ναι», όμως, οι ψηφοφόροι του «Οχι» το λένε κάπως αλλιώς.

Αβολες αλήθειες

Με τον Γιώργο Παπανδρέου η Αγκελα Μέρκελ δεν μπορούσε να συνεννοηθεί. Αναφέρει πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήξερε τι ακριβώς ήθελε, ζητούσε χρόνο ο οποίος δεν υπήρχε και φερόταν σαν να μην καταλάβαινε το επείγον της περίστασης. Ο Αντώνης Σαμαράς, από την άλλη, μάλλον επειδή καταλάβαινε μερικά πράγματα παραπάνω, δεν δεχόταν να εφαρμόσει τα μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει (με τα γνωστά αποτελέσματα). Το ότι στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα έμελλε να συναντήσει τον ιδανικό μνημονιακό εφαρμοστή είναι ενδιαφέρον, επειδή επιβεβαιώνει αρκετές αλήθειες που η ελληνική κοινή γνώμη σε μεγάλο βαθμό δεν έχει μεταβολίσει ακόμη: αρχικά, την τσιπρική διγλωσσία, το γεγονός δηλαδή ότι ο Αλέξης Τσίπρας άλλα έλεγε εντός της χώρας και άλλα εκτός. Τον μύθο του «εναλλακτικού δρόμου»· δεν υπήρξε τέτοιος δρόμος, ήταν όλα μια απάτη. Την ποιοτική διαφορά του μη αριστερού από το αριστερό μνημόνιο: το δεύτερο εφαρμόστηκε· ακριβώς επειδή μόνο η Αριστερά θα μπορούσε να πείσει τον λαό ότι ένα μνημόνιο δεν είναι μνημόνιο.

Αντιστρέφοντας τους όρους

Αξίζει να αναλογιστούμε ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος των αναφορών της Μέρκελ στην ελληνική πολιτική σκηνή, αν δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας ο αγαπημένος της Ελληνας πρωθυπουργός. Πώς θα ερμηνευόταν η ενδεχόμενη συμπάθειά της στον Παπανδρέου ή τον Σαμαρά; Τι θα σήμαινε η συμπάθεια αυτή, σύμφωνα με όσους βρήκαν τη συμπάθειά της για τον Τσίπρα τιμητική; Και πάλι δικαιωμένος θα αισθανόταν ο ΣΥΡΙΖΑ: η προπαγάνδα περί «προσκυνημένων» και «γερμανοτσολιάδων» θα ολοκληρωνόταν σαν τέλειος κύκλος, με ένα «σας τα λέγαμε εμείς». Τώρα όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια στην αρχική του μορφή, τίποτα δεν έχει σημασία. Οι αποκαλύψεις της Μέρκελ ήρθαν πολύ αργά και όσοι έπρεπε να τις ακούσουν «δεν ήταν ποτέ ΣΥΡΙΖΑ».

                                                         "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/11/24

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΨΙΑ

Με αφορμή την έκδοση των απομνημονευμάτων της καγκελαρίου Μέρκελ ξαναθυμηθήκαμε τον εφιάλτη που έζησε η χώρα το 2015 με τους ερασιτεχνισμούς και την ελαφρότητα των χειρισμών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Πέραν όλων των άλλων η γοητευμένη καγκελάριος από τα χαμόγελα του –κατά 20 χρόνια νεότερού της– Ελληνα πρωθυπουργού, καθιστά σαφές από τις αφηγήσεις της, ότι όλη η δήθεν υπερήφανη διαπραγμάτευση ήταν ένα θέατρο. Είναι κάτι το οποίο ασφαλώς γνωρίζαμε και δεν περιμέναμε την κυρία Μέρκελ για να αντιληφθούμε την απάτη του δημοψηφίσματος και τους κινδύνους στους οποίους εξέθεσε τη χώρα η τότε εξουσία. Η αλήστου μνήμης επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης με δήθεν αντιστασιακό ρεπερτόριο, όπως κυνικά εξομολογήθηκε ο κ. Τσίπρας στη... «θαυμάστριά» του, έγινε απλώς για τα μάτια του κόσμου. Από όσα αφηγείται όμως η καγκελάριος επιβεβαιώνεται με τον πιο καθαρό τρόπο ο φαρισαϊσμός του κ. Τσίπρα. Για να κάνει πιο εύκολη τη διαβόητη κωλοτούμπα έφτασε στο σημείο να κλείσει τις τράπεζες και να επιβαρύνει τη χώρα με ένα πρόσθετο κόστος, που κατά τους υπολογισμούς των ειδικών φθάνει στα 100 δισ. ευρώ.

Αυτός ο πολιτικός που άσκησε πολιτική με ατόφια ψέματα και εχθροπάθεια αναζητεί τρόπους να ξεπλύνει την ντροπιαστική διακυβέρνησή του με διάφορα συνέδρια και πρόθυμα εξαπτέρυγα που αναπέμπουν ύμνους στο όνομά του. Είναι προφανές ότι δεν έχει καμιά συναίσθηση για τις πληγές που άφησε στον τόπο ούτε και για τις ευθύνες του στο κόμμα που εκείνος οδήγησε στην εξουσία. Τα όσα συνέβησαν ένα χρόνο τώρα αποκαλύπτουν τη δική του αδιαφορία και την υστερόβουλη σκέψη του πως μετά από εκείνον το χάος...

Είναι ακόμη πολύ νέος και αυτό του επιτρέπει να ελπίζει ή και να σχεδιάζει με κάποιον τρόπο την επιστροφή του. Αυτό είναι ανθρωπίνως κατανοητό και πολιτικά ευεξήγητο καθώς αποδείχθηκε ότι χωρίς αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ ξανάγινε ένας σωρός από χαλάσματα και απογοητεύσεις. Δεν αρκούν βεβαίως οι επιθυμίες ενός πολιτικού για να καταστεί ρεαλιστικός ένας στόχος, καθώς το παρελθόν του θα τον συνοδεύει για πάντα και ενίοτε θα τον καταδιώκει. Μάλλον κάπως διαφορετικά θα είχε σκεφτεί το διάστημα της απουσίας του ώστε κάποια στιγμή να τον καλέσουν να επιστρέψει στην ηγεσία του κόμματος.

Τώρα με δεδομένη την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ίσως θα πρέπει να αρχίσει από το μηδέν και αυτό δεν είναι ένα εύκολο έργο για κανέναν. Ακόμη χειρότερα για έναν πρώην με πολλές αμαρτίες και βάρη. Αλλωστε, ακόμη και οι πιο στενοί συνοδοιπόροι του στην πολιτική διαδρομή του τον εγκατέλειψαν με μεγάλη ευκολία στην πρώτη δυσκολία όταν έπαψε να έχει προοπτική εξουσίας, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντοτε. Η χώρα πάντως αποδείχθηκε ανθεκτική και παρά τις στραβοτιμονιές δεν έπεσε στον γκρεμό, ενώ σιγά αλλά σταθερά βρήκε τον δρόμο της. Ισως ήταν αναγκαίο να ζήσουμε εκείνο τον εφιάλτη του λαϊκισμού και της αθλιότητας ως μάθημα πως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υποστηρίζει ότι το «συγκριτικό πλεονέκτημα» της Κύπρου είναι η γεωγραφική θέση της. Δεν θα το έλεγα με τη βεβαιότητα του Προέδρου, διότι στην Κύπρο υπάρχουν ήδη οι βρετανικές βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκελείας, που χρησιμοποιούνται για όλες τις αμερικανοβρετανικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επομένως, γιατί να μπλέξει η Συμμαχία σε μια διαμάχη με την Τουρκία για χάρη της Κύπρου; Δυστυχώς για την Κύπρο, το μειονέκτημά της υπερτερεί των όποιων πλεονεκτημάτων της και το μειονέκτημα αυτό είναι, φυσικά, η Τουρκία. Κατ’ αρχάς, είναι η κατοχή του βόρειου τμήματος της νήσου. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα δεχόταν ένα νέο μέλος η Συμμαχία το οποίο βρίσκεται ήδη σε οξεία διαμάχη με άλλο μέλος της, η οποία μάλιστα διαρκεί εδώ και μισό αιώνα. Ενταξη υπό τις προϋποθέσεις αυτές δύο τινά μόνο θα μπορούσε να σημαίνει: είτε ότι η Κύπρος αποδέχεται την επιβεβλημένη από την Τουρκία διαίρεση της νήσου είτε ότι η Συμμαχία ανοίγει μόνη της μια πληγή στον εαυτό της, που την αποδυναμώνει και την κάνει να δείχνει, ας πούμε, σαν Ευρωπαϊκή Ενωση. Ούτε το ένα θεωρώ πιθανό, ούτε το άλλο....

 Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 30/11-01/12/24

                                       "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 30/11-01/12/24


Γιατί τώρα η δήλωση για το ΝΑΤΟ;

Το παρασκήνιο της τοποθέτησης Χριστοδουλίδη για ένταξη της Κύπρου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία που ξάφνιασε την Τουρκία


ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η συνέντευξη του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο πρακτορείο Associated Press την Πέμπτη και ειδικά οι αναφορές του στην πρόθεση της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ προκάλεσαν συζητήσεις. Αναλόγως, όπως όλοι ανέμεναν, έφεραν την άμεση και έντονη αντίδραση της Αγκυρας, η οποία ωστόσο επέλεξε να μην τοποθετηθεί δημόσια αλλά ανωνύμως μέσω του Τύπου. Κάτι που ίσως έχει τη σημασία του.

Τι όμως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τι εννοούσε και κυρίως πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή τη δημόσια τοποθέτηση; Κατ’ αρχάς, ο ΠτΔ ήταν σαφής στα όσα δήλωσε. Είπε πως η Κύπρος βρίσκεται σε διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πώς μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες, «έτσι ώστε όταν όλα είναι στη θέση τους» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Θέμα άμυνας. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία εξηγούσαν στα «ΝΕΑ» πως η προσέγγιση αυτή ως αφετηρία της έχει την ισχυρή πεποίθηση του ΠτΔ, της κυβέρνησης και της συντριπτικής πλειονότητας του πολιτικού κόσμου ότι η εποχή και το κλίμα στην περιοχή, ιδιαίτερα σήμερα, δεν ευνοούν επαμφοτερίζουσες προσεγγίσεις. Παράλληλα όμως, εξηγούσαν, η Λευκωσία πέρα από τα αυτονόητα, με βασικότερο την ταυτότητα και τη θέση της ως δημοκρατική χώρα με σαφώς δυτικό προσανατολισμό αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή και για πρακτικούς λόγους, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την άμυνά της.

Ο πρώτος είναι τα κενά που εντοπίζονται στο ζήτημα του στρατιωτικού υλικού και των προμηθειών και τα οποία αφορά άμεσα ο διάλογος που η Λευκωσία διεξάγει με την Ουάσιγκτον. Μετά την άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην Κύπρο η Λευκωσία ενίσχυσε και μ’ αυτόν τον τρόπο τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, παραγγέλνοντας αμερικανικό υλικό και προμήθειες. Απομένει όμως αρκετό σχετικά πεπαλαιωμένο υλικό το οποίο χρήζει αντικατάστασης και η Κύπρος θα ήθελε το μεγαλύτερο μέρος του να προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Ο δεύτερος λόγος είναι το θέμα της εκπαίδευσης του στρατεύματος. Και αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο υπάρχουν μεγάλα κενά και η Κύπρος έχει ήδη στενή συνεργασία με το Ισραήλ αλλά και με ευρωπαϊκά κράτη, ωστόσο οι ΗΠΑ είναι κορυφαία επιλογή σε πολλά από τα όσα χρειάζεται και εδώ η Εθνική Φρουρά.

Πρόβλημα οι υποδομές. Ο τρίτος λόγος, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, είναι και ο πιο κρίσιμος καθώς αφορά το κεφαλαιώδες ζήτημα των υποδομών. Υποδομές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εν καιρώ πολέμου αλλά είναι απαραίτητες και για την ανάδειξη και επέκταση του ρόλου της Κύπρου ως περιφερειακής βάσης σταθερότητας αλλά και κέντρου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας όπως και εκκενώσεων ξένων πολιτών σε περίπτωση συγκρούσεων. Διαθέτει, ωστόσο, περιορισμένες υποδομές και εκείνες με περιορισμένες δυνατότητες, ενώ απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις και τεχνογνωσία ώστε οι υπάρχουσες υποδομές να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν πρόσθετες. Και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε επ’ αυτού πως οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο με τη μεν ΕΕ για ναυτική βάση, με τις δε ΗΠΑ για αεροπορική.

Μία πρόσθετη πτυχή είναι βέβαια και το ζήτημα των εισφορών. Με την απαίτηση Τραμπ για αύξηση της εισφοράς των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ στο 3% του προϋπολογισμού τους με προοπτική περαιτέρω σημαντικής αύξησης, η Κύπρος, η οποία μετά βίας διαθέτει 1,25% για την άμυνα – όχι από επιλογή –, έχει ένα πρόσθετο ζήτημα να αντιμετωπίσει.

«Έπρεπε να γίνει». Οπως και να έχει, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, μιλάμε για μια εν εξελίξει διαδικασία, έναν οδικό χάρτη τρόπον τινά ο οποίος έπρεπε να τεθεί και ετέθη, παρά τις τουρκικές ενστάσεις. Το ότι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας δεν ήταν δημόσια και το ότι η Αγκυρα έκανε μέσω του Τύπου λόγο για απαράδεκτη εξέλιξη και «στην παρούσα συγκυρία», ίσως να δείχνουν ότι το τουρκικό «όχι» δεν είναι τόσο κάθετο, υπό προϋποθέσεις και σε βάθος χρόνου. Κι αυτό παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις ότι η κίνηση αυτή όπως τώρα εκδηλώνεται θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό και θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις για λύση.

Μία από τις πηγές αυτές, απαντώντας σε ερώτησή μας ειδικά σε σχέση με το Κυπριακό και τις τουρκικές προειδοποιήσεις, αντέταξε πως, με το ζήτημα των εγγυήσεων να παραμένει ένα από τα βασικότερα εμπόδια για λύση, η προοπτική ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ίσως, όσον αφορά αυτό το θέμα, να μην είναι πρόβλημα αλλά αντιθέτως κάτι πολύ ενισχυτικό των προσπαθειών.



....από την "Εφ.Συν/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"




Ο ομιλητής έκανε μία χρονική διαδρομή της ίδρυσης της πόλης στον μυχό του Θερμαϊκού, μέχρι την αποφράδα εκείνη ημέρα του Ιουλίου του 904 μ.Χ., οπότε και κατερημώθηκε η σφύζουσα από ζωή και οικονομική ανάπτυξη Θεσσαλονίκη....

Ομιλία Υφυπουργού Εσωτερικών 

Κων.Γκιουλέκα στο εντευκτήριο 

του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων


Πραγματοποιήθηκε την περασμένη  Τρίτη, 26 Νοεμβρίου τρέχοντος μηνός,   στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων Αθηνών (Γ. Αβέρωφ 11& 3ης Σεπτεμβρίου), η ομιλία ιστορικού περιεχομένου, με θέμα « Η πρώτη άλωση της Νύμφης του Θερμαϊκού το 904μ. Χ. από μουσουλμάνους πειρατές», από τον Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης και Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης ΝΔ.


Ο ομιλητής  έκανε μία χρονική διαδρομή της ίδρυσης της πόλης στον μυχό του Θερμαϊκού, μέχρι την αποφράδα εκείνη ημέρα του Ιουλίου του 904 μ.Χ., οπότε και κατερημώθηκε η σφύζουσα από ζωή και οικονομική ανάπτυξη Θεσσαλονίκη. Πέρασαν δεκαετίες μέχρι να επανεύρει την προηγούμενη ακμή της, αφού το 90% περίπου του πληθυσμού της κατεσφάγη ή οδηγήθηκε στα σκλαβοπάζαρα.

Σε συνέχεια αυτής της άλωσης του 904 μ.Χ., οι χριστιανοί της Ελλάδος και των υπόλοιπων κρατών της βορείου Μεσογείου, βίωσαν τρομακτικές δοκιμασίες πειρατικών επιδρομών, με κύριο στόχο άλλοτε την διαρπαγή αγαθών και άλλοτε την αιχμαλωσία όσο το δυνατόν περισσοτέρων κατοίκων και την πώλησή τους ως σκλάβων. 

Γιά την κατάσταση αυτή που συνεχίσθηκε για πολλούς αιώνες, όπως και επιπλέον διαφωτιστικές λεπτομέρειες, είπε πολλά εξόχως ενδιαφέροντα ο ομιλητής Κων. Γκιουλέκας, δραστήριο μέλος του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων και έμπειρος ιστορικός, δίδοντας τη δυνατότητα να γνωρίσουν, όσοι παρέστησαν, άγνωστα, κατά κανόνα, γεγονότα που αφορούν την αγαπημένη συμπρωτεύουσα, Θεσσαλονίκη, τα οποία θολώνει συνήθως η αχλύς της ιστορίας και καλύπτονται από τη λάμψη και ακτινοβολία άλλων, πιό σημαντικών ίσως, ιστορικών γεγονότων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων, Αντιπτέραρχος(Ι) ε.α. Ζαφείργς Ταμπακίδης, μετά τη λήξη της ομιλίας, επέδωσε στον κ. Γκιουλέκα αναμνηστικό δώρο, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε η παράθεση κρύου πιάτου, με τους παρευρισκόμενους να συνεχίζουν τις συζητήσεις μεταξύ τους επί του θέματος της ομιλίας, αφού το γεγονός της κατάληψης της πόλης το 904μ. Χ. ήταν βασικώς παραγνωρισμένο.

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις του Συνδέσμου


Μέσα σε αυτό το κλίμα υπευθυνότητας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η αρνητική, σαφώς προσβλητική κριτική του πρώην πρωθυπουργού κ. Σαμάρα προς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για υποχωρητικότητα και ενδοτισμό σε θέματα των προβλημάτων μας με την Τουρκία. Μια μικρόψυχη κριτική που ουδόλως συμβάλλει στη αναγκαία ομοψυχία. Η ισχυρή αμυντική θωράκιση της χώρας και η προώθηση μιας ουσιαστικής στήριξης της από τους συμμάχους της που επιχειρεί με υπευθυνότητα η Κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα για έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, με αυτοπεποίθηση για τα δίκαια μας. Ανεύθυνες εθνικιστικές κορώνες με στοιχεία μικροπολιτικής ουδόλως συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων....




Η μικρόψυχη 
κριτική Σαμαρά 
για τα ελληνοτουρκικά


Για διάφορα μπορείς να κατηγορήσεις την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό αλλά η κατηγορία της υποχωρητικότητας και της ενδοτικότητας στα εθνικά θέματα είναι απαράδεκτη.

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είναι η πρώτη φορά που η χώρα εξοπλίζεται με ρυθμούς Ισραήλ (ποσοτικά και ποιοτικά), έχει στιβαρή και σεβαστή παρουσία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση), έχει αναβαθμιστεί σε έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη περιοχή, με την στήριξη της χώρας τόσο από την Προεδρεία όσο και από τα νομοθετικά της σώματα. Η εξαιρετική ομιλία του Πρωθυπουργού στο αμερικανικό κογκρέσο θα μείνει στην ιστορία των δύο χωρών.


Στο επίπεδο των εξοπλισμών η χώρα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης μιας κορυφαίας αεροπορίας στην περιοχή με τον στόχο να διαθέτει σε λιγότερο από μια 10ετια 200 πολεμικά αεροσκάφη 4,5ης και 5ης γενιάς (F-16 Viper, F-35, Rafale), εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα βλήματα και πυραύλους και προωθημένα συστήματα αυτοπροστασίας, καθώς και σύγχρονα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Το πολεμικό ναυτικό, εκτός των ήδη υπαρχουσών και των κανονιοφόρων, έχει προωθήσει την ναυπήγηση επιπλέον 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra με τεράστιες δυνατότητες αεροναυτικής συνεργασίας και δύναμης πυρός, διαθέτει ήδη, εκτός των άλλων συμβατικών και 6 υπερσύγχρονα υποβρύχια τελευταίας γενιάς.

Στον στρατό ξηράς η κυβέρνηση προωθεί ένα σημαντικό πρόγραμμα επαναδιάταξης και εξοπλισμών σε ελαφρά και βαρέα όπλα, με την είσοδο σε κάθε μονάδα υπερσύγχρονων συστημάτων drones και ηλεκτρονικού πολέμου, που αυξάνουν κατακόρυφα την ευελιξία και αποτελεσματικότητα τους, παρά τον μικρότερο αριθμό στρατιωτών. Επίσης, έχει σχεδιαστεί ευρύτατο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ανασχεδιασμού των ήδη σημαντικών τεθωρακισμένων δυνάμεων και του πυροβολικού με ευέλικτα και μεταφερόμενα υπερσύγχρονα βλητικά και πυραυλικά συστήματα.


Η Κυβέρνηση έχει επίσης πλήρως αντιληφθεί την αναγκαιότητα μιας εγχώριας σύγχρονης αμυντικής βιομηχανίας και μετά από πολλά χρόνια απραξίας προωθεί ταχύτατα μονάδες ανάπτυξης αμυντικής καινοτομίας σε συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Δημιουργούνται μονάδες σχεδιασμού και παραγωγής drones, συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και ηλεκτρονικού πολέμου, συμβατών με την επικείμενη αγορά και εγκατάσταση των συστημάτων του αμυντικού θόλου στο Αιγαίο και στην ενδοχώρα σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Σε μας τους πολίτες η προσπάθεια αυτή είναι περισσότερο από εμφανής. Εμφανής και σεβαστή γίνεται επίσης από την πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επιδεικνύει υπευθυνότητα και μέτρο στην αντιπολιτευτική της στάση σε θέματα άμυνας και εξοπλισμών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα υπευθυνότητας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η αρνητική, σαφώς προσβλητική κριτική του πρώην πρωθυπουργού κ. Σαμάρα προς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για υποχωρητικότητα και ενδοτισμό σε θέματα των προβλημάτων μας με την Τουρκία. Μια μικρόψυχη κριτική που ουδόλως συμβάλλει στη αναγκαία ομοψυχία.

Η ισχυρή αμυντική θωράκιση της χώρας και η προώθηση μιας ουσιαστικής στήριξης της από τους συμμάχους της που επιχειρεί με υπευθυνότητα η Κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα για έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, με αυτοπεποίθηση για τα δίκαια μας. Ανεύθυνες εθνικιστικές κορώνες με στοιχεία μικροπολιτικής ουδόλως συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων. 

Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα με 1100 χιλιόμετρα ακτές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Χρήζει σεβασμού. Η ισχυρή Ελλάδα που χτίζεται μπορεί να συζητήσει με την Τουρκία ως ίσος προς ίσο και να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα και τα δίκια της.

ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗ, ΣΤΑΛΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ, ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΥΡΜΩΝ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΝΟΝΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΑΞΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ...΅

 Aπό την "Εφ.Συν", και...



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάτησε το κουμπί για την εκκίνηση του πρώτου συρμού και χαρακτήρισε «θαύμα» το «έγκλημα» με τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου

Με καθυστέρηση δεκαετιών έγινε σήμερα η «φιέστα» εγκαινίων του μετρό Θεσσαλονίκης του οποίου η άδεια εκδόθηκε μόλις χθες, καθώς η εταιρεία Thema που θα το λειτουργεί και θα το συντηρεί κατέθεσε προχθές τη σχετική αίτηση, η οποία μελετήθηκε και εγκρίθηκε... αυθημερόν.

Κατά την τελετή παράδοσης έργου ο πρωθυπουργός πάτησε το κουμπί για την εκκίνηση του πρώτου συρμού και μπήκε σε βαγόνι μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Μεταφορών, αφού απηύθυνε ομιλία αποσιωπώντας τις σκανδαλώδεις διαδικασίες του έργου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πώς η σημερινή μέρα προσφέρεται για μεγάλα λόγια αλλά μίλησε χαρακτήρισε το μέτρο ως «ένα σύμβολο της Μακεδονίας και της Ελλάδας», το οποίο κατά τον ίδιο δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να ισχυριστεί πως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η καθημερινότητα των πολλών για να δώσει έμφαση στον «λαϊκό» χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως «λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025 παραδίδω ένα έργο που για πρώτη φορά είχε εντάξει στον προϋπολογισμό του 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Ακόμη, επανέλαβε την υπόσχεση για επέκταση του μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη σημειώνοντας πως η επέκταση στην Καλαμαριά θα είναι έτοιμη τον Νοέμβριο του 2025 και υπεραμύνθηκε του έργου για το flyover, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις κατοίκων και όχι μόνο, λέγοντας πως θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2027.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση ήρθε από την ειδική μνεία στο σταθμό Βενιζέλου, καθώς ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «θαύμα» το «έγκλημα» με τις αρχαιότητες, που αφαιρέθηκαν και επανατοποθετήθηκαν προκαλώντας κατακραυγή στην τοπική και στην επιστημονική κοινότητα για την καταστροφή στον ιστορικό χώρο.

Μάλιστα έκανε λόγο για «σημαντικό ρόλο» του υπουργείου Πολιτισμού, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Λίνα Μενδώνη, παρότι βρέθηκε στη δίνη της κριτικής, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε ο ίδιος τον συγκεκριμένο σταθμό περπατώντας στην περιοχή και συζητώντας με καταστηματάρχες.

Η φαντασμαγορία στον σταθμό Βενιζέλου ξεκίνησε χθες βράδυ. Μπόλικο τσιμέντο, «σιδερωμένοι» αρχαίοι δρόμοι, εξαφάνιση των καταστημάτων των χαλκωματάδων και επιστέγασμα αδιανόητα αντιστόρητες αναφορές για την Παναγία Χαλκέων (Βλ. Σταθμός μετρό Βενιζέλου: Κουβάλησαν σταφύλια στο αμπέλι).


https://www.militaire.gr/sta-egkainia-toy-metro-thessalonikis-o-prothypoyrgos-milise-pali-gia-metafores-me-asfaleia/



Σύμβολο προόδου για τη Μακεδονία και ολόκληρη την Ελλάδα χαρακτήρισε το Μετρό Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης λειτουργίας και δεσμεύτηκε προσωπικά ότι στα τέλη του 2025 θα παραδοθεί η επέκταση στην Καλαμαριά και θα ακολουθήσει η επέκταση και προς τη δυτική Θεσσαλονίκη....

Με το πάτημα του κουμπιού άνοιξαν ταυτόχρονα οι μπάρες και στους 13 σταθμούς του Μετρό για να μπορέσει ο κόσμος να επιβιβαστεί σε αυτό.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβιβάστηκαν στον πρώτο συρμό και έκαναν τη διαδρομή μέχρι το σταθμό Παπάφη του Μετρό.

Πλέον οι Θεσσαλονικείς έχουν στη διάθεσή τους για τις μετακινήσεις τους το πιο σύγχρονο Μετρό.

Στην τελετή παράδοσης του Μετρό έλαβαν το λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό Νίκος Κουρέτας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AKTOR Αλέξανδρος Εξάρχου, διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας ΤΗΕΜΑ ΑΕ Kάρλο Μπιάνκο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταφορών και μέχρι πρόσφατα περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Μεταφορών και υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμβολο προόδου για τη Μακεδονία και ολόκληρη την Ελλάδα χαρακτήρισε το Μετρό Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης λειτουργίας και δεσμεύτηκε προσωπικά ότι στα τέλη του 2025 θα παραδοθεί η επέκταση στην Καλαμαριά και θα ακολουθήσει η επέκταση και προς τη δυτική Θεσσαλονίκη.

https://www.iefimerida.gr/ellada/live-ta-egkainia-toy-metro-thessalonikis


Κατά τις αρχαιολογικές εργασίες στη θέση του σταθµού ανακαλύφθηκε ένα τµήµα δρόµου περίπου 22 µέτρων, το οποίο ανάγεται στον 4ο αιώνα π.χ. Σύµφωνα µε την αρχαιολογική υπηρεσία, η χρήση του δρόµου χρονολογείται από τα κλασικά έως τα ρωµαϊκά χρόνια και µε τη βοήθειά του ταυτίζεται η θέση ενός αρχαίου δήµου που ονοµαζόταν «Ποταµός», ο οποίος εκτιµάται ότι βρισκόταν στις παρυφές του Υµηττού. Η περιοχή ανεσκάφη τους προηγούµενους µήνες και, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η τύχη του δρόµου κατέληξε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο. Εκεί την προηγούµενη εβδοµάδα αποφασίστηκε και η απόσπαση και η επανατοποθέτηση του ευρήµατος στην επιφάνεια, µετά την κατασκευή του σταθµού. Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη απόφαση (απόσπασης/επανατοποθέτησης) που λαµβάνει το ΚΑΣ για αρχαιότητες που έχουν βρεθεί κατά τις εργασίες κατασκευής της γραµµής 4 – µέχρι στιγµής η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ευρήµατα διαφόρων περιόδων εκεί όπου θα κατασκευαστούν οι σταθµοί Ακαδηµίας, Κυψέλης, Εξαρχείων, Ζωγράφου, καθώς και στο φρέαρ Βεΐκου....

 Aπό την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/11/24


Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ, ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ:Τµήµα ενός δρόμου του 4ου π.χ. αιώνα, που ένωνε την Αθήνα με τον δήμο «Ποταμού» στον Υμηττό, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τις εργασίες κατασκευής του νέου σταθμού του μετρό στην Πανεπιστημιούπολη, ο οποίος υπάγεται στη γραμμή 4.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωράει σε αλλαγές στον σχεδιασµό του για τις συγχωνεύσεις δηµοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης - αποχέτευσης (∆ΕΥΑ) στα νησιά, µετά τις έντονες αντιδράσεις των δήµων. Το αναµορφωµένο σχέδιο νόµου που εστάλη στους δήµους προβλέπει ότι oι ∆ΕΥΑ και οι δηµοτικές υπηρεσίες ύδρευσης στις Κυκλάδες, στα ∆ωδεκάνησα και στο Βόρειο Αιγαίο παραµένουν ως έχουν, πλην της Κέας, της Αίγινας και του Αγκιστρίου, που εντάσσονται υποχρεωτικά στην ΕΥ∆ΑΠ. Για την υπόλοιπη χώρα ιδρύεται µία ∆ΕΥΑ ανά περιφερειακή ενότητα.

ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ:Το πρώτο σηµαντικό αρχαιολογικό εύρηµα κατά την κατασκευή της νέας γραµµής 4 του µετρό στην Αθήνα βρέθηκε στην Πανεπιστηµιούπολη. Πρόκειται για τµήµα αρχαίας οδού, το οποίο αποφασίστηκε να αποσπαστεί και να επανατοποθετηθεί επάνω στον σταθµό όταν αυτός ολοκληρωθεί, καθώς κρίθηκε σηµαντικό για την τοπογραφία της περιοχής. Αρχαιότητες έχουν βρεθεί και σε άλλες θέσεις σταθµών της γραµµής 4, ωστόσο είναι η πρώτη φορά στο συγκεκριµένο έργο που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο αποφασίζει την απόσπαση και επανατοποθέτηση ευρήµατος.

Ο σταθµός «Πανεπιστηµιούπολη» βρίσκεται στο ύψος του κέντρου της Καισαριανής, εντός της έκτασης του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Κατά τις αρχαιολογικές εργασίες στη θέση του σταθµού ανακαλύφθηκε ένα τµήµα δρόµου περίπου 22 µέτρων, το οποίο ανάγεται στον 4ο αιώνα π.χ. Σύµφωνα µε την αρχαιολογική υπηρεσία, η χρήση του δρόµου χρονολογείται από τα κλασικά έως τα ρωµαϊκά χρόνια και µε τη βοήθειά του ταυτίζεται η θέση ενός αρχαίου δήµου που ονοµαζόταν «Ποταµός», ο οποίος εκτιµάται ότι βρισκόταν στις παρυφές του Υµηττού.

Η περιοχή ανεσκάφη τους προηγούµενους µήνες και, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η τύχη του δρόµου κατέληξε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο. Εκεί την προηγούµενη εβδοµάδα αποφασίστηκε και η απόσπαση και η επανατοποθέτηση του ευρήµατος στην επιφάνεια, µετά την κατασκευή του σταθµού. Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη απόφαση (απόσπασης/επανατοποθέτησης) που λαµβάνει το ΚΑΣ για αρχαιότητες που έχουν βρεθεί κατά τις εργασίες κατασκευής της γραµµής 4 – µέχρι στιγµής η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ευρήµατα διαφόρων περιόδων εκεί όπου θα κατασκευαστούν οι σταθµοί Ακαδηµίας, Κυψέλης, Εξαρχείων, Ζωγράφου, καθώς και στο φρέαρ Βεΐκου. Ωστόσο καµία από τις αρχαιότητες δεν ήταν τόσο σηµαντική ώστε να αποφασιστεί η διατήρησή της. Οσον αφορά την επιβάρυνση που θα έχει στην πρόοδο του έργου, η «Ελληνικό Μετρό» εκτιµά ότι η µετακίνηση του «ταµπλό» όπου βρίσκεται ο δρόµος δεν θα προκαλέσει σοβαρή χρονική καθυστέρηση στο έργο (η οικονοµική θα φανεί στη συνέχεια). Και ότι µέρος αυτής θα µπορέσει να «απορροφηθεί» κατά την εξέλιξη του έργου.

Ο αρχικός σχεδιασµός

Υπάρχει και ένας ακόµα λόγος που ο συγκεκριµένος σταθµός έχει ενδιαφέρουσα ιστορία. Αρχικά ο σταθµός προβλεπόταν να κατασκευαστεί στο κέντρο της Καισαριανής, µε την επωνυµία «Νήαρ Ηστ» (κοντά στο οµώνυµο γήπεδο). Ετσι ο πυκνοχτισµένος ∆ήµος Καισαριανής θα είχε το προνόµιο να εξυπηρετείται από δύο σταθµούς – ο έτερος σταθµός, που ονοµάζεται «Καισαριανή», χωροθετήθηκε στη συµβολή της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως µε την οδό Υµηττού.

Ωστόσο η τότε δηµοτική αρχή στην Καισαριανή µέτρησε περισσότερο την ταλαιπωρία της περιόδου κατασκευής, από τη µελλοντική εξυπηρέτηση των πολιτών. Ετσι το 2017 ζήτησε τη µετακίνηση του σταθµού, υποστηρίζοντας ότι οι πολυετείς εργασίες θα προκαλέσουν κυκλοφοριακή επιβάρυνση, την απώλεια σηµαντικού αριθµού θέσεων στάθµευσης και συνεπακόλουθα οικονοµική ζηµιά στην αγορά της περιοχής. 

Τελικώς η «Αττικό Μετρό» έκανε στις αρχές του 2018 δεκτό το αίτηµα και πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισµός για το έργο, µετακίνησε τον σταθµό από το γήπεδο της Νήαρ Ηστ σε θέση εντός των ορίων της Πανεπιστηµιούπολης (περίπου 500 µέτρα από την κεντρική πύλη του πανεπιστηµίου, σε θέση που δεν εξυπηρετεί ως έχει τη µετακίνηση προς κάποιες σχολές).

Ανάλογη απόφαση είχαν λάβει πολύ παλιότερα και στον ∆ήµο Αγίας Παρασκευής, µε αποτέλεσµα ο οµώνυµος σταθµός του µετρό να µην κατασκευαστεί στην κεντρική πλατεία του δήµου αλλά... εντός των ορίων του ∆ήµου Χαλανδρίου, απόφαση οι συνέπειες της οποίας έχουν αµφισβητηθεί πολλάκις έως σήµερα.




Η αποτελεσµατική λειτουργία αυτού του αµυντικού οικοδοµήµατος έχει στον πυρήνα της τον ανθρώπινο παράγοντα. Για να αξιοποιείται στον µέγιστο βαθµό η προηγµένη τεχνολογία των οπλικών συστηµάτων απαιτούνται ικανά στελέχη, και εδώ υπάρχουν ανησυχητικά µηνύµατα από τις σχολές Ευελπίδων, ∆οκίµων και Ικάρων, όπου καταγράφεται σειρά προβληµάτων που πρέπει να αντιµετωπιστούν – από τις συνθήκες που επικρατούν στις σχολές µέχρι την έλλειψη κινήτρων και τις συγκριτικά χαµηλές απολαβές. Ο σχεδιασµός της αµυντικής θωράκισης της χώρας, µε την προµήθεια ξένων και την παραγωγή εγχώριων προηγµένων οπλικών συστηµάτων, απαιτεί στελέχη υψηλού επιπέδου µε γνώσεις και ικανότητες. Σε αυτό το περιβάλλον τεχνολογικής και ψηφιακής καινοτοµίας, ο ανταγωνισµός µε τον ιδιωτικό τοµέα, στο µισθολογικό πεδίο και όχι µόνον, είναι αναπόφευκτα αυξηµένος....

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/11/24

Τα «καλύτερα µυαλά» στις Ενοπλες ∆υνάµεις

ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Το περιβάλλον αντιπαράθεσης στο οποίο είναι ιστορικά αναγκασµένη να κινείται η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, µε δεδοµένο όχι µόνο το γεωγραφικό και πληθυσµιακό µέγεθος της εξ Ανατολών γείτονος, αλλά και τις προθέσεις και επιδιώξεις της όσον αφορά τον ρόλο που θέλει να διαδραµατίσει σε µια τεράστια γεωγραφική περιοχή όπου ο ελληνισµός όχι µόνο είναι παρών, αλλά έχει τον δικό του ρόλο και συµφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι χρήσιµες οι συµµαχίες και οι στρατηγικές συνεργασίες µε περιφερειακούς αλλά και παγκόσµιους παίκτες, ωστόσο είναι σαφές ότι τελικά την ώρα της απευκταίας σύρραξης η Ελλάδα θα κληθεί η ίδια να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Προφανώς, η ισότιµη συµµετοχή στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ αποτελούν παραµέτρους ισχύος και εκ των πραγµάτων αποτελούν µέρος της όποιας αποτρεπτικής στρατηγικής, αλλά και κάθε διαπραγµατευτικής τακτικής, ωστόσο οι ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις είναι αυτές που θα αναλάβουν το έργο της αποτροπής της όποιας απειλής.

Υπό αυτό το πρίσµα, αποτελεί αναµφίβολα θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αµυνας υιοθετεί τη λογική του εκσυγχρονισµού των Ενόπλων ∆υνάµεων δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, εισαγόµενης ή και, στον βαθµό που αυτό είναι εφικτό, εγχώριας.

Ωστόσο, η αποτελεσµατική λειτουργία αυτού του αµυντικού οικοδοµήµατος έχει στον πυρήνα της τον ανθρώπινο παράγοντα. Για να αξιοποιείται στον µέγιστο βαθµό η προηγµένη τεχνολογία των οπλικών συστηµάτων απαιτούνται ικανά στελέχη, και εδώ υπάρχουν ανησυχητικά µηνύµατα από τις σχολές Ευελπίδων, ∆οκίµων και Ικάρων, όπου καταγράφεται σειρά προβληµάτων που πρέπει να αντιµετωπιστούν – από τις συνθήκες που επικρατούν στις σχολές µέχρι την έλλειψη κινήτρων και τις συγκριτικά χαµηλές απολαβές.

Ο σχεδιασµός της αµυντικής θωράκισης της χώρας, µε την προµήθεια ξένων και την παραγωγή εγχώριων προηγµένων οπλικών συστηµάτων, απαιτεί στελέχη υψηλού επιπέδου µε γνώσεις και ικανότητες. Σε αυτό το περιβάλλον τεχνολογικής και ψηφιακής καινοτοµίας, ο ανταγωνισµός µε τον ιδιωτικό τοµέα, στο µισθολογικό πεδίο και όχι µόνον, είναι αναπόφευκτα αυξηµένος.

Για τη διαχείριση της νέας πραγµατικότητας στον κόσµο του 21ου αιώνα, οι ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις πρέπει να δύνανται να προσελκύουν τα «καλύτερα µυαλά» –the best and the brightest, όπως εύστοχα το περιγράφουν οι Αγγλοσάξονες– και στην πορεία, µε συνέπεια, συνέχεια και µακριά από κοµµατικές επιρροές, να τα διατηρούν και να τα αξιοποιούν µε αξιοκρατικά κριτήρια.

ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΣΑΝ ....ΟΙ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΗΡΩΪΚΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ (ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΟΛΟΙ ! ) ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΡΑΡΡΕΥΣΕΙ, ΠΡΩΤΑ ΜΠΗΚΑΝ ΑΥΤΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΦΛΩΡΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ "ΠΑΡΤΙΔΑ", Η ΤΟΤΕ ΕΥΠ ΚΟΙΜΟΤΑΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ........ΣΕ ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΚΟΤΤΑΚΗΣ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ Ή ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΔΙΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ-ΣΗΜΕΡΑ_"ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ", ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ....Ο ΚΑΘΕΙΣ ΒΛΕΠΕΙ ΩΣ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ!

 Από τη "δημοκρατία", και...

"δημοκρατία", 29/11/24

....από την "Political"








Πεισματικά αρνήθηκε και υπέδειξε στους αιτούντες να κάνουν πρόταση μομφής. Αυτό έγινε, η πρόταση υπερψηφίστηκε, αλλά ο τέως πρόεδρος εξοργίστηκε και άρχισε τα... «γαλλικά» του, λες και η διαδικασία ήταν παράνομη. Τελικά δέχτηκε την ήττα του και άδειασε το γραφείο του. Το ίδιο συνέβη και στο ΠΑΣΟΚ. Εδώ ο Ανδρουλάκης ενήργησε σωστά, καταστατικά, έκανε άψογες και πολιτισμένες εκλογές, τις κέρδισε και διαρκώς ανεβαίνει. Εάν το ΠΑΣΟΚ ακολουθούσε το παράδειγμα του τέως, θα είχε τα ίδια, ίσως και χειρότερα, αποτελέσματα. Εάν και αυτός λειτουργούσε καταστατικά, δημοκρατικά, ίσως κέρδιζε τις εκλογές. Δυστυχώς η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος. Ξαφνικά διαπίστωσε ότι δεν έχει χάσει και έστειλε εξώδικο στο κόμμα, δημιουργώντας περισσή εσωστρέφεια. Η Κ.Ε. απέκλεισε την υποψηφιότητά του. Τι δουλειά έχουν τα δικαστήρια στη λειτουργία των κομμάτων;....

 Από την "Εφ.Συν"

"Εφ.Συν", 29/11/24


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΑΖΟΥ

Εντελώς τυχαία μάς προέκυψε στην ελληνική πολιτική σκηνή ο Ελληνοαμερικάνος «ομογενής» Στ. Κασσελάκης. Νέος, πλούσιος, μορφωμένος, όμορφος και επιτυχημένος businessman.

Δήλωσε αριστερός και με τη βοήθεια φίλων του αριστερών έγινε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και έβαλε πλώρη για την κατάκτηση της προεδρίας του και, με σύμμαχό του τη ρητορική, την επικοινωνία, τον λαϊκισμό και τα άλλα του προσόντα, τα κατάφερε! Ο απογοητευμένος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μετά τις οδυνηρές δύο ήττες του ’23 και την παραίτηση του σ. Τσίπρα, είδε στο πρόσωπό του τον «σωτήρα» του!

Μας εξέπληξε όλους όσοι δεν τον ψηφίσαμε, όμως σεβόμενοι την αρχή της πλειοψηφίας τον δεχτήκαμε, δίνοντάς του μια λογική πίστωση χρόνου για να δούμε τα προσόντα του. Κάμποσοι «διορατικοί» αντέδρασαν γρήγορα στον υπέρμετρο εγωισμό του, στο ύφος, αλλά κυρίως στη συμπεριφορά του, συγκρούστηκαν μαζί του, αλλά πήραν 11 έδρες και δημιούργησαν άλλο κόμμα, αντί να μείνουν και να αγωνιστούν για το κόμμα που τους ανέδειξε, αλλά και το κόμμα που χτίστηκε από τους περισσότερους από αυτούς. Οι περισσότεροι διαφωνήσαμε με αυτό και συμφωνήσαμε να του δώσουμε περισσότερη πίστωση χρόνου. Δυστυχώς η αλαζονεία του, ο εγωισμός του ξερόλα, η απαξίωση και η αγνόηση των οργάνων και της συλλογικότητας, όπως το «ΝΑΤΟ είναι ιερή συμμαχία», ενώ η θέση του κόμματος είναι: «το ΝΑΤΟ είναι όργανο επιβολής ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και δεν έχει λόγο ύπαρξης μετά τη διάλυση του αντίπαλου δέους, σοσιαλιστικού στρατοπέδου». ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έφεραν τη χούντα στην Ελλάδα, οργάνωσαν το πραξικόπημα κατά του Μακάριου και έφεραν τους Τούρκους στην Κύπρο και σήμερα η μισή είναι τουρκική! Το ΝΑΤΟ, επίσης, διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία.

Ο ίδιος έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στο φιλοπόλεμο Ισραήλ και στον σφαγέα Νετανιάχου αγνοώντας τη φιλειρηνική θέση του κόμματος και του ΟΗΕ για δημιουργία και παλαιστινιακού κράτους, ώστε επιτέλους να επικρατήσει η ειρήνη που τόσο χρειάζεται η περιοχή ύστερα από 75 χρόνια συνεχών συγκρούσεων, γενοκτονιών και ακατάσχετης αιματοχυσίας. Ολα αυτά ως «δημοκράτης» τα έκανε μόνος του χωρίς να ρωτήσει κανέναν!

Από τα πυρά του δεν γλίτωσε ούτε ο Τσίπρας, ο οποίος διαχειρίστηκε «μαύρο χρήμα», ενώ η αλήθεια είναι ότι επί Τσίπρα το χρέος του κόμματος μηδενίστηκε. Σε αντίθεση με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που χρωστάνε στις τράπεζες κοντά 1 δισ. €. Επιπλέον ο «καταστροφικός» ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άφησε 37 δισ. €, ενώ ανέλαβε χρέος! Αυτή είναι η «μαύρη» αλήθεια, όσο και αν οι αντίπαλοί του προσπαθούν να την αποκρύψουν!

Οι προτάσεις-εισηγήσεις, όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος, για το πώς θέλει να είναι:

1. Διάλυση των Ο.Μ. (Ομάδες Μελών) και Ν.Ε. (Νομαρχιακές Επιτροπές). Και, δηλαδή, η επικοινωνία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου ή και τηλεφωνικά.

2. Δημιουργία μιας περιφερειακής επιτροπής, που θα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο, δηλαδή ακριβώς όπως ένα κόμμα club!

3. Το 30% των μελών της Κ.Ε. να διορίζεται από τον πρόεδρο! Πολύ δημοκρατικό!

Ευτυχώς οι προτάσεις του καταψηφίστηκαν.

Αυτά, συν το χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές, ανάγκασαν την Κ.Ε. να ζητήσει εκλογές ηγεσίας. Πεισματικά αρνήθηκε και υπέδειξε στους αιτούντες να κάνουν πρόταση μομφής. Αυτό έγινε, η πρόταση υπερψηφίστηκε, αλλά ο τέως πρόεδρος εξοργίστηκε και άρχισε τα... «γαλλικά» του, λες και η διαδικασία ήταν παράνομη. Τελικά δέχτηκε την ήττα του και άδειασε το γραφείο του. Το ίδιο συνέβη και στο ΠΑΣΟΚ. Εδώ ο Ανδρουλάκης ενήργησε σωστά, καταστατικά, έκανε άψογες και πολιτισμένες εκλογές, τις κέρδισε και διαρκώς ανεβαίνει. Εάν το ΠΑΣΟΚ ακολουθούσε το παράδειγμα του τέως, θα είχε τα ίδια, ίσως και χειρότερα, αποτελέσματα. Εάν και αυτός λειτουργούσε καταστατικά, δημοκρατικά, ίσως κέρδιζε τις εκλογές. Δυστυχώς η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος. Ξαφνικά διαπίστωσε ότι δεν έχει χάσει και έστειλε εξώδικο στο κόμμα, δημιουργώντας περισσή εσωστρέφεια. Η Κ.Ε. απέκλεισε την υποψηφιότητά του. Τι δουλειά έχουν τα δικαστήρια στη λειτουργία των κομμάτων;

Στο έκτακτο συνέδριο είχε λίστα δικών του συνέδρων, γεγονός που η Κ.Ε. αμφισβήτησε. Δημιουργήθηκε ένταση και καθυστέρησε πολύ η διεξαγωγή του. Αρνήθηκε να μπει στον χώρο του συνεδρίου και να πιστοποιηθεί ως σύνεδρος, παίρνοντας τους φίλους του στον Ταύρο, στο νέο εκλογικό του γραφείο, όπου θέλει να ανακοινώσει το δικό του κόμμα.

Ο συντονιστής Μ. Καλαϊτζάκης, όπως και η Μ. Σαπουντζάκη, αναπληρώτρια συντονίστρια νομού Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έδωσαν την εικόνα του συνεδρίου, με δημόσιες τοποθετήσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ.

Στον Αγιο Νικόλαο εκλέχτηκαν 10 σύνεδροι, 7 της πλειοψηφίας και 3 της μειοψηφίας. Στον νομό εκλέχτηκαν σύνολο 21 σύνεδροι, 14 της πλειοψηφίας και 7 της μειοψηφίας, και το ίδιο περίπου συνέβη σε όλη τη χώρα.

ΥΓ1: Εάν ήταν σίγουρος ότι τον θέλει η βάση, γιατί δεν έκανε εκλογές;

ΥΓ2: Ενώ δήλωνε πως το κόμμα «του» θα είναι αριστερό, αλλά θα δεχτεί και τη θεσμική Δεξιά, δηλαδή τη Ν.Δ., σήμερα την αποκλείει. Συχνά λέει και ξε…λέει. Στο κεφάλι του επικρατούν σύγχυση και θολούρα. Τι λένε για αυτό οι… αριστεροί που τον ακολουθούν;

ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ, ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΚΟΣΧΗΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΝΩΡΙΜΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΤΕΧΝΗΣ ΔΑΙΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΟΥΝ....

 Από την "Εφ.Συν", και....

"Εφ.Συν", 29/11/24

....από το "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"







ΑΠΟ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΡΑΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, ΤΗΝ ΕΠΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΥ ΩΣ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ....

 Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/11/24

...από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", και...


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 29/11/24

...από την "Political"

"Political", 29/11/24


Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

"Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον σταθμό «Βενιζέλου», ένα πραγματικά μοναδικό τεχνικό έργο το οποίο αναδεικνύει όλο τον πολιτιστικό πλούτο της Θεσσαλονίκης. Πιστεύω ότι οι Θεσσαλονικείς αύριο, όταν θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυτόν τον σταθμό, θα αναγνωρίσουν την τεράστια προσπάθεια η οποία έγινε από όλες τις υπηρεσίες ώστε η πόλη να μπορεί να έχει και αρχαία και Μετρό. Θέλω με την ευκαιρία αυτή, ειδικά σήμερα, να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Από την Υπουργό προσωπικά, μέχρι την τελευταία, τον τελευταίο αρχαιολόγο, που έκαναν πράξη αυτό το μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά έργο της αποκατάστασης και της επανατοποθέτησης των αρχαίων εδώ στον σταθμό της «Βενιζέλου». Χαίρομαι γιατί βλέπω τη γειτονιά να είναι χαμογελαστή. Ξέρω πόσο πολύ και η γειτονιά αλλά και ολόκληρη η πόλη ταλαιπωρήθηκε από την ιστορία του Μετρό. Σήμερα, όμως, κοιτάμε μπροστά και από αύριο το μοναδικό αυτό τεχνικό έργο παραδίδεται στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Ένα έργο το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει όλη την όψη της πόλης"...

 















Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε απόψε έξω από τον σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του αρχαιολογικού χώρου.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη λειτουργίας του Μετρό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκαν στον χώρο του σταθμού, όπου είδαν από κοντά τα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται εντός του σταθμού, παρουσία, μεταξύ άλλων, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου, του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του Έλληνα επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ  29/11/2024  17:55

Παρουσία Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη τα αποκαλυπτήρια του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης -Εντυπωσιακές εικόνες

Δείτε εικόνες από τον σταθμό Βενιζέλου:







































Φωτογραφίες: ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ / EUROKINISSI


Μητσοτάκης: Τεράστια προσπάθεια για να έχει 
η πόλη και αρχαία και μετρό


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε με την Προέδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στον αρχαιολογικό χώρο και τα ευρήματα των ανασκαφών του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μετά την ξενάγηση ο πρωθυπουργός δήλωσε:

"Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον σταθμό «Βενιζέλου», ένα πραγματικά μοναδικό τεχνικό έργο το οποίο αναδεικνύει όλο τον πολιτιστικό πλούτο της Θεσσαλονίκης.

Πιστεύω ότι οι Θεσσαλονικείς αύριο, όταν θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυτόν τον σταθμό, θα αναγνωρίσουν την τεράστια προσπάθεια η οποία έγινε από όλες τις υπηρεσίες ώστε η πόλη να μπορεί να έχει και αρχαία και Μετρό.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή, ειδικά σήμερα, να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Από την Υπουργό προσωπικά, μέχρι την τελευταία, τον τελευταίο αρχαιολόγο, που έκαναν πράξη αυτό το μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά έργο της αποκατάστασης και της επανατοποθέτησης των αρχαίων εδώ στον σταθμό της «Βενιζέλου».

Χαίρομαι γιατί βλέπω τη γειτονιά να είναι χαμογελαστή. Ξέρω πόσο πολύ και η γειτονιά αλλά και ολόκληρη η πόλη ταλαιπωρήθηκε από την ιστορία του Μετρό. Σήμερα, όμως, κοιτάμε μπροστά και από αύριο το μοναδικό αυτό τεχνικό έργο παραδίδεται στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Ένα έργο το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει όλη την όψη της πόλης"