οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Κατά τις αρχαιολογικές εργασίες στη θέση του σταθµού ανακαλύφθηκε ένα τµήµα δρόµου περίπου 22 µέτρων, το οποίο ανάγεται στον 4ο αιώνα π.χ. Σύµφωνα µε την αρχαιολογική υπηρεσία, η χρήση του δρόµου χρονολογείται από τα κλασικά έως τα ρωµαϊκά χρόνια και µε τη βοήθειά του ταυτίζεται η θέση ενός αρχαίου δήµου που ονοµαζόταν «Ποταµός», ο οποίος εκτιµάται ότι βρισκόταν στις παρυφές του Υµηττού. Η περιοχή ανεσκάφη τους προηγούµενους µήνες και, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η τύχη του δρόµου κατέληξε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο. Εκεί την προηγούµενη εβδοµάδα αποφασίστηκε και η απόσπαση και η επανατοποθέτηση του ευρήµατος στην επιφάνεια, µετά την κατασκευή του σταθµού. Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη απόφαση (απόσπασης/επανατοποθέτησης) που λαµβάνει το ΚΑΣ για αρχαιότητες που έχουν βρεθεί κατά τις εργασίες κατασκευής της γραµµής 4 – µέχρι στιγµής η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ευρήµατα διαφόρων περιόδων εκεί όπου θα κατασκευαστούν οι σταθµοί Ακαδηµίας, Κυψέλης, Εξαρχείων, Ζωγράφου, καθώς και στο φρέαρ Βεΐκου....

 Aπό την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/11/24


Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ, ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ:Τµήµα ενός δρόμου του 4ου π.χ. αιώνα, που ένωνε την Αθήνα με τον δήμο «Ποταμού» στον Υμηττό, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τις εργασίες κατασκευής του νέου σταθμού του μετρό στην Πανεπιστημιούπολη, ο οποίος υπάγεται στη γραμμή 4.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωράει σε αλλαγές στον σχεδιασµό του για τις συγχωνεύσεις δηµοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης - αποχέτευσης (∆ΕΥΑ) στα νησιά, µετά τις έντονες αντιδράσεις των δήµων. Το αναµορφωµένο σχέδιο νόµου που εστάλη στους δήµους προβλέπει ότι oι ∆ΕΥΑ και οι δηµοτικές υπηρεσίες ύδρευσης στις Κυκλάδες, στα ∆ωδεκάνησα και στο Βόρειο Αιγαίο παραµένουν ως έχουν, πλην της Κέας, της Αίγινας και του Αγκιστρίου, που εντάσσονται υποχρεωτικά στην ΕΥ∆ΑΠ. Για την υπόλοιπη χώρα ιδρύεται µία ∆ΕΥΑ ανά περιφερειακή ενότητα.

ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ:Το πρώτο σηµαντικό αρχαιολογικό εύρηµα κατά την κατασκευή της νέας γραµµής 4 του µετρό στην Αθήνα βρέθηκε στην Πανεπιστηµιούπολη. Πρόκειται για τµήµα αρχαίας οδού, το οποίο αποφασίστηκε να αποσπαστεί και να επανατοποθετηθεί επάνω στον σταθµό όταν αυτός ολοκληρωθεί, καθώς κρίθηκε σηµαντικό για την τοπογραφία της περιοχής. Αρχαιότητες έχουν βρεθεί και σε άλλες θέσεις σταθµών της γραµµής 4, ωστόσο είναι η πρώτη φορά στο συγκεκριµένο έργο που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο αποφασίζει την απόσπαση και επανατοποθέτηση ευρήµατος.

Ο σταθµός «Πανεπιστηµιούπολη» βρίσκεται στο ύψος του κέντρου της Καισαριανής, εντός της έκτασης του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Κατά τις αρχαιολογικές εργασίες στη θέση του σταθµού ανακαλύφθηκε ένα τµήµα δρόµου περίπου 22 µέτρων, το οποίο ανάγεται στον 4ο αιώνα π.χ. Σύµφωνα µε την αρχαιολογική υπηρεσία, η χρήση του δρόµου χρονολογείται από τα κλασικά έως τα ρωµαϊκά χρόνια και µε τη βοήθειά του ταυτίζεται η θέση ενός αρχαίου δήµου που ονοµαζόταν «Ποταµός», ο οποίος εκτιµάται ότι βρισκόταν στις παρυφές του Υµηττού.

Η περιοχή ανεσκάφη τους προηγούµενους µήνες και, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η τύχη του δρόµου κατέληξε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο. Εκεί την προηγούµενη εβδοµάδα αποφασίστηκε και η απόσπαση και η επανατοποθέτηση του ευρήµατος στην επιφάνεια, µετά την κατασκευή του σταθµού. Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη απόφαση (απόσπασης/επανατοποθέτησης) που λαµβάνει το ΚΑΣ για αρχαιότητες που έχουν βρεθεί κατά τις εργασίες κατασκευής της γραµµής 4 – µέχρι στιγµής η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ευρήµατα διαφόρων περιόδων εκεί όπου θα κατασκευαστούν οι σταθµοί Ακαδηµίας, Κυψέλης, Εξαρχείων, Ζωγράφου, καθώς και στο φρέαρ Βεΐκου. Ωστόσο καµία από τις αρχαιότητες δεν ήταν τόσο σηµαντική ώστε να αποφασιστεί η διατήρησή της. Οσον αφορά την επιβάρυνση που θα έχει στην πρόοδο του έργου, η «Ελληνικό Μετρό» εκτιµά ότι η µετακίνηση του «ταµπλό» όπου βρίσκεται ο δρόµος δεν θα προκαλέσει σοβαρή χρονική καθυστέρηση στο έργο (η οικονοµική θα φανεί στη συνέχεια). Και ότι µέρος αυτής θα µπορέσει να «απορροφηθεί» κατά την εξέλιξη του έργου.

Ο αρχικός σχεδιασµός

Υπάρχει και ένας ακόµα λόγος που ο συγκεκριµένος σταθµός έχει ενδιαφέρουσα ιστορία. Αρχικά ο σταθµός προβλεπόταν να κατασκευαστεί στο κέντρο της Καισαριανής, µε την επωνυµία «Νήαρ Ηστ» (κοντά στο οµώνυµο γήπεδο). Ετσι ο πυκνοχτισµένος ∆ήµος Καισαριανής θα είχε το προνόµιο να εξυπηρετείται από δύο σταθµούς – ο έτερος σταθµός, που ονοµάζεται «Καισαριανή», χωροθετήθηκε στη συµβολή της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως µε την οδό Υµηττού.

Ωστόσο η τότε δηµοτική αρχή στην Καισαριανή µέτρησε περισσότερο την ταλαιπωρία της περιόδου κατασκευής, από τη µελλοντική εξυπηρέτηση των πολιτών. Ετσι το 2017 ζήτησε τη µετακίνηση του σταθµού, υποστηρίζοντας ότι οι πολυετείς εργασίες θα προκαλέσουν κυκλοφοριακή επιβάρυνση, την απώλεια σηµαντικού αριθµού θέσεων στάθµευσης και συνεπακόλουθα οικονοµική ζηµιά στην αγορά της περιοχής. 

Τελικώς η «Αττικό Μετρό» έκανε στις αρχές του 2018 δεκτό το αίτηµα και πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισµός για το έργο, µετακίνησε τον σταθµό από το γήπεδο της Νήαρ Ηστ σε θέση εντός των ορίων της Πανεπιστηµιούπολης (περίπου 500 µέτρα από την κεντρική πύλη του πανεπιστηµίου, σε θέση που δεν εξυπηρετεί ως έχει τη µετακίνηση προς κάποιες σχολές).

Ανάλογη απόφαση είχαν λάβει πολύ παλιότερα και στον ∆ήµο Αγίας Παρασκευής, µε αποτέλεσµα ο οµώνυµος σταθµός του µετρό να µην κατασκευαστεί στην κεντρική πλατεία του δήµου αλλά... εντός των ορίων του ∆ήµου Χαλανδρίου, απόφαση οι συνέπειες της οποίας έχουν αµφισβητηθεί πολλάκις έως σήµερα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου