οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωµή των τριών δόσεων των διµερών δανείων, καθώς και για τη χρήση του «σκληρού» µαξιλαριού θα λάβει η Ελλάδα τα επόµενα 24ωρα, µε την καταβολή να ακολουθεί έως τις 12 ∆εκεµβρίου, δίνοντας ένα ισχυρό µήνυµα στις αγορές ότι η χώρα µειώνει «επιθετικά» το χρέος και βελτιώνει συνεχώς τη δηµοσιονοµική της θέση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισµός Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) –κατέχουν περίπου το 54% του ελληνικού δηµοσίου χρέους– έχουν ήδη εγκρίνει την τριπλή αποπληρωµή που έχει ζητήσει να κάνει η Ελλάδα και η επίσηµη ανακοίνωση αναµένεται τις αµέσως επόµενες ηµέρες, είτε πριν είτε µαζί µε την ανακοίνωση της έγκρισης του ESM για τη χρήση του «µαξιλαριού» ασφαλείας (cash buffer) των 15,697 δισ. ευρώ, η οποία θα γίνει την Τρίτη 3 ∆εκεµβρίου....

Από την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


 
"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/11/24

Προπληρώνουµε τα δάνεια του 2033

Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Επειτα από τις πληρωμές των προηγούμενων ετών, το υπόλοιπο των διμερών δανείων διαμορφώνεται στα 39,54 δισ., ενώ μετά την τριπλή προεξόφληση του φετινού Δεκεμβρίου θα υποχωρήσουν στα 31,6 δισ. ευρώ.


Το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή των πρώτων διμερών δανείων του μνημονίου που συνήψε η Ελλάδα με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης θα δώσει σε λίγες ημέρες ο ESM. Εμφαση θα δοθεί στις δόσεις που πρέπει να πληρωθούν από το 2033 και μετά, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι υψηλές σε σχέση με σήμερα δανειακές υποχρεώσεις εκείνης της περιόδου.

Το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωµή των τριών δόσεων των διµερών δανείων, καθώς και για τη χρήση του «σκληρού» µαξιλαριού θα λάβει η Ελλάδα τα επόµενα 24ωρα, µε την καταβολή να ακολουθεί έως τις 12 ∆εκεµβρίου, δίνοντας ένα ισχυρό µήνυµα στις αγορές ότι η χώρα µειώνει «επιθετικά» το χρέος και βελτιώνει συνεχώς τη δηµοσιονοµική της θέση.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισµός Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) –κατέχουν περίπου το 54% του ελληνικού δηµοσίου χρέους– έχουν ήδη εγκρίνει την τριπλή αποπληρωµή που έχει ζητήσει να κάνει η Ελλάδα και η επίσηµη ανακοίνωση αναµένεται τις αµέσως επόµενες ηµέρες, είτε πριν είτε µαζί µε την ανακοίνωση της έγκρισης του ESM για τη χρήση του «µαξιλαριού» ασφαλείας (cash buffer) των 15,697 δισ. ευρώ, η οποία θα γίνει την Τρίτη 3 ∆εκεµβρίου.

Το «µαξιλάρι» δηµιουργήθηκε το 2018 και δεν µπορούσε να χρησιµοποιηθεί έως τώρα, καθώς είχε δοθεί ως «δίχτυ ασφαλείας» σε περίπτωση ανάγκης µετά την έξοδο της χώρας από τα µνηµόνια. Τώρα που η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθµίδα, καθώς και τη χρηµατοδότησή της από τις αγορές, δεν υπάρχει λόγος το «µαξιλάρι» αυτό να περιµένει δεσµευµένο. Ετσι, ο ESM έκρινε ότι η Ελλάδα µπορεί να αρχίσει να χρησιµοποιεί αυτά τα χρήµατα για να µειώνει το χρέος της. Η συµφωνία είναι, ωστόσο, το ποσό αυτό των 15,697 δισ. ευρώ να χρησιµοποιηθεί τµηµατικά σε τρία χρόνια. Ετσι, φέτος η χώρα θα µπορεί να χρησιµοποιήσει περίπου 5 δισ. ευρώ, το 2025 άλλα 5 δισ. και το 2026 τα υπόλοιπα 5 δισ., σε κινήσεις µείωσης του χρέους.

Συνεπώς, η φετινή πρόωρη αποπληρωµή των τριών δόσεων του GLF θα γίνει µε τη χρήση µέρους του cash buffer που πλέον «ξεκλειδώνει». Ετσι, στις 12 ∆εκεµβρίου η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα τις δόσεις των GLF (που λήγουν τα έτη 2026, 2027 και 2028) οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 7,935 δισ. ευρώ, µε τα 5 δισ. ευρώ που «δικαιούται» να χρησιµοποιήσει από το cash buffer και µε τα υπόλοιπα 2,95 δισ. ευρώ να προέρχονται από «ελεύθερα» ταµειακά διαθέσιµα.

Στόχος της τριπλής αποπληρωµής είναι µεν να υπάρξει µια ελάφρυνση στο κόστος εξυπηρέτησης των τόκων, η οποία ωστόσο είναι σχετικά µικρή και ανέρχεται στο επίπεδο των δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ εις βάθος τριετίας, αλλά κυρίως να δοθεί ισχυρό σήµα στις διεθνείς αγορές για τις δυνατότητες της Ελλάδας.

Σηµειώνεται πως τα GLF είναι δάνεια που δόθηκαν στη χώρα µας από 14 χώρες της Ευρωζώνης (ύψους 52,9 δισ.) στο πλαίσιο του πρώτου προγράµµατος διάσωσης τον Μάιο του 2010, το οποίο περιελάµβανε και δάνεια ύψους 20,1 δισ. ευρώ από το ∆ΝΤ που η Ελλάδα εξόφλησε πλήρως, πριν από τη λήξη τους, το 2022.

Οι δόσεις τους επεκτείνονται έως και 2041. Η κάθε δόση είναι της τάξης των 2,645 δισ. ευρώ (πλην των δύο τελευταίων που είναι 1,939 δισ. ευρώ το 2040 και 571 εκατ. ευρώ το 2041). Η φετινή δόση µαζί µε αυτήν του 2025 έχουν ήδη προπληρωθεί από τον περασµένο ∆εκέµβριο, ενώ οι πρόωρες πληρωµές ξεκίνησαν το 2022. Τα διµερή δάνεια έχουν επιτόκιο Euribor 3 µηνών συν 50 µονάδες βάσης, συνεπώς αυτή τη στιγµή το επιτόκιο είναι στο 3,522% (το Euribor τριών µηνών είναι στο 3,022% σήµερα).

Επειτα από τις πληρωµές και πρόωρες πληρωµές των προηγούµενων ετών, το υπόλοιπο των διµερών δανείων διαµορφώνεται στα 39,54 δισ. ευρώ, ενώ µετά την τριπλή προεξόφληση του φετινού ∆εκεµβρίου θα υποχωρήσουν στα 31,6 δισ. ευρώ.

Με «όπλο» το cash buffer, το ελληνικό ∆ηµόσιο θα κάνει, ξεκινώντας το 2025, ένα ακόµη πιο σηµαντικό βήµα, όπως έχουµε γράψει στην «Κ», χάρη και στην εξαιρετική διαχείριση χρέους που πραγµατοποιεί ο Ο∆∆ΗΧ. Θα προσανατολιστεί στις αποπληρωµές πιο µακροπρόθεσµου χρέους µε στόχο να δοθεί το µήνυµα ότι η Ελλάδα, όχι µόνο στο κοντινό µέλλον αλλά και στο µακρινό, διαβεβαιώνει ότι θα ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Ετσι, σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, από το επόµενο έτος θα αρχίσουν να αποπληρώνονται οι µακρύτερες λήξεις των GLF, αυτές που αφορούν το διάστηµα από το 2033 έως το 2041, αν και δεν αποκλείεται να διατεθεί πρόσθετο ποσό ώστε να αποπληρωθούν και νωρίτερες λήξεις (του 2029-2032). Αρχική σκέψη είναι να διατεθούν 5,3 δισ. ευρώ τα οποία θα µοιραστούν αναλογικά (pro rata) στο σύνολο των 21 δισ. ευρώ που διαµορφώνονται οι δόσεις των GLF το 2033 και µετά.

Η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Σταθερότητας αναµένεται να δοθεί τις αµέσως επόµενες ηµέρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου