οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Είναι στενάχωρο, είναι η πρώτη φορά που δεν ισχύει η ψήφος του εκλογικού σώµατος», ακούστηκε να λέει ο γνωστός και για την προσήλωσή του σε θεσµικά θέµατα πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη διάρκεια άτυπης συζήτησης που είχε µε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. «Βέβαια», σηµείωσε ο κ. Τασούλας, «όλο αυτό που γίνεται δεν είναι αντικανονικό. Προβλέπεται. Απλώς δεν είχε ποτέ υλοποιηθεί». Για να συµπληρώσει: «∆εν είναι θέµα µεταπολιτεύσεως: ούτε µεταπολεµικά που έψαξα (ενν. έχει συµβεί). Πριν από τον πόλεµο δεν ξέρω».

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/11/24

































ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ


Πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά ανατροπή συσχετισµών, καθώς και έντονες αντιδράσεις από πλευράς της Κουµουνδούρου, προκάλεσε η ανεξαρτητοποίηση ακόµη δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου, αφού η εξέλιξη αυτή αφαίρεσε από το κόµµα τον θεσµικό ρόλο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, που περνάει τώρα στο ΠΑΣΟΚ.

Σε κατάσταση απόλυτης ρευστότητας έχει περιέλθει η εθνική αντιπροσωπεία, παρουσιάζοντας αλλαγές πρωτόγνωρες για τα µεταπολεµικά χρονικά σε έκταση και ρυθµό εκδήλωσής τους συγκριτικά µε τη σύνθεση την οποία είχαν διαµορφώσει οι εκλογές του 2023. Εξι από τα οκτώ κόµµατα που έστειλε στο Κοινοβούλιο η ψήφος των πολιτών έχουν µικρότερες ή µεγαλύτερες απώλειες, είτε έπειτα από διαγραφές, όπως η τελευταία του Αντώνη Σαµαρά από τη Ν.∆., είτε από ανεξαρτητοποιήσεις, όπως της Θεοδώρας Τζάκρη – της έως τώρα τελευταίας που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά χωρίς να έχει υπάρξει ένα µείζονος σηµασίας πολιτικό γεγονός, όπως ήταν τα µνηµόνια που είχαν προκαλέσει εκ βάθρων αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Κοινή εκτίµηση

Από θεσµικής απόψεως, το εντελώς νέο στοιχείο αποτελεί αναµφίβολα η έκπτωση του δεύτερου –βάσει της λαϊκής ετυµηγορίας– κόµµατος από το κοινοβουλευτικό αξίωµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Κάτι τέτοιο δεν έχει παρουσιαστεί ξανά: µόνο κυβερνήσεις έχουν «πέσει» έως τώρα µετά από ανεξαρτητοποιήσεις. Κοινή, δε, είναι η εκτίµηση στους πολιτικούς διαδρόµους ότι θα υπάρξει συνέχεια σε αυτή τη ρευστότητα, η εξέλιξη και η µορφή της οποίας πάντως είναι απολύτως αδύνατον να προβλεφθεί.

Οι µαζικότερες απώλειες έχουν σηµειωθεί, ως γνωστόν, πρώτα στους Σπαρτιάτες και ακολούθησε (πέραν της διάσπασης και της δηµιουργίας της Νέας Αριστεράς) ο ΣΥΡΙΖΑ: οι δύο χώροι έχουν –µε επτά βουλευτές έκαστος– και την ισχυρότερη εκπροσώπηση στον χώρο των συνολικά –έως χθες το απόγευµα– 21 ανεξάρτητων βουλευτών.

Ακολουθεί η Ν.∆. µε τρεις (Μάριος Σαλµάς, Αντώνης Σαµαράς και Λευτέρης Αυγενάκης) – µε την ποιοτική διαφοροποίηση σε αυτή την περίπτωση να είναι ότι θα πρέπει να γίνεται λόγος για «2+1», αφού ο κ. Αυγενάκης, αν και ανεξάρτητος, συνεχίζει έως τώρα να ψηφίζει κυβερνητικές προτάσεις. ∆ύο βουλευτές έχασε η Πλεύση Ελευθερίας, τους Μιχάλη Χουρδάκη και Αρετή Παπαϊωάννου, ενώ από µόνον µία απώλεια έχουν το ΠΑΣΟΚ (Μπαράν Μπουρχάν) και η Ελληνική Λύση (Παύλος Σαράκης).

Αναπόφευκτα, όσον αφορά την πολιτική διάσταση των κοινοβουλευτικών ανακατατάξεων στην παρούσα στιγµή, το ενδιαφέρον στρέφεται σε εκείνους που αποχώρησαν και αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ: Ατύπως, οι πέντε εκ των επτά αναµένεται πως θα λειτουργούν ως «οµάδα Κασσελάκη» εντός Κοινοβουλίου. Βάσει του Κανονισµού, ωστόσο, για να αποκτήσει ο τέως και για ελάχιστο χρονικό διάστηµα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτηµένη κοινοβουλευτική οµάδα µε τα αντίστοιχα δικαιώµατα, θα πρέπει να µαζευτούν τουλάχιστον δέκα βουλευτές.

Αχαρτογράφητα είναι τα νερά, πάντως, και για άλλους χώρους: στους διαδρόµους πιθανολογούνται και άλλα σενάρια, όπως επί παραδείγµατι µια ενδεχόµενη αριθµητική αύξηση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ µε κάποια ή κάποιες προσχωρήσεις, εξέλιξη η οποία θα ισχυροποιήσει περαιτέρω την ήδη αναβαθµισµένη θεσµικά και συµβολικά θέση του κόµµατος του Νίκου Ανδρουλάκη ως δύναµης αξιωµατικής αντιπολίτευσης. 

Τυπικά, οι πρωτοφανείς αλλαγές θα αρχίσουν να δροµολογούνται σήµερα, µετά την ανακοίνωση των δύο νέων ανεξαρτητοποιήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ολοµέλεια της Βουλής. Η ανακοίνωση προσλαµβάνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς, πέραν όλων των άλλων, κατά τη σηµερινή συνεδρίαση είναι προγραµµατισµένο να συζητηθεί επίκαιρη επερώτηση που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ως κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, για θέµατα αρµοδιότητας του υπουργείου Υγείας.

Μετά τη σχετική ανακοίνωση, θα ακολουθήσει µια σειρά κινήσεων που έχουν να κάνουν µε τη λειτουργικότητα του Κοινοβουλίου. Ενδεικτικά αναφέρονται: 

1. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα µετακοµίσει στο ευρύχωρο γραφείο του ισογείου του µεγάρου που προορίζεται για τον εκάστοτε αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και πλέον θα έχει το δικαίωµα να οµιλεί αµέσως µετά τον πρωθυπουργό στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών.

2. Το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει εκπρόσωπο στην Επιτροπή «Πόθεν Εσχες», αντικαθιστώντας τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν.

3. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θα αναβαθµιστεί ιεραρχικά, βάσει του Κανονισµού, στη θέση του 4ου αντιπροέδρου της Βουλής, µε την Ολγα Γεροβασίλη να περνάει στη θέση της 5ης αντιπροέδρου.

Η τελευταία φορά

Χθες, σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής για νοµοσχέδιο (αρµοδιότητας υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης), ήταν η τελευταία φορά που σε συζήτηση επί νοµοθετήµατος µετά τον εισηγητή της Ν.∆. µίλησε ως εκπρόσωπος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Πόπη Τσαπανίδου. Τη ∆ευτέρα, στην τελευταία συνεδρίαση της ίδιας επιτροπής, «λογικά» η κ. Τσαπανίδου θα λάβει τρίτη τον λόγο, µετά τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ. 

«Είναι στενάχωρο, είναι η πρώτη φορά που δεν ισχύει η ψήφος του εκλογικού σώµατος», ακούστηκε να λέει ο γνωστός και για την προσήλωσή του σε θεσµικά θέµατα πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη διάρκεια άτυπης συζήτησης που είχε µε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. «Βέβαια», σηµείωσε ο κ. Τασούλας, «όλο αυτό που γίνεται δεν είναι αντικανονικό. Προβλέπεται. Απλώς δεν είχε ποτέ υλοποιηθεί». Για να συµπληρώσει: «∆εν είναι θέµα µεταπολιτεύσεως: ούτε µεταπολεµικά που έψαξα (ενν. έχει συµβεί). Πριν από τον πόλεµο δεν ξέρω».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου