οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσµα έφερε πιο κοντά τους δύο πολιτικούς της ρουµανικής Ακροδεξιάς. «Το άθροισµα των ποσοστών µας ξεπέρασε το 40%. Ηταν ψήφος υπέρ της εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε ο Σιµιόν, παραπέµποντας σε πιθανή συµµαχία µε τον Γκεοργκέσκου ενόψει του δεύτερου και αποφασιστικού γύρου, προφανώς έναντι ανταλλαγµάτων κατά τον σχηµατισµό της επόµενης κυβέρνησης. Οι δηµοσκοπήσεις έφερναν τον Σιµιόν στη δεύτερη θέση, αλλά αυτή δεν ήταν η µεγαλύτερη αποτυχία τους. Σχεδόν στο σύνολό τους περιόριζαν την προτίµηση ψήφου προς τον Γκεοργκέσκου σε µονοψήφια νούµερα και καµία δεν προέβλεπε την εκκωφαντική κατάρρευση των δύο παραδοσιακών κοµµάτων εξουσίας και ιδίως του Χριστιανοδηµοκρατικού PNL, ο εκπρόσωπος του οποίου περιορίστηκε σε 8,79%....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/11/24

Πολιτικός σεισµός στη Ρουµανία
-Νίκη φιλορώσου υποψηφίου


ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ: Ο φιλορώσος υποψήφιος Καλίν Γκεοργκέσκου και η Ελενα Λασκόνι, αρχηγός κεντροδεξιού κόµµατος της αντιπολίτευσης, θα αναµετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουµανία, που θα διεξαχθεί στις 8 ∆εκεµβρίου. Εκτός κούρσας έµεινε ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου, ο οποίος παραιτήθηκε από την ηγεσία των σοσιαλδηµοκρατών µετά την ήττα. Η αναµέτρηση προβληµατίζει παρατηρητές και εκτός Ρουµανίας, αφού η χώρα φιλοξενεί κρίσιµη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ και συνορεύει µε την Ουκρανία.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΘΕΜΑ: Πολιτικό σεισµό προκάλεσε στη Ρουµανία ο πρώτος γύρος των προχθεσινών προεδρικών εκλογών. Σε µια θεαµατική διάψευση των δηµοσκοπήσεων, οι υποψήφιοι των δύο παραδοσιακών κοµµάτων εξουσίας που συµµετέχουν στην απερχόµενη κυβέρνηση σχηµατισµού έµειναν εκτός δεύτερου γύρου. Στη θέση τους θα διεκδικήσουν το ύπατο πολιτειακό αξίωµα στις 8 ∆εκεµβρίου ο µέχρι πρόσφατα άγνωστος στο ευρύ κοινό Καλίν Γκεοργκέσκου, ένας ακροδεξιός πολιτικός που έκανε καµπάνια κυρίως από το Tiktok, και η κεντροδεξιά δήµαρχος µιας µικρής πόλης, η Ελενα Λασκόνι.

Με καταµετρηµένο το σύνολο, πρακτικά, των ψήφων, ο 62χρονος Γκεοργκέσκου αναδείχθηκε πρώτος µεταξύ των 14 υποψηφίων µε ποσοστό 22,95%. Η κατά δέκα χρόνια νεότερή του Λασκόνι κέρδισε τη δεύτερη θέση και το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο µε ποσοστό 19,17%, οριακά µεγαλύτερο από το 19,17% του πρωθυπουργού Μαρσέλ Τσιολάκου, ηγέτη του Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος PSD. Παρά την ελάχιστη διαφορά, ο Τσιολάκου δήλωσε χθες ότι δεν θα αµφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσµα, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόµµατός του και δήλωσε ότι θα παραµείνει πρωθυπουργός µέχρι την εκλογή του νέου προέδρου.

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε, µε ποσοστό 13,87%, ένας άλλος ακροδεξιός, ο 38χρονος Γκεόργκε Σιµιόν, ηγέτης του κόµµατος AUR (Συµµαχία για την Ενότητα των Ρουµάνων), από το οποίο πέρασε και ο Γκεοργκέσκου, για να εξοβελιστεί το 2022. Αιτία της αποποµπής του ήταν οι προκλητικές θέσεις που είχε υιοθετήσει υπέρ του Ιον Αντονέσκου, επικεφαλής του δωσιλογικού καθεστώτος που συνέβαλε στο Ολοκαύτωµα κατά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, και του Κορνέλιου Κοντρεάνου, ηγέτη της φασιστικής Σιδερένιας Φρουράς.

Πιο κοντά

Το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσµα έφερε πιο κοντά τους δύο πολιτικούς της ρουµανικής Ακροδεξιάς. «Το άθροισµα των ποσοστών µας ξεπέρασε το 40%. Ηταν ψήφος υπέρ της εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε ο Σιµιόν, παραπέµποντας σε πιθανή συµµαχία µε τον Γκεοργκέσκου ενόψει του δεύτερου και αποφασιστικού γύρου, προφανώς έναντι ανταλλαγµάτων κατά τον σχηµατισµό της επόµενης κυβέρνησης.

Οι δηµοσκοπήσεις έφερναν τον Σιµιόν στη δεύτερη θέση, αλλά αυτή δεν ήταν η µεγαλύτερη αποτυχία τους. Σχεδόν στο σύνολό τους περιόριζαν την προτίµηση ψήφου προς τον Γκεοργκέσκου σε µονοψήφια νούµερα και καµία δεν προέβλεπε την εκκωφαντική κατάρρευση των δύο παραδοσιακών κοµµάτων εξουσίας και ιδίως του Χριστιανοδηµοκρατικού PNL, ο εκπρόσωπος του οποίου περιορίστηκε σε 8,79%. «Ποτέ στα 34 χρόνια ∆ηµοκρατίας δεν είδαµε τέτοια απόκλιση από τις δηµοσκοπήσεις», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ράντου Μαγκντίν.

Το εκλογικό αποτέλεσµα προκάλεσε ψυχρολουσία στο ΝΑΤΟ, που θεωρεί τη Ρουµανία στρατηγικό πυλώνα στη στρατηγική ανάσχεσης της Ρωσίας. Η χώρα µοιράζεται σύνορα 650 χιλιοµέτρων µε την Ουκρανία, φιλοξενεί σειρά βάσεων του ΝΑΤΟ και µια αµερικανική βάση αντιπυραυλικής άµυνας, όπως και περίπου 1.000 Γάλλους στρατιωτικούς. Η Ρουµανία έχει ηµιπροεδρικό σύστηµα, κάτι που σηµαίνει ότι αν ο Γκεοργκέσκου αναδειχθεί νικητής στον δεύτερο γύρο, θα είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάµεων, µε µείζονα ρόλο σε όλα τα θέµατα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Στο πρόσφατο παρελθόν ο ακροδεξιός πολιτικός είχε εγκωµιάσει τη «ρωσική σοφία», ενώ χαρακτήρισε «ντροπή» τη συµµετοχή της χώρας του στην αµερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, εκτιµώντας ότι δεν της προσφέρει καµία ασφάλεια, αντίθετα την καθιστά στόχο. Ανώτερος διπλωµάτης της Ε.Ε. που µίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυµίας χαρακτήρισε «καταστροφή» για την Ενωση ενδεχόµενη νίκη του στον δεύτερο γύρο. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεµλίνου Ντµίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν είναι αρκετά εξοικειωµένη µε την αντίληψη του συγκεκριµένου υποψηφίου για τη διεθνή σκηνή».

Η έκβαση του δεύτερου γύρου θα επηρεαστεί, ενδεχοµένως, από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την επόµενη Κυριακή, 1η ∆εκεµβρίου. Εκεί θα φανεί αν η πρωτιά του Γκεοργκέσκου θα µεταφραστεί σε πολύ ισχυρότερη παρουσία της Ακροδεξιάς στο ρουµανικό κοινοβούλιο ή αν τα παραδοσιακά κόµµατα θα καταφέρουν να ανασυνταχθούν, κάτι που θα ευνοήσει την κεντροδεξιά Λασκόνι στον δεύτερο γύρο της προεδρικής αναµέτρησης.

Ποιος είναι

Γεννηµένος στο Βουκουρέστι το 1962, ο Γκεοργκέσκου είναι κάτοχος διδακτορικού στην Εδαφολογία, έχει εργαστεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και αντιπροσώπευσε για κάποια χρόνια τη χώρα του στην Περιβαλλοντική Υπηρεσία του ΟΗΕ. Τα βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του στο Tiktok, όπου έχει 250.000 ακολούθους, όπως και στο Youtube, εστίαζαν στην ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία, στις οικογενειακές αξίες, στις επιδόσεις του στο τζούντο (είναι κάτοχος µαύρης ζώνης) και στη συµµετοχή του σε Μαραθωνίους. Τα εν λόγω βίντεο ήταν ιδιαιτέρως δηµοφιλή, ενδεικτικό της απήχησης που βρήκε ο «αντισυστηµικός» και εθνικιστικός λόγος του σε λαϊκά στρώµατα που έχουν εξουθενωθεί από την ακρίβεια και αποξενωθεί από το πολιτικό σύστηµα, ιδιαιτέρως δε από τη νεολαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου