Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...
![]() |
"ΤΑ ΝΕΑ", 19/11/24 |
![]() |
"ΤΑ ΝΕΑ", 19/11/24 |
...από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", και...
![]() |
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", κύριο θέμα, 19/11/24 |
![]() |
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/11/24 |
![]() |
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/11/24 . |
" Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 19/11/24
∆ολιοφθορές
TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ
Αν υπήρχε woke κουλτούρα στην Ελλάδα, ο Αντώνης Σαµαράς θα αντιµετωπιζόταν ως λευκός, ελίτ, προνοµιούχος (πολύ προνοµιούχος), που µετείχε εκ γενετής στην ηγέτιδα τάξη. Οι woke θα έλεγαν ότι η πατριαρχική του υπεροχή τού επιτρέπει να χλευάζει τις µειονότητες που δεν έχουν πλήρη δικαιώµατα («τα ορφανά του δικαιωµατισµού»). Θα έλεγαν ότι λόγω της ηλικίας του έχει την πολυτέλεια να θεωρεί «βεβιασµένη» την πράσινη µετάβαση (δεν κινδυνεύει ο ίδιος να υποστεί την κλιµατική κρίση).
Οµως, ευτυχώς, woke κουλτούρα στην Ελλάδα δεν υπάρχει, παρά µόνον στο διαδικτυακό περιθώριο. Ευτυχώς, γιατί όπως κάθε δογµατισµός έτσι και η woke κουλτούρα καταλήγει σε απολιθωµένα σχήµατα –στερεότυπα αντεστραµµένου ναρκισσισµού–, όπως το να κρίνει τους ανθρώπους βάσει του φύλου, της φυλής και της ηλικίας τους. Να τους κρίνει γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που γίνονται· γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που λένε.
Ο Σαµαράς βέβαια σφυρηλάτησε και «κατοίκησε» το δικό του στερεότυπο. ∆εν έγινε κάτι άλλο από αυτό που ήταν πριν από τριάντα χρόνια, τότε που περίπου επινόησε ένα «εθνικό θέµα» για να διοχετεύσει σε αυτό τον βολονταρισµό του. Τώρα επινοεί πάλι µια κατάσταση εθνικού συναγερµού, δαιµονολογώντας για την Τουρκία, σε µια στιγµή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σηµείο τους από την εποχή των Ιµίων. Σε µια στιγµή που η αποχή από παραβιάσεις στον αέρα είναι πλέον τόσο µακρά, ώστε να µπορεί να λογίζεται ως «δεδικασµένο».
Πολλοί αναρωτιούνται, ποια είναι τα κίνητρα του πρώην πρωθυπουργού για να ζώνεται τα εκρηκτικά και να επιτίθεται κατά της κυβέρνησης, χωρίς καν να υπάρχει ορατή πιθανότητα ενός συµβιβασµού µε την Τουρκία; Ο Σαµαράς ζητάει τη διακοπή της εξωτερικής πολιτικής και την επιστροφή σε µια Ελλάδα που θα αναπέµπει στους γείτονές της τελεσιγραφικές διακηρύξεις για τα εθνικά της δίκαια. Ζητάει την επαναβαλκανοποίηση της χώρας, γιατί; ∆ιότι µόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον µπορεί ο ίδιος να υπάρξει. Μόνο σε µια χρονοκάψουλα όπου η αναξιοπαθούσα πατρίς κινδυνεύει µπορεί ο ίδιος να βρει ακόµη κάτι να πει.
Το Μαξίµου έκρινε ότι δεν µπορούσε να περάσει τα επόµενα δυόµισι (και κάτι) χρόνια µέσα στο νέφος υπονόµευσης που είχε δηµιουργηθεί, κυρίως µετά τις ευρωεκλογές. Η αποποµπή Σαµαρά –ως επιχείρηση διάλυσης του νέφους– ενέχει ρίσκο, αλλά λελογισµένο. Το ρίσκο θα ήταν να βρίσκονταν βουλευτές πρόθυµοι να ακολουθήσουν τον πρώην πρωθυπουργό σε ένα διάβηµα στο οποίο έχει ήδη αποτύχει όταν ήταν 42 ετών. Τότε το εγχείρηµά του τον είχε οδηγήσει εκτός πολιτικής. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι τώρα θα τα κατάφερνε καλύτερα; Μάλλον, ούτε καν ο ίδιος. Αλλά το ένστικτο της δολιοφθοράς δεν υπακούει στη λογική. Αυτοκαταστρέφεσαι την πρώτη φορά. Και τη δεύτερη το ένστικτο σού υπαγορεύει να αυτοκαταστραφείς ξανά. Να αποτύχεις καλύτερα.
...από την "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ", κύριο άρθρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου