οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Η αποτελεσµατική λειτουργία αυτού του αµυντικού οικοδοµήµατος έχει στον πυρήνα της τον ανθρώπινο παράγοντα. Για να αξιοποιείται στον µέγιστο βαθµό η προηγµένη τεχνολογία των οπλικών συστηµάτων απαιτούνται ικανά στελέχη, και εδώ υπάρχουν ανησυχητικά µηνύµατα από τις σχολές Ευελπίδων, ∆οκίµων και Ικάρων, όπου καταγράφεται σειρά προβληµάτων που πρέπει να αντιµετωπιστούν – από τις συνθήκες που επικρατούν στις σχολές µέχρι την έλλειψη κινήτρων και τις συγκριτικά χαµηλές απολαβές. Ο σχεδιασµός της αµυντικής θωράκισης της χώρας, µε την προµήθεια ξένων και την παραγωγή εγχώριων προηγµένων οπλικών συστηµάτων, απαιτεί στελέχη υψηλού επιπέδου µε γνώσεις και ικανότητες. Σε αυτό το περιβάλλον τεχνολογικής και ψηφιακής καινοτοµίας, ο ανταγωνισµός µε τον ιδιωτικό τοµέα, στο µισθολογικό πεδίο και όχι µόνον, είναι αναπόφευκτα αυξηµένος....

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/11/24

Τα «καλύτερα µυαλά» στις Ενοπλες ∆υνάµεις

ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Το περιβάλλον αντιπαράθεσης στο οποίο είναι ιστορικά αναγκασµένη να κινείται η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, µε δεδοµένο όχι µόνο το γεωγραφικό και πληθυσµιακό µέγεθος της εξ Ανατολών γείτονος, αλλά και τις προθέσεις και επιδιώξεις της όσον αφορά τον ρόλο που θέλει να διαδραµατίσει σε µια τεράστια γεωγραφική περιοχή όπου ο ελληνισµός όχι µόνο είναι παρών, αλλά έχει τον δικό του ρόλο και συµφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι χρήσιµες οι συµµαχίες και οι στρατηγικές συνεργασίες µε περιφερειακούς αλλά και παγκόσµιους παίκτες, ωστόσο είναι σαφές ότι τελικά την ώρα της απευκταίας σύρραξης η Ελλάδα θα κληθεί η ίδια να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Προφανώς, η ισότιµη συµµετοχή στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ αποτελούν παραµέτρους ισχύος και εκ των πραγµάτων αποτελούν µέρος της όποιας αποτρεπτικής στρατηγικής, αλλά και κάθε διαπραγµατευτικής τακτικής, ωστόσο οι ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις είναι αυτές που θα αναλάβουν το έργο της αποτροπής της όποιας απειλής.

Υπό αυτό το πρίσµα, αποτελεί αναµφίβολα θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αµυνας υιοθετεί τη λογική του εκσυγχρονισµού των Ενόπλων ∆υνάµεων δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, εισαγόµενης ή και, στον βαθµό που αυτό είναι εφικτό, εγχώριας.

Ωστόσο, η αποτελεσµατική λειτουργία αυτού του αµυντικού οικοδοµήµατος έχει στον πυρήνα της τον ανθρώπινο παράγοντα. Για να αξιοποιείται στον µέγιστο βαθµό η προηγµένη τεχνολογία των οπλικών συστηµάτων απαιτούνται ικανά στελέχη, και εδώ υπάρχουν ανησυχητικά µηνύµατα από τις σχολές Ευελπίδων, ∆οκίµων και Ικάρων, όπου καταγράφεται σειρά προβληµάτων που πρέπει να αντιµετωπιστούν – από τις συνθήκες που επικρατούν στις σχολές µέχρι την έλλειψη κινήτρων και τις συγκριτικά χαµηλές απολαβές.

Ο σχεδιασµός της αµυντικής θωράκισης της χώρας, µε την προµήθεια ξένων και την παραγωγή εγχώριων προηγµένων οπλικών συστηµάτων, απαιτεί στελέχη υψηλού επιπέδου µε γνώσεις και ικανότητες. Σε αυτό το περιβάλλον τεχνολογικής και ψηφιακής καινοτοµίας, ο ανταγωνισµός µε τον ιδιωτικό τοµέα, στο µισθολογικό πεδίο και όχι µόνον, είναι αναπόφευκτα αυξηµένος.

Για τη διαχείριση της νέας πραγµατικότητας στον κόσµο του 21ου αιώνα, οι ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις πρέπει να δύνανται να προσελκύουν τα «καλύτερα µυαλά» –the best and the brightest, όπως εύστοχα το περιγράφουν οι Αγγλοσάξονες– και στην πορεία, µε συνέπεια, συνέχεια και µακριά από κοµµατικές επιρροές, να τα διατηρούν και να τα αξιοποιούν µε αξιοκρατικά κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου