οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Ο Παύλος Πολάκης στις χθεσινές του δηλώσεις ήταν σαφώς ενωτικός, αλλά ταυτόχρονα και ξεκάθαρα πολιτικός. Δήλωσε ότι ως «στρατιώτης» του κόμματος θα υποστηρίξει την εφαρμογή των έξι πυλώνων με τους οποίους πορεύτηκε στον προεκλογικό του αγώνα. Το γεγονός ότι αναγνώρισε τη νίκη Φάμελλου από χτες, παρ’ ότι δεν έπιασε το 50%, «διαβάστηκε» καθολικά ως μια κίνηση που καταγράφεται υπέρ του βουλευτή Χανίων, όπως και συνολικά η στάση του μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη. Από εκεί και πέρα, η ίδια η ιστορία έχει δείξει πως το διευρυμένο μπλοκ των «87» έχει σαφείς διαφορές με τον Παύλο Πολάκη τόσο στο θέμα των συνεργασιών, όσο και επί του περιεχομένου, αλλά και επί του ύφους των πολιτικών του θέσεων. Μένει να φανεί πως θα τοποθετηθεί ο κ. Πολάκης στην εσωκομματική σκακιέρα με δεδομένο ότι εκφράζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ....

 Aπό την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"









Μετά την εκλογή Φάμελλου:
ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή σελίδας με αβέβαιο μέλλον

Τα στοιχήματα, οι προκλήσεις και οι δυσκολίες της επόμενης μέρας.

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΛΕΝΝΑ

«Είχαμε ενάμιση χρόνο να δούμε χαμόγελα έξω από την Κουμουνδούρου», σχολίαζε χτες το βράδυ στην «Κ» έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα αφότου ο Σωκράτης Φάμελλος απηύθυνε τον νικητήριο χαιρετισμό μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. 

Πίσω του στεκόταν ο «αντίπαλος» της εσωκομματικής αναμέτρησης, Παύλος Πολάκης, σηματοδοτώντας την πρόθεση ενότητας στην έναρξη της νέας αυτής εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος πρόεδρος, βέβαια, γνωρίζει πολύ καλά ότι οι προκλήσεις μπροστά του είναι πολλές, και οι παγίδες ακόμα περισσότερες, όπως και οι πολιτικές και πρακτικές δυσκολίες έπειτα από ένα διάστημα παρατεταμένης εσωκομματικής περιδίνησης.

Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας


Ο Σωκράτης Φάμελλος, όπως σχολίαζαν χτες κομματικά στελέχη, θα κληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανατάξει το κόμμα επενδύοντας στον προγραμματικό, αμιγώς πολιτικό λόγο. Στόχος, η «επούλωση» των τραυμάτων που προκάλεσε η «τοξικότητα» της περιόδου Κασσελάκη, όπως λένε. Δεύτερο, παράλληλο στοίχημα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ που, κατά γενικά ομολογία, επλήγη σοβαρά τον τελευταίο χρόνο.

Ταυτόχρονα, ο νέος πρόεδρος παραλαμβάνει σήμερα ένα μικρότερο μαζικά και αποσυσπειρωμένο οργανωτικά κόμμα. Μπορεί η χθεσινή συμμετοχή (έσπασε το όριο των 70.000) να εξέπληξε ευχάριστα τους παροικούντες την Κουμουνδούρου, όμως το νούμερο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τους σχεδόν 149.000 πολίτες που είχαν προσέλθει στον α’ γύρο της αναμέτρησης Κασσελάκη – Αχτσιόγλου ή με τους 153.000 που είχαν ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα το 2022 και μάλιστα ως μοναδικό υποψήφιο.

– Οι αναγνώσεις και τα μηνύματα της κάλπης

Ο ίδιος ο Σωκράτης Φάμελλος προεκλογικά είχε αναγνωρίσει την ανάγκη ανασυγκρότησης των τοπικών οργανώσεων μελών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, παρουσίαζαν εικόνα αποδυνάμωσης ήδη από την περυσινή διάσπαση των στελεχών που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στις γραμμές της νεολαίας. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Σωκράτη Φάμελλου να κατευθυνθεί χτες από τη Λεωνίδου προς την Κουμουνδούρου συνοδεία νέων ανθρώπων που έφεραν σημαίες και φώναζαν συνθήματα.

Από την Κουμουνδούρου, πάντως, κρατάνε ως σημαντική επιτυχία και παρακαταθήκη τα 11.000 νέα μέλη που προσήλθαν χτες στην εσωκομματική διαδικασία. Παρότι δεν είναι εύκολο να χαρτογραφηθεί ακόμα η προέλευσή τους και τα κομματικά τους χαρακτηριστικά, στελέχη χτες σχολίαζαν πως αυτό το στατιστικό στοιχείο δείχνει τάση «επαναπατρισμού» ανθρώπων που βρίσκονταν στο παρελθόν στις γραμμές του κόμματος.

Επιστροφή στη νέα (δύσκολη) κοινοβουλευτική πραγματικότητα


Επόμενη σύνθετη εξίσωση είναι η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα. Ηδη από την Παρασκευή, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάθηκε, 12 χρόνια μετά τις εκλογές του 2012. Πλέον, μένει να φανεί αν θα υπάρξουν και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις.

Σημειώνεται πως ο Γιάννης Σαρακιώτης βρέθηκε χτες στον Γοργοπόταμο στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ τα βλέμματα στρέφονται επίσης στη Νίνα Κασιμάτη, στον Γιώργο Γαβρήλο, αλλά και στον Ευάγγελο Αποστολάκη ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ζητούσε παρέμβαση Τσίπρα για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Σημειώνεται πως χτες η Ελενα Ακρίτα είχε δηλώσει πως εάν εκλεγόταν πρόεδρος ο Παύλος Πολάκης θα αποχωρούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ παραδίδοντας την έδρα. Οι εξελίξεις, όπως φαίνεται, φρενάρουν αυτή την προοπτική.

Τι θα κάνει ο Πολάκης;


Ο «πρώτος» Σωκράτης Φάμελλος έθεσε χτες ως αιχμή την ενότητα και την ανάγκη επανεκκίνησης. Πώς, όμως, θα κινηθεί ο ισχυρός «δεύτερος»; Ο Παύλος Πολάκης στις χθεσινές του δηλώσεις ήταν σαφώς ενωτικός, αλλά ταυτόχρονα και ξεκάθαρα πολιτικός. Δήλωσε ότι ως «στρατιώτης» του κόμματος θα υποστηρίξει την εφαρμογή των έξι πυλώνων με τους οποίους πορεύτηκε στον προεκλογικό του αγώνα. Το γεγονός ότι αναγνώρισε τη νίκη Φάμελλου από χτες, παρ’ ότι δεν έπιασε το 50%, «διαβάστηκε» καθολικά ως μια κίνηση που καταγράφεται υπέρ του βουλευτή Χανίων, όπως και συνολικά η στάση του μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη.

Από εκεί και πέρα, η ίδια η ιστορία έχει δείξει πως το διευρυμένο μπλοκ των «87» έχει σαφείς διαφορές με τον Παύλο Πολάκη τόσο στο θέμα των συνεργασιών, όσο και επί του περιεχομένου, αλλά και επί του ύφους των πολιτικών του θέσεων. Μένει να φανεί πως θα τοποθετηθεί ο κ. Πολάκης στην εσωκομματική σκακιέρα με δεδομένο ότι εκφράζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα των συνεργασιών αναμένεται να αποτελέσει προμετωπίδα της ηγεσίας Φάμελλου. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από χτες στις δηλώσεις του στάθηκε στην ανάγκη επένδυσης στο «μαζί». Μένει να φανεί πως θα μετουσιωθεί σε δράση και πράξη το επόμενο διάστημα και τι ανταπόκριση θα έχει εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες, κύκλοι της Νέας Αριστεράς, απέρριπταν κάθε προοπτική επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε αναφορές που ακούστηκαν στα τηλεοπτικά πάνελ.

Αλ. Τσίπρας: «Η λατρεία της εικόνας δυστυχώς έχει διεισδύσει 

«Παρών» ο Αλέξης Τσίπρας

Τελευταίος αλλά καθοριστικός παράγοντας στη νέα εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός συμμετείχε χτες στην εκλογική διαδικασία ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στην Κυψέλη. Δεν έκανε δηλώσεις, παρά μόνο ξεκαθάρισε πως σήμερα (σ.σ. χτες) ο λόγος ανήκει στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηδη στις δημόσιες παρεμβάσεις του μέσω του Ινστιτούτου και όχι μόνο, ο κ. Τσίπρας έχει αναφερθεί στην ανάγκη διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ την Παρασκευή σε μήνυμά του που αναγνώσθηκε στη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου, ξεκαθάριζε πως ποτέ δεν ήταν αναχωρητής και σημείωνε πως «η λατρεία της εικόνας δυστυχώς έχει διεισδύσει στο στρατόπεδο της προόδου», μια φράση που εξελήφθη ως αιχμή προς τον Στ. Κασσελάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός, στην ίδια παρέμβαση, έστειλε επίσης το μήνυμα ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να μετρούν προσεκτικά κάθε τους βήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου